Защо краищата на листата на краставицата пожълтяват и какво да направите

Краставицата е доста деликатно растение, което веднага започва да реагира на неправилна грижа, температурни промени или неподходяща почва. Ето защо много производители на зеленчуци са изправени пред проблем, когато листата на краставици пожълтяват в краищата. След като открихте първите признаци на такива промени по храстите, трябва незабавно да започнете да третирате краставици.

Защо листата пожълтяват

Преди да започнете да се борите с пожълтяването на листата от краставици, трябва да се запознаете с основните причини за този проблем.

Температурни разлики

Доста често по листата на краставиците се появяват жълти петна поради факта, че храстите се отглеждат в условия на нестабилни температури. Краставиците обичат топлината и затова поради резки температурни промени не само краищата на листата на краставиците могат да пожълтяват, но и растежът им може да спре.

Когато отглеждате разсад в оранжерия, трябва внимателно да следите температурата в стаята. Той не трябва да бъде твърде висок, тъй като това активира развитието на бактерии и води до гниене на корените.

спадане на температурата

Неподходяща площ за отглеждане

Понякога цветът на листата на краставиците започва да се променя поради неподходящо място за отглеждане на зеленчуци. За да няма краставици никакви заболявания, за тяхното отглеждане е необходимо да се избират площи с добро осветление. Това растение обаче се нуждае и от сянка. Ето защо е необходимо да се вземе място в градината, което би било частично засенчено, така че краставиците да не са горещи и листата им да не пожълтяват.

неподходящ сайт

Липса на хранителни компоненти

Известно е, че краставиците са взискателни към почвата и затова, ако има недостатъчно количество хранителни вещества в нея, тогава листата на краставицата пожълтяват и изсъхват. Най-често този проблем се появява поради липса на азотно торене. При липса на азот долните листа започват да пожълтяват и плодовете започват да се къдрят.

Когато се появят горните признаци, към почвата трябва да се добавят 3-4 кофи тор за миналата година. Не трябва да се добавя твърде много тор в почвата, тъй като това може да доведе до смъртта на растението.

липса на компоненти

Поливането

Някои производители на зеленчуци свързват появата на жълто покритие на листата с неправилно поливане. Най-често краищата на листата на краставица пожълтяват с недостатъчно влага през лятото. Въпреки това, понякога този проблем се появява поради неправилен режим на поливане. В крайна сметка много хора предпочитат да поливат зеленчуците често и малко по малко. В този случай просто няма да има достатъчно течност, за да проникне в дълбокия почвен слой, където се намират корените на краставиците. Това води до изчерпване на кореновата система и постепенното появяване на жълти петна по листата върху краставиците.

поливане на земята

Брашнеста мана

Понякога растението пожълтява след появата на брашнеста мана. Доста просто е да се определи такова заболяване при краставиците. Първо, на долните листа на краставиците се появява бяло петно. След седмица болестта постепенно се разпространява в листата в горната част на храста. Първо ръбът им започва да пожълтява, а след това листата изсъхват. Ако брашнестата мана не се излекува своевременно, тогава всички листа ще отпаднат и растението ще умре.

Можете да се отървете от болестта с помощта на лекарствата Zaslon или Topaz. Препоръчва се да ги използвате преди образуването на първите плодове върху храстите.

брашнеста мана

Fusarium

Друга причина, поради която се появява жълта рамка на листата, е Fusarium. Поради това гъбично заболяване всички капиляри на растенията са блокирани, което усложнява снабдяването с хранителни вещества в листата. В повечето случаи дори навременното лечение на болестта не помага да се спасят заразените храсти и те умират. Ето защо се препоръчва да се отървете от храста, който започва да пожълтява предварително, за да не се разпространи болестта към здрави растения.

гъбична болест

Какво да направите, ако храстите пожълтяват

След като разбрах защо могат да се появят пожълтели листа в краставици, се препоръчва да се запознаете с основните методи за лечение на жълтостта. Има няколко доста често срещани лекарства, които могат да помогнат за премахване на жълтеникавия оттенък от краставиците.

пожълтяващи храсти

Fitosporin

Ако върху листата на краставицата се появи жълто петно, тогава може да се напръска с Fitosporin. Той помага бързо да се елиминира жълтостта и да се излекува растението от много заболявания. Това лекарство се препоръчва за употреба по време на цъфтеж или вегетационен период, тъй като през този период се усвоява по-добре от растенията.

Преди да използвате Fitosporin за третиране на храстите, трябва да се направи работен разтвор. За да направите това, добавете около 15-20 грама от лекарството към пет литра преварена вода. Получената течност се смесва и се влива в продължение на 30-40 минути. Краставиците се пръскат веднъж седмично в продължение на месец. Не се препоръчва това да се прави в облачно време, тъй като дъждът бързо ще отмие Fitosporin от листата.

лекарство фитоспорин

Oxyhom

Много градинари, когато листата на краставиците пожълтяват, напръскайте ги с Oxyhom. Това е доста ефективно средство, с което можете бързо да се отървете от болестите на всеки етап от тяхното развитие. Oxyhom може да се използва не само на улицата, но и в оранжерии.

Лекарството се произвежда под формата на прах, преди обработката на разсада от краставици е необходимо да се подготви работен разтвор. По време на приготвянето му, около 20-30 грама Oxychom се добавят към 10 литра вода. Създадената смес се пръска върху повърхността на листата с пулверизатор два пъти месечно. Интервалът между всяко пръскане трябва да бъде около 14-15 дни.

Oxyhom за краставици

топаз

Когато листата имат лек ръб около ръба, трябва да използвате фунгицида Topaz. С този инструмент можете да излекувате храстите от брашнеста мана и други заболявания, причинени от гъбични бактерии. Топаз може да се използва не само за лечение на вече заразени разсад, но и за профилактика.

Фунгицидът се предлага в различни форми, но се препоръчва да купувате Топаз под формата на прах. За приготвяне на разтвор от него се добавят 20 грама от лекарството към 10 литра вода. По време на обработката трябва да се консумират около два литра топаз на квадратен метър земя. Растенията трябва да се пръскат два пъти месечно. Ако след това жълтата граница не изчезне, тогава употребата на лекарството се удължава с още един месец.

топаз на земята

Quadris

Ако краищата на листата пожълтяват в края, тогава можете да се отървете от този проблем с помощта на Quadris. Фунгицидът е разработен за борба с пожълтяване и защита на зеленчуците от болести. С негова помощ можете да се отървете от брашнеста мана, късен блясък и брашнеста мана.Квадрис веднага след пръскането прониква в листата и ги предпазва от по-нататъшни атаки на патогени.

помощ от квадрис

Преди да използвате Quadris, ще трябва да започнете да създавате работеща смес. За да направите това, една четвърт от 10 литров контейнер ще трябва да се напълни с вода. След това към течността се добавя 200 мл квадрис. Разтворът се смесва старателно, след което в контейнера се добавят още 2-4 литра вода. Приготвената смес трябва да се използва в рамките на 24 часа, тъй като тогава няма да е възможно обработката на зеленчуци с нея.

Препоръчва се да се занимавате с обработката на краставици при пълно отсъствие на вятър, така че течността да не пръска съседните култури в градината.

обработка на краставици

Как да храним краставици

Препоръчва се редовно да се хранят краставиците с азотни торове, тъй като поради недостига им листата започват да променят цвета си. В този случай торенето от азот трябва да се извършва не много концентрирано, за да не се изгорят случайно храстите. За да приготвите тор за торене, добавете 20-30 грама тор към 5-7 литра вода. След прилагането на азотни торове краставиците трябва да се поливат с топла вода.

хранете краставиците

Също така с помощта на азот може да се извърши листно подхранване. В този случай разтворът ще се напръска върху втулките със спрей бутилка.

листна превръзка

заключение

Не е тайна, че краищата на листата на краставиците често пожълтяват и това води до смъртта на растението. Новаците производители на зеленчуци не знаят как да се справят с жълтеността на листата. За да се отървете от този проблем, е необходимо да установите причините за пожълтяването и да изберете най-подходящите средства за борба с него.

смърт на растенията

Отзиви
  1. Игор
    6.06.2018 11:12

    Пожълтяването на листата на краставиците е неприятен проблем, но за по-добър растеж използвам BioGrow и не е нужно да съжалявате за избора, инструментът е готин, резултатът е очевиден, можете да го използвате.

    Отговарям
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква