Инструкции за употреба на фунгицид "Quadris" за лечение на грозде, време на чакане и действие

Съвременният противогъбичен агент "Quadris" от производителя "Syngenta" се утвърди като ефективно лекарство с ниска токсичност и дългосрочно действие. В инструкциите за употреба на фунгицид "Quadris" за лечение на грозде се препоръчва да се използва истинска и пухена мана при заболявания.

Описание и механизъм на действие

Лекарството "Quadris" се продава под формата на суспензионен концентрат, опакован в контейнери от 60 ml, 100 ml, 300 ml, 1 l, 5 l. Основната активна съставка азоксистробин се съдържа в количество 250 g / l. Фунгицидът принадлежи към химичния клас на стробилурините, тъй като е аналог на естествените метаболити на гъбите Strobilurins Oudemansins.

В природата тази гъбичка живее на шишарките от иглолистни растения и е в състояние да спре растежа на конкурентни гъбички и плесени около себе си. Това е възможно поради свойството да пречи на клетъчното дишане. Гъбичните клетки престават да получават енергия, растежът им се нарушава и спорообразуването спира, повечето видове умират или спират да се разпространяват.

По своето действие „Quadris“ е както системна, така и контактна. Той демонстрира дълготраен защитен ефект и най-широк спектър на действие сред всички известни фунгициди.

важно... За да се изключи развитието на резистентност, е необходимо да се редува употребата на "Quadris»С фунгициди с различен принцип на действие.

Инструкции за употреба

Активната съставка на "Quadris", азоксистробин, е неразтворима във вода, което трябва да се вземе предвид при работа със суспензия. Отвореният контейнер и работната течност могат да се съхраняват в рамките на 24 часа.

поръсва грозде

Работната течност, разредена в препоръчителната пропорция за грозде от 5 ml на 10 литра вода, трябва да се разбърква често по време на обработката. В селскостопанското производство се използват специално оборудвани пръскачки с бъркалки.

Вкъщи:

 1. 5 ml от суспензията се изсипват в 1 литър вода, плътно затвореният резервоар за разпръскване трябва да се разклати енергично в продължение на 5-10 минути.
 2. След това добавете останалата вода на тънка струя и повторете разклащането.
 3. По време на работа разклащането се повтаря на всеки 30 минути.
 4. Пръскачката е изложена на най-финия спрей от прах.
 5. Разходна норма: всеки лист се навлажнява, без да капе върху земята.
 6. След обработката резервоарът се измива 3-4 пъти, като всеки път се разклаща енергично. Водата се изпуска в канализацията.

Гроздето се обработва в сухо, спокойно време сутрин или вечер.

Техника за безопасност

Активните съставки на фунгицида "Quadris" принадлежат към 2-ри клас на опасност за хората и 3-ти клас за пчелите. При спазване на основните правила за безопасност, лекарството може да се характеризира като безопасно за околната среда и хората:

quadris лекарство за гъбички

 1. Не пръскайте грозде по време на цъфтежа.
 2. Не позволявайте капчици работна течност да падат върху земята. Фунгицидът е неразтворим и не се разлага във вода; ако попадне в подземни води, може да навреди на животните в близките водни тела.
 3. Не използвайте Quadris близо до водни тела (в радиус от 2 км).
 4. Растенията трябва да бъдат третирани в специален защитен костюм и противогаз.
 5. За някои видове растения, по-специално ябълкови дървета, дори остатъчните микродози на Quadris могат да причинят смъртта на културата и на цялото растение. Следователно е невъзможно да се използва пръскачка след "Quadris" за обработка на овощни култури.
 6. Не позволявайте на работната течност да попадне в други култури при пръскане. Особено опасността възниква при ветровито време.
 7. Течната подготовка трябва да се извършва в специално помещение, недостъпно за други хора.
 8. Работата с растенията може да бъде продължена 3 дни след третирането.

Време за обработка

Лекарството е подходящо за профилактична употреба и в ранните етапи на заболяването. Тъй като, на първо място, спира растежа на гъбичките и спорообразуването и не води до пълно унищожаване. Периодът на валидност на "Quadris" за грозде е около три седмици. Времето на изчакване за действието на лекарството е 2-3 дни.

лечение на болести

Времето е точно за преработка на грозде:

 • преди цъфтежа;
 • след цъфтежа;
 • време на незрели яйчници;
 • седмица преди прибиране на реколтата.

Третирането на храстите малко преди прибирането на реколтата ще увеличи срока на годност. Повторната обработка може да се извърши не по-рано от 3 седмици. Препоръчително е да не се извършват повече от две обработки с Quadris в един сезон, а да се редуват с други фунгициди.

наркотици квадрис

Плюсове и минуси на лекарството

Съвременният фунгицид "Quadris" успешно се бори с патогените на мана и брашнеста мана от грозде в ранните стадии на заболяването. Но има редица недостатъци, които трябва да се имат предвид при избора на това лекарство.

Професионалисти:

 1. Активните съставки на лекарството "Quadris" подобряват фотосинтезата, като по този начин удължават вегетационния сезон на растенията и увеличават продуктивността.
 2. Много широк спектър на действие.
 3. Бързо се разлага на безобидни вещества, след като реагира с патогенни гъбички.
 4. Ако се спазват препоръчителните дози, това е безопасно за хората и околната среда.

Минуси:

пръскане на грозде

 1. Сравнително висока цена на лекарството.
 2. Изисква често разбъркване на работната течност по време на обработката.
 3. Отвореният флакон със суспензията не може да се съхранява.
 4. Не може да се използва повече от два пъти на сезон.
 5. Не забравяйте да редувате фунгициди с различен принцип на действие.
 6. Не може да се използва в близост до водни тела.
 7. Трябва да се използва защитен костюм при работа.
 8. Токсичен за ябълкови дървета и други овощни култури.

При спазване на правилата за приложение фунгицидът ще помогне за бързо спиране на развитието на гъбични заболявания на лозата.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква