Как да се справим с белите листни въшки на гроздето и най-доброто лечение, от което да се отървем

Неканените гости на градинските домашни любимци се появяват по различни причини: те се прехвърлят от други растения, те могат да се преместят от съседен сайт или да се размножават поради невниманието на собственика. Какво представлява бялата листна въшка в лозето и как да се справим с нея е темата на днешната дискусия.

Причини за появата на молци

Има няколко вероятни причини, че насекомите вредители са се заселили върху гроздовия храст. Понякога за това са виновни обикновените мравки, които използват листни въшки като крави, специално ги развъждат, за да получат сладко мляко.

Има два вида гроздови вредители:

  • живеещи отгоре, в надземната част;
  • базалната.

Има и "междинен" етап, свързващ двата типа. Източникът на листни въшки по гроздето е вятърът, калният поток, понякога тези насекоми идват сами, привлечени от изобилието на храна. Те се размножават достатъчно бързо и ако колонията на листната въшка не бъде унищожена навреме, растенията могат да загинат. Откриването е сериозно затруднено от факта, че възрастните насекоми са незабележими, малки - рядко надвишаващи 1,5 милиметра дължина.

Какви видове листни въшки растат на гроздето

Три вида листни въшки паразитират по лозите: корен (подземен), крилат или галичен и сексуален. Те се различават по размер, външен вид, местообитание и жизнен цикъл.

листни въшки по гроздето

Кореновата листна въшка расте и се храни през целия си живот отдолу, унищожавайки подземната част на храста. Галът активно се движи (понякога през въздуха), снася яйца на листата (образуват се набъбвания със специфична форма - образуват се жълти). Сексуалната форма се състои от мъже и жени, задачата му е да извърши единственото чифтосване в краткия си живот, за да извади яйце за зимуване.

Кореново разнообразие

Подземните насекоми не се появяват на повърхността, засягайки корените и долната част на стъблото. Всички те са женски, зеленикавожълти или кафяви (не черни) на цвят. Гърбът е украсен с модел от симетрични точки, хоботът е разположен на главата. Плите имат 3 чифта крайници и 2 пипала.

Размножава се чрез снасяне на яйца. Ако женската е успяла да презимува, тя снася около 800 яйца.

Следващите поколения са по-малко плодотворни. Следователно, когато първият съединител е унищожен (чрез изкопаване на кореновата зона), собственикът може да закрепи растението, да запази кореновата му система непокътната.

листни въшки по гроздето

крилат

Формата се разпознава по "грациозната" физика и оранжевия нюанс на външните хитинови мембрани. Те живеят над земята, имат рудиментарни крила, разположени над горната (гръдна) двойка крака. Наричат ​​се „нимфи“ и идват от подземния сорт.

Стигайки до повърхността, листната въшка пренася 3-4 моли и става крилата. Дължина на тялото - 1 милиметър, жълтеникав цвят, със светли зелени или буфери. Крайниците и пипалата са продълговати, крилата са къси, с тяхна помощ нимфи2 успешно се движат на къси разстояния. Този "асексуален" вид снася яйца от долната страна на листата или по повърхността на кората.

крилата листна въшка

Жлъчната листна въшка получи името си от характерните набъбвания, които се образуват върху листните плочи, наподобяващи ядка (жлъчки), където поставя съединителя. В процеса на растеж насекомите се хранят активно, изсмукват сок от зеленината, унищожавайки гроздовия храст. Някои от ларвите на мърдане слизат до корена: така цикълът на развитие е затворен.

сексуален

Галните листни въшки снасят яйца в 2 размера: големите носят женски, малките - мъжки. Така се появява сексуалната форма. Единствената й задача е да се чифтосва, за да може женската да слага специално, "зимно" яйце в дълбока пропаст в кората.

генитална листна въшка

Признаци за заразяване с лоза

Гнилите или филоксерата се считат за един от най-опасните врагове на гроздето. Оказва се, че е на храст, носен с вятъра, почвата, водата или от други растения (разсад). Трудността при идентифицирането е, че насекомото има сложен жизнен цикъл и повече от една форма на развитие, се движи нагоре и надолу по храста, унищожавайки листа и корени.

Подземният вид е труден за идентифициране поради неговата „секретност“, малки размери листни въшки. Жлъчната форма оставя следи по листата - това е, върху което паразитира. Листата изсъхва, покрива се с израстъци. Като цяло всяко неестествено, потиснато състояние на лозето е причина да се мисли за присъствието на нежелани „гости“.

листни въшки по гроздето

Как се разпространява листната въшка

Внесените с посадъчния материал и почвата „подземни обитатели“ започват да се възпроизвеждат: асексуални женски снасят яйца в корените, така че излюпените ларви да изсмукват сока от тях, да пронизват пасажите и да паразитизират върху растението. Част от пържените се издига на повърхността, така се осъществява преходът към втория етап, стадията на жлъчката.

Възможно е жизненият цикъл да върви в друга посока: листната въшка потъва под земята, за да продължи размножаването там. Във всеки случай, без да се предприемат ефективни превантивни мерки, растението може да умре.

листни въшки по гроздето

Защо инвазията от насекоми е опасна?

Ако листните въшки се появят на гроздето, тогава това няма да доведе до нищо добро. Сам по себе си неприятният гост няма да изчезне и ако го направи, само ще унищожи изцяло храста и съседните растения. Редуването на жизнените цикли (активност през пролет-лято и зимен сън през зимата) затруднява навременното идентифициране на фокуса на разпределението на филоксерата.

Тя може да бъде под земята, под формата на възрастни насекоми или ларви, върху зеленина (в съединител) или в крилата форма, под кората (в яйца, положени за зимата). Безплодният вредител, въпреки своите миниатюрни размери, е в състояние да нанесе значителни щети на гроздовата плантация.

Химикали за третиране

За да се отървете от листните въшки, всички методи са добри, с изключение на крайните - отсичане и унищожаване на лозето. Градинарите използват пестициди, пръскат корените и горната част на растението, наливат вода, обработват с импровизирани средства (сапунена вода).

сапунен разтвор

Изкопаването на кореновата зона, частичната подмяна на почвата с пясъчна (листната въшка не харесва това) са ефективни. Подрязването, отстраняването на повредени фрагменти от вредителя, последвано от изгаряне на открито място, далеч от храста, помага много.

Fastak

Лекарството е от групата на пиретроидите, засяга стомашно-чревния тракт на паразита. Не се отмива от валежи след поливане.Безвреден е за опрашителите (пчелите), дава ефект веднага след откриването и лечението на огнища на натрупване на листни въшки. Съвместим с други фунгициди, инсектициди.

Наркотик Фастак

Fozalon

Произвежда се под формата на прах, има специфична миризма на чесън. Има дълготраен ефект, използва се при температури в рамките на 13-15 ºС, ако други методи не помогнат.

Actellic

Органофосфат химикал. Гроздето се обработва с приготвения воден разтвор. Помага при рецидиви на повтарящи се лезии. Недостатъкът е токсичност за всички насекоми, птици, животни.

Kinmix

Ефективно засяга възрастните листни въшки и младия растеж (ларвите). Прилагайте през вегетационния сезон, веднъж или два пъти.

Лекарство Kinmix

Механични методи

Те включват събиране на повредени листа (изядени или с яйца), разхлабване на кореновата зона. Комбинирането с други методи може да помогне за постигане на значителни ползи.

Биологични агенти

Природните методи се използват за контрол на листни въшки, като засаждане на мента близо до лозето. Острата миризма отблъсква паразита и предпазва храсталака от повреда.

мента

Народни средства

Има ситуации, когато използването на химикали е нежелателно или неприемливо, тогава народните методи ще помогнат. За тях се използват "отвари" и "тинктури", приготвени по любителски рецепти, с които засегнатото растение се полива.

Сапунен разтвор

За 500 милилитра вода вземете 2 чаени лъжички течен сапунен разтвор, разбъркайте, добавете супена лъжица слънчогледово масло. Напръскайте листата, стъблото, земята.

Сапунен разтвор

Доматните листа

Ароматните листа на нощницата не са по вкуса на градинския вредител. 500 грама доматни върхове се заливат с 10 литра вода, настояват за 24 часа. Може да се замени с картофени листа. Смята се за ефективен за борба с листните въшки, средство, което е лишено от токсични странични ефекти.

пепел

Безвреден за животните и пчелите, опасен за листните въшки. Разводи във вода; надземната част се обработва с получения разтвор, корените се поливат.

пепел в кофа

Правилна грижа, за да се предотврати появата на паразита

Тайната на правилната грижа е да санирате разсада преди засаждането: най-често листните въшки се заселват там. Използват се разтвори на инсектициди (накисване). В случай на повреда на гроздето е позволено да се използва един от методите: изливане на вода за дълъг период (14-21 дни), механично отстраняване на повърхностни корени със следи от повреди, дълбоко изкопване с подмяна на пясъчна смес.

Сезонни мерки за превенция

В началото на вегетационния сезон е полезно гроздето да се пръска с химикали, а през есента да се разхлаби кореновата зона и да се отрежат листата със следи от вредителя.

пръскайте гроздето с химикали,

пружина

Ако лезията бъде открита в началния етап, ще бъде достатъчно да се лекува с инсектицид, механично да се отстранят повредените листа, последвано от изгаряне и повторно пръскане след няколко дни.

лято

През юли, ако симптомите на "болестта" не са изчезнали никъде, се извършва повторно лечение с пестициди. Опитните градинари знаят, че не е толкова лесно да премахнете филоксера, така че ще трябва да пръскате гроздето често и редовно.

есен

След прибирането на реколтата те премахват повредени фрагменти от зеленина, издънки, разхлабват почвата, отрязват повърхностните корени - всички центрове, където листните въшки могат да се укрепят, снасят яйца или се скриват за зимуване. Колкото повече умират ларвите и възрастните насекоми, неспособни да се скрият от студа, толкова по-добре ще се чувства обновеното растение през пролетта.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква