Описание на сорта картофи Стопанка, особености на отглеждането и добива

Картофите-домакини са резултат от подбор на високодоходни сортове за отглеждане в трудни климатични условия. Отглеждането на такава култура у нас е традиционно занимание за по-голямата част от населението. Всяка година на пазара се появяват нови продукти. картофени сортове, затова често е трудно да направите правилния избор. Експертите съветват в случай на затруднения да обърнат внимание на сорта Hostess, който има редица неоспорими предимства пред останалите сортове.

Описание на сорта

Сортът се появи в резултат на дългогодишна работа на руски животновъди, които работиха върху създаването на високодоходни култури. Видът принадлежи към сортове със средна късна реколта. Отличителното качество на домакинята се счита за високата доходност и при правилна грижа един растителен храст е в състояние да даде от 12 до 18 грудки.

резултат на подбор

Описание на сорта картофи:

 • грудки с овална правилна форма;
 • тънка кора от розов нюанс;
 • очите на кореноплодите са малки, светли на цвят;
 • в контекста на зеленчуците имат кремав нюанс, не потъмняват по време на термична обработка;
 • средното тегло на един корен зеленчук е от 100 до 200 грама;
 • средното нишесте в картофените клубени е 20%.

Храстите на растението са със средна височина, височината на които достига средно 50 см. Изправените върхове се характеризират със средно количество зелена маса, листните плочи имат тъмнозелен цвят и традиционна форма с вълнообразни ръбове.

правилна форма

Нарастващ

Важна роля за получаването на добри показатели за добив играе подборът на висококачествен посадъчен материал и предварителната му подготовка. Не трябва да има признаци на гниене или други видими дефекти по клубените. 1,5-2 седмици преди засаждането картофите се изнасят в по-тъмно помещение за покълване; ако е възможно, се препоръчва третирането на клубените с лекарства, за да се намали рискът от заболявания и да се оформи по-добре кореноплодите.

Засаждането се извършва след отминаване на заплахата от замръзване. Почвата е добре разхлабена и торове се прилагат преди поставянето на грудката в дупката. Препоръчва се следната рецепта:

добро представяне

 • хумус 1 кг;
 • 1 лъжица пепел;
 • 2 супени лъжици нитрофосфат.

Слой тор в дупката е покрит с почва на 2 см отгоре, след което в него се поставят картофи. Разстоянието между семената трябва да бъде най-малко 35 см, между редовете - 0,5 метра. Такава схема за засаждане в бъдеще ще осигури удобството на плевене, обелване и ще допринесе за увеличаване на показателите за добив. Средната дълбочина на засаждане на грудките е от 7 до 10 см, при условие че те се отглеждат в почва с глина, картофите се заровят не повече от 3 cm.

заспивам с почва

Характеристики за грижа

Сортът картофи изисква стандартни техники за поддръжка и няма особености. На първите етапи растението се нуждае от плевене, тъй като върховете и кореновата система остаряват, те стават силни и плевелите „оцеляват“ сами. Първата работа се извършва, когато храстите растат от 13 до 18 см, след 2 седмици процедурата за премахване на плевелите се повтаря.

Честотата на поливане зависи от климатичните условия на отглеждане. Необходимо е да се осигури на растението вода при липса на естествени валежи. Сигнал за липса на влага е увяхване на листата и сухота на листата. В този случай се извършва обилно поливане, така че водата да достигне дълбочина от половин метър.

стандартна техника

Преди олющване издънките се подхранват два пъти. Първият е да поставите пепел или малко количество изхвърляния под всеки храст, който предварително се смесва със земята. За втори път пригответе разтвор от 5 литра вода, 2 супени лъжици суперфосфат и 1 нитрофосфат. След цъфтежа картофите не могат да бъдат оплодени, тъй като в този случай в клубените ще има нитрати. Олющването се извършва преди цъфтежа. За да направите това, нивото на земята се повишава средно с 5 см чрез разхлабване.

Предимства или недостатъци

Сортът картофи е един от малкото видове, който може да понася ниски и високи температури. Плодовете имат добри вкусови качества, които не се губят дори след дълго съхранение. Характеристиката на сорта показва следните предимства на културата:

малко видове

 • гъвкавост, способността да използвате плода за приготвяне на картофено пюре, супи или готвене цели;
 • способността да понася добре температурните промени;
 • високи нива на добив;
 • запазване на качеството на плодовете без загуба на външни и вкусови качества до 90%, способността да се съхраняват непроменени в продължение на шест месеца;
 • способност да издържа на трудни условия на транспорт.

Картофите не са склонни да потъмняват след рязане, така че работят добре за картофено пюре и чипс. В промишлен мащаб от него се правят брашно и нишесте. Недостатъкът на сорта е липсата на устойчивост на някои видове картофени заболявания и студове. Когато се отглеждат в неблагоприятни условия, отзивите на градинарите отбелязват тенденция към пукнатини и повишено образуване на малки грудки.

показатели за доходност

Вредители и болести

Сортът има добра устойчивост на много картофени заболявания. Сортът понася добре нематодните вируси, рака и други заболявания, но не е в състояние да устои на такива краста. Този проблем възниква при грудките при отглеждане при високи температури.

Поради факта, че на територията на основната част на руските региони през летните горещини е рядко явление, появата на този вид опасност е сведена до минимум.

Ако се открие краста, трябва да се използват фунгициди. Струва си да се има предвид, че спорите могат да оцелеят на едно място за 3 години. В тази връзка се препоръчва промяна на територията на засаждане. Средната устойчивост на сорта се отбелязва при заболявания като късна болест и ризоктония.

показатели за устойчивост

Събиране и съхранение

Средно от момента на засаждането до получаването на готовите грудки отнема от 80 до 90 дни, в северните райони със студен климат - 100 дни. В централните райони времето за прибиране на реколтата е септември.

За събиране на картофи изберете топло слънчево време. След събирането на клубените корените се проветряват добре, за което се поставят на открито място в продължение на няколко часа. Съхранявайте зеленчуците на хладно и сухо място.

готови грудки

Отзиви за градинари

Олга, Москва:

„Отглеждаме сорта от две години, доволни сме от всичко. Зарадва голям брой грудки на един храст, което ви позволява да получите голямо количество картофи дори от малка площ.Разнообразието ще се хареса от любителите на пюрето, тъй като се оказва нежно и ефирно от този сорт ”.

Михаил, Челябинска област:

„Те експериментираха с различни сортове на задния двор. От тези, които бяха стабилно засадени, Стопанката остана. Картофите са непретенциозни и дават добър добив при всяко време. Едно от основните предимства е дългосрочното съхранение на плодове и малък брой грудки, които се развалят през зимния период. "

малка територия

Отзиви
 1. Катерина
  7.07.2018 10:29

  Тези картофи ще растат много добре, ако се отглеждат с помощта на продукт BioGrow... Тогава картофите започват да растат по-бързо и стават по-големи. Този инструмент не носи никаква вреда.

  Отговарям
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква