Описание на сорта лук Bamberger, неговите характеристики и отглеждане

Бамбергер ни донесе от Холандия. Привлече вниманието със своето непретенциозно отглеждане и отличен вкус, подобно на сортовете салата. Високите добиви добавят допълнителни предимства. Лукови комплекти от този сорт може да се закупи в специализирани магазини за семена. Може да се отглежда във всеки регион.

Описание на сорта

Луковиците от сорта Bamberger се открояват от конкурентите по продълговата си форма, тежащи 80 грама. Дължината на една глава достига 10 сантиметра. Удобна удължена форма за лесно рязане и работа. Месото обикновено е бяло, а люспите са жълто-кафяви. Сортът Bamberger не е склонен към стрелба. Може да се отглежда при всякакви климатични условия. Качественото съхранение на луковиците е отлично; до края на съхранението вкусът не се влошава и сочността не се губи. Описанието на сорта обещава безопасността на прибраната реколта до новия сезон.

лък бамбергер

Бамбергер има вкус на шалот. Осезаемостта също се усеща, но тя е повече в аромата, отколкото във вкуса. Тези, които отглеждат този сорт на сайта си, твърдят, че той значително превъзхожда сортовете с червени и бели люспи, традиционно считани за салата. Bamberger е много мек, сочен, но хрупкав, за разлика от конкурентите си. Покривните люспи се отстраняват много лесно.

Друга положителна характеристика на Bamberger е отличната му устойчивост на стрелба, както и срещу вредители и гъбични заболявания. Не се страхува от такива проблеми като:

склонен към стрелба

 • брашнеста мана;
 • гниене;
 • трипс;
 • лукова муха.

Трябва да се отбележи, че само луксозните лукови комплекти имат повишена устойчивост. Чуваш е много по-евтин на цена, но от него не може да се получи богата реколта в сибирския климат.

бели люспи

Подготовка за кацане

Bamberger има определени характеристики за отглеждане, които ви позволяват да съберете максимално качествената реколта. Комплектът трябва да бъде добре изсушен веднага след покупката. За да направите това, тя се разпръсква на тънък слой върху вестник и се поставя в топла стая.

2 седмици преди предстоящото засаждане лукът се приготвя предварително:

характеристики на отглеждане

 • вкаран в помещение с температура на въздуха + 15-18 ° C;
 • в деня преди засаждането на градинското легло, разсадът се държи при температура от +35 ° C;
 • преди засаждането разсадът се дезинфекцира в разтвор на манган или меден сулфат.

Препоръчителните температури не трябва да се надвишават. В противен случай растежът на растенията ще се забави. Предварителното втвърдяване и загряване помага да се избегне по-нататъшното образуване на стрели.

предварително приготвен

Функции за кацане

Лукът от бамбергер се отглежда най-добре на песъчливи глинести почви.Избира се добре осветено място за засаждане, без чернови. Градинското легло се изкопава предварително, прилагат се органични торове. Този сорт може да бъде засаден преди зимата, 20 дни преди настъпването на слана или в началото на пролетта. За засаждане преди зимата е необходимо да изберете най-малките луковици.

При отглеждане на Bamberger трябва стриктно да се спазват правилата на сеитбообращението. На мястото, където преди лукът расте, това растение не може да се засажда в продължение на 3 години. Най-добре е да изберете места, където миналата година са отглеждани бобови растения, домати или зеле. Отлична съседка за Бамбергер ще бъдат морковите.

пясъчни глинести почви

На подготвеното легло се правят жлебове с дълбочина 3 сантиметра. Лукът се подрежда в тях на разстояние 10 см един от друг. Между редовете отстъпват 30 см. Засаждането се полива умерено с топла вода.

Характеристики за грижа

Бамбергер принадлежи към непретенциозните сортове лук. Грижата за него се изисква стандарт, не се поставят ненужни изисквания. След засаждането веднъж месечно се извършва задължително разхлабване на почвата и отстраняване на плевели. Първоначално леглата с лук се поливат веднъж на 3 дни. Ако вали редовно, тогава интензитетът на напояване може да бъде намален. През юли честотата на поливане се намалява до 1 път за 10 дни, а 3 седмици преди очакваната реколта насажденията са напълно спрени за поливане.

голям съсед

2 седмици след засаждането на леглата Bamberger се препоръчва да се подхранва с разтвор от пилешки тор. На 1 квадратен метър се приготвят 10 литра разтвор. След 3 седмици на мястото се прилагат азотни торове, а след още 3 седмици - калиеви торове. С това завършва храненето на Бамбергер.

За да се предпази лукът от отрицателното въздействие на вредителите, насажденията се третират с разтвор на меден сулфат. Обработката се извършва през периода, когато размерът на перата достига 20 cm.

Функции за съхранение

Лукът Бамбергер дава отлични добиви, които трябва да бъдат добре запазени. Веднага след като почистването приключи, главите се изпращат да изсъхнат в топло, добре проветриво помещение. Препоръчителната температура за сушене е 30 ° C. При хубаво и слънчево време можете да изсипете крушките върху подготвена тава отвън.

азотни торове

Когато копаете реколтата, се препоръчва да не подрязвате перата. В бъдеще с негова помощ Bamberger може да бъде вързан на гроздове или плитки. Този метод е много удобен за по-нататъшно съхранение. Но след изсушаване, корените задължително се отрязват. Всяка крушка се проверява внимателно, преди да бъде изпратена на съхранение. В края на краищата дори няколко екземпляра с гниене могат да съсипят половината от реколтата.

Само големи и средни крушки са подходящи за дългосрочно съхранение. Всички неузрели, малки или презрели култури се изхвърлят.

Ако на сайта не се отглежда само Bamberger, но и други сортове лук, в никакъв случай те не трябва да бъдат изпращани за съхранение заедно. Всеки сорт трябва да се съхранява отделно. В мазето, където се препоръчва изпращането на прибраната реколта, препоръчителната температура се поддържа на + 3–10 ° С, а влажността на въздуха е 70%. Ако няма мазе, тогава можете да запишете Bamberger на изолиран и остъклен балкон.

препоръчителна температура

И дървените или пластмасови кутии с дупки и плетени кошници са добри за съхранение на лук. Мрежестите чанти са отличен вариант. Използват се и картонени кутии, но в тях се прави перфорация. Контейнерът трябва да бъде поставен на рафтове или палети, никога не се съхранява на пода или в близост до стени.

Отзиви на опитни градинари за лука Bamberger подкупват много новодошли да опитат този конкретен сорт на сайта си. По правило техните експерименти са успешни. При спазване на проста технология реколтата ще бъде осигурена.

пластмасови кутии

Отзиви
 1. любов
  6.06.2018 07:05

  Отличен сорт, вече съм го тествал в градината си, отглеждам го вече втора година. Органичният биоактиватор помогна много за добива BioGrow, лукът практически не навреди, растенията бяха силни, а самите луковици бяха големи и вкусни.

  Отговарям
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква