Описание на сортовете домати, устойчиви на късен блясък за района на Москва в открито поле и в оранжерията

Оранжерийните сортове домати, които са устойчиви на късен блясък, ще спасят културата от пълна смърт. Късната болест е най-често срещаното гъбично заболяване сред доматите. Заболяването се разпространява с невероятна скорост. Има много начини за справяне с болестта, но е по-лесно да се предотврати проблемът.

Популярни сортове за открити легла

Възбудителят на късната болест е гъбата, която засяга не само доматите, но и други зеленчукови култури от семейство Solanaceae.

Не винаги е възможно да се открият първите признаци на заболяването, тъй като вътрешната част на листата е засегната, се появява белезникав цъфтеж. След няколко дни бялото цъфтене става кафяво и цялото растение, включително плодовете, се покрива с тъмни петна. За доматите първо се появява тъмно уплътнение, което расте всеки ден и в резултат на това целият плод потъмнява, започва да мирише неприятно.

Спорите на фитофтора живеят навсякъде: в почвата, по върховете на миналогодишната реколта, в градински инструменти. В сухо, ясно време те са в съня. Но щом дъждовното време се завлече, вредната активност на гъбата се активира.

Какви домати не могат да се страхуват от фитофтора? Дългогодишният опит на зеленчукопроизводителите и специалистите ще ви помогне да получите отговор на този въпрос. Ако говорим за това кои сортове и хибриди показват устойчивост, тогава последните печелятд. Хибридите се отглеждат от животновъдите, за да получат най-добрите характеристики, включително за устойчивост на кафяво гниене.

Кои сортове домати не гният, може да се разбере само чрез отглеждане на култура в продължение на няколко години. Сортовете домати, които са устойчиви на късен блясък, са разпознати от опитни производители на зеленчуци, са непретенциозни към времето и грижите и са устойчиви на много други вируси и бактерии.

сортове домати

Ажурна F1 ще бъде истинско съкровище за градинарите. Различава се с обилна реколта, твърдо понася не само късната болест, но и много други често срещани заболявания. Тя се простира до 78 см. Средно ранна култура - реколтата ще бъде готова за консумация след 100 дни. Заоблено-сплесканите червени плодове тежат около 250 g.

Куклата F1 е хибрид и затова има добри характеристики. Този сорт е ранен, узряването на плодовете настъпва след 87 дни. Храстът е малък, около 60 см. Необходимо е връзване, тъй като плодовете са тежки - около 280 г, а страничните клони се отстраняват. Цветът на зрелите домати е червено-оранжев.

Хибридът Captain F1 започва да узрява много рано, след 80 дни. Един възрастен храст не надвишава 70 см височина.Червените плодове имат равномерна, кръгла форма, теглото им е 120 g.

В гатанката има компактни храсти, които не се страхуват от гъбични и вирусни инфекции. Височината на централното стъбло е не повече от 50 см. Плодовете узряват на пискюли от 5 броя с тегло до 75 г. Започват да узряват още на 85-ия ден, превръщайки се в яркочервен тон.

Микадо расте до 90 см височина и се характеризира със средни граници на образуване на плодове. Можете да вземете узряла, червено-алена реколта след 115 дни. Необходимо е фиксиране. Плодовете тежат приблизително 250 g.

отглеждане на домати

Интуицията F1 показва непретенциозност към промените във времето и рядко се разболява от късна болест. Тя може да нарасне до 190 см, така че е необходимо да се завърже и отреже страничните клони. Сортът се характеризира със средни граници на зреене: доматите започват да побеляват след 115 дни. Теглото достига 105 g.

Доматите Lakomka не се повлияват от късната болест. Растежът на растенията не надвишава 62 см височина.Зазряването започва след 82 дни. Доматите с червено-малина имат заоблена форма.

Превантивни действия

За домати, устойчиви на затлъстяване, трябва да се вземат превантивни мерки. Всички домати, дори и най-устойчивите, не могат да бъдат напълно застраховани срещу болести. С комбинация от много неблагоприятни фактори, кафявото гниене понякога поема.

Превантивните мерки започват през есента:

 • през октомври старите върхове трябва да бъдат премахнати от градинския парцел;
 • с излишък на вар се добавя пясък;
 • не можете да засаждате домати, където зеленчуците от семейството на пасин се отглеждаха;
 • препоръчително е да поливате земята с разтвор на калиев перманганат;
 • лук, чесън, невен, копър могат да се засаждат до леглата с домати;
 • можете да използвате различни разтвори от естествени съставки: подходящи, например чесън, дървесна пепел;
 • от закупени средства Fitosporin, Guapsin са известни със своята ефективност.

В оранжерията трябва да се вземат допълнителни мерки за защита на растенията от гъбична инфекция. Първоначално горният почвен слой трябва да бъде отстранен и заменен с нов. След това помещението се проветрява и всички материали се дезинфекцират.

Устойчиви сортове за оранжерията

Оранжерията не е защитена от късен блясък, а напротив, е по-податлива. Свежият въздух рядко навлиза в стаята, съставът на почвата остава непроменен, в допълнение, не винаги е възможно да се дезинфекцира добре оранжерийната структура.

Когато отглеждате домати в оранжерия, трябва не само да изберете подходящи домати, които са устойчиви на късна светлина, но и да проветрявате добре стаята, да засаждате храсти на голямо разстояние, да контролирате азотни торове, вода, ако е необходимо, да следите влажността.

Следните сортове домати, устойчиви на късен блясък, могат да бъдат разграничени за оранжерии.

Домати Резонанс са подходящи за оранжерии. Сортът ще ви зарадва с узрели плодове вече 90 дни след засаждането. В описанието на домата се отбелязва, че стъблото може да бъде удължено до 150 см. Червените цветни кръгли плодове тежат около 310 г. Културата заобикаля инфекцията, а храстът лесно понася топлина и рядко поливане.

доматено заболяване

Доматът Дюбок се препоръчва за отглеждане в оранжерии. Включена в определящата група. Растежът на стъблото не надвишава 62 см. Плодовете започват да узряват след 2,5 месеца. Доматите с формата на топка са червеникави и тежат около 100 г. Висока доходност и зреене едновременно.

Семената на домати от сорта Татяна ще направят възможно събирането на плодове от силни храсти за 90 дни. За растението не се изисква да се грижи. Разклонено стъбло расте до 60 см. Плодовете са подредени на струпвания от 5 - 6 броя. Многобройните червено-алени плодове узряват едновременно и ще ви зарадват със сладък вкус.

Семена от домати Оранжево чудо след покълването започват да дават плодове рано и след 85 дни можете да се насладите на реколтата. Плодовете са подобни на сплескана топка, теглото им може да бъде 380 г. Цветът на узрелите плодове е наситено жълт. Месообразният сорт е богат на витамин С и каротин.

Не се страхува от фитофтора Кардинал - висок култивиран храст, който расте до два метра. От момента на засяване на семената до образуването на плодове минават 87 дни. Плодовете под формата на сплескана топка имат червено-малинов цвят, теглото на един домат може да достигне 800 g.

реколтата от домати

Благородникът е определящ вид култивирано растение, което може да се похвали с голяма, многобройна реколта. Височината на стъблото достига 70 см. Кръглите домати могат да тежат около 500 гр. Грижата изисква прищипване на точката на растеж и отстраняване на страничните клони.

Резистентните на фитофтора сортове продължават от De Barao. Неопределен сорт, който се простира до два метра. Две седмици след трансплантацията на разсада трябва да завържете стъблото. За повишаване на добивните качества и подобряване на развитието е необходимо отстраняване на страничните клони. Плодовете започват да зреят след 118 дни и стават червено-бордо. Тежа около 60гр.

Описаните видове домати обичат светлина и топлина. Всички тези сортове домати, които са устойчиви на късен блясък, могат да бъдат засадени в Украйна не само в оранжерия, но и на открита площ в страната.

Подходящи сортове за отглеждане на открито

Един от начините за предпазване от късен блясък е подбор на раннозрели сортове домати. Сортовете домати, устойчиви на късен блясък в региона на Москва, като правило, са по-малки, тъй като цялата сила отива в растежа на плодовете. Плодовете не надвишават 150 г, но добивът чупи рекорди.

Особеността на климата на Московския регион е нестабилността на метеорологичните условия и висока вероятност от понижаване на температурата на въздуха. Сортът домати, устойчив на късен блясък за района на Москва, все още трябва да бъде адаптиран към студа.

Сортът устойчив на късна светлина срещу Alenka принадлежи към определящата група. Сортът е подходящ за открита земя и има висок добив. Храстът е нисък, компактен, не се изисква прищипване. Необходимо е да завържете стъблото към опората, тъй като при многобройното тегло на плодовете растението може да се счупи.

По време на пълно узряване плодовете се оцветяват в червен тон, теглото им е около 100 g.

Сред доматите, които не се страхуват от късен блясък, е известен сортът Санка. Принадлежи към сортовете за ранно узряване, тъй като първите плодове могат да се наблюдават след 82 дни. Продължава да се развива в студено време и не страда от липса на осветление. Теглото на червено-оранжевите плодове е около 78 g.

Betta принадлежи към определящата група. Стъблото е нисколистно и расте във височина до 55 см. Заоблените плодове на червено-оранжев оттенък имат леко оребрена повърхност и тежат само 70 г. За растението е лесно да се грижи - храстите са устойчиви на болести и студ.

сорт домати

Характеристиката на сорта Ogni Moskvy се отличава с граници на ранно узряване. В края на вегетационния сезон е възможно да се събират многобройни домати. Компактният храст расте не на ширина, но на височина, може да достигне един метър. Плодовете започват да се появяват след 98 дни. Зрелите домати са оцветени в червено-бордо, тегло - 105 g.

Сортът домати Explosion проявява невероятна устойчивост на атмосферни влияния и рядко се заразява от късна болест. Червено-оранжевата повърхност на узрелите плодове има леко оребряване. Тежи около 120гр.

Завесата има силно стъбло, височината на което е около 55 см. Има период на ранно узряване, след около 105 дни. Огненочервените плодове се оформят с леко оребряване, теглото им е около 75 г. Прибраната реколта се съхранява дълго време поради гъстата кожа.

Сред сортовете домати за района на Москва, устойчиви на късен блясък, Аляска е много популярна. Сортът е определящ, високодобивен, с ранно узряване. Височината на храста е около 60 см. Заоблено-плоските алени плодове тежат около 75 г. Различава се в непретенциозност към лошо време, не изисква много време за грижи и е устойчив на болести.

външен домат

Дамските пръсти не страдат от късна светлина. Сортът започва да става червен след 102 дни. Развитието продължава при студено време, дъждове, а плодовете не се напукват и се съхраняват дълго време.Продълговатите плодове с характерен чучур в основата тежат около 65 g.

Избор за оранжерии в близост до Москва

Какви сортове домати могат да бъдат засадени в оранжерия в района на Москва? Най-добрите сортове, устойчиви на болести, могат да бъдат представени от следния списък.

Barberry F1 е ранен зрял, неопределен хибрид. Стъблото може да се простира до два метра. Добър резултат се получава, ако се образува на две или три стъбла. До 45 овални форми домати с малиново-червен цвят могат да се образуват върху една четка, тегло - 35 g.

Доматите са добри за сорта Черен трюфел. Отнася се до неопределени хибриди със средни срокове на плодообразуване. Интересният цвят на узрели плодове ще привлече вниманието на околните. Виолетово-кафявите плодове достигат до 260 г и са с крушовидна форма. В Беларус, Крим, сортът може да се отглежда без подслон.

Домат Етуал расте във височина до 155 см. Растението е разклонено, така че е необходимо да се отстранят страничните клони. За да увеличите добива, се препоръчва да се оформят три стъбла.

Удължените или сплескани плодове са отчетливо оребрени. Цветът след узряване става червено-малинен, а теглото на доматите достига до 300 g.

В оранжерия, направена от поликарбонат, доматът Pepper се чувства добре. Той е класифициран като сорт от средния сезон - първите плодове се появяват след 115 дни. В оранжерия може да даде плод за дълго време. Стареенето става на четки от 8 броя. Външният вид наподобява чушков пипер. По дължина може да се простира до 15 см. Пулпът е сочен, месест, с малко съдържание на семена.

Сортът „Болеро“, устойчив на късни светлини, има средни граници на зреене на плодове. Оформят се малко странични клони, така че не е необходимо да се извършва прищипване. Компактните четки притежават около 7 броя. Червеникавият плод има тегло, равно на 135 g.

Циганинът има необичаен кафяво-кафяв цвят. Отнася се за определящите видове. Тя се простира до един метър височина. Първите домати ще бъдат премахнати след 95 дни.

Големите плодове от сорта Esmira няма да оставят безразличен нито един градинар. Теглото на розовите домати достига 300 г. Образува яйчниците с липса на светлина и поливане. Растението е устойчиво на много доматени болести.

Оранжевото чудо се развива по-добре в оранжерията. Многобройните плодове узряват след 100 дни и са с крушова форма, жълто-оранжев цвят. Теглото на един домат е около 150 g.

Московският деликатесен сорт не се поддава на победа от късен блясък. Производителите обичат този сорт заради сладкия му вкус и високия добив. Бушът ще нарасне до 180 см и ще изисква специални грижи. В момента на узряване плодовете стават червени, имат продълговата форма, теглото им е приблизително 180 g.

Отзивите за сортове, които устояват на кафяво гниене, са само положителни. Ако спазвате всички правила за грижа и отглеждане, тогава болестта никога няма да удари леглата. Допълнителни мерки - дезинфекция на семена и почва преди засаждането, навременно прилагане на торове, спазване на режима на напояване и използване на превантивни съединения.

Отзиви
 1. Ксения
  10.10.2017 08:44

  Купих BioGrow за растеж на растенията, искам да кажа, че в началото наистина не вярвах, но резултатът много ме зарадва. Определено го препоръчвам на моите роднини и приятели. Купих го вътре този магазин.

  Отговарям
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква