Използването на урея за краставици като горна превръзка

Урея за краставици (карбамид) се счита за най-достъпния и в същото време ефективен тор от азотен произход, тъй като именно азотът е веществото, което е необходимо за нормалната вегетация на растението. На външен вид прилича на малки безцветни кристали или таблетки, които се разтварят добре във вода. Този тор може да се използва като основен вид горната превръзка или в комбинация с други. Значителен брой летни жители смятат, че храненето на краставици с карбамид е много изгодно, тъй като цената и ефективността се свързват успешно.

Основните признаци на азотен дефицит

Краставицата се счита за зеленчук, който всички обичат. Използва се не само пресен за приготвяне на салати, но и маринован или осолен. Затова градинарите се опитват да отглеждат повече краставици за прясна консумация, кисели краставички и продажба. Тук правилните грижи и третиране на растенията идват по-добре, защото без това е почти невъзможно да се отгледа добра реколта.

При липса на азот краставиците ще се наблюдават:

 • забавяне на растежа;
 • пожълтяване на листа и дори стъбла;
 • падащи листа по време на пика на вегетационния сезон;
 • отсъствието на образуването не само на листа, но и на яйчника;
 • намаляване на нивото на производителност;
 • блед цвят на плодовете;
 • притъпяване на растежа на страничните издънки.

Ако се установят изброените признаци на азотен дефицит, се налага въвеждането на урея. Трябва обаче да се помни, че прекомерното количество азот може да развали разсада от краставици. Това се проявява от факта, че ще се наблюдава само прекомерно натрупване на зелена маса: листата ще достигнат големи размери и ще имат тъмнозелен цвят. Що се отнася до плодовете, краставиците може да липсват или ще растат криво и недоразвити.

добра реколта

Моля, обърнете внимание, че когато добавяте карбамид, трябва да се помни, че след навлизане в почвата бактериите влияят върху състава, поради което се получава отделянето на амониев карбонат. За най-добра ефективност тор никога не трябва да се прилага повърхностно. Храненето на краставици с урея ще бъде ефективно, ако съставът се въведе в почвата, защото това ще намали до минимум загубата на амоний.

Уреята е надарена със способността да повишава киселинността на почвата и съдържанието на алкали, поради което, когато се използва върху кисели почви, се препоръчва да се прилага креда успоредно с карбамид в съотношение 200: 300 g.

Техника за хранене на краставици с урея

По време на вегетационния сезон се препоръчва да наторите краставиците поне пет пъти, което ще ви позволи да получите добра и богата реколта от зеленчуци: плодовете ще бъдат здрави и красиви.

Торене под кореновата система

По принцип се разграничават следните етапи на хранене на растенията:

свойства на урея

 1. Въвеждането на карбамид при подготовката на почвата за засаждане на краставици в градината. Извършва се при копаене на леглата. Необходимо е да се гарантира, че гранулите попадат дълбоко в почвата от 7 до 8 см. Консумацията на тор не трябва да надвишава 5 до 10 г на квадратен метър почва. Най-добрият вариант за въвеждане на карбамид за хранене на краставици се счита на два етапа - през есента и пролетта.
 2. Директно въвеждане на карбамид при сеитба на семена. Тор се хвърля в дупките, но по такъв начин, че да не влиза в контакт със семената, в противен случай ще има забавяне в развитието и покълването на растението. Препоръчва се да добавите около 4 г карбамид в дупката, поръсете с пръст и посеете семена.
 3. След появата на първите листа. На този етап уреята трябва да се прилага в разредена форма. Необходимо е да се разреди 30 г тор в 10 литра вода. Когато засаждате растения, отглеждани по метода на разсад, се препоръчва презареждане не по-рано от 14 дни след засаждането в земята - това време е достатъчно, за да премине периодът на адаптация. В този случай трябва да се добавят 50 g суперфосфат към 10 литра вода.
 4. По време на появата на първите плодове. Трябва да се извърши презареждане, за да улеснят растенията да натрупват плодова маса. Най-добрият вариант се счита за комбинация от урея със суперфосфат и калиев нитрат в съотношение 30:40:20 g.
 5. По време на плододаване. За да приготвите тора, добавете 13 g урея и 30 g калиев нитрат към 10 литра вода.

Не се препоръчва да се прилага салетер по време на суша или в обедно време, когато слънцето е най-активно. Най-добре е да презаредите вечер или сутрин и след това поливате растенията.

Листна превръзка

Листната превръзка на краставиците се използва, ако растенията имат болезнено състояние или листата и дори яйчникът отпадат.

Листната превръзка е изключително ефективна по време на сухо или студено време. Това се обяснява с факта, че по това време кореновите влакна не абсорбират достатъчно хранителни вещества от почвата.

Приложение на листно хранене:

 • спомага за увеличаване продължителността на активно плододаване за дълъг период;
 • дава възможност хранителните вещества от тора да влязат в растенията почти веднага, през листата и стъблата;
 • тя се отличава с високо ниво на ефективност, тъй като торът навлиза в конкретно растение, а не в почвата, от която не само краставици, но и плевели се хранят с хранителни вещества;
 • позволено по всяко време - независимо от етапа на формиране или развитие на краставицата.

Пръскането се счита за високоефективно, защото може да се използва за предотвратяване на болести и вредители по краставиците. Наблюдава се укрепване на имунната система на растението.

краставици в оранжерията

За да не причините вреда, трябва да знаете как правилно да храните храста, помнете правилата за обработка и дозировка:

 1. За напояване се отглеждат 5 супени лъжици в кофа с вода. л. карбамид. Ако растенията са млади, количеството тор може да е малко по-малко. Не се препоръчва да увеличите дозировката, защото това може да доведе до факта, че листата на краставицата се изгарят.
 2. Не поливайте разсада, когато вали или в обедно време, когато слънцето е много активно. Най-добрите варианти за торене са сутрин и вечер.
 3. За най-добър ефект се препоръчва да се комбинира прилагането на урея и оборски тор или други торове и полезни елементи.

Обработка на оранжерийни краставици

Прилагането на разреден тор за подхранване на краставици в поликарбонатна оранжерия трябва да се извърши преди цъфтежа.

За краставиците в оранжерията вторият етап се провежда, ако има видими признаци на азотен дефицит.Ако в поликарбонатна оранжерия е осигурен благоприятен климат и често поливане, широколистната маса не трябва да изглежда усукана и пожълтяла, а да има ярко зелен цвят за целия период от време, през който настъпва плододаване. Ако се установи нарушение в растежа и развитието на оранжерийните растения, се разрешава да се извърши второ подхранване: почвата и листата се обработват.

хранене с урея

Ръководството показва, че за да подготвите решението, трябва:

 • за да подхраните кореновата система, разредете 50 грама урея в 10 литра вода;
 • за да напръскате листната маса, добавете 15 г тор към 10 литра вода.

Когато поливате, трябва да бъдете много внимателни и да се уверите, че разтворът попада в почвата на няколко сантиметра от кореновата система. Най-доброто време за обработка на растения в оранжерия от поликарбонат е вечерта, защото рискът от изгаряния изчезва.

Горната дресировка на краставици в открито поле или в оранжерии може да се извърши със сухи гранули. Препоръчва се да ги въведете в почвата много внимателно, на няколко сантиметра от корена. След това, не забравяйте да поливате разсад. Добавянето на тор на сухо е рисковано, така че преди да се подхранвате по този начин, трябва да претеглите плюсовете и минусите.

Нюанси, които се нуждаят от внимание

Обърнете внимание, че е най-добра комбинация от листна и коренова превръзка. Това се обяснява с факта, че избирайки един от методите, оплождането ще трябва да се извършва много често, поне веднъж на 14 дни, в противен случай няма да се наблюдава видима полза. За да видите резултата от торенето, можете да оставите едно растение и да сравните резултатите, дали храстът ще се различава от нахранения.

отглеждане на краставици

За да улесните изчисляването на тора, помнете следните цифри:

 • 1 супена лъжица. л. урея съдържа 10 g;
 • кутия кибрит - 13 г;
 • чаша с вместимост 200 ml - 130 g.

Преди да поливате растенията, внимателно извършете изчисленията и в никакъв случай не превишавайте препоръчителното количество карбамид за хранене на краставици, което е указано в инструкцията, тъй като такива действия могат да оставят без култура.

Отглеждането на краставици не е толкова трудно. Всичко, което е необходимо, е да се следи състоянието на растенията, да се подхранват с урея и други хранителни вещества. Тези действия ще позволят получаването на високо ниво на добив, защото краставиците ще дават плод за дълъг период от време. Сега знаете дали е възможно да поливате краставици с урея и колко тор трябва да се използва за този или онзи вид обработка. Следвайте препоръките, посочени в инструкциите за употреба на продукта, и резултатът няма да дойде дълго.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква