Как правилно да подготвите младите ябълкови дървета за зимата и защо покритие, материали и ръководство стъпка по стъпка

През зимата ябълковото дърво продължава да расте с бавни темпове. Затова е важно да го предпазите от замръзване и вредители. Всеки летен жител трябва да се грижи за растението и да извърши правилната подготовка на ябълковите дървета за зимата. Дори устойчиви на замръзване сортове трябва да бъдат покрити за студен период, за да се предпазят от гризачи. Те започват да се подготвят предварително, преди настъпването на слана.

Защо да покриваме младите дървета?

Много летни жители са сигурни, че растението е покрито за зимата, така че ябълковото дърво да не се повреди от замръзване. Но това мнение е погрешно. На първо място, това е защита от гризачи, които обичат да пируват с млада кора през зимата. Освен това е добра защита от студени ветрове, които изсушават кората прекомерно и от пролетното слънце, което причинява изгаряния. Следователно подслон е задължително есенно събитие, което се провежда преди настъпването на слана.

Младите дървета са изложени на риск от изсушаване от зимни ветрове и слънце. Следователно те осигуряват подслон не само за багажника, но и за цялата корона. Burlap е идеален като материал за тази цел.От 7 години растението не е толкова зле нужда от защита за зимния период под формата на покривен материал.

Кога трябва да покриете ябълкови дървета?

Основното условие е да изберете подходящото време за покритие. Здравето и животът на културата зависи от него. Затоплянето твърде рано ще провокира растежа на издънките, което неизбежно ще доведе до смъртта на дървото. Защитата се издига, когато потокът на сока е напълно завършен и температурата е -10 ° C. Преди да покрие растението, той се подготвя правилно.

подслон за ябълково дърво

Подготовка за процеса

В студените райони сортовете растат добре, които издържат на студа. Ако сланите продължават няколко дни, тогава те няма да донесат силна вреда на растенията. Корените, разположени близо до почвената повърхност и слабите основни клони, могат само да страдат леко. Но гладните зайци могат сериозно да повредят насажденията. Ето защо преди подслон е необходимо да се реши с каква цел се прави това.

Навременната и сигурно покрита кора е важно условие за развитието и растежа на една култура. Такъв подслон е особено необходим за млада култура, тъй като повредената кора причинява заболявания, които водят до смъртта на дървото.

Всеки градинар трябва да знае как да подготви растение за зимуване. Преди приюта се извършват редица дейности:

 1. Падналите листа се отстраняват около растението. Той е място за размножаване на бактерии и насекоми. Трябва да се изгори, за да се предотврати размножаването на инфекцията.
 2. От лишеите културата се обработва с меден сулфат.
 3. Извадете гнилите плодове, които лежат около дървото и висят от клоните.В ябълките зимуват ларви, които с настъпването на топлина започват да увреждат дървото.
 4. За да унищожи бръмбари и различни опасни насекоми, кръгът на багажника е изкопан.

подслон за ябълково дърво

Ако за летния период на дървото е бил инсталиран ловен колан, тогава той се отстранява преди зимуването. Полезните насекоми и калинките трябва да бъдат освободени. Можете да закачите хранилка на дърво, в която циците се хранят през зимата. Птиците ще помогнат за убиването на вредители.

Необходими материали

Има много материали, подходящи за опаковане на варели:

 • тръстика;
 • найлонови чорапи;
 • стари парцали;
 • тоалетна хартия;
 • смърчова гора;
 • найлонови торбички;
 • целофан;
 • няколко слоя вестник.

подслон за ябълково дърво

Не се препоръчва използването на слама от зърнена култура, която привлича гризачи към дървото. Също така, не използвайте тел, тъй като това наранява кората на растението. Можете да изолирате дървета с пластмасови бутилки. Те качествено ще затворят стъблото и шийката на корена, ще изпълнят функцията за отпушване, тъй като бутилките издават шум от всеки дъх на вятъра.

Изолацията се отстранява, след като снегът се стопи. Ако растението е покрито с покривен материал, тогава той се отстранява с настъпването на първата размразяване.

Изолационна технология

Разсадът и кореновата им система са напълно покрити. Вятърът представлява голяма опасност за тях. Препоръчва се да се копае в колче до него и да се завърже растението. Препоръчително е също да поставите преграда наоколо под формата на сухи клони, която ще задържи вятъра. А падналият сняг ще служи като допълнителна защита срещу замръзване.

подслон за ябълково дърво

Задължително е да покриете разсада. Повредената кора ще доведе до напукване и болести, а гнилите замразени корени ще доведат до загиване на растението. Това се взема предвид при изолация на всички разновидности.Младо ябълково дърво е покрито със слой от дървени стърготини около багажника. Това ще послужи като добра защита срещу замръзване на корена. Тогава багажникът се изолира с разрушаване. Смърчовите клони са положени отгоре, което ще предпази растението от вредители.

Санитарна резитба

Преди зимния период се изрязват болни и сухи клони. Животът се препоръчва да се съкрати с една трета. Разрезът се прави под остър ъгъл с добре заточен инструмент. За тези цели е подходяща резачка или ножовка. Мястото на разреза е покрито с градинска смола. Повредените клони са напълно отсечени, конопът не може да бъде оставен. Дървото е оформено като храст и е оставено с максимална височина 3 метра.

подслон за ябълково дърво

Лечение срещу болести и вредители

След като всички остатъци са отстранени около кръга на багажника, е необходимо растението да се третира с разтвор на витриол. Може да се пръска както с желязо, така и с мед. Това ще помогне да се защити ябълковото дърво от възможни заболявания и разпространението на насекоми.

Почистване и избелване на багажника

Не забравяйте да покриете багажника с варов разтвор. Клоните на първия ред също са покрити. Това събитие е важно, защото:

 • Служи като защита от вредители. С продължителна и топла есен някои насекоми могат да станат активни и да започнат да победят културата.
 • Инструментът ще помогне за предотвратяване на пукнатини от замръзване, които се появяват от резки температурни промени;
 • Ако към състава се добавят фунгициди, тогава разтворът ще допринесе за борбата срещу болести и стъблови вредители, зимуващи в кората на растението.
 • Лаймът ще предпази реколтата в началото на пролетта от първото слънце.

подслон за ябълково дърво

Преди да продължите с миенето на бяло, подгответе багажника. Отърват го от мъх, мъртва кора и лишей. Преди да продължите с почистването на багажника, наоколо се разнася брезент, върху който ще се изсипят органични остатъци. Процедурата се провежда при спокойно и сухо време. Температурата на въздуха трябва да бъде + 2 ... + 3 ° С. Събраният прах се изгаря. След като белината изсъхне добре, можете да нанесете изолация върху стъблото.

Напояване и напояване с водно зареждане

Не забравяйте да извършите подзимно поливане. До есенния период зелените клони вече са се обезличили, излишъкът от влага няма да провокира растежа им. Зависи от почви за едно ябълково дърво добавете 30-40 кофи вода. Почвата трябва да бъде наситена с течност най-малко 1,5 метра.

поливане на ябълковото дърво

Поливането е необходимо, за да се осигури на кореновата система влага през цялата зима, което ще позволи на корените да не замръзнат. Добре разпределената влага ще предотврати напукване на почвата, което елиминира риска от проникване на замръзване към корените. Калиево-фосфорните торове играят важна роля, допринасяйки за съзряването на дървесината. Суперфосфатна или калиева сол се добавя в момента на разхлабване на почвата около багажника.

Защита от гризачи

През есента се изисква да се подслони болестта за зимата от гризачи, които обичат да пируват на кората. Идеалният вариант е ела гора. Острите игли ще изплашат животните и ще запазят кората непокътната. Зайците основно увреждат дърветата. Поради височината си, те не могат да купят растения високо. Поради това те защитават стъблото и клоните, разположени на малка височина. Често се използва покривен материал. Този материал ще предпази от вредители, ще затопли през зимата и ще спаси от слънчеви изгаряния.

черен покривен материал

Сортът влияе ли на заслона

Сортоустойчивите сортове от 7-годишна възраст не е необходимо да бъдат изолирани. Това се отнася само за растенията със силна кора, която не е повредена и няма признаци на болести. Такова дърво може лесно да издържи на замръзване. Наземната част на багажника без специален подслон може да издържа на замръзване до -35 ° С.

Но колонното ябълково дърво трябва да бъде покрито особено внимателно. Това не зависи от нейния ръст и възраст.

Растението няма дълги клони около централния издънка, така че трябва да бъде покрито напълно. За да направите това, около растението се сглобява пирамида от дървени дъски. Вътре се излива хумус. И пирамидата е обвита в брезент. Подобна защита ще помогне на културата да оцелее при замръзване.

Функции в различни региони

В Сибир и Урал се отглеждат специални сортове, които издържат на силни студове. Независимо от това, ябълковите дървета се препоръчва да бъдат покрити за зимата. В Сибир багажникът е изолиран с 1,5 метра. Като подслон се използват плат или игли. Фиксирайте горната част с тиксо. Това помага да се защити реколтата от слънчево изгаряне, студ и гризачи.

приготвяне на ябълкови дървета за зимата

Корените са покрити на Урал. За целта използвайте:

 • дървени стърготини;
 • торф;
 • тор.

Около багажника се прави могила с височина около 30 сантиметра. Разсадът в студени райони трябва да бъде покрит напълно в късна есен. През зимата сняг се хвърля върху растението и се уплътнява, което служи като допълнителна защита от замръзване.В Московския регион те старателно подготвят културата за зимуване и спазват всички необходими условия, тъй като са възможни тежки метеорологични условия, които се характеризират с резки температурни промени.

За изолация са изпълнени следните условия:

 • Разхлабва почвата около растението.
 • Разсадът разлюля. Хълмът трябва да е дълъг 30 сантиметра.
 • Кръгът на багажника е мулчиран с дървени стърготини. Дебелината на слоя е около 30 сантиметра. Това ще послужи за надеждна защита на кореновата система от силни студове.
 • Багажникът е изолиран с покривен материал.
 • Снегът се хвърля и се уплътнява около растението. Колкото по-голям е слайдът, толкова по-добре.

Спазването на изброените процедури за подготовка на растение за зимуване ще помогне за опазването на дървото и поддържането му здраво, което ще допринесе за добра реколта през следващия сезон.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква