Времето за това колко картофи растат и узряват от засаждане до прибиране на реколтата?

Картофите са един от най-разпространените зеленчуци, без които е трудно да си представим лятна вила. Времето за зреене на картофи зависи от много фактори. На първо място, това е разнообразието от самите клубени, както и климатичните условия. Ако първият фактор може да бъде повлиян, тогава вторият трябва да бъде просто примирен. Ако е студено лято, тогава реколтата може да е лоша.

След колко дни да копаем картофи?

Когато засаждате картофи, е важно да вземете предвид района на пребиваване. В различните райони времето от засаждането до прибирането на един и същ сорт може да варира поради разликите в климата.

копаят картофи

Вегетативният сезон от сортове картофи:

 • Ранен картоф, който узрява приблизително 50–61 дни след засаждането на клубените в почвата.
 • Ранозреещият сорт узрява 66–85 дни след засаждането в земята.
 • Средата от средния сезон ще узрее 86–95 дни след засаждането.
 • Средно късно - от 96 до 115 дни, след засаждането на клубените в почвата.
 • Датите за зреене на късните картофи започват от 115 дни.

Вегетационният сезон може да варира нагоре или надолу. Отново това зависи от метеорологичните условия през сезона. Невъзможно е да се повлияе на това.

ранни картофи

Какво определя скоростта на узряване на грудките?

Но дори и да сте избрали сорт според периода на зреене на клубените, след засаждането не може да бъдете сигурни, че реколтата може да бъде получена точно до определена дата. Голям брой фактори влияят на вегетационния сезон.

Фактори, които влияят върху темпа на растеж:

степен на зреене

 • В кой регион е отглеждането на зеленчуци.
 • Засадените картофи ще пораснат по-рано, ако грудките се засаждат в началото на май.
 • Метеорологично време.
 • Прилагане на голямо количество минерални и органични торове.
 • Вегетационният сезон на картофите се намалява, ако те се засаждат в лоша почва за хранителни вещества. На плодородна почва растежът не се ускорява и прибирането на реколтата може да се извърши до късна есен.
 • Липсата на влага се отразява и на това колко бързо растат клубените. Ако лятото е сухо и имаше малко дъжд, тогава периодът за прибиране на картофите се намалява.

Ако периодът на отглеждане бъде съкратен поради последните две причини, тогава такива картофи няма да бъдат толкова вкусни и също така ще бъдат лошо съхранени. Ето защо, ако е възможно, препоръчително е редовно да поливате картофите (ако през лятото няма дъжд) и преди да засадите картофите в откритата земя, добавете към земята минерални и органични торове. Когато клубените узреят навреме, те се оказват вкусни и могат да се съхраняват повече от един месец.

отглеждане на зеленчуци

Как да се ускори зреенето на картофите?

Можете да опитате да ускорите зреенето на картофите след периода на цъфтеж, за да нови картофи не е трябвало да копаят в края на есента.Това ще помогне на онези летни жители, които са забавили засаждането на посадъчен материал. Можете също да опитате да увеличите растежа на картофите, ако е студено и дъждовно лято.

Какво да направите, ако храстите са силно пораснали и не могат да бъдат забавени с прибирането на реколтата?

период на цъфтеж

 • Най-лесният начин е да отрежете зелените върхове, когато наскоро посадъчният материал започна да покълва, а храстите все още не са започнали да цъфтят.
 • За да могат картофите да узреят по-рано, можете да напръскате храстите с разтвор на меден сулфат 14 дни преди беритбата. Продуктът извлича влагата от листата и клубените узряват по-бързо. Върховете започват да се покриват с кафяви петна през същия месец, къдрят и изсъхват.
 • Ако имате дълго и студено лято, можете да ускорите зреенето на картофите с помощта на магнезиев хлорат. За 1 литър вода е необходимо да вземете 25 грама, разредете хлората във вода и напръскайте храстите с него. След това етапите на зреене на картофите ще бъдат намалени и след известно време могат да бъдат изкопани. Ако времето е сухо, тогава картофите узряват след пръскане в продължение на 6 дни.
 • За да могат картофите да узреят по-рано, отколкото трябва, те могат да бъдат третирани със суперфосфат. Пръскайте картофите след цъфтежа. За 1 литър топла вода 25 г суперфосфат. По-добре е да изберете времето за процедурата вечер.
 • Клубените узряват по-бързо, ако покълнат преди засаждането в почвата. Това не е трудно да се направи и отнема малко време за покълване. Картофите се покълват в добре проветриво място. Можете да поставите слама или сено на пода. През деня температурата трябва да е не повече от +15. През нощта, за пълно покълване, трябва да се понижи до +7. Покълнали картофи трябва да е след 2-4 седмици. След като първите корени започнаха да растат по клубените, те се поливат с разтвор на натриев хлорид, амониев нитрат и суперфосфат (15:15:55 на 10 литра вода). След два дни клубените трябва да се поливат. Това ще насърчи темпа на растеж, когато картофите се засаждат в почвата.
 • Уилтингът е друг начин да растете по-бързо. Картофите трябва да бъдат подредени в един слой (не е необходимо да ги подреждате, така че слънцето да удря грудките). След седмица и половина очите му трябва да се появят. След това можете да започнете кацане. Сушените картофи се засаждат по обичайния начин.

разтвор на витриол

След тези процедури етапите на растеж на картофите ще бъдат намалени и тогава можете спокойно да копаете млади картофи, без да се страхувате да го повредите в земята. Този въпрос е особено актуален за онези летни жители, чийто парцел е разположен в низина, където се натрупва вода или когато земята съдържа много торф, а картофите растат бавно.

Кога да копаем картофи?

Както споменахме по-рано, картофите узряват по различни начини. По какви признаци можете да определите, че е време да изкопаете реколтата?

Основните признаци на узряване на картофи:

кога да копаем

 • Основният знак, чрез който можете да определите, че картофите са узрели, са сушени върхове. При ранните зреещи сортове това може да започне в края на юли. След като всички върхове на порасналите картофи изсъхнаха, можете да започнете прибиране на реколтата.
 • Вторият важен момент, на който трябва да се обърне внимание, е времето. По-добре е да копаете картофи при сухо и слънчево време. По правило картофите узряват до края на август. Затова е по-добре да не се бавите до есента и да го правите преди дъждовете. Ако сянката на вегетативните органи на растенията (листа, стъбла) е зелена, тогава трябва да помислите за изкуствено ускоряване на зреенето.
 • Също така узряването зависи от сеитбата. Ако картофите бяха засадени в края на май, тогава те няма да трябва да бъдат изкопани до септември. Това може да се определи от фазите на развитие на храстите. Ако върховете са все още зелени през август, трябва да минат няколко седмици, преди да изсъхнат.

разкопки реколта от картофи възможно е при температура не по-ниска от +17 градуса.Тогава, по време на съхранение, картофите няма да станат черни и да се развалят. Най-неблагоприятното време са сутрешните часове, когато вече е настъпил слана. Ако изкопаете картофи в такъв момент, те бързо ще изсъхнат и не могат да се ядат.

изсушени върхове

След прибирането на реколтата трябва да съберете всички върхове и плевели. Ако това не е направено, тогава при следващата цел сайтът може да бъде обрасъл с плевели и тогава ще отнеме много време, за да го премахнете от градината.

Докато копаете картофи, можете веднага да изберете най-добрите и най-големите грудки за по-нататъшно засаждане. Те трябва да се оставят на слънце в продължение на няколко дни, така че соланинът да започне да се натрупва в картофите. Кората трябва да придобие зеленикав оттенък. Такива грудки ще се съхраняват по-дълго и няма да се развалят от гризачи. И през следващата година можете да отгледате добра реколта от тях.

 по-нататъшно кацане

Ако пространството позволява, тогава преди да поставите картофите в мазето, те трябва да бъдат държани на слънце известно време. По този начин можете да убиете всички патогени, както и да увеличите качеството на запазване.

Сушените картофи трябва да бъдат разпръснати в торбички, след като изхвърлите развалените и настъргани грудки. Препоръчително е да съхранявате картофите на пряка слънчева светлина, за да не покълнат. Стаята трябва да бъде добре проветрена, влажността в мазето трябва да бъде висока. Спазвайки всички правила за засаждане и съхранение, можете да ядете картофи през цялата година.

 извадете картофите

Отзиви
 1. Оля
  6.06.2018 02:00

  Има огромен брой сортове, времето на зреене е напълно различно. Какъв тор използвате също има значение. Препоръчвам не забравяйте да подхранвате реколтата с „BioGrow».

  Отговарям
 2. Lena
  8.08.2020 06:03

  И не храня градината си с нищо химическо и всичко расте страхотно.

  Отговарям
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква