Може ли бременна коза да ходи през периода и за колко, признаци и какво да прави

Новаците земеделски производители често задават въпроса: може ли козел да премине през периода на гестация и ако да, колко? Всъщност тази ситуация се случва периодично и представлява опасност за живота на женската. За да избегнете подобни проблеми, е важно да знаете какви фактори водят до появата им. Ако бременността на козата все още надвишава допустимия период, тя трябва да бъде осигурена навременна помощ.

Какво влияе върху времето на гестация

Средно бременността на коза продължава 140-160 дни. Ветеринарите оперират с конвенционална цифра от 150 дни. Използва се за изчисляване на периода на промените в съдържанието и храненето. Подобни показатели улесняват работата с впечатляващ добитък и обикновено съответстват на реалността.

Освен това индивидуалните характеристики на животните често влияят върху развитието на плода и продължителността на бременността. Много фактори влияят на периода на развитие на ембриона. Генетиката е от особено значение. Колкото по-малка е породата кози, толкова по-кратка е продължителността на бременността. Най-дългият период на бременност се наблюдава при големи месни породи. Продължителността на бременността зависи от външни фактори. Храненето и поддръжката са от особено значение.

Експертно мнение
Заречный Максим Валериевич
Агроном с 12 години опит. Нашият най-добър експерт за вила.
Ако не са изпълнени подходящите условия, съществува риск от забавяне на развитието на плода. С висококачествената и балансирана диета може, напротив, да се ускори.

Качеството на храненето обикновено измества труда с 5-10 дни в определена посока. В същото време има определени характеристики. Ако хранителното качество е било незадоволително в началото на бременността, женската може да прекалява с малките. Ако козата не е получила достатъчно количество полезни елементи в края на гестацията, съществува риск от преждевременно раждане на слаби деца или аборт.

бременна коза

Причини за забавяне на агненето

Продължителността на бременността зависи от вътрешни и външни фактори. При есенното агнене се наблюдава скъсяване на периода на бременност в сравнение с пролетното агнене. Това се дължи на липса на хранене, ниски температури, липса на слънце и физическа активност.

Ако козата се държи на незаменяемо легло цяла година, продължителността на бременността не се променя.

Нормалният ход на бременността зависи от физическата активност. Трябва да има корал близо до плевнята. Препоръчва се да оставите едната част отворена, а другата да покриете с балдахин. Това ще даде възможност на козите да ходят при всяко време. Липсата на движение често причинява забавено развитие на плода и различни аномалии след раждането.

Козата може да премине в бременност поради лошото хранене. От третия месец има активен растеж на плода. Има нужда от достатъчно количество полезни елементи и енергия. Недостигът на такива вещества се компенсира от майчините резерви. Ако животното е изтощено, съществува риск от увеличаване на гестационната възраст или спонтанен аборт.

Понякога животните имат фалшива бременност. В този случай, поради изкуствено осеменяване или чифтосване, яйцеклетката не се опложда. Тази аномалия често се среща при кози и може да се повтаря всяка година. В този случай козата не ражда.

За да изключите патологията, струва си да изследвате животното. При нормална бременност се наблюдават следните признаци:

 • по време на прегледа ще бъде възможно да се идентифицира движението на плода - докато увеличаване на размера на вимето и корема, както и подуване на крайниците също присъстват по време на фалшива бременност;
 • палпацията на коремната стена помага за откриване на плода;
 • аускултацията помага да се идентифицира пулса на ембриона и укрепването на маточните артерии;
 • ултразвукът се счита за най-точния метод;
 • с помощта на специални тестове е възможно да се проследят промените в баланса на хормоните.

Предвестници на агненето - как да идентифицираме раждането

За да зададете часа на доставка, трябва да се съсредоточите върху датата на чифтосване. Препоръчва се към този ден да се добавят 148-157 дни. Това ще бъде приблизителният период на агнене.

бременна коза

Следните симптоми ще ви помогнат да определите точната дата:

 1. Вимето се излива седмица преди агнене. Поема плътна консистенция. Това важи особено за породата млечни кози.
 2. Ако вимето стане горещо и е придобило твърда консистенция, това показва, че хлапето ще се роди в рамките на 24 часа. От този момент нататък се препоръчва постоянно да се наблюдава бременната женска.
 3. Преди агнене коремът спада ниско.
 4. Поясницата става по-спокойна.
 5. Ябълки се образуват от двете страни в задната част на опашката.
 6. Животното става неспокойно и започва силно да се огъва.
 7. Няколко часа преди раждането на бебето, от гениталиите започва да тече лигавица. Това продължава до раждането на детето.

Какво да направите в случай на забавяне

Ами ако козата ходи повече от 160 дни? В такава ситуация е необходима консултация с ветеринарен лекар. Когато се появят предвестниците на раждането, трябва да сте готови да помогнете на козата. Ако в рамките на един час след появата на лигавичен секрет няма опити и контракции, това показва слаба трудова активност.

бременна коза

За стимулиране на мускулния тонус се препоръчва да се инжектират 10 единици "Окситоцин" интрамускулно. Също така е допустимо да се използва "Uteroton" или други стимулиращи вещества. В случай на разкъсване на мембраните, струва си да се даде на козата околоплодна течност. Козето мляко има отлични стимулиращи свойства.

При трудни ситуации е необходимо цезарово сечение. На практика обаче рядко се наблюдава необходимостта от хирургическа намеса. Най-често се изисква, когато има недостиг на оборудване, липса на специални инструменти или недостатъчен опит на ветеринарен лекар. Освен това подобна операция е доста скъпа и затова не всички фермери могат да си я позволят.

Преди да помогнете на козата, струва си да извършите подробен диагностичен преглед.

Важно е да се провери датата на агненето. Ако се направят грешки, интервенцията може да навреди на майката и малките. Козата може да премине през периода на бременност и това представлява реална опасност за себе си и нейното потомство. За да избегнете подобни проблеми, е важно да осигурите на женската правилни условия за настаняване и балансирано хранене.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква