Как и къде е по-добре да изсушите лука след прибиране на реколтата от градината

Има определени правила как да изсушите лука след прибиране на реколтата от градината. Този процес до голяма степен влияе върху безопасността на културата и дългосрочното й съхранение. За да може зеленчука да изсъхне добре, изкопайте го, като също следвате препоръките.

Кога и как да премахнете лука от леглата?

За да изсушите добре лука, се препоръчва да спазвате правилата. За 14-15 дни преди очакваната реколта трябва да спрете поливането на растенията. През нощта се препоръчва насажденията да се покрият с филм от сутрешна роса.

Лукът се прибира около края на юли, началото на август. Зеленчук, отглеждан от разсад, започва да се бере малко по-рано от този, който расте от разсад. Външните знаци ще помогнат да се определи степента на зрялост на главата. Перата обикновено започват да пожълтяват, изсъхват и пълзят по земята, шията става по-тънка, изсъхва. Крушката има характерен златистожълт цвят, люспите са сухи, шумолещи и лесни за почистване.

Изкопайте крушките с вилица или лопата. На малко разстояние от главата те копаят в земята и след това я изваждат с ръце. Издърпването на лука на ръка може да повреди основата, което води до ранно гниене.

лук лук

Прибирането на реколтата е желателно в топъл, слънчев, сух ден. По-добре е зеленчука да се суши на слънце, а не на сянка. Слънчевите лъчи и вятърът изсушават добре до самия център на крушката, докато едновременно с това се извършва дезинфекция. Първо, трябва внимателно да се отърсите от прилепналата мръсотия от главите, но не ги бийте една срещу друга. Крушките са разположени на един слой, като периодично се обръщат с различни страни към слънцето.

Ако вали всеки ден, след това няколко дни преди прибирането на реколтата, можете да покриете леглото с фолио. Събраната реколта веднага се извежда в помещение с добра вентилация.

Къде и как правилно да изсушите лука след прибиране на реколтата?

Висококачественото изсушаване на лука ще запази вкуса и ползите за дълго време. Има някои разлики в този процес, когато става въпрос за севка, лук или нигела.

лук след прибиране на реколтата

Sevok

Севок е отведен за съхранение, за да го засади догодина. Сухи лук комплекти за поне месец. Първата седмица, ако времето позволява, е по-добре да изсъхнете отвън, на пода с лъчите на слънцето. Периодично разсадът се разбърква, така че светлината и въздухът да попаднат на всяко място. Ако времето е влажно, тогава разстелете севока върху плат или хартия в помещение с добра циркулация на чист въздух.

Когато шията е напълно суха и златиста, се появяват сухи люспи, можете да съберете реколтата в контейнер за съхранение. Повредените и малки крушки се отстраняват отстрани. Размерът на посадъчния материал трябва да бъде приблизително 2 см в диаметър.

лук в торбички

Разрешено е да се съхранява в картонени кутии, мрежи или торби от плат, висящи от тавана. Периодично луковиците се подреждат и се избират подозрителни глави (трябва да се предупреждава за наличието на петна, неприятна миризма, омекване на главата). За да може семето да има способността да покълне след засаждането, то трябва да се съхранява при температура най-малко +16 градуса.

Sevok също може да се съхранява на студено. В този случай тя се съхранява в хладилник или мазе при температура -2 градуса. Преди това зеленчукът трябва да се затопли при температура от +30 градуса в продължение на две седмици. Преди засаждането разсадът се затопля отново.

Лук

Има някои особености и как правилно да изсушите лука след прибиране на реколтата. Лукът отнема две седмици, за да изсъхне. Първите два дни се оставят да изсъхнат в градината, след което се прехвърлят в сухо, проветриво помещение, където температурата на въздуха е около +25 градуса.

При добре изсушен лук шията става по-тънка, изсъхва, главата е покрита с гъсти, шумолещи, златисти люспи. Крушките са твърди на пипане и миришат добре. Преди да ги поставите в контейнер за съхранение, трябва да отрежете перата, оставяйки пън от 3-4 см. Ако възнамерявате да тъчете плитки от тях, след това оставете дължина около 10 см.

За съхранение се избират само цели, плътни, без повреди глави, които могат да бъдат разположени в кутии, кутии, кошници, мрежи. Реколтата е най-добре да се съхранява на тъмно и хладно място с добра вентилация.

Как да изсушим нигела?

Семената от лук се наричат ​​нигела и колкото по-добре се изсушават, толкова по-вероятно е всички полезни свойства да се запазят. Производителите на зеленчуци съветват да изсушават нигела на три етапа, като използват уреди за отопление на дома:

сушене на лук

  • първите 7 дни след лука се държи на закрито при температура от +20 градуса;
  • още 7 дни зеленчукът се суши при +30 градуса;
  • цялата трета седмица луковиците се сушат при +35 градуса.

След изсушаване нигелата се разстила в кутии или торбички и се оставя на хладно място. Температурата на въздуха не трябва да надвишава +18 градуса. Не забравяйте да прегледате навреме събраната реколта, бране на гнили луковици.

Как да изсушите лука за зимата у дома?

Има много начини да изсушите лука у дома, като използвате домакински уреди или на открито. Преди изсушаване ряпата се нарязва на филийки. Дебелината на разреза трябва да бъде около 4–5 мм, в противен случай няма да изсъхне. Нарязаните парчета лук, изсушени за съхранение, се изсипват в контейнери (кутии, кутии, кутии са подходящи) и се оставят на хладно място.

лук в полето

Във фурната

Добър начин за сушене на лука след прибиране на реколтата е използването на фурната. Покрийте листа за печене с хартия за печене и изрежете нарязаните пръстени на един слой. Фурната се загрява до 60 градуса и в нея се поставя нарязан лист за печене. Вратата на фурната не е необходимо да се затваря. Процедурата на сушене отнема приблизително 6 часа. През цялото това време пръстените лук периодично се обръщат, за да не потъмняват и не изгарят.

Веднага след като пръстените са напълно сухи, охладеният продукт се прехвърля в ленени торби, картонени кутии или стъклен буркан. Основното е, че въздухът не прониква в контейнера. По-добре е да не затваряте контейнера първите дни, сухите филийки ще изсъхнат напълно по това време. Едва след това контейнерите се затварят и съхраняват на сухо, тъмно и хладно място.

В електрическа сушилня

Лукът може да се изсуши в електрическа сушилня. С това устройство продуктът изсъхва бързо, без да губи полезните си качества. Нарязаният лук се разпределя върху тави от сушилнята и след това се поставя в устройството за 7 часа при температура 60 градуса. След като филийките изсъхнат, те се преместват в торбички.

праз-лук

В авиобазата

Можете да приготвите всяко ястие с помощта на фризьорката. Потокът от горещ въздух ви позволява да пържите, задушавате, печете, пушите. Има и друга полезна функция - сушенето.Кухненското оборудване може да се използва не само за сушене на лук, но и за гъби, плодове, плодове, билки. По време на сушенето се запазват красив външен вид, приятен вкус и полезни компоненти.

Авиобазата се състои от капак и термоустойчива стъклена купа. По време на работа спиралата се загрява, въздухът постоянно циркулира вътре и в резултат лукът пръстени изсъхва равномерно.

лук лук

В въздушна фритюрница лукът може да изсъхне само за един час при температура от около 70 градуса, но само когато са поставени, не цял лук, а нарязан на филийки. За да бъдат добре и ефективно изсушени пръстените, капакът трябва да се държи леко отворен.

В ефир

Лукът, нарязан на малки филийки, също може да се суши на въздух на сянка. Пикантен зеленчук се подрежда на тънък слой върху всяка повърхност, например върху картон. Пръстените се обръщат ежедневно, за да изсъхнат равномерно. Този метод на сушене е подходящ, ако времето е сухо и топло.

Ако времето е добро, тогава лукът може да се изсуши като цяло, като се разстила в един слой върху тъканна повърхност точно отвън. В случай на студено, дъждовно време, той може да бъде премахнат до добре проветриво място, като плевня или сенокос (по-добре е вратата да се отваря).

Опитните производители на зеленчуци в своята селска къща правят специални устройства за сушене на лук със собствените си ръце. Ако плевнята е построена по такъв начин, че има навес, можете да укрепите рафтовете от блоковете до стената му. Такива крушки няма да се намокри от дъжд и въздухът ще потече денонощно към зеленчука.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква