Описание на сорта картофи Наташа, неговите характеристики и добив

Картофът Наташа е сорт, който е много продуктивен и перспективен. В сравнение с други сортове, наскоро се отглеждаше, но това не му попречи бързо да се превърне в любим на летните жители и градинари. Всяка година набира все по-голяма популярност. Проучването на описанието на културата позволява да се провери ползите от нея.

Повече за сорта

Картофените храсти не растат твърде високи. Те имат изправен междинен тип. Големите листа имат лека вълнообразност. Върховете са светли или тъмнозелени на цвят. Белезникавите цветя са надарени с забележима синевина с ярко жълти плодници.

картофи Наташа

Сортовите картофи са със среден размер, овални. Кореновите култури в грудките са гладки, покрити с равномерна кожа. В редки случаи се появяват тромави. Светло жълтата картофена кожа е покрита на места с почти невидими очи.

Теглото на един плод варира от 95-140 г. На мястото на разреза можете да видите нежната каша с еднакъв тъмножълт цвят. Наташа картофите са ценени заради високото си съдържание на нишесте. По правило процентът е 11-13,6%.

любим на летните жители

Нарастващ

Сайтът, на който ще се засажда картофеният сорт Наташа, е подготвен през есента. Земята е изкопана дълбоко и наситена с минерални и органични торове. Органичната материя се прилага по следния начин:

 • пясъчна почва - торф, изгнил тор и глина (всичките 10 кг всяка);
 • глинеста почва - 10 кг торф (хумус);
 • торфена почва - пясък, глина, изгнил тор (по 1 кофа от всяко вещество).

песъчлива почва

Ако няма хумус, той се заменя с птичи изхвърляния. Разредете 200 г в топла вода и поливайте земята. Независимо от горните действия, 200 г дървесна пепел, 20 г суперфосфат и 10 г калиев тор са задължителни. На 1 м кисела почва, в която ще се засаждат картофи, угасете 200 г вар.

През пролетта земята за картофи се изкопава отново. Плевелите се отстраняват. Когато засаждате сорт картофи, в дупката се внасят 5 супени лъжици дървесна пепел, както и 400 г хумус. Поръсват я със земя, за да не изгори корените.

изгнил оборски тор

приземяване

Извършва се според принципите на засаждане на ранни култури. Клубените се изваждат от склад в края на зимата за аклиматизация. При необходимост се подреждат. Клубените със среден размер без увреждане са обект на покълване.

За бързо и ефективно покълване на картофените сортове се наблюдава достатъчно осветление. След появата на кълновете картофите се третират със стимуланти на растежа.Това може да бъде Херкулес или всеки друг продукт, закупен от специализиран магазин. За да се запази посадъчният материал за картофи, той се напръсква с още един препарат - "Престиж".

плевел

Общи правила за кацане

За ефективно засаждане на зеленчук се спазват прости правила:

 1. На малък парцел те използват лопата, на големи - сеялка за картофи. В първия случай е подходяща обикновена лопатна лопата, в която е лесно да се правят дупки.
 2. Не е необходимо да заравяте картофени клубени, тъй като това създава неудобство при копаенето. След хълмване отгоре ще се появи гребен.
 3. Разстояние между дупките - 30–35 см. Между редовете - не повече от 70 cm.

Параметрите на празнината осигуряват равномерно загряване на почвата и наличие на осветление, от което се нуждаят картофите. Сортът расте добре, за което свидетелстват големите храсти. Това разстояние улеснява премахването на плевели и свиването на растението. Напълно засадената картофена площ се изравнява с гребло или брана.

адекватно осветление

Характеристики за грижа

По време на вегетационния сезон картофите се сравняват благоприятно с повечето ранни сортове по устойчивост на неблагоприятни прояви на околната среда. Съвременните селскостопански техники ви позволяват да формирате висококачествена реколта от картофи. Сред общия брой са:

 1. Преди появата на кълнове, парцелът се почиства от плевели, предотвратявайки образуването на земна кора по повърхността. В противен случай тя пречи на аерирането, блокира достъпа на кислород до корените на растението.
 2. За да се предпази разсадът от късни студове, се извършва първото олющване на картофените върхове. Покривайки напълно кълновете с почва, той предотвратява плевелите и задържа влагата в земята.
 3. Ако през есента почвата е обогатена с торове и по време на засаждането на картофи се въвежда допълнително количество от тях, през сезона на растеж и развитие те струват само две допълнителни превръзки. Едно от тях е листно.
 4. Грижовните дейности за сорта картофи, включително напояването, допринасят за пълното формиране на грудките. В тази връзка трябва да се внимава, тъй като излишъкът от влага причинява реколтата да изгние. Въпросите относно поливането се третират внимателно.

 обогатен с торове

Въпреки спазването на правилата за отглеждане и грижи, се изисква периодично да се инспектират картофените върхове. Редица фактори могат да допринесат за атака на вредители и развитие на болести при картофите. Ако са били забелязани първите признаци на заболяването, трябва да се предприемат редица защитни мерки. Те включват третиране на растения с инсектицидни и фунгицидни препарати.

Предимства и недостатъци

Сортът картофи не се използва толкова широко, колкото другите, тъй като е регистриран в регистъра на страната не толкова отдавна. Описанието на сорта показва значителен брой предимства. Засаждайки картофи, агрономът получава следното:

огледайте върховете

 • продаваемост на кореноплодите от 70 до 95%;
 • голям брой грудки в един храст;
 • ранен добив;
 • висок процент на добив;
 • безупречен вкус на целулоза;
 • запазване на качеството на клубените по време на дългосрочно съхранение.

По време на съхранението 5 до 7% от масата на картофите се влошава от общата реколта. Плодовете на този сорт имат висок вкус и безупречен външен вид. Сортът няма изразени недостатъци, на които трябва да се обърне внимание. Освен това, той не губи формата си по време на варене или пържене.

обърни внимание

Вредители и болести

Характеристиката на зеленчука показва високите защитни свойства на имунната система. Това прави картофа имунизиран срещу вредители. Зеленчукът е устойчив на много заболявания, включително рак на картофи, Y-вирус, ризоктония, гниене на грудки и нематода на златната киста. Тази функция се осигурява от защитните свойства на имунната система.

имунна система

Събиране и съхранение

Опитните градинари, преди да изкопаят кореноплодите, подрязват върховете, за да предотвратят навлизането на болестта в клубените. В този случай картофените кожи стават по-груби, а плътта - по-плътна. В никакъв случай не трябва да забавяте събирането на грудки. Най-добрият период е слънчев ден.

Преди дългосрочно съхраняване през зимата зеленчуците се съхраняват в тъмно и сухо помещение. Картофите се сортират по семена и храна. Картофеният сорт Наташа се съхранява в мазето или мазето в дървени кутии или найлонови торбички. Ако това са кутии, те се подреждат в купчини, пълни с картофена маса.

изкопаване на корени

Градинари за сорта картофи

Ако градинарите се съмняват дали да се опитат да засадят разнообразие от немско развъждане на сайта си, струва си да се свържете с опитни летни жители. Като цяло отзивите за картофите от Наташа са само положителни.

Зеленчук, който дава голям брой клубени, е подходящ за пържене, варене, задушаване и печене. Мнозина са привлечени от цвета на неговата каша и богатия вкус на картофи.

Ежегодното засаждане не влияе по никакъв начин на добива на клубените. Единственото е, че е необходимо да се смени мястото за кацане. Разсадът покълва бързо, така че скоро могат да се консумират пресни нови картофи. За да бъде реколтата винаги приятна за окото, трябва да спазвате правилата за засаждане, грижи и прибиране на реколтата.

Немско развъждане

Отзиви
 1. Наталия
  5.05.2018 09:32

  Тъй като името на сорта е в съгласие с моето име, миналата година го засадих на сто квадратни метра. Какво да кажа? Доволен съм. Както и при другите сортове, аз използвам стимулатор на растежа BioGrow, така че дори не се съмнявах, че ще има отлична реколта. Вкусовите качества също са отлични. Картофите се съхраняваха перфектно през цялата зима, но до март този сорт го нямаше - ядоха. 🙂

  Отговарям
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква