Лечение на заболявания на краставици в оранжерията след засаждането, средства за обработка

По време на отглеждането на краставици много производители на зеленчуци се сблъскват със значителен брой проблеми, тъй като тези растения често страдат от различни заболявания. В същото време могат да се появят вирусни заболявания на краставиците, дори ако те се отглеждат в оранжерия.

Доста често това се случва поради използването на малки оранжерии или нарушения на правилата за отглеждане. За да се възстанови здравето на храстите, е необходимо предварително да се проучат заболяванията на краставиците в оранжерията и тяхното лечение.

Причини за заболявания

Заболяванията на краставиците в оранжерията могат да се появят поради определени предразполагащи фактори или условия. Има няколко причини, поради които храстите започват да болят:

 1. Ниво на влажност на въздуха. По време на отглеждането на културите трябва внимателно да следите влажността на въздуха. Ако тя е твърде висока, тогава ще се създадат идеални условия за развитието на болестта на краставиците в парникови условия. Твърде влажният въздух може да повреди плодове, стъбла и кореновата система на растенията.
 2. Неспазване на агротехническите изисквания по време на отглеждането.
 3. Неправилно сеитбообращение. Често неопитни градинари ще засаждат краставици на едно и също място в продължение на няколко години. Също така, засаждането на храсти в райони, където растенията, несъвместими с преди това краставици, могат да бъдат причислени към нарушения на сеитбооборота.
 4. Лоша светлина. Понякога оранжериите се инсталират в райони с недостатъчно слънчева светлина. За отглеждане се препоръчва да изберете области, които са добре осветени от слънцето.
 5. Липса на полезни микроелементи и пълно изчерпване на почвата. За да може почвата винаги да съдържа достатъчно количество хранителни вещества, е необходимо периодично да я подхранвате. Такова хранене се състои от витамин, минерал и други полезни елементи, от които се нуждаят младите храсти.
 6. Неправилно поливане. Необходимо е да поливате храстите много внимателно, така че водата да не пада върху листата.
 7. Късно откриване на болен разсад. Препоръчва се редовно да се инспектират храстите, за да се провери дали имат болести и вредители по краставиците. Ако болестта не бъде открита навреме в началния етап на развитие, тогава в крайна сметка тя ще се премести в останалите храсти.
 8. Неправилна вентилация. Оранжерията трябва периодично да се проветрява. Това обаче трябва да се направи внимателно, за да няма силна тяга.
 9. Замърсена оранжерия.Оранжерията трябва периодично да се почиства от паднали листа от краставици, тъй като в тях се развиват различни заболявания.

листа от краставица 0 пожълтяват

Брашнеста мана

Едно от най-често срещаните заболявания, от които страдат краставиците, е брашнестата мана.

Признаци

При появата на това заболяване се появяват петна по листата на краставиците в оранжерията. С течение на времето те могат да се разпространят до стъблата. Петната са сивкави или бели и затова външно наподобяват разпръснато брашно.

Ако не се отървете навреме от брашнестата мана, петната ще се разпространят по цялото растение. Това ще доведе до спиране на появата на плодовете, изсушаване на листата и смъртта на растението.

Причините

Основната причина, поради която се появява това заболяване, е неправилният температурен режим. Заболяването се проявява при ниски температури през хладно и облачно време. Ако температурата на въздуха се повиши до 25-30 градуса, тогава спорите ще бъдат унищожени. Също така, болестта може да се появи, ако торове, които съдържат много азот, често се прилагат в почвата.

Предотвратяване

За да не губите време за лечение на болестта на листата на краставици в бъдеще, е необходимо да разберете как да защитите краставиците от нея. За профилактика е необходимо:

 • поливайте храстите с топла вода няколко пъти седмично;
 • наблюдавайте лехите с краставици - периодично ги плетете, премахвайте плевелите и разпадащите се сухи листа;
 • покрийте храстите с пластмаса или затворете оранжерията, за да повишите температурата в нея;
 • култивират само онези сортове, които са устойчиви на брашнеста мана.

лечение

Някои хора не знаят как да се справят с това заболяване. Можете да излекувате брашнестата мана с народни средства. За да направите това, трябва да напръскате храстите с разтвор на mullein. За да се направи разтвор, един килограм от веществото се излива в 3-5 литра вода и се влива в продължение на 5 дни. След това инфузията се прекарва през тензух и отново се пълни с 5 литра чиста вода.

брашнеста мана върху краставици

Ако молене няма, можете да използвате кисело мляко. За целта се смесва с преварена вода в съотношение едно към едно. Пръскайте краставици с такъв разтвор не повече от веднъж седмично.

Можете също така да се отървете от брашнеста мана с разтвор на сода. По време на приготвянето му 100 g от веществото се смесва със 100 g сапун за пране и литър вода. Необходимо е да използвате подготвения продукт всяка седмица.

Peronosporosis

Заболяването може да се появи на храстите на всяка възраст. В този случай страдат не само растенията, растящи в оранжерии, но и в открита земя.

Признаци

Признаците на заболяването се появяват почти веднага след появата му. Петната се появяват по краставиците в оранжерията, листата им стават светло жълти. След няколко дни те започват да променят цвета си и придобиват кафяв нюанс. Задължително е да се лекува болестта, тъй като по-нататъшното й развитие ще доведе до изсушаване на всички листа и смъртта на храста от краставици.

Причините

Пероноспорозата се причинява от гъбички, които са често срещани в оранжериите. Те се развиват поради твърде влажен въздух. Също така гъбичките могат да се появят, ако често поливате храстите със студена вода.

Предотвратяване

За да предпазите краставиците в оранжерия от болести и пероноспороза, трябва да спазвате определени правила:

 • не поливайте младите храсти на растението с много студена вода;
 • не сгъстявайте засаждането и разсаждайте разсад по-рядко;
 • навременна беритба на плодове;
 • дезинфекцирайте семената, преди да ги засадите в земята;
 • отстранете растителните остатъци от сайта, тъй като в тях могат да се развият спори от болести по краставиците.

пероноспороза на краставици

лечение

За лечение на пероноспороза се използват народни средства за борба с краставиците. Ефективно средство, което ще помогне да се отървете от пероноспорозата, е млечната суроватка. Трябва да обработвате храстите с течност няколко пъти седмично.

Гъбичните заболявания не понасят добре медта, така че можете да се отървете от пероноспорозата с помощта на течност Бордо. За да го приготвите сами, трябва да смесите 100 грама вар и меден сулфат със сапунен разтвор. Препоръчва се да се използва течност от Бордо веднъж седмично, докато растенията се излекуват напълно.

Cladosporium

Кафявото петно ​​е доста често срещано при възрастните храсти и засяга листата и плодовете им.

Признаци

Кладоспория е много опасно заболяване, което може да се разпространи във всички храсти в рамките на една седмица. Първите признаци на болестта започват да се появяват по стъблата и листата. Те се покриват с кафяви петна, които в крайна сметка преминават към плода. Краставиците, отглеждани с болести, не трябва да се ядат и трябва да се събират и изхвърлят незабавно.

За да се запознаете по-подробно с признаците на заболяването, можете да разгледате снимка на листа, които са засегнати от кладоспориум.

Причините

Заболяването се проявява и активно се развива със сериозни температурни промени. Също така, кладоспориевата болест може да се появи след поливане на храстите с ледена вода. Заболяването започва да се проявява в последния етап на вегетационния сезон, когато нощната температура е много по-ниска от дневната.

Останалите зеленчуци са друга често срещана причина за кафяви петна. С течение на времето те натрупват огромно количество гъбични спори, които са много опасни за краставиците.

кладоспориоза на краставици

Предотвратяване

Много хора не знаят какво да правят, за да предпазят храстите от инфекция с кладоспориоза. За профилактика на заболяването е необходимо:

 • засадете разсад от краставици в добре осветени оранжерии;
 • поливайте храстите само с нагрята и влита вода;
 • редовно почиствайте лехите от натрупани растителни остатъци;
 • поливайте краставиците в корена, така че течността да не попадне по листата им;
 • проветрете оранжерията няколко пъти седмично.

лечение

При установяване на първите признаци на кладоспория е необходимо да спрете поливането на растенията. Ако температурата в оранжерията е под 20 градуса по Целзий, тогава тя трябва незабавно да се повиши. Борбата срещу болестите на краставиците и кладоспориозата се състои в третиране на храстите на растението с бордоска течност или препарати, които съдържат мед. Можете също така да използвате пепел и вар с тях.

Втулките трябва да се обработват със специални пръскачки, а не с обикновена поливка.

Фузарийно увяхване

Не всички сортове краставици са устойчиви на фузариум, така че много производители на зеленчуци често са изправени пред това заболяване.

Признаци

Едно растение може да се зарази с фузариум в начален стадий на своето развитие, но първите признаци ще започнат да се появяват едва по време на узряването на плодовете или цъфтежа. В началото листата, разположени в долната част на храста, ще започнат постепенно да избледняват. С течение на времето увяхването ще се разпространи до горните листа, които веднага пожълтяват и променят формата си.

Фузариумът се бърка с вертицелоза, тъй като тези заболявания имат подобни симптоми. За да ги различите, е необходимо да отрежете един храст и внимателно да проучите съдовете на стъблото. Ако краставиците се разболеят от фузариум, тогава те ще бъдат боядисани в тъмнокафяв цвят. С вертицелоза съдовете са много по-леки.

Причините

За заразяване на краставици с фузариум е необходим специален патоген. Гъбичките могат да присъстват на повърхността на инвентара или да бъдат намерени в земята. Те често присъстват и в субстрата за разсад и прибраните семена. Има няколко фактора, поради които се появява фузарийно увяхване:

 • недостатъчно количество светлина в оранжерията;
 • разсад, засадени твърде близо един до друг;
 • почвата съдържа голямо количество торове, съдържащи азот или хлор;
 • оранжерия е инсталирана в близост до промишлено производство.

фузариева краставица

Предотвратяване

За предотвратяване на фузариум трябва да накиснете семена от краставици преди засаждането.Това се прави с помощта на силен разтвор на калиев перманганат, загрят до 70 градуса. Преди засаждането семената се поставят в този разтвор за 2-4 часа за дезинфекция.

лечение

Преди да пръскате храстите, трябва да разберете как да го направите. Обработката и обработката на краставиците трябва да се извършват със специални средства. Заболяването може да се лекува с биологични лекарства. Триходерминът е ефективно средство срещу фузариум.

Може да се добави към субстрата за разсад. За всеки храст на разсад се консумират около 2 г от лекарството. Може да се добави и към почвата със скорост 1 кг на квадратен метър земя.

В допълнение, можете да се отървете от това заболяване на разсад от краставици с помощта на Pseudobacterin-2. За да приготвите сместа, 100 мл от лекарството се смесва с литър вода.

Сиво гниене

Заболяването се разпространява чрез контакт и въздух по време на прибиране на реколтата или при грижи за храсти.

Признаци

Сивото гниене се проявява чрез разпространението на кафяви петна по листата на краставиците. При висока влажност мухъл се появява върху краставици с пухкави сиви спори, които се пренасят до останалите храсти с течение.

сиво гниене на краставици

Причините

Болестта се появява и започва активно да се развива само при определени условия. Най-подходящата среда за появата на сиво гниене е ниска температура и преовлажняване. Ето защо се препоръчва редовно да се следи влажността и температурата в оранжерията.

Предотвратяване

За да предотвратите появата на сиво гниене и да предпазите краставиците от болести, трябва:

 • правилно се грижете за храстите и редовно ги напръсквайте със специални защитни препарати;
 • засадете краставици на разстояние най-малко 80 см една от друга;
 • не забравяйте да пръскате лехите и оранжериите след прибирането на реколтата;
 • наблюдавайте сеитбообращение.

лечение

Когато се появят първите симптоми на сиво гниене, се препоръчва да спрете поливането на растенията за 2-5 дни. Трябва също да проветрите оранжерията и да се отървете от всички засегнати листа. За обработка на храсти от краставици можете да използвате прах от пепел или меда.

Кореново гниене

Краставиците могат да се заразят с това заболяване на всеки етап от своето развитие.

Признаци

Първо, болестта се разпространява в кореновата система на краставиците. Корените стават кафяви и започват да изсъхват. Ако не предприемете своевременно лечение, те ще започнат да отмират. Тогава болестта засяга кореновата яка и стъблото. Те също започват да обезцветяват и увяхват.

Причините

Кореновото гниене се появява при силни температурни промени. Също така, това заболяване на краставиците може да се появи поради редовно поливане на храстите със студена вода или твърде дълбоко засаждане на разсад в земята. Препоръчва се незабавно да се отървете от растителните остатъци, които са били заразени с кореново гниене, тъй като те също разпространяват болестта.

корен гниене на краставици

Предотвратяване

Защитата на оранжерийните краставици от болести и вредители е следната:

 • поливане на разсад от краставици с нагрята вода;
 • периодично регулирайте температурата в оранжерията, за да избегнете сериозни промени;
 • не засаждайте краставици в райони, където е имало кореново гниене.

лечение

Ако са идентифицирани признаци на гниене на корен, е необходимо:

 • отърси почвата от храстите;
 • оплодете корените на растението с оборски тор и специални дезинфектанти (можете да приготвите разтвор от 5 супени лъжици пепел, смесени с литър вода и чаена лъжичка меден сулфат);
 • поръсете стъблата на храстите с тебешир или пепел;
 • изкопайте заразени разсад и изгорете.

Антракноза

Доста често срещано заболяване, което се появява при отглеждане на краставици в оранжерии.

Признаци

По време на антракноза на растението се появяват кафяви петна. След няколко дни листата ще започнат да пожълтяват и върху краставиците ще се появят мокри рани. Следователно, не е толкова трудно да се разпознае това заболяване.

краставица антракноза

Причините

Най-често растението се заразява с медна глава поради болни семена, които преди това са били събрани от храстите.Също така, болестта може да се появи поради гъбичките, открити в растителните остатъци или горния слой на почвата. В допълнение, антракнозата може да се разпространи бързо поради температурни промени и често поливане с ледена вода.

Предотвратяване

За да предотвратите заболяването, не трябва да забравяте за правилното сеитбообращение, следователно, трябва да засадите краставици на първоначалното им място само след 3-4 години. Също така трябва периодично да почиствате оранжерията от растителни остатъци, които се натрупват по време на отглеждането на краставици.

лечение

Преди да обработите краставиците, трябва да разберете какво да използвате за това. За да се отървете от антракнозата, е необходимо да ги напръсквате всяка седмица с лека смес от Бордо. Вместо това можете да използвате 0,5% разтвор на меден сулфат или смес от въглища и вар. Лечението на краставици за заболявания трябва да се извършва вечер след поливане.

заключение

При краставиците има доста различни заболявания. За да предотвратите появата им, трябва да се запознаете с това как да предотвратите болестите на краставиците в оранжерия.

Отзиви
 1. Елизабет
  7.07.2019 18:45

  Краставиците не могат да се обработват с течност Бордо по време на плододаване!

  Отговарям
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква