Защо листата на мандарина пожълтяват, причините за заболяването и какво да правите

Има много причини, поради които листата на стайния мандарин пожълтяват. За начинаещи е трудно да ги разбере. Появата на растението отразява грешки в поддръжката и грижите. Листата могат да пожълтяват и да се рушат поради болест или зараза от вредители.

Причини за болести по растенията

Има няколко причини, поради които стайният мандарин отлага листата, не цъфти, изостава в развитието си. Всички те са свързани с грижи и условия на живот. Дървото губи листа, ако няма достатъчно слънчева светлина. Саксията с растението трябва да бъде пренаредена на друго, по-осветено място.

Внезапните промени в температурата на въздуха влияят негативно на имунитета. Цитрусовите плодове обичат, когато около тях се създава приятен микроклимат. Влажността на въздуха и температурата са постоянни, няма течения.

В някои случаи появата на сухи, жълти листа върху мандарина показва вредители, които са се заселили върху растението.

Появата на цитрусови плодове страда от мащабното насекомо, паяк акара. Насекомите потискат мандарината, отнемат от нея хранителни вещества и подкопават имунната система.

Състоянието на дървото се влияе от плодородието на почвата. С времето намалява. Мандарината може да се разболее, да спре да се развива, ако не се трансплантира в друг контейнер всяка година. Външният вид се влияе от неправилния режим на напояване, липсата или излишъкът от влага. Анализът на тези фактори ще ви помогне да разберете точната причина, поради която мандаринът пожълтява.

листата на мандарина пожълтяват

Възможни мандаринови заболявания по симптоми

Заболяванията, които се появяват при отглеждане на мандарин, могат да бъдат причинени от лоши грижи, небалансирана диета. Те се проявяват чрез изсушаване, къдрене на листа, липса на плодове, лошия им вкус, изсушаване на яйчниците.

Листата падат

Растението е навлязло в период на сън, ако отхвърля листата си от октомври до февруари. Няма причина за безпокойство. До март мандарината трябва да бъде преместена в хладно помещение (15 ° C), да се намали обемът и честотата на поливане.

Причини за коригиране:

 • сух въздух;
 • голям съд;
 • при засаждането кореновата яка е била задълбочена;
 • почвата е бедна, липсва й калий;
 • лоша светлина;
 • проекти;
 • обезводняване на почвата.

листата на мандарина пожълтяват

Въздухът се овлажнява с помощта на домакински устройства (овлажнители за въздух), като се напръсква короната с вода. Недостатъците на засаждането се коригират, осигурявайки на дървото оптимален микроклимат.За добро хранене мандаринът се подхранва с калиев нитрат.

Липсата на естествена светлина се компенсира с изкуствено осветление.

Мандарина не цъфти

Можете да стимулирате цъфтежа на присадена мандарина с прости мерки. Организирайте „студено“ презимуване за него в края на зимата. Създайте висококачествено изкуствено осветление през пролетта. Това е достатъчно за формирането на плодни пъпки.

Листата пожълтяват

Жълтите петна, които се появяват на долните листни плочи, показват липса на азот. Пожълтяването ще покрие и горната част на короната, ако мандаринът не бъде подхранен навреме с урея или друг тор, съдържащ азот.

листата на мандарина пожълтяват

Бледожълтият цвят на младите листа е симптом на хлорозата. Причината е липсата на желязо. Отстранете проблема с железния хелат. Хранят се с мандарина веднъж месечно. Лошите условия на жилище (малка саксия, лошо осветление) също причиняват пожълтяване.

Плодовете падат

Не винаги е ясно какво да правите, когато плодът на мандарина се руши. Честа причина е вирусно заболяване. Малкият яйчник често отпада поради ножницата. Плодовете с размера на орех отпадат, ако се нарушат условията на задържане:

 • сух въздух;
 • ярко слънце;
 • засилено хранене с азот по време на образуването на яйчниците;
 • недостатъчно или прекомерно поливане.

листата на мандарина пожълтяват

Оставя сухи

Мандарина изсъхва поради неправилно поливане. Признак за преовлажняване е сухо кафява рамка на листните плочи. Дървото трябва да бъде трансплантирано, за да го спаси от смърт. Отсечете гнили корени. Изсипете дренаж в контейнера. Пригответе дишаща почвена смес. По-голямата част от него трябва да е листна земя.

Изсушеното растение се реанимира съгласно следната схема:

 • поставете в леген вода;
 • полива се отгоре, докато почвата е напълно овлажнена;
 • излишната течност се отстранява (източва се);
 • короната се напръсква с "Epin".

Лечението със стимулант се повтаря на всеки 2 седмици.

листата на мандарина пожълтяват

Листата се къдрят

Плисите се превръщат в честа причина, поради която мандаринът на закрито се извива. Ако няма насекоми, тогава може би земята в саксията е суха и растението просто няма достатъчно влага.

Бял цъфтеж

Белият восъчен цъфтеж на синусите на листата подсказва, че боровинките са на мандарината. В случай на тежка инфекция повърхността на листните плочи е покрита с лепкав слой. Задържа се растежът на растенията, листата окапват.

Мандаринови заболявания

Домашната мандарина е предразположена към вирусни и бактериални заболявания. Неграмотната грижа, близостта до болни растения, насекоми води до тях.

листата на мандарина пожълтяват

Gommoz

Друго име за болестта е потокът на венците. В началния етап на повърхността на багажника, клоните се появяват петна от червено-кафяв цвят. Кората под тях умира, от раните се отделя дъвка. Има много възможни причини за заболяването:

 • задълбочен при кацане;
 • лош дренаж;
 • небалансирано хранене, преобладаване на азот;
 • механична травма на кората.

Повредените места се почистват, обработват с меден сулфат (3% разтвор) и се покриват с градински лак.

листата на мандарина пожълтяват

Псороза А или ксилопсороза

Това е вирусно заболяване. Кората страда. Болно дърво не може да се лекува. Растението е унищожено. Симптомите са подобни на тези на гомоза. В домашни условия точен анализ е трудно да се установи.

Tristeza

При това вирусно заболяване кората на мандариновото дърво умира. В началото болестта се проявява чрез промяна в цвета на листата. Те се превръщат в бронз. С течение на времето короната става гола. Вирусът заразява клоните и плодовете. Те се рушат преди узряване. Кореновата система също страда. Невъзможно е да се излекува мандарина.

Листа мозайка

Модел под формата на удари и ивици върху листа от мандарина. С прогресирането на болестта настъпва тяхната деформация и проливане. Болестта не може да бъде излекувана.

листата на мандарина пожълтяват

Цитрусов рак

Заболяването е бактериално и не може да се лекува. Признаците на рак са тъмни, ярко кафяви петна по корите на плода, по листата.

Вредители по мандаринови дървета

Всяко вредно насекомо, което се е настанило на стайно растение е вредно. Мандариновото дърво има много врагове. Заразеното растение може лесно да се разпознае по потиснатия му вид, пожълтели, деформирани листа.

Shield

От ножницата мандарина се напръсква със сапунена вода. Пригответе го от вода (3 л) и „Фея“ (2 с. Л.). В случай на тежка инфекция, дървото се третира три пъти с Actellic. Стайното растение е нападнато от насекомо от 3 вида:

 • жълто оранжево;
 • оранжево с клап;
 • прътовидния.

Крастава мандарина

Ларвите на люспите изсмукват сока, секретите им създават филм на повърхността на листата, нарушават дишането.

Паяк акара

Това насекомо атакува мандарина, ако не се полива навреме, почвата е суха. Вредителите се събират на ръка, листата се избърсват със салфетка, потопена в студена вода. Короната се лекува с настойка от чесън. Препаратите за акарициди ("Vertimek", "Fitoverm") са ефективни.

Оранжерийни трипси

Този летящ вредител се храни с прашец, нектар, сок от листа. Дължината на възрастен е 1,5-2 мм. Цветът на женските е сив, мъжките са черни. Високата влажност и температурата на въздуха създават благоприятни условия за отглеждане на трипси. Мандарините от насекоми се напръскват с инсектицид 3 пъти с интервал от 2 седмици.

Оранжерийни трипси

Whitefly

Мандариновите листа увреждат ларвите. Те са зелени и се заселват на гърба на листата. Самата пеперуда е малка, покрита със светъл разцвет. Оцветяването на тялото и крилата е бяло и розово. Короната на насекомите се третира с биоинсектициди:

 • "Aktofit";
 • "Бикол".

Mealybug

Възрастен има тяло с дължина 3-6 мм. Ларвите представляват заплаха за мандарината. Те са подвижни, изсмукват сока от млади издънки, листа, пъпки. Можете да разберете за вредителя чрез лепкавия бял разряд. Насекомото носи инфекция - сажди гъбички. Те се борят с вредителя с разтвор на "Karbofos" (5 g от лекарството на 1 литър вода). С интервал от 7 дни се провеждат 4 лечения.

Mealybug

листна въшка

Възрастни с дължина 1-3 мм се установяват на гърба на листните лопатки. Засегнатите листа се извиват и изсъхват. Те се борят с листните въшки с помощта на народни методи:

 • от машинно масло и сапун се приготвя маслено-сапунена емулсия (1 литър вода, 1 с. л. масло, 1 с. л. течен сапун);
 • дървото се напръсква с инфузия на тютюн;
 • листата се третират с инфузия на пепел.

Градина плужек

Листата страдат от ненаситното насекомо. Те се борят с капани и наркотици:

 • "Мета";
 • „Bros Snakol“;
 • Ferramol.

Градина плужек

Дъждовни червеи

Червеите са изгонени от гърнето с горчица. Разтворът му (1 литър вода, 1 ч. Л. Прах) се излива върху почвата. Единичните екземпляри не увреждат растението. Голям брой земни червеи инхибира растението, инхибира растежа.

Цитрусова нематода

Кореновата система на мандарина страда от малки млечни червеи. Лезиите изглеждат като малки подутини. Храненето на растението се влошава, това се отразява на имунитета и външния му вид. Растежът се забавя, броят на яйчниците намалява и рискът от гъбични заболявания нараства.

Цитрусова нематода

Превенция на болести и вредители

Мандариново дърво, заразено с вирус, не може да бъде излекувано. Единственият начин за борба е превенцията. Следните мерки предотвратяват заболявания:

 • създаване на оптимален микроклимат;
 • горна превръзка;
 • редовно поливане;
 • системни прегледи на дървото, отстраняване на повредени клони, листа.

За да се предотвратят вирусни, гъбични и бактериални инфекции, се използват съвременни биофунгициди. Почвата се полива с разтвор, короната периодично се пръска.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква