Как правилно да засадите моркови със семена в открито поле

Морковите са доста популярен зеленчук, който често се използва в готвенето. Може да се добавя към различни зеленчукови салати или горещи ястия или просто да се яде сурово. Много производители на зеленчуци предпочитат да не купуват моркови, а да ги отглеждат на сайта си. Преди това се препоръчва да се запознаете с това как да засадите моркови със семена в открито поле, без да берете и да определите последната дата за засаждане на моркови.

Подготовка за засаждане

Преди да започнете да засаждате моркови в открита земя, трябва да направите подготвителната работа. Подготовката за засаждане се извършва на няколко етапа.

Кога да сеем моркови на открито

Първо трябва да решите кога да засадите моркови според лунния календар през 2018 година.

За да определите точния срок на засаждане на моркови, трябва да знаете колко покълват семената му. Средно те покълват в рамките на месец. Въпреки това, морковите ще се нуждаят от още 1-2 седмици, докато храстите ще нараснат до 10-15 см. Затова се препоръчва да ги засадите в средата на април, така че до лятото да може да се получи първата реколта. Крайният срок за засаждане е средата на май. Невъзможно е да се отложи последната дата за сеитба на моркови допълнително, тъй като поради летните горещини храстите ще се влошат.

сеят моркови

Подготовка на семената

Когато оптималното време за засяване на моркови ще бъде точно определено, можете да пристъпите към предварителната подготовка на посадъчния материал. Има няколко начина да ускорите покълването на семената след засаждането. За целта поставете всички семена в малка торбичка с плат и я заровете във влажна почва на дълбочина 10 см в продължение на няколко дни.Те трябва да са в земята за 24 часа, след което семената се отстраняват и изсушават на слънце. Тази процедура ускорява покълването на моркови в открито поле с 5-7 дни.

подготовка на семената

Също така, преди засаждането се извършва барботиране. Провежда се за намаляване на времето за покълване на моркови. За тази процедура нагрятата вода се излива в малък съд. След това се подава кислород към течността и се изсипват семена, които ще трябва да се отглеждат. Всички семена са във вода поне 20 часа. След това се изваждат от контейнера, увиват се в платнена торбичка и се поставят в хладилника за пет дни.

Някои производители на зеленчуци, вместо да бълбукат, се занимават с гранулиране на семена. По време на гранулирането на морковите през пролетта, семената им са покрити със специална питателна обвивка, благодарение на която процесът на покълване се ускорява. За процедурата в стъклото се добавят почвата за саксия и течният королев.След това в контейнера се добавят семена, смесени с хумус и торф. След това чашата се покрива с капак и се разклаща добре няколко пъти. Препоръчва се процедурата да се извърши няколко дни преди засаждането в земята.

гранулиране на моркови

Избор на сайт

Изборът на подходящо място е необходим независимо от това дали морковите са засадени с разсад или семена. Тя трябва да се засява в най-подходящия район. Когато избирате, трябва да обърнете внимание на почвата. Пясъчно-глинестите и средно глинести почви са подходящи за моркови, които съдържат не повече от 4% хумус. Можете също да засадите този зеленчук в райони с кисели и тежки почви. Те трябва да съдържат около 2% хумус.

подходящ сайт

Препоръчва се отглеждане на моркови на места, където преди това са били отглеждани картофи, зеле, едногодишни билки или цвекло. Някои производители на зеленчуци твърдят, че той расте добре след многогодишни треви, тъй като те лекуват почвата и я почистват от патогени от различни заболявания.

Също така си струва да се обърне внимание на качеството на осветлението в района. Ако трансплантирате морков на слабо осветено място, тогава той постепенно ще започне да се разтяга и това ще се отрази негативно на количеството на реколтата. Затова е по-добре да изберете място в градината, което да бъде осветено от слънцето през целия ден.

селска къща извън града

Подготовка на почвата

Засаждането на моркови в открита земя със семена трябва да се извършва в предварително подготвена почва. Препоръчително е да направите това през септември, не по-късно от 15-и. Преди засаждането почвата се изкопава и наторява с хумус. Добавят се и минерални превръзки, състоящи се от фосфорни и азотни торове. Необходимо е да се използва азотно торене много внимателно, тъй като излишъкът им влошава качеството на моркова и намалява срока му на годност.

За да се запазят всички положителни качества на зеленчука, в почвата могат да се добавят 1-2 кг фосфорни или калиеви превръзки.

Торовете могат да бъдат пропуснати, ако преди това редовно се добавя хумус в земята.

открита земя

Как да сеем моркови, за да не се разреждат

Някои се интересуват от засаждане на зеленчук, без да изтъняват храстите при отглеждане. В края на краищата, не всеки иска да губи време за разреждане на храстите при гмуркане. Затова си струва да се запознаете с това как можете да засадите моркови, за да не ги разреждате.

тънки храсти

Как да засадите моркови на лента

Именно този метод за засаждане на моркови често се използва, който след това позволява да не се разреждат храстите. Основното предимство на този метод е времето за съхранение на лентите със семена. Kleister е надеждно вещество, което не губи свойствата си. Следователно, можете да подготвите ленти за засаждане през есента или зимата. За да ги съхранявате, достатъчно е да навиете всички ленти в тръба и да ги поставите в кутия. Не се препоръчва да съхранявате лентите във влажни условия, за да не се влоши пастата.

моркови на панделка

Можете да направите лента за засаждане със собствените си ръце. За да направите това, ще ви трябва следните устройства за засаждане на моркови:

  • поставете;
  • тоалетна хартия;
  • вода.

направи го сам

Първо тоалетната хартия се нарязва на малки ивици. Дължината им трябва да е равна на размера на леглата, а дебелината не трябва да надвишава 2 см. На хартията се нанася паста. Капките му се нанасят на повърхността на разстояние 3-5 см една от друга. Всички семена се поставят върху паста и се сушат върху нея за 20-30 минути.

Приготвените ивици със семена могат да бъдат засадени на лехите и покрити с малък слой почва. Преди това обаче трябва да подготвите сайта. За да направите това, върху него се създават няколко реда, в които морковите ще бъдат засадени на панделки. В този случай е необходимо да се реши какво разстояние между редовете трябва да бъде. Растенията не трябва да са много близо една до друга, така че редовете се правят на разстояние 40-50 cm.

ленти от хартия

Как да сеем моркови с помощта на тави за яйца

Понякога тавите за яйца се използват при засаждане на моркови.Те използват този метод, за да не се включат по-късно чрез разреждане на засетите моркови... С помощта на тави семената се засаждат на същото разстояние.

Схемата за засаждане на моркови с тави е доста проста. Първо трябва да решите на какво разстояние да направите леглата. Така че в бъдеще храстите да не се намесват едно в друго, леглата се правят на разстояние 45-50 см. След това две тави за яйца са вложени една в друга, така че структурата им да стане по-трайна. След това тавите се нанасят върху земята с изпъкналата страна и семена могат да бъдат засети в дупките за яйцата. Засяваме не повече от 2-3 семена във всяка дупка.

тавичка за яйца

Как правилно да засаждате моркови в открита земя в торба

Някои се интересуват дали е възможно да се засаждат моркови през зимата. Този метод ви позволява да засадите семена в почвата най-късно датата на засаждане на моркови. За да направите това, в градината се прави плитка дупка, в която ще бъде поставена платнена торба със семена. След 2-3 седмици те се изкопават, тъй като към този момент вече са покълнали достатъчно. Изкопаните семена се смесват с речен пясък и се засяват в почвата.

чанта за кацане

грижа

За да получите добра реколта, е необходимо правилно да се грижите за моркова по време на отглеждането.

да се погрижа

Поливането

Задължително е да поливате зеленчука, тъй като липсата на влага може да доведе до летаргия на плода. За навлажняване на почвата се препоръчва използването на специално устройство за напояване, което веднага би доставило вода под земята. За това тръбите със специални отвори в стените за вода се изкопават между редовете. Един квадратен метър от обекта трябва да консумира най-малко десет литра вода.

висококачествено поливане

Горна превръзка

По време на отглеждането на моркови торовете трябва редовно да се прилагат върху почвата. Процедурата трябва да се извърши два пъти. Първото подхранване се извършва 20 дни след засаждането на разсада в земята. Суперфосфат, урея и калиев нитрат се добавят към почвата. Второто хранене се извършва 60 дни след първото. В този случай се препоръчва да се добавят торове само след предварително овлажняване на почвата.

торя

заключение

Всеки може да отглежда моркови. За да направите това, трябва да решите кога можете да засадите моркови на открито и как да го засадите правилно. За да направите това, можете да се консултирате с приятели или да гледате видеото, което ви казва кога можете да трансплантирате моркови.

Отзиви
  1. Олга
    3.03.2018 10:33

    И не виждам проблем в разреждането на морковите. Това се прави бързо и е възможно да се оставят най-големите (най-силните) издънки. За да е по-голям добивът и кореноплодите да са по-големи, използвам продукта BioGrow.

    Отговарям
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква