Как да храним, наторяваш и поливаш краставици на открито с народни средства

В наши дни все повече хора се опитват да отглеждат биологични плодове и зеленчуци в лехите си. Затова често мислят как краставиците се хранят на открито с народни средства. Трябва да се отбележи, че този процес не е сложен, следователно, ние ще говорим за най-популярните, ефективни и надеждни методи за хранене на краставици сега с възможно най-подробности.

Основни аспекти

За да може храненето на краставици с народни средства да се извършва правилно, на първо място, трябва да имате информация кои условия са подходящи за краставиците и кои не.

Тази култура обича:

 • почва, съдържаща хумус в големи количества, с неутрална или леко кисела реакция;
 • температура на почвата над 15 градуса;
 • температура на околната среда от 20 до 30 градуса;
 • колкото е възможно повече влажност;
 • торове с инфузия, приготвени от пресен оборски тор.

Те влияят негативно върху растежа и развитието на растението:

 • почва, не обогатена с органични торове, с високо ниво на киселинност;
 • използвайте за напояване на вода, температурата на която не достига 20 градуса;
 • резки колебания в температурните показатели;
 • прехвърляне от едно място на друго;
 • температурата на околната среда е под 16 градуса или времето е твърде горещо, при което температурните индикатори надвишават 30 градуса;
 • изготвяне.

Краставиците обичат богатите на торове почви. Вегетационният сезон варира от 90 до 105 дни, ако културата е снабдена с комфортни условия, може да се очаква висока реколта.

Необходимостта от подхранване е, че краставиците трябва да доставят хранителни вещества на дългите издънки и листа, а кореновата им система се намира в обработваемия хоризонт, в който няма достатъчно тор.

необходимостта от хранене

Моля, обърнете внимание, че в различни периоди от развитието си краставиците изискват различни хранителни вещества:

 1. В началните етапи на засаждане трябва да има колкото е възможно повече азот в почвата.
 2. След засаждането в земята по време на образуването и растежа на страничните издънки - фосфор и калий.
 3. По време на плододаването азотът и калият трябва да преобладават в почвата.

Важно: за най-добро плододаване на краставиците почвата трябва да бъде обогатена с микроелементи, особено тежкият - магнезий.

Хранене на краставици по народни рецепти

Не е тайна, че подхранването на краставици с органични торове е по-добро от използването на химия. Освен това краставиците ще бъдат екологични.

Има много начини за хранене на краставици с помощта на естествени вещества сред хората. Сега ще разгледаме някои методи и кой от вас е най-добрият зависи от вас.

хранене с пепел

Моля, обърнете внимание, че когато прилагате дори естествени торове за краставици, трябва да бъдете много внимателни и да избягвате прекомерното подхранване на растението.

Използване на пепел

Пепелта принадлежи към групата на уникалните торове, тъй като съдържа голямо количество калий, фосфор и микроелементи. Единственият недостатък, така да се каже, е, че пепелта е бедна на азот.

Трябва да се помни, че без торове с калий не бива да се очаква добра реколта, ако почвата е бедна на фосфор, тогава кореновата система на растението няма да може да доставя хранителни вещества и вода на листата и плодовете. Важно е вече по време на сеитбата да вкарате в дупката половин чаша пепел, смесвайки се със земята и изливайки вода.

В бъдеще растението може да бъде оплодено по следните начини:

 1. Изсипете под храста на растението (в корена) 2 супени лъжици. л. пепел и поръсете с вода.
 2. Разтворете чаша прах в 1 литър вода и поливайте краставиците с приготвения разтвор със скорост 2 литра тор за краставици в открито поле на стъбло на растението.

С този метод можете храни краставици на всеки две седмици.

Моля, обърнете внимание, че ако растенията се поръсят с пепел преди поливане, това не само ще ги укрепи, но и ще ги предпази от болести и вредители.

Тор и компост

Всички тиквени култури обичат оборски тор, но е строго забранено да го внасяте в прясно състояние - оборският тор трябва да е в течна форма. Зеленият тор, тоест инфузията на плевелите и компостът, има положителен ефект върху растежа и развитието на краставиците.

Положителните свойства на тора се обясняват с факта, че дори когато сместа се прилага повече от необходимото, рискът от попадане на нитрати в плодовете е сведен до минимум.

Добър тор са черничетата и птиците, като те съдържат всички необходими вещества за хранене. За да приготвите инфузията, трябва да смесите кофа с оборски тор или извадка с 4 кофи вода и да настоявате няколко дни, като разбърквате от време на време. Що се отнася до плевелите, те се вливат, като се поставят в бъчви и се пълнят с вода.

подхранване с оборски тор

След това мулеинът се разрежда с вода в съотношение 1:10, изхвърляния - 1:10, зелен тор - 1: 5. Торенето с оборски тор или друг подобен тор се препоръчва два пъти за седем дни, 2 литра на растение.

Забележка! Ако листната маса на растенията се третира с прецедена инфузия, тогава тя става устойчива на брашнеста мана.

Добри резултати от добива се наблюдават при наторяване на почвата с хумус.

Използване на хлебна мая и бира

С този продукт оплождането може да се извършва 2-3 пъти на сезон. За да приготвите тор се нуждаете от:

 • пакетче мая;
 • 2/3 чаша захар;
 • 3 литра вода.

Всички съставки се смесват и се оставят на топло място в продължение на три дни, като от време на време сместа трябва да се разбърква. След това инфузията се разрежда в съотношение 250 мл: 10 л вода и растенията се подхранват. Едно стъбло се нуждае от 500 мл тор. Ако разтворът се филтрира, тогава листата на растението също могат да бъдат обработени с него.

тор с мая

Краставиците за добра реколта могат да се хранят с бира, но трябва да се използват само живи или безалкохолни. Моля, обърнете внимание, че е разрешено да се хранят разсад с не повече от 100 мл на растение с жива бира.

Кората на лука като тор

Инфузия, приготвена от обикновени лукови люспи, е не само тор, но и отличен имуностимулант и защита на растението от вредители и болести.

За тази цел се използват и отвари, с които се препоръчва поливане или пръскане на растенията.За да приготвите бульона, залейте шепа лукови люспи с 1,5 литра вряла вода и варете 7 минути, след което го оставете, докато изстине и добавете 3,5 литра вода в бульона.

Билкови отвари и отвари

Най-простите и достъпни торове за краставици са билковите отвари. Можете да поливате леглата с билков настой. За приготвяне на тора се използват различни растения.

Най-добрите варианти са:

 • майка и мащеха;
 • Лобода;
 • репей;
 • агаве билка.

За да приготвите настойката от билки, е необходимо да се напълни варела 2/3 с растителни суровини и да се напълни с вода. Съдът се оставя на топло място и настоява 10 дни. Преди употреба 1 литър настойка от билки се разтваря в 10 литра вода. След това поливайте растението в корена, за да отглеждате повече култури.

Използване на яйчени черупки

Не всеки има информация, че използването на яйца е възможно не само в готвенето, но и в селското стопанство. Яйчните черупки могат да повишат плодородието на почвата, защото значително намаляват нивото на киселинност. Успоредно с това черупката може да действа като разхлабващ агент на почвата.

черупка тор

За да използвате яйчените черупки, за да дадете най-добри резултати, трябва да знаете как правилно да подготвите състава. Така че, на първо място, черупката трябва да бъде измита и нарязана с кафемелачка или месомелачка.

Важно! Не се опитвайте да смилате черупките на яйцата с ръцете си, защото това не е лесна задача, освен това можете да нараните и кожата. Ако парчетата яйчена черупка са големи, тогава ефективността му като тор е значително намалена.

За да използвате яйчени черупки като тор за краставици, е необходимо да прахте черупките на 5 яйца и да изсипете литър вряла вода. Получената смес се оставя да се влива в продължение на 5 дни, като се разбърква от време на време. След това инфузията от яйчена черупка се разрежда с вода и растенията се поливат.

Тор, произведен от хранителни отпадъци

Коктейлът, направен от растителни отпадъци, получи отлични отзиви:

 • кори от лук;
 • бананови кожи;
 • портокалова кора;
 • моркови кожи

Приготвената смес от съставки се залива с гореща вода и се влива в продължение на няколко дни. Преди да използвате 250 ml от получената инфузия, съставът се разрежда с 5 литра вода. Тази дресинг от краставици не само подхранва растенията, но и ги предпазва от болести.

тор в бъчва

Можете да използвате картофените кори като тор.

Следното лекарство вече е разработено: изразходван мицел от гъби като тор за краставици на открито. След събирането на мицела се залива с 1: 1 с вряла вода и се оставя за 24 часа, след което се филтрира. Преди поливане на растенията инфузията трябва да се разрежда с вода в съотношение 1:10.

Банановата кора като тор

Изсушената бананова кора се използва за мулчиране на насажденията. Настойката от бананови кожи като тор е особено ефективна за поливане на млади издънки.

За да направите тор за бананови кори, се препоръчва:

 1. Залейте 3 пресни бананови кожи с 3 литра вода и оставете за три дни. След това го разредете еднакво с вода и поливайте растението в корена.
 2. Изсипете изсушените кожи от 4 банана с литър вода, настоявайте и поливайте растенията.

Моля, обърнете внимание, че преди да приготвите тор за бананови кори, трябва да го измиете под течаща вода.

Биостимулант с естествен растеж

За да растат бързо растенията, включително краставиците, можете да ги оплодите със сок от алое. За да приготвите продукта, трябва да вземете няколко листа от растението, да ги измиете и да ги поставите в тенджера. След това листата на алое се смачкват до получаване на равномерна консистенция. 1 супена лъжица. л. алоената каша се поставя в 250 мл вода и се поставя на тъмно, хладно място за седмица, като от време на време се добавя вода, за да се получат 5 литра течност.

Преди употреба настойката от алое трябва да се вари и охлажда.

Моля, обърнете внимание: експертите казват, че трябва да използвате както стари, така и млади листа от алое.

Използване на ацетилсалицилова киселина

Ацетилсалициловата киселина (Аспирин) се използва широко не само в медицината, но и в ежедневието. Аспиринът може да лекува гъбични и ниско киселинни почви. Аспиринът има положителен ефект върху растежа и развитието на растенията.

пръскане на краставици

Спокойно можем да кажем, че това е отговорът на въпроса как да храним краставиците за растеж. Всичко, което е необходимо, е да поставите аспирин (1 таблетка) в литър вода и да поливате растенията. Можете да заравите Аспирин директно в почвата - 1 таб. на всеки десет сантиметра.

Торене на растения, които са в парникови условия

В оранжериите краставиците трябва да се хранят много по-често в сравнение с тези растения, които растат на открито. Това се обяснява с факта, че е възможно да се получат 15 пъти повече зеленчуци от затворена земя, поради което трябва да се прилагат много повече торове.

Ето отговора на въпроса как да наторим краставици. Представени са почти всички най-популярни народни средства за хранене на краставици. Бъдете по-внимателни към зеленчуците и с гордост можете да декларирате: „Храня краставици, а те ми благодарят за добрата реколта“.

Отзиви
 1. Наталия
  10.10.2017 06:20

  От година на година експериментирам с различни стимуланти на растежа, дори водя дневник. Тази година опитах лекарство по съвет на съсед, BioGrow, биоактиватор за растеж на растения. Проведе експеримент на две легла. От едната използвах хранителни отпадъци, както е описано в статията, от друга - биоактиватор. Последният спечели. Купих го вътре този магазин.

  Отговарям
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква