Най-добрите сортове малини за отглеждане в региона на Москва, земеделско засаждане и грижи

Как да изберете правилния сорт малина за вашия собствен градински парцел, кои са най-добрите сортове за района на Москва? Тези въпроси често се задават от начинаещите градинари любители. Животновъдите са разработили интересни сортове на това сладко зрънце. Преди да вземете окончателното решение за избора на сорт, препоръчително е да се запознаете с цялото разнообразие от култури.

Как да изберем правилните сортове малинови храсти за района на Москва

Малините са ниска поддържаща култура, която може да расте на всяка почва. Въпреки това, добра реколта от тези сладки плодове може да се получи, ако посадъчният материал е избран правилно.

Зимоустойчивите сортове са подходящи за отглеждане в района на Москва. В този регион могат да се засаждат ранни, късни, средновековни сортове малини. Умерено-континенталният климат на Московския регион е подходящ за отглеждане на едроплодни, обикновени, жълти, червени, черни, стандартни и ремонтантни култури. Сортовете, специално развъждани за тази зона, се приспособяват перфектно към градинските парцели и дават добра реколта.

Какво разнообразие от малини е по-добре да засадите в предградията?

Най-непретенциозният, но издръжлив се смята за Новини на Кузьмин. Това е изпитана във времето култура със сладки плодове, която плодоноси постоянно при умерено континентален климат. Повечето от новите сортове, препоръчани за засаждане в района на Москва, са получени чрез кръстосване на тази култура с други сортове.

В района на Москва сортът Патриция дава добри плодове, както и Херкулес, Таруса, Рубин. Кенби е добре адаптиран към московските зими. Дори да замръзне, този сорт бързо се възражда през пролетта и успява да даде добра реколта от плодове.

много малини

На какви критерии трябва да отговаря сортът

Когато избирате култура за засаждане, трябва да се съсредоточите върху личните предпочитания и сортовете, специално развъждани за района на Москва. Плодовете се отглеждат, за да се берат веднъж на сезон или през цялото лято.

Съответно те подбират сорт, подходящ за техните нужди. Червените малини се ядат пресни и се правят в консерви и конфитюри. Изискан сладък вкус в жълти малини. Освен това се яде прясно.Черните малинови плодове са по-подходящи за обработка.

Критерии за избор на сорт:

 • отлична адаптация към студени зими;
 • устойчивост на много заболявания;
 • малък брой тръни на растението;
 • дебело стъбло, което не се огъва под тежестта на плодовете и не се нуждае от подкрепа;
 • размер на горски плодове (малки - до 3 грама, средни - 5 грама, големи - 10 грама);
 • образуването на плодоносни клони по целия храст;
 • образуването на най-малко 7-10 плодни стъбла;
 • добив и вкус.

узрели малини

Вкусът на културата зависи от времето и условията на задържане. В сухо лято плодовете стават много сладки. Прохладното и дъждовно време увеличава киселинността на плодовете. Плодовете са кисели, ако в почвата се добави твърде много азот и храстите са много удебелени.

Най-добрите сортове по отношение на узряването

Засаждайки различни сортове в страната, ще бъде възможно да получите реколта за цялото лято. Ранните малини започват да дават плодове през юни, със средни срокове на зреене през юли, късните през август или началото на есента.

Ранно узряване на културите

Рано узряващите малини започват да дават плодове от началото на юни. Тази култура понася добре суровите зими. Вярно е, че преди зимата е препоръчително да огънете храстите към земята и да се изолира.

узрели малини

слънце

Културата не е ремонтантна, рано. Растението има голямо, до 2 метра височина, стъбло. Има около 15 плодовити издънки. Броят на тръните е незначителен. Плодовете са кръгли, тъмно лилави. Масата на един е 4-5 грама. Възможно е да се съберат около 2 килограма реколтата от един храст. Културата рядко се влияе от малиновия акар.

Патриша

Селективен сорт ранно узряване на малини. Плодовете са леко продълговати, големи, теглото на един е около 9 грама. Храсти - разпространени, високи до 1,8 метра. Можете да получите 3 килограма реколта от едно растение.

метеор

Културата образува изправени храсти със средна височина. Това е зимно издръжлив сорт. Зрелите плодове са малки, червени, триъгълни по форма, тежащи 4,25 грама. Добивът на храст е 3.35 килограма. Прибраната реколта запазва вкуса си за дълго време.

малинов метеор

Сорт Лазаревская

Културата е зимостойна, узрява рано. Храсти - прави, с дължина до 1,55 метра. Стъблата имат твърди тръни. Плодовете са средни по размер (2,9 грама), леко удължени, червени. Възможно е да се берат 2,5 килограма от реколтата от растението. Културата не понася добре болестите, атакува се от насекоми.

Узряване в средата

Културите узряват в края на юни и началото на юли. Те се характеризират с кратки плодови термини. Сортовете се отличават с добра зимна издръжливост, сладък вкус на узрели плодове.

балсам

Предсказуем сорт, винаги плододава добре, понася силни студове. Храстът е обикновен, изправен, със силни стъбла, достигащи дължина 180 сантиметра. На издънките има малко бодли. Плодовете са рубинени, без блясък, кръгли, с тъп нос. Теглото на един е 3,55 грама. Възможно е да се съберат 2,25 килограма реколтата от храста.

малинов балсам

кран

Културата образува изправен храст, висок 1,75 метра. Зрелите плодове имат червеникав цвят, тъпо-конична форма и сладникав вкус. Теглото на един е до 3 грама. Възможно е да се съберат 2,35 килограма реколтата от храста.

Volnitsa

Растението образува средно голям храст, който не е необходимо да се обвързва с опора. Зрелите плодове са червени, сладки, вкусни, леко удължени. Масата на един е до 4 грама. От растение могат да бъдат събрани почти 4 килограма реколта.

Късно узряване

Късно зреещите малини зарадват летните жители със сладки плодове в края на лятото. Някои сортове могат да дадат плод дори преди да започне замръзване.

малинов балсам

Таганка

Ремонтирана култура, която може да даде плод на стари и млади издънки. Плодовете узряват от края на юли до септември. Храстите са високи, достигат дължина до 2 метра. Повърхността на стъблата е покрита с малки остри тръни. На един клон се формират до 30 плода. Зрелите плодове са червени, конусовидна форма, с тегло до 9 грама.Едно растение може да даде до 5 килограма реколта.

Brigantine

Това растение със средна височина има слабо разпространяващ се храст. Бодлите растат по цялото стъбло. Плодовете са малки (до 3 грама), кръгли, пурпурни. Реколтата узрява в края на малинния сезон - през август. Възможно е да се съберат 4,2 килограма реколтата от храста.

Малина на раклата

Жълто-сливите

Жълтите малини са по-сладки от червените. Плодовете се ядат пресни, от които се приготвят сокове и конфитюри за зимата. Жълтите сортове малина често са ремонтантни. Плодовете на горските плодове са едри, тежат от 4,55 до 10,55 грама. Растенията понасят зимите добре, рядко се разболяват.

Оранжево чудо

Ремонтирана култура. Първият път узрява през юли, вторият - в края на август. Плодовете са продълговати, оранжеви, с тегло 5,55 грама. Възможно е да се берат 3,55 килограма от реколтата от растението.

Жълт гигант

Полуремонтирана високодобивна реколта. Средно ранен сорт, може да даде плод отново през есента. Плодовете са сладки, кехлибарени, едри (до 10 грама). Възможно е да се съберат до 8 килограма сладка реколта от растението.

Жълт гигант

Черно-сливите

Черните малини са рядко зрънце. Много летни жители го объркват с къпини. Всяко зрънце, свързано с малина, има една отличителна черта - формата на напръстник, поставя се на оста и лесно се отстранява по време на прибиране на реколтата.

Най-разпространеният черноплоден сорт е Cumberland. Това е зимноустойчива култура, която не дава коренни смукатели. Плодовете на такава малина са малки (до 2 грама), но много сладки, като бонбони. Възможно е да се съберат само 0,5 килограма сладка реколта от един храст.

Едроплодните

Едроплодните сортове малина за района на Москва са изкуствено развъждани от животновъдите, следователно те са по-малко издръжливи през зимата и се нуждаят от подслон, преди да презимуват. Голяма реколта може да се получи, ако следвате селскостопанска технология, засадете растение в добре осветена зона, поливайте и го подхранвайте навреме. Тези сортове имат големи плодове (с тегло от 6 до 13 грама). От едно такова растение можете да съберете около четири килограма сладка реколта.

Херкулес малина

Херкулес

Ремонтирана култура. Храстът е със средна дължина (до 1,65 метра), разпространен. Стъблата са силни, с бодли. Плодовете са конусовидни, червени, с малинов аромат. Теглото на един е около 6 грама. Възможно е да се съберат 4 килограма реколтата от храста.

Патриша

Ранно узряващата едроплодна култура с добра устойчивост на замръзване, устойчивост на болести, не се повлиява от листни въшки. Плододаване веднъж на сезон, но много обилно. Растението има разпръснат, прав, висок храст. Плодовете са леко удължени, подобно на ягодите. Масата на един е 10 грама.

Таруса

Стъблова култура, наподобяваща малиново дърво. Стъблата са прави, ниски (до 1,5 метра), без бодли. Плодовете са конусовидни, червени, едри, с тегло до 10 грама. Възможно е да се берат 4 килограма от реколтата от растението. Сортът изисква подслон преди зимата.

Най-добрите сортове малини за отглеждане в региона на Москва, земеделско засаждане и грижи

Стандартни степени

Дървообразна култура, която не изисква подрязване и обвързване с опора. Възможно е да се събере голяма реколта от големи сладки плодове от стандартния храст. Растенията растат нагоре и не заемат твърде много място.

Таруса

Култура с голям плод. Теглото на едно зрънце е 6-10 грама. Храстът достига 1,55 метра дължина, по него няма тръни. Възможно е да се берат 4 килограма от реколтата от едно малиново дърво. За зимата храстите трябва да бъдат изолирани, в противен случай те ще замръзнат.

здрав

Растение със здраво стъбло, достигащо 2 метра дължина. Плодовете са едри, тежат 9,55 грама. Възможно е да се съберат 5,55 килограма сладка реколта от храста. Стъблото е непретенциозно към почвата, устойчиво на болести, но не понася твърде мразовити зими.

малина Krepysh

Най-добрите сортове ремонтантни малини за района на Москва

Новостта на 21 век е ремонтантната малина. Културата е способна да дава 2 култури на сезон (на нови и миналогодишни издънки). Вярно е, че градинарите предпочитат да берат плодове от едногодишни храсти. Растението се характеризира с отлична резистентност и устойчивост на болести.Реколтата започва да дава плодове още през първата година след засаждането и дава реколта от края на лятото до началото на есента.

Този сорт рядко се разболява и е по-малко изложен на атаки от насекоми. Не е необходимо да се пръска с химикали.

През есента стъблата се изрязват до нивото на земята. Тази техника елиминира необходимостта от покриване на растението за зимата. Популярни сортове: Hercules, Bryansk Divo, Yaroslavna, Peresvet, Atlant, Polana.

Yaroslavna

Описание: храст - изправен, дълъг до 1,5 метра, с няколко бодли. Растението не се нуждае от подкрепа, дава плод за дълго време. Плодовете са конусовидни, жълтеникаво-оранжеви, много сладки.

малина Ярославна

Херкулес

Плодовете са с рубинено оцветяване, едри (до 10 грама), леко продълговати. Малините узряват през юни. Храстът е със средна височина (1,55 метра), не много разпространен. Културата дава плодове дълго време.

Най-сладките сортове

Всички сладки сортове принадлежат към ремонтантните култури. Малината има деликатна каша, аромат на малина и аромат, характерни за горски плодове. Най-сладкият сорт е Карамелът. Зрелите карамелени плодове съдържат 1,5 пъти повече захар от другите видове малини.

Zyugan Krasny и Zyugan Gold са ремонтантни култури. Червените и жълти плодове на тези растения са много сладки на вкус и имат приятен малинов аромат. Валентина е ремонтантен храст, дълъг 1,55 метра. Плодовете са сладки, прасковено оцветени, с кръгла форма, с тегло 9,5 грама.

малина Ярославна

Устойчиви на болести

Малина, която е устойчива на различни заболявания:

 • Полка - ремонтантна култура, дава плодове преди замръзване;
 • Херкулес е устойчиво на замръзване растение с големи сладки плодове;
 • Гордостта на Русия е ранно узряващ сорт, който дава голяма реколта, перфектно понася суровите зими;
 • Tarusa е стандартна култура с едри, червени, ароматни плодове.

Малините са много податливо растение към много заболявания. Културата може да покаже устойчивост на един вид микроорганизми, но се разболява от други микроби или вируси. Устойчиви са на лилави петна: Новост Кузьмина, Метеор, Балсам. Антракноза: Модест, Августин. Показва устойчивост на брашнеста мана News Kuzmina и Phoenix. До сиво гниене: Камбърланд, Карнавал.

малина Ярославна

Обещаващи сортове

Според отзивите на градинарите можете да направите оценка на най-добрите сортове. Обещаващите сортове включват непретенциозни култури с добри добиви, устойчивост на болести и отличен вкус.

Обещаващи сортове:

 1. Едроплодни - Красотата на Русия.

Растението има големи плодове. Въпреки това културата се характеризира с ниска устойчивост на замръзване. За зимата стъблата трябва да бъдат огънати към земята и покрити. Започвайки от ранна пролет, препоръчително е постоянно да се грижите за растението: добавете органични вещества и минерални добавки в почвата, поливайте редовно и предприемайте превантивни мерки срещу болести и вредители.

 1. Печат - Таруса.

Реколтата е устойчива на много болести и има добри добиви. Храстът на растението прилича на малиново дърво, не се нуждае от никаква опора, не се огъва под тежестта на реколтата. Сортът понася добре силните студове. Бушът се нуждае от оформяне (прищипване на върховете на стъблата).

малина Ярославна

 1. Класически сортове - Патрисия, Жълт гигант.

Те перфектно понасят силни студове. Плододаване на стъблата от изминалата година. Те започват да узряват рано. Преди зимата храстите се покриват.

 1. Ремонтиран - Херкулес, Полка.

Малините могат да дават култури както на младите стъбла, така и на миналогодишните. Вярно е, че опитни градинари на дачите си отрязват всички издънки за зимата. Лятната реколта с такава селскостопанска технология, макар и закъсняла, е изобилна.

Непретенциозни видове малини

За най-непретенциозно зрънце се счита сортът Novosty Kuzmina. Тази култура се отглежда в региона на Москва от няколко десетилетия. Растението може да расте във всякакъв вид почва.Културата отлично понася мразовитите московски зими, лятната суша. Това е издръжлив сорт за неопитни градинари. С минимални грижи от едно растение е възможно да се съберат до 2 килограма сладки, не твърде големи (до 5 грама) червеникави плодове.

малина Ярославна

Как да отглеждаме и да се грижим за малини в района на Москва

Малините, отглеждани в района на Москва, плододават перфектно, ако засаждането и грижата за културата се извършват в съответствие със селскостопанската технология. Растението предпочита глинеста и песъчливо-глинеста почва с неутрална или ниска киселинност. За засаждане е препоръчително да изберете открито, слънчево място, добре защитено от чернови. Не се препоръчва да засаждате малини на земята, където растат домати, картофи и ягоди.

Културата се размножава от потомството, появяващо се на корените, както и от кореновите или зелените резници, чрез разделяне на храста. Малините се засаждат през пролетта, есента и лятото. Месец преди засаждането се извършва подготовка на почвата.

Почвата се наторява с изгнил хумус (0,5 кофи за храст), минерални добавки (суперфосфат и калиев сулфат - по 30 грама всеки). Малините могат да се засаждат в отделни ями или по лентов начин - в окоп. Може да се добави малко дървесна пепел за намаляване на киселинността. След засаждането е препоръчително разсадът да се полива обилно и след това да се мулчира.

В сухо лято е препоръчително да поливате малини 2 пъти седмично. Храстите по време на образуването на яйчници и узряването на плодовете се наторяват с фосфорни и калиеви вещества.През есента, след прибирането на реколтата или в ранна пролет, преди счупване на пъпки, стеблата на малината леко се скъсяват. Не забравяйте да премахнете излишните издънки, така че храстът да не изглежда прекалено гъст. За зимата издънките на ремонтантните сортове са напълно отрязани. Класическите видове малини се огъват към земята и се изолират преди зимуване.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква