Описание на сорта кайсия Възхищение и характеристики на добива и устойчивост на замръзване

Кайсиевият сорт Delight е познат на много градинари в Русия. Той е доста популярен поради многото си нарастващи предимства. Благодарение на това плодовото дърво честно спечели много положителни отзиви от различни региони на страната. Ако сравним северните и зимноустойчивите сортове, Rapture ще заеме водещата позиция сред тях.

Развъдна история

Градината култура датира от сравнително скорошно време. Авторите на достоен зимноустойчив сорт са животновъдите Гасимов Ф.М., Мулоянов К. К. Делайт се оказа след безплатно опрашване. Кайсиевите разсад са известни и с друго име - Piquant.

кайсиева наслада

Описание на сорта

На височина плододаващо кайсиево дърво Резеп не расте по-високо от 3 метра. Средният диаметър на короната е 4,5 m.

В описанието на сорта плодовете се характеризират, както следва:

  • заоблени, дори отстрани;
  • теглото на един е около 23 g;
  • цвят жълт с червен руж;
  • кора е рохкава, тънка, неразделна;
  • пулпата е средно гъста, светло оранжева на цвят.

Кайсията се отбелязва като добро медоносно растение, от нея се произвежда много пчелен хляб. Благодарение на това пчелите се привличат дори при облачно време.

плододаващо дърво

Функции за отглеждане

Преди засаждането се проверява разсадът на кайсия. Не трябва да има повредени или сухи издънки. Корените трябва да са плътни, еластични, без повреди или болести.

Изисквания за площадка за кацане

Мястото за отглеждане е избрано слънчево, защитено от пориви на вятъра. Разстояние от 4 метра е оставено от кайсията до най-близките дървета. Тази празнина ще позволи на дърветата да растат свободно, те няма да се намесват едно в друго.

кайсиев разсад

Избор на почвата

Средно кисела или слабо алкална почва се препоръчва за засаждане. Твърде киселинното се неутрализира с вар или доломитово брашно, които се въвеждат през есента по време на копаенето на градината.

Кайсиев разсад се засажда в яма, в която в равни части се добавят торф, речен пясък и алуминий.

Важно! Не засаждайте Rapture близо до подземните води. Поради застоя на влагата в земята, кореновата система на дървото започва да гние, в бъдеще това провокира появата на гъбички.

твърде кисело

Грижи за дървета

Кайсията дава прилични добиви, при спазване на правилата на селскостопанската технология.

Поливането

Сортът Vostorg се отличава със своята висока устойчивост на сухи условия. Въпреки това дърветата трябва да се поливат поне веднъж месечно.

След поливане или дъжд почвата се разхлабва и кръгът на багажника се мулчира.

правила на селскостопанската технология

резитбата

Процедурата се извършва през пролетта, преди пъпките да се разтворят.Издънките, които са замразени, счупени, изсъхнали, загубили силата си, се отстраняват. Местата на разфасовки се покриват с градински лак или се поръсват с дървени въглища, предварително смачкани.

В края на сезона отслабените млади издънки се изрязват. Удебелената корона също се разрежда за по-добро проникване на слънчева светлина и чист въздух.

издънките се отстраняват

Предимства и недостатъци на сорта

Кайсиевата наслада има следните положителни качества:

  1. Размер на плодовете.
  2. Производителността.
  3. Зимна издръжливост.
  4. Добра устойчивост на суша.
  5. Имунитет срещу гъбички и вредители.

Основният недостатък е ниското ниво на самоплодородие. В тази връзка се изисква засаждане на опрашители.

размер на плодовете

Вредители и болести

Високата влажност провокира образуването на гъбични инфекции, а също така допринася за развитието на заболявания като кластероспория, монилиоза, вертицилоза. Като превантивна мярка кайсиите ежегодно се подрязват, побеляват и пръскат с фунгициди.

Листите се заселват на гърба на листата, изсмуквайки течността от тях. В издънките липсва хранене, дърветата не се развиват добре.

гъбични инфекции

През август молците активно ядат узряващи плодове и отиват да зимуват в земята близо до багажника или в долните части на дърветата под кората.

Листовите валяци се хранят с пъпки и листа, което също навреди на пълното развитие на кайсията.

За да се предотврати разпространението на вредители, повредените кайсии се събират и унищожават своевременно, старата кора се обелва, стъблото се побелява, почвата се изкопава и се унищожават единични гъсеници.

пълно развитие

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква