Как да изберем благоприятен ден за засаждане на домати

Благоприятните дни за засаждане на домати се определят не само от характеристиките на сорта, но и от фазата на Луната. Според градинарите правилната дата влияе върху качеството на разсад и формирането на обилна реколта.

Характеристики на влиянието на лунния календар върху растежа на доматите

Много градинари смятат, че има благоприятни дни за засаждане на домати. Това се отнася не само за засяване на семена, но и за преместване на отглеждани растения на постоянно място. Изборът на дата в голяма степен се определя от фазата на Луната. За това е разработен лунен календар, който показва благоприятен и неблагоприятен период за работа на лятна вила.

характеристики на влияние

Времето за засаждане на домати се определя, като се вземат предвид знаците на зодиака и фазата на Луната, която преминава в определени дни от месеца.

Според експерти разсадът расте безопасно и дава максимален резултат, когато нощната звезда е в знаците:

благоприятен ден

 • Везни;
 • Телец;
 • Козирог;
 • Риби;
 • Рак;
 • Скорпион.

Дните за засаждане на разсад, когато сателитът е в съзвездието Водолей, Овен, Дева, Близнаци, Лъв, са безплодни.

разсаждане

Според лунния календар дните, когато Луната е в знаците на Рак, Скорпион, Везни, Риби са подходящи за хранене на разсад от домати. Този период се счита за мокър. Реколта в сух сезон. Тя започва, когато Луната е във фаза на затихване и преминава през съзвездията Стрелец, Овен, Водолей или Близнаци.

За засаждане на семена, както и за пресаждане на растения или бране на тях, първите два дни след новолунието или пълнолунието се считат за неблагоприятни. През този период засадените растения се плевят, почвата се разхлабва и на лятната вила се извършват други необходими работи.

трансплантация на растения

Влияние върху добива и продължителността на съхранение на семената

Нощната звезда влияе не само върху обема на реколтата, но и върху качеството на доматените семена, които се берат за по-късна употреба. Това е подходящо за нехибридни сортове, които редовно се отглеждат в домашни градини.

мръсни ръце

Опитните градинари препоръчват да спазват редица правила за засаждане на разсад и събиране на семена.

 1. Растящата луна е подходяща за засаждане. Той се счита за най-благоприятен и допринася за получаване на максимален добив.
 2. Ако дните в календара се считат за благоприятни, но луната намалява, семената се засяват в последния ден от подходящия период.
 3. Ако благоприятното време падне върху знака Риби или Рак, тогава реколтата се очаква да бъде изобилна, но семената на такива домати не са с високо качество. Те не са подходящи за дългосрочно съхранение и последваща употреба.
 4. Ако благоприятните дни паднат на Козирог, Скорпион или Везни, тогава не само доматите ще дадат отлична реколта, но получените от тях семена ще бъдат с високо качество и подходящи за съхранение.
 5. Ако е необходимо да се получат семена за последващо размножаване, доматите се засяват в знака на Стрелец. Реколтата не е плодородна, но семето е с подобрено качество.

завършена земя

Определяне на времето за засяване на семена според лунния календар

Засяването на семена за разсад започва през последното десетилетие на февруари и завършва до средата на март. Къснозрелите сортове, както и доматите, отглеждани в оранжерия, се засяват по-рано. Ако се предполага отглеждане на ранно зрели видове в открито поле, тогава те се сеят в средата или края на март.

къснозрели сортове

Важно е да се вземат предвид два фактора: състоянието на Луната и знака на зодиака, в който се намира. Ако е във фаза на растеж, тогава най-добрият ден ще бъде през първото десетилетие. Важно е спътникът да преминава през съзвездията Скорпион, Рак, Везни, Риби, Телец или Козирог.

Ако говорим за новия сезон на летните вили, тогава през февруари и март ще има достатъчен брой благоприятни дни.

летен сезон

През февруари отглеждаме разсад за оранжерии. Ако разчитате на състоянието на Луната, тогава благоприятният период започва на 17 февруари. Сателитът навлиза в нарастваща фаза. Тя продължава до 28 февруари. През март Луната расте на 1-ва, след това от 18-та на 30-та. Тези дати се считат за условно благоприятни за засаждане на семена за разсад.

Ако вземем предвид знаците на зодиаците, тогава през февруари е по-добре да кацнем:

отглеждаме за оранжерии

 • 17-18, разположени в съзвездието Риби;
 • 21-22, е в първата растяща фаза и преминава в съзвездието Телец;
 • 25-26, започва втората растяща фаза, осъществява се преходът от съзвездието Близнаци към Рак.

За март идват благоприятни дни в съзвездията:

отивам в градината

 • 1, завършващата фаза приключва, луната напуска съзвездието Лъв;
 • 20-21, преминава първата растяща фаза в съзвездието Телец;
 • 24-26, е във втората растяща фаза в съзвездието Рак.

За северните райони, където последните студове закъсняват, засаждането на доматените разсад може да бъде изместено към началото на април.

в северните райони

През април благоприятните дни идват след 17-и, когато Луната преминава в растяща фаза. Оптимално е да сеете семена на 17-18, 21-22, а също и на 27-28.

Най-злополучните дни през февруари са 2-3, 9-10 и 15. През март неблагоприятният период започва от 8 до 10, след това от 13 до 15 и 17.

реколта до Луната

Избор на дата на засаждане на разсад в земята

Кои дни да изберем за засаждане на разсад на постоянно място, зависи не само от фазата на Луната, но и от състоянието на растенията, както и от климатичните условия в региона. Затова освен фазата на луната и избора на благоприятни дни, ключовото значение има състоянието на растенията.

Преди да се качите на постоянно място, важно е:

дата на кацане

 • възрастта на разсада варира от 45 до 50 дни от момента на появата им;
 • растенията са имали 5-7 истински листа, мощно стъбло и височина около 30 сантиметра;
 • растенията са имали образувана коренова система;
 • разсадът е преминал етапа на втвърдяване;
 • нямаше нощни студове;
 • дневните температури достигнаха 20 градуса;
 • нощната температура не падна под 15-16 градуса

поливане на домати

Засадете в пластмасови оранжерии от края на април до средата на май. За тези, които отглеждат зеленчуци на открито, периодът на засаждане започва в средата на май. В средната и северната ширина този период се измества към края на май и продължава до средата на юни.

Според лунния календар най-добрият период за засаждане в затворени оранжерии и открита земя през май е на 18-19-ти, както и от 24 до 28 май. 15 май се счита за неблагоприятен ден. През юни Луната преминава в нарастваща фаза от 14-ти. Тя продължава до 27 юни.

млад домат

Ползи от засаждането на домати в благоприятни дни

Правилният момент за засаждане на семена и растения в земята е от голямо значение. Наред с правилната грижа влияе върху развитието на растенията по време на растеж и формиране на яйчника.

саксии за растения

 1. Бързо покълване. Ако посеете семена за фазата на отглеждане, тогава растенията покълват за по-кратко време.Първите издънки се появяват в рамките на 5-6 дни.
 2. Мощна коренова система. Растенията, засадени в благоприятни сеитбени дни, имат по-мощна и добре оформена коренова система.
 3. Избори и болести. Растенията понасят бране по-добре, не се разболяват по време на периода на бране, по-добре възприемат пренасянето на постоянно място.
 4. Развитие на домати. Изборът на благоприятни дни за засаждане допринася за активния растеж на храстите и формирането на равномерна корона.
 5. Цъфтеж и формиране на плодове. Доматите, засадени в фазата на отглеждане на правилните дати, дават приятелски яйчник, обилен цъфтеж и реколта. Той узрява според датите, определени от животновъдите. Също така такива растения са по-устойчиви на вредители и болести.

гребло за засаждане

В зависимост от метода на отглеждане, сеитбата на семена от домати за разсад започва в края на февруари. Датата се определя от сорта, скоростта на зреене на културата и методите на отглеждане. Поради тази причина опитни градинари препоръчват предварително да се изчислят благоприятни дни за засаждане на избраните сортове. Това ще ви позволи да получите силни растения и обилна реколта през сезона.

готова реколта

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква