Описание на сорта Гала картофи, особености на отглеждането и грижите

През пролетта, преди да засадите зеленчукова градина, трябва да обърнете внимание на картофи Гала, които имат много предимства. Представянето на грудки, техният отличен вкус във всякакви ястия, ви позволява да изберете този сорт зеленчуково растение. Освен това за региони със студен климат е по-добре да изберете супер ранни култури, за да съберете напълно узрели грудки. Гала картофи, неговото описание ще позволи на любителите на картофите да не изчислят погрешно и да засадят този непретенциозен зеленчуков сорт.

Описание на сорта Гала

В описанието на сорта Гала картофи важна роля играе това, което се отнася до:

 • показатели за добив;
 • взискателност на един зеленчук към условията на отглеждане и грижи;
 • сортови характеристики;
 • устойчивост на атмосферни аномалии, болести и вредители;
 • способност да се съхранява за дълго време.

Гала картофите имат следното външно описание:

 1. Храстите са изправени с стъбла със средна височина.
 2. Растителността е средна.
 3. Тъмнозелените листни плочи са вълнообразни в краищата, което им помага да се адаптират към топлината.
 4. Венчето на съцветието е голямо, бяло.

гала картофи

Клубените се образуват върху средни по големина храсти с маса от 100 до 120 грама. Заоблената-продълговата форма на плода с фино разположени очи се отличава с отличен търговски вид картофени продукти. Отгоре грудките са покрити с жълтеникава кожа, под която е скрита плътта от същия цвят. Трапезария сорт картофи се различава с ниско съдържание на нишесте, не повече от 14 процента. Затова се препоръчва употребата на продукта в диетична и бебешка храна. А жълтеникавият цвят на клубените показва високо съдържание на каротин. При варене плодовете на картофите не се варят и не потъмняват.

Гала, сред другите средно ранни сортове картофи, се отличава с непретенциозност, способността да се съхранява дълго време.

Растящи региони

Сортът Gala е отгледан от немски животновъди и от 2008 г. е включен в Държавния регистър на картофите от среден ранен тип. Поради високия добив на картофи, когато от сто квадратни метра се изкопаят до 400-600 килограма грудки, той позволи сортът да се превърне във водещ сорт сред фермерите и летните жители.

много картофи

Зеленчуците се отглеждат в райони с нестабилно време и студен климат. Зеленчукът се цени за ранния период на зреене 75 дни след засаждането. Гала картофите представляват най-добрите зеленчуци за трапеза в нивите на фермерите.

Непретенциозността на растението към почвата допринася за избора на сорт за отглеждане на тежки песъчливи глинести почви с ниско съдържание на хумус.Зеленчукът е подходящ за климата на Волго-Вятската, Централния и Северозападния райони.

Поддържа качеството на картофите в нашите легла в Сибир и Далечния Изток. 2 месеца след засаждането можете да пирувате с пресни картофи, а 3-4 седмици по-късно - грудки, напълно готови за съхранение.

Предимства и недостатъци

Характеристиката на сорта Гала картофи е пълна само с положителните качества на културата:

достойнство на сорта

 1. Реколта от сорт зеленчук може да се получи на всяка почва. Регионите на централна Русия имат оптимални условия за отглеждане на картофи с немска селекция.
 2. От един храст се насаждат до 20-30 средно големи грудки.
 3. Като се вземе предвид ранното узряване на зеленчука, е възможно да се промени времето за засаждане, да се измести периодът на прибиране на реколтата с 1-2 седмици.
 4. Те отбелязват устойчивостта на картофите към болести: бактериален рак, краста.
 5. При правилно организирано съхранение плодовете на картофите ще останат без гниене до 6-7 месеца.
 6. Сортът се отличава с добър вкус. Клубените са подходящи за приготвяне на основни ястия, салати, чипс. Полезно е да включите картофите в менюто за тези, които следват фигурата и искат да свалят излишните килограми. В допълнение към каротина, грудките имат много витамин С и протеин, което ви позволява да останете пълноценни, без да трупате маса.

Сред недостатъците на едно зеленчуково растение е, че сортът предпочита висока почвена влажност. И ако картофите се отглеждат на места с сух климат, тогава насажденията ще трябва да се поливат по-често.

картофи в земята

Има възможност за увреждане на грудките и надземната част на растението от гъбички, по-специално ризоктония. Тогава храстите започват да изостават в развитието си и могат да загинат, което ще се отрази лошо на реколтата.

Функции за отглеждане

Прегледите на тези, които са засадили картофи Гала и ги отглеждат в градините си, казват, че за да получите реколта, трябва да спазвате селскостопанската технология на зеленчуковите култури. За тези, които са засадили сортови видове картофи, е важно да определят място за култура в съответствие с правилата на сеитбообращението. Правилното засаждане и грижите за реколтата ще доведат до осигуряване на семейството с картофи за цялата зима, а фермерът ще може да продава клубените с големи печалби.

Място за кацане

За да може сортът Гала картофи да покаже напълно най-добрите си свойства, те обръщат внимание на избора на място за зеленчукова култура.

Не се препоръчва да оставяте хълмове или ниско разположени места за картофи. Парцелът за зеленчука трябва да е равен, с подземни води на дълбочина 1,5 метра. Не се препоръчва да засаждате картофи на сянка, в противен случай храстите няма да достигнат средна височина, а грудките ще бъдат малки. Само при пряка слънчева светлина растението се развива пълноценно с навременно узряване на плодовете.

Високи добиви се получават на леки, питателни почви, ако лятото е влажно и хладно. Изчерпаните земи са предварително обогатени с хранителни вещества. Най-лошото от всичко картофите растат на солени почви и когато температурата на въздуха е високо през цялото лято без дъжд.

Какво можете да засадите преди и след Галата?

Правилата за сеитбообращение, тяхното спазване са необходими, така че зеленчуците да не се нуждаят от допълнителни грижи, а устойчивостта им срещу болести остава надеждна.

картофи за засаждане

За Гала картофите, краставиците, цвеклото и морковите са най-добрите предшественици. След тези зеленчуци можете да сте сигурни в хранителната стойност на почвата.

Добре подхранва почвата от засаждане на бобови растения - грах, боб. Не е чудно, че бобът се засажда до картофените дупки. Кварталът им е благоприятен.

След ранната узряла Гала се засаждат зеле и краставици. За да се извърши засаждането на картофи с полза, на мястото преди за зимата се засяват сидерати: ръж, люцерна, рапица, горчица. Растенията ще наситят почвата с азот, ще направят почвата рохкава, пропусклива за въздух и вода.

Изкопаване и торене

Въпреки че сортът Гала се адаптира към всяка почва, клубените ще бъдат трудно да се развият в гъста и тежка почва.

копае картофи

През есента се приготвя парцел, като се копае или оре земята. В тежка почва, речен пясък и хумус се внасят преди копаенето. Полето е обработено с моторен трактор, ръчен култиватор. Най-надеждният инструмент за копаене е лопата. Дълбочината на оран не трябва да надвишава 30 сантиметра.

Добавете 20 грама амониев нитрат към един квадратен метър от полето. Може да се добави глина, за да направи пясъчна почва по-тежка.

Ако работата по изкопаването на почвата е извършена правилно, тогава през лятото хляб картофи ще мине без много усилия.

Киселинност на почвата

Подобно на други сортове картофи, Гала предпочита неутрални или леко кисели почви. Определете киселинността на земята на земеделските стопани и летни жители по различни начини:

картофено гала засаждане

 • използване на лакмусов тест;
 • инфузия на птичи череши;
 • преобладаването на растителни видове на обекта;
 • цъфтят на почвената повърхност.

Зеленикавият цвят на лакмусовата хартия показва неутрална киселинност, а жълтият цвят показва стойност на pH от 5,6-6,0.

Спускайки парче земя в запарка от листа от птичи череши, се определя от червения цвят на течността, че почвата е кисела. Неутралното съединение ще покаже синьо, а леко киселото - зеленото.

гала разнообразие

На кисели почви добре растат мечешко ухо, марианик, мента, хвощ, подорожник. Леко кисели - разпознават го по сеящия бодил, пълзящата житна трева, майката и мащехата. Ръждивите отлагания върху земята са резултат от повишената киселинност на почвата.

Постоянното въвеждане на доломитово брашно на всеки 5 години ще поддържа нормалната киселинност на почвата.

Wells

В продължение на месец те подготвят материал за засаждане на картофи. Това включва отрязването на грудки, оставяйки само здрави с тегло 50–70 грама. Семената, по-големи от 100 грама, се разрязват най-добре на две части, когато се засаждат 2-3 седмици преди засаждането. Половинките се поставят в мазето, разпределени на слой от 10 сантиметра.

Покълването на семенните картофи се извършва предварително за 40 дни. За да направите това, грудките в 2 или 3 слоя се поставят в светла стая при температура 12-15 градуса по Целзий. За мокро оформяне плодовете, сгънати в кутии, се поръсват с влажна пръст. И се държи 10-15 дни при температура 14-18 градуса... Готовият посадъчен материал трябва да е леко зелен с мощни издънки с дължина 1 сантиметър.

Веднага щом земята в градината се затопли до 6-8 градуса, можете да подготвите дупки и да поставите 1-2 грудки в тях.

Методът за засаждане на картофи Гала квадратно гнездене по схемата от 70x70 сантиметра. Дълбочината на вграждане на семенните грудки е 8-10 сантиметра, в зависимост от структурата на почвата.

Характеристики за грижа

Засаждането на семена не свършва работата в картофеното поле. Реколтата на сортовата култура зависи от компетентните грижи. Поливайки помагат на клубените да достигнат зрялост навреме.

Важна роля играе плевенето, подхранването на насажденията на зеленчуково растение, а олющването води до образуването на допълнителни подземни стъбла и увеличаване на броя на грудките от един храст.

картофи в торба

Поливането

Хигрофилността на картофите Гала е известна, следователно, ще е необходимо да се поливат насажденията на зеленчука, особено през сухо лято. Картофените легла не трябва да се оставят да изсъхнат, обилно овлажняващи почвата. Поливането започва, когато храстите достигнат височина 4–5 сантиметра. 3 литра вода са достатъчни за растението, което се излива в средата на храста.

Важно е да не забравяте за овлажняване на картофите по време и след цъфтежа. Количеството вода се увеличава в този момент до 8-10 литра на храст. Най-добре е растенията да поливате вечер. Те използват различни методи за поливане: чрез поръсване, и чрез канали, и под корена.

Плевене

За пълното развитие на храста картофите изискват плевене и разхлабване. Тъй като разсадът на зеленчука се появява по-късно от плевелите, брануването на сайта в горещ ден ще изтреби малката трева заедно с корените.

засаждане на картофи

Когато се появят издънки на картофи, те преминават през полето с гребло, бръчкане. Когато пътеките са затворени от затворените върхове на растенията, плевелите се отстраняват на ръка.През лятото е необходимо пътеките да се разхлабят 3 пъти в две взаимно перпендикулярни посоки. Дълбочината на разхлабване е 6–8 сантиметра.

окопаване

Увеличете добивът на картофи Гала чрез хляб. Първият път процедурата се извършва, когато височината на зеленчуковите храсти е 15-20 сантиметра. Реят в земята с 8-10 сантиметра. Второто олющване е най-добре преди картофите на Гала да започнат да цъфтят. Късно е да се сгушите с цветя, тъй като върховете на храстите на растението ще се затворят. Втория път те гребят в земята с 15-18 сантиметра. Те се сгушват само във влажна земя, тогава допълнителни стъбла под земята ще се развият успешно. Третиранията със сухо време ще намалят добивите.

Горна дресинг на картофи

Картофеното поле се подхранва с течни торове, като се използват до 15 грама амониев нитрат и калиева сол, 30 грама суперфосфат на кофа вода. Мълеин може да се храни, като се наблюдава концентрацията на разтвора 1: 5, птичият изхвърляне - 1:12.

Торовете се прилагат заедно с олющването. Има ситуации, когато яйчниците са слабо оформени с мощно развитие на зелена маса. Известно е защо картофите от Гала не цъфтят. Насажденията са пренаситени с азот и влага. Струва си да добавите фосфорно-калиеви торове в каналите между редовете дървесна пепел, тъй като проблемът с цъфтежа ще бъде решен.

Вредители и болести

Галатните сортови картофи рядко се нападат от болести и вредители, но ако това се случи, трябва спешно да се вземат мерки за контрол:

 1. ОТ картофена лъжичка, увреждащ се в стадий на гъсеница, се бори чрез пръскане с инсектициди. Превенцията се състои в изкопаване на площадката през есента, изгаряне на растителни отпадъци след прибиране на реколтата.
 2. Когато мечка атакува, лечението на растенията с разтвор на Карбофос ще помогне.
 3. От телената червея ще спестят ларвите на бръмбара с щрака, стръв от торта, трици, нарязани картофи, отровени с инсектициди.

картофи в кутия

За да се освободи зеленчука от вредители, когато се берат картофите, клубените се третират с лекарства, насочени към унищожаване на насекоми и техните ларви.

От гъбични заболявания сортът Гала е чувствителен към късна болест и ризоктония. За да се избегне замърсяване, трябва да се използват фунгицидни агенти. Клубените се нуждаят от обработка в разтвори на Maxim, Престиж препарати през есента, преди да положат реколтата в мазето и преди засаждането. За 10 килограма посадъчен материал са необходими 10 милилитра Maxim. За да увеличите имунитета на растенията, добавете 2 грама амониев нитрат и суперфосфат към разтвора.

Ризоктония като гъбичка

Ризоктонията, или черната краста, се класифицира като опасно гъбично заболяване. Повече от 30 процента от вашата реколта от картофи може да бъде загубена поради болест.

семейството засажда картофи

Гъбичката засяга по-голямата част от растението: листата и стъблата са покрити с нетна некроза, грудките с черни петна или израстъци изглеждат болни. Симптомите на инфекция включват усукване на листа в горната част на стъблото, спиране на храста да расте. Гъбичката се развива върху ранни сортове картофи. Вероятността от заразяване се увеличава, когато грудките се засаждат в студена и влажна почва.

Мерките за превенция на ризоктониаза са:

 • придобиването на здрави семена;
 • въвеждане на минерални и органични комплекси;
 • третиране на избата преди полагане на картофи с разтвор на белина, а клубените с Максим.

Семенният материал често страда от болестта. Прилагайки мерки за борба с болестта, можете да се отървете от нея напълно.

картофите растат

Късен полъх

Картофеното гниене или късната болест се определя от кафяви петна по листата. На дъното на плочите се вижда бял цъфтеж. Веднага след като листата изсъхнат, болестта се разпространява към стъблата и грудките. Плодовете на зеленчука стават кафяви, гният, стават меки. Засаждането на картофи се третира с Arcerid три пъти с почивка от 7-14 дни. За предотвратяване на торенето е препоръчително да се използва редовно и да се изсушават добре семенните картофи преди засаждането.

Вирусни заболявания

От вирусни инфекции в горещо, сухо време, може да се открие къдрене на листа в долната част на стеблата на картофите. За да се запазят храстите, третиранията се извършват на интервали от 10 дни. За пръскане вземете продукта Baktofit, който се използва според инструкциите. Невъзможно е да се вземат клубени за засаждане от храсти, заразени с вируса.

Събиране и съхранение

Ранните картофи Гала се берат преди други зеленчукови сортове. Още през август предварително се подготвя магазин за зеленчуци за полагане на изкопаните грудки.

жътва

Седмица преди прибирането на реколтата трябва да отрежете върховете на картофите. Тогава по клубените ще се образува плътна кожа, предпазваща плодовете от увреждане.

Беритбата се извършва, когато грудките са достигнали диаметър 4 сантиметра и са покрити с кожа. Въпреки високия добив на картофи, не винаги е възможно консервирането на зеленчука през зимата. Това се случва, защото повредени, болни плодове се поставят в мазето.

След изсушаване на картофената култура, тя се съхранява в помещения с температура на въздуха 2–5 градуса по Целзий и влажност 80 процента.

Въздушната вентилация е необходима за грудките, в противен случай може да възникне гниене на културите. Най-доброто място за съхраняване на картофи ще бъдат дървени кутии, торбички.

Отзиви за градинари

В отзивите за Гала картофите можете да чуете много положителни отговори.

Татяна, Новосибирск:

„Въпреки нашия непредсказуем климат, ние отглеждаме картофи Гала доста успешно. Семейството ни обича грудките със среден размер. Картофът има невероятен вкус във всяко ястие. "

Иван, Иркутск:

„Съпругата ми и аз обичаме сорта Гала картофи, защото за него е лесно да се грижи. Нямаме време да се грижим за градината. Но картофите винаги растеха добре. През август вече копаем грудки, изсушаваме ги и ги съхраняваме. Реколтата е събрана, можете да отделите време за себе си. "

Отзиви
 1. Николай
  9.09.2018 14:17

  Опитвам BioGrow, когато засадите следващия път, този биоактиватор на растежа на растенията напълно ще ви зарадва с реколтата, лично е тестван повече от веднъж, той е изключително добро лекарство и без странични ефекти.

  Отговарям
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква