Кога трябва да съхранявате праз от градината си?

Как да съхранявате праз е спешен въпрос. Този зеленчук е популярен сред градинарите. Отглежда се в летни къщи. Спазването на правилата на селскостопанската технология ви позволява да получите добра реколта.

Но яденето на пикантен зеленчук веднага няма да работи. В естествения си вид любопитството не се съхранява дълго. Жалко е да лишиш семейството от витаминна добавка поради непознаване на прости неща. Малко усилия и подправки ще има на масата на градинаря през целия зимен сезон.

Консистенцията на зеленчука, съдържанието на микро- и макроелементи, витамини зависи от това кога да се събере реколтата и как да се запази реколтата. Малко вероятно е градинарят да бъде доволен от мудна зеленина с неразбираем вкус. Няма полза от такова празно.

Трудността е невъзможността за запазване на праз. Зеленчуците се събират пресни, замразени или сушени. Компетентното почистване, осигуряването на презентация е изпълнима задача за всеки градинар.

Прекрасен лук

Не толкова отдавна летни жители не знаеха: какво представлява празът и как да го отглеждате. Засадихме свързани растения в парцелите: ряпа, чесън, гъши лук. Сега е трудно да си представим меню без оригинален пикантен зеленчук.

Стойността на растението е представена от белия дебел крак на зеленчука (модифицирана крушка). Вкусът му е по-малко пикантен, леко сладникав. Не се усеща горчивина при хранене. Лукът е приятен в салати. Добавя подправка към пържени или яхнии. Децата охотно ядат новостта.

праз-лук

Но вкусът се променя, когато празът се добива. Лечението и количеството витамини в един зеленчук се влияят от времето. Невъзможно е да се коригира. Но изберете времето на прибиране на реколтата, вземете предвид периода на максималното количество хранителни вещества за градинаря.

Вкусът на есенните, зимните и пролетните ястия зависи от това как се консервира празът. Компетентното подреждане на помещението, температурата и влажността ще осигурят благодарността на градинаря от семейството му за вкусно приготвената храна.

Къде расте чудото зеленчук?

До началото на ХХ век Русия не знаеше за съществуването на прекрасен зеленчук. Тогава се оказа: растението е термофилно, узрява дълго време, но можете да го засадите чрез разсад. Сега той расте в южните райони, централната част, в северозападните райони. Празът не е рядкост в Сибир. Но ранните сортове зеленчуци се отглеждат там.

реколта лук

Зеленчукът узрява 3-4 месеца след покълването. Летните жители на юг го отглеждат чрез разсад в оранжерия. След загряване на земята, перата се поставят на постоянно място.

В Средния път градинарите успяха да отглеждат зеленчуци: през януари сеят в кутии, през февруари гмуркат. Допълнен с фитолампа, вентилиран. Поставен на постоянно място през април. Растенията узряват през август-септември.

На север и северозапад градинарите засаждат само ранни сортове и хибриди. Използва се методът за разсад. Времето за настаняване на открито е май. Първата култура се премахва от градината през първото десетилетие на септември.

Някои летни жители разпределят място под лука в неотоплена оранжерия. Тази мярка помага за решаване на проблема с прекомерните валежи. При правилно подготвени почви растенията с лук дават повишен добив.

отглеждане на лук

Зеленчукът толерира спад на температурата, променлива осветеност и продължителни валежи. Ако се спазват датите на сеитба, растението ще узрее във всеки регион на отглеждане на камиони.

Правила за почистване

Стойността на зеленчука е лек (понякога жълтеникав) избелен крак. За да нарасне дълго, гъсто и сочно, градинарите размазват растението 2-3 пъти на сезон. В резултат на това кореновата система се потапя в почвата на дълбочина 70 cm.

Как правилно да премахнете чудото растение от земята:

 1. Прибирането на реколтата трябва да се извършва след пълнозреене на зеленчука. Това е показано чрез увиснали, леко пожълтели листа.
 2. Нежните млади зелени зеленчуци се използват и за готвене. Но не бива да го отрязвате от растенията, предназначени за съхранение: кракът няма да придобие необходимата дебелина.
 3. Вилата ще помогне на градинаря да премахне зеленчуците без загуба. Те са по-малко травматични от лопата.
 4. Преди да изберете праз, се препоръчва да откачите храстите. Операцията трябва да се извърши един ден преди копаенето на зеленчука.
 5. Градинарят трябва да обърне внимание на температурата на въздуха и количеството на валежите. В хладно дъждовно лято времето на зреене на растението се отлага с 2-3 седмици.
 6. Препоръчва се окончателното изкопаване на зеленчука преди настъпването на първата слана. Празът е студоустойчива култура. Издържа на температурни спадове до минус марки. Но запазването на качеството на измръзналите крака се влошава.
 7. Събирането трябва да се извършва при сухо време. Това ще поддържа краката ви чисти. Растението също натрупва максималното количество витамини в този момент.
 8. Разстелете изкопаните растения за 2 часа за проветряване по билото. При облачно време (със заплахата от дъжд) преместете реколтата под навес.
 9. Препоръчва се да се съберат всички крака лук в една стъпка. Това е необходимо за съхраняване на равномерно изсушени растения. При големи насаждения събраните партиди трябва да се съхраняват отделно.

свойства на лук

На този етап зелените пера не трябва да се отстраняват от изкопаните растения. По време на съхранението полезни вещества от тях ще влязат в бялата част - крака.

Колко да изсъхне реколтата зависи от времето и местоположението. В слънчево време е достатъчно да го държите на открито 5-7 дни. При облачно време градинарят трябва да изсъхне растенията на тавана или в навеса. Време за излъчване 10-14 дни.

Събирането и съхраняването на праз са прости дейности. Спазването на всички правила ще осигури на градинарите витаминни продукти през цялата година.

Препоръки за съхранение на зеленчуци

Невъзможно е да се подготви зеленчук за бъдеща употреба чрез консервиране (осоляване, мариноване). Той се съхранява в мазета, по-ниски отделения на хладилници или замразени.

поливане на лук

Препоръки за съхраняване на праз в мазето:

 • отрежете корените от зрял, изсушен храст (оставете 1 см);
 • внимателно скъсете върховете с една трета (това е достатъчно, за да запазите витамините в крака);
 • изсипете калцинирания едрозърнест пясък в кутията със слой 2-3 см;
 • поставете храстите вертикално, поръсвайки с навлажнена почва;
 • запълването трябва да се издигне до дължината на крака на растението.

Съхранявайте на тъмно при 65% влажност. За мониторинг трябва да се използва хигрометър.

Някои градинари предпочитат да съхраняват събраната реколта в билата. Преди стабилно студено щракане насажденията отново са сгушени, покрити с паднали листа със слой 20-30 см, след това със слой сняг. Растението зимува. През пролетта, след размразяване, почвата трябва да се отърси от листата и внимателно да изкопае необходимия брой растения. Лятната жителка има най-ранните, най-свежи зелени в менюто.

Празът е двугодишно растение. Останалите 2-3 храсти могат да бъдат оставени в градината. Те ще дадат стрела със семена. Градинарят ще получи свой собствен посадъчен материал. Тази операция може да се извърши само с разновидности: хибридите не запазват своите характеристики.

Празът не губи витамини при замразяване. Градинарите, които нямат мазе, предпочитат да го съхраняват в хладилната камера. Отстранете зелените листа от растението. Те мият и подсушават краката си. След това се нарязва на пръстени и се слага в найлонов плик или поднос. Пригответе веднага след размразяване.

Някои летни жители не бързат да изпращат нарязаните зелени праз в компост. Прекарват се през месомелачка или се смилат в блендер. След това се смесва с трапезна сол (на вкус) и се замразява. Витаминният дресинг за супи и борш е готов.

Кога трябва да съхранявате праз от градината си?

Ако в хладилника има свободно място, събраният праз се съхранява там. Растението се почиства внимателно от повредени листа, отърсва се от земята от корените и се поставя в найлонови торбички или се увива в прилепнал филм. Слоят зеленина не трябва да надвишава 5-7 cm.

Краката, съхранявани в отделението за зеленчуци, трябва да се консумират в рамките на 4–5 месеца. В същото време трябва да се осигури достъп на въздух до торбичките (направете перфорация).

Старият метод на сушене не се е изчерпал. Кракът се нарязва на пръстени с дебелина 1–1,5 см и се поставя в електрическа сушилня за 4-6 часа. Температура на въздуха по време на духане - 40 градуса по Целзий. По този начин се запазват витамините. Съхранявайте полуготовия продукт в стъклен съд със смлян капак на сухо.

Ако градинарят няма устройство, можете да изсушите суровините във фурната с отворена врата. Поставете пергамент върху лист за печене. Разстелете нарязания лук на слой от 3 см. Температурата трябва да бъде настроена на 50 градуса по Целзий. Изисква се разбъркване на пръстените на всеки 15 минути.

Можете да вземете чудо-лъч за бъдеща употреба по различни начини. Разходите за труд при преработка на растение са незначителни. Те ще се изплатят, когато дойде време да извадите доставките си.

Спазването на правилата ще запази пикантно-резкия вкус. Витаминните продукти от собствената ни дача ще разнообразят зимното меню на градинарите.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква