Календар на лунното засаждане на насажденията на градинаря за юни 2020 г.

Спазването на препоръките на лунния календар за сеитба за юни 2020 г. помага да се постигнат отлични резултати при отглеждане на растения. При извършване на градинарски и градинарски работи, като се вземе предвид фазата на Луната, е възможно да получите по-силни и жизнеспособни култури. Благодарение на това параметрите на добив се увеличават значително, културите са по-малко болни и практически не срещат нападения от вредители.

Стойността на лунния календар за летни жители

Фазите на Луната засягат кореновата система и наземната част на растенията. Операциите за засаждане в конкретни дни от лунния цикъл спомагат за увеличаване на параметрите на покълване, ускоряване на процесите на растеж и подобряване на развитието на плодовете.

Има обаче дни, в които е по-добре да се въздържате от засаждане, поливане или разхлабване. Нарушаването на тази препоръка предизвиква увреждане на посевите, забавя развитието им или провокира процеси на гниене в кореновата система.

За да получите добра реколта през 2020 г., трябва да се съсредоточите върху лунния календар за сеитба. Особено важно е да се вземат предвид неговите препоръки при засаждане на многогодишни растения и разсад.

Най-добре е да извършвате такава работа с нарастваща луна. Препоръчително е да ги изпълнявате преди пълнолуние. С идването на новолунието подобни действия ще трябва да бъдат изоставени.

Културите, които са засадени преди пълнолунието, растат добре.

засадете в контейнер

Влиянието на лунната фаза върху засаждането

Има няколко фази на Луната, от които зависят датите на кацане:

 1. Новолунието е най-неблагоприятният момент за градинарство и градинарство. В този момент е забранено извършването на засаждане или пресаждане на растения. Лошият период трае само 3 дни.
 2. Нарастващата луна - тя се увеличава сама по себе си и насочва енергията нагоре. Това е идеалното време за работа с култури, които са над земята. Те включват зеленчуци и плодове. Тази категория включва също цветя и зеленина. Растенията могат да бъдат засадени, присадени и други работи.
 3. Пълнолуние - в този момент е забранено да се засаждат зеленчуци, дървета, храсти. Този момент трае само 1 ден. В този случай е позволено да се плеят лехите, да се прилагат торове и да се извършват третирания срещу вредни насекоми.
 4. Намаляваща Луна - енергията тече надолу. Ето защо се препоръчва да се грижите за луковични и кореноплодни култури.

засаждане на растение

Фази на луната през юни

Има няколко фази на Луната. През 2020 г. те започват в следните периоди от време:

 1. Новолуние - 3.06.
 2. Първо тримесечие - 10.06.
 3. Пълнолуние - 17.06.
 4. Трето тримесечие - 25.06.

фаза на луната

Луна в знаците на зодиака през юни

Когато извършвате засаждане, можете да се ориентирате какъв знак на зодиака е Луната в този момент:

 1. Телец - от 31 май до 2.06. 1.06 можете да засадите глава маруля и репичка. Разрешено е да се копаят ранни картофи и луковични растения. 2.06 не се препоръчва да се работи с растения.
 2. Близнаци - 2-4 юни. По това време идва новолунието. Следователно работата с растенията не се препоръчва.
 3. Рак - 4-6 юни. 4.06 градинската работа е забранена. 5-6.06 можете да засадите тиквени култури, всички видове зеле, боб, грах, зеленина. Също така е позволено да засаждате зелен тор, да прилагате минерални торове, да се грижите за растенията.
 4. Лъв - 6-9 юни. През този период можете да събирате семена, да берете сено, да се грижите за културите.
 5. Дева - 9-11 юни 9.06 можете да трансплантирате мустаци от ягоди, да отрежете растения, да преместите многогодишни растения на ново място. Допустимо е също така да се извърши формално подрязване на декоративни култури. 10 юни Луната преминава във втората четвърт, поради което засаждането е забранено.
 6. Везни - 11-13 юни. По това време можете да засадите боб, бобови растения, краставици. Те също засаждат зелен тор, режат растения, извършват формално подрязване и грижи за културите.
 7. Скорпион - 13-15 юни. През този период е позволено да се трансплантира краставици и тиквички. Можете също така да засадите киселец, боб, зеле, зеленина, сидерати. Разрешава се поливане на растения, прилагане на минерални торове, мулчиране на почвата.
 8. Стрелец - 15-17 юни. На 16-17-и се наблюдава пълнолунието, поради което не се извършват засаждане. На 15 юни можете да засадите лук, червено зеле, да съберете семена.
 9. Козирог - 17-20 юни. През този период има пълнолуние, поради което не се препоръчва да се засаждат растения. 19.06 можете да засадите рутабаги и репички, да копаете луковични растения, водни култури и да прилагате органични торове.
 10. Водолей - 20-22 юни. По това време можете да се грижите за градината, да проведете лечение на болести и насекоми, да изрежете декоративни храсти.
 11. Риби - 22-25 юни. През това време се препоръчва да се положи компост, да се поливат растенията и да се прилагат органични торове.
 12. Овен - 25-27 юни. 06.25 Луната преминава в четвъртото тримесечие. В този момент не трябва да се извършват засаждане. На 26-ти и 27-и можете да изкопаете ранни картофи, да пръскате растения, да берете сено.
 13. Телец - 27-30 юни. През това време ранните картофи и луковичните растения трябва да бъдат изкопани след цъфтежа. Трябва да се грижите и за градината - поливане, прилагане на органични торове, премахване на плевели.

луна в знаци

Лунен календар на градинаря за юни 2020 г.

През 2020 г. има редица добри и лоши дни за градинарство.

Благоприятни дни през юни

За да изберете най-добрите дни за грижа за културите, трябва да прочетете препоръките на лунния календар.

За сеитба и засаждане на цветя и стайни растения

Работите по засаждането могат да се извършват в такива дни през юни:

 • годишните семена на цветя се засаждат 10-17;
 • семена от двугодишни култури и многогодишни растения се засаждат 10-17;
 • стайните цветя и оранжерийните култури се засаждат 10-17;
 • луковичните култури и грудките се засаждат 1 и 24-29.

градинари в страната

За сеитба и засаждане на зеленчукови култури

Когато засаждате зеленчуци, трябва да изберете следните дати за юни за различни култури:

 • домати, физалис - 10-17;
 • пъпеш, тиква, тиквички, краставици, диня - 10-17;
 • черен пипер, патладжан - 10-17;
 • всички видове зеле - 10-17;
 • зелени - 1 и 24-29;
 • лук - 1 и 24-29;
 • картофи - 1 и 24-29.

За засаждане на ягодоплодни храсти

Ягодовите култури като ягоди, малини, ягоди, цариградско грозде, касис трябва да се засаждат на 10-17.06.

засаждане на разсад

За засаждане и грижа за дървета и храсти

Засаждането и грижата за овощни дървета като ябълка, сладка череша, череша, слива, круша струва 10-17.06.

Забранени дни за засаждане и заминаване през юни 2020 г.

В същото време има и неуспешни дни за засаждане:

 • 06 - новолуние;
 • 06 - пълнолуние.

Характеристики на селскостопанската работа в различни региони

Лунният календар е универсален.Не зависи от местоположението на сайта. Но начинаещите градинари трябва да са сигурни, че внимателно обмислят избора на сортовете култури за отглеждане. Това трябва да се направи, като се вземат предвид климатичните характеристики на региона и необходимите агротехнически мерки.

Топлолюбивите култури трябва да се засаждат в почвата по време, което съвпада с техните нужди. Не се препоръчва да се извършват посадъчни работи по-рано, въпреки съветите на лунния календар.

работа на сайта

Народни знаци на градинар през юни

Има много народни знаци:

 1. Честите светкавици обещават богата реколта.
 2. Ако равината цъфти обилно на Елена Леносейка, която пада на 3.06, може да се очаква добра реколта от лен. Ако през този ден времето е лошо, есента ще е същата.
 3. Ако по елхите има много шишарки, трябва да очаквате обилна реколта от краставици.
 4. Топлите нощи обещават изобилие от плодове.
 5. Ако вали топло, трябва да очаквате добра реколта.

Спазването на препоръките на лунния календар за сеитба ви позволява да отглеждате силни и жизнеспособни култури и да получите добра реколта. В този случай си струва да се вземат предвид характеристиките на самите растения.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква