Защо листата от краставици се извиват навътре и какво да се прави

Извиването на листата в краставиците може да бъде причинено от липса на хранителни вещества в почвата, както и от различни вируси и бактерии. За да помогнете на растението и да не загубите реколтата, трябва да знаете причината за проблема и има много от тях.

Защо краставиците къдрят листата

Понякога можете да забележите, че листата на краставиците в градината се набръчкват, пожълтяват, изсъхват и отпадат. Преди да започнете лечението, трябва да разберете проблема, помислете за болни храсти, може би ще бъдат намерени други признаци. Ако навреме и неправилно се намери причината, можете напълно да загубите реколтата.

Честите причини са:

липса на хранителни вещества в почвата (азот, сяра, магнезий, калций);

 • неправилно хранене (недостатъчно или прекомерно въвеждане на определени компоненти);
 • нарушение на режима на напояване;
 • атака на вредители от насекоми;
 • гъбични, вирусни или бактериални инфекции;
 • Слънчево изгаряне.

Ако откриете проблема навреме, можете да спрете разпространението му и да реанимирате болните храсти.

нагоре

Ако листата на краставиците се извиват нагоре, тогава причината често е липсата на хранителни вещества, по-специално калий, калций и цинк.

краставици листа

Листата се извиват навън поради много заболявания. Най-често се дължи на брашнеста мана. Освен това по повърхността на листата може да се намери белезникав цъфтеж.

навътре

Краставиците от краставица могат да се извият навътре поради липса на, например, калций, азот, магнезий, сяра. Недостигът на тези хранителни вещества може да бъде резултат от неправилна подготовка на земята преди засаждането или недостатъчно торене по време на развитието на зеленчукова култура.

Ако няма достатъчно влага във въздуха и в почвата, изпаряването от повърхността на листата от краставици се ускорява. За да задържи влагата, растението свива повърхността на листата и те се свиват. Често това състояние на листата може да се наблюдава в горещите летни дни.

краставици листа

Листната плоча на краставиците се извива надолу в резултат на излишната влага и високата влажност на въздуха.

Листата могат да се извият навътре поради болести и нападения от вредители. При болни храсти цветът на листата се променя, появяват се черни или светли точки, ивици. Растението пожълтява и изсъхва.Причината може да е неправилна схема на засаждане (прекалено гъсто засадено), неспазване на сеитбообращението, твърде ниска или висока температура на въздуха, неправилна грижа (например ненавременна плевене и разхлабване на почвата).

сух

Понякога производителите могат да се сблъскат с проблем, когато разсадът от краставици изсъхне.

Проблемът често се отстранява лесно, ако го забележите в ранните етапи:

 • Неправилно поливане, излишна влага, но най-често липсата му.
 • Недостатъчно осветление.
 • Студен въздух, поради който температурата на почвата пада под 17 градуса, а растението не абсорбира добре хранителните вещества.
 • Дефицит на микроелементи, особено азот и калий.
 • Причината за изсушаването и къдренето на листата на разсада може да е твърде гъстото засаждане или малък контейнер.

листа сухи

Същите причини могат да доведат до промяна във външния вид на краставичните листа, когато се отглеждат на открито.

Болестите и вредителите могат да доведат до пожълтяване. Най-често лехите с краставици страдат от фузариум, брашнеста мана, белокрилка и листни въшки. Ръбовете пожълтяват поради липсата на хранителни вещества в почвата, В някои случаи листата на краставица пожълтяват и изсъхват в резултат на естествения процес на стареене. По правило това се отнася за големи листа, които отдавна растат на стъблото.

Свиване

Избръснат, пожълтял лист трябва да предупреди производителите на зеленчуци.

Необходимо е да се определи причината навреме, за да започнете правилната борба:

 • Основната причина, поради която зелената маса краставици изсъхва в оранжерията, е неправилното поливане. Постепенно листната плоча започва да пожълтява, да изсъхва и да отпада. Поливане на краставици имате нужда от 4 пъти седмично, отначало можете да използвате слаб разтвор на калиев перманганат, "Фитоспорин", "Триходермин".
 • Набръчканите листа могат да показват липса на азот и други микроелементи в почвата. В този случай е полезно да добавите инфузия от пилешки тор или урея.
 • Краставиците от краставица могат да се свият от пряка слънчева светлина. Трябва да се монтира покривна конструкция, която да предпазва от въздействието на палещото слънце.
 • Ако зеленчуковата култура е заразена с инфекции или е нападната от вредители, тогава листата се набръчкват, изсушават, пожълтяват.

краставици листа

Всеки неблагоприятен фактор може да доведе до намаляване на добива и вкуса на плодовете, следователно, той трябва да бъде елиминиран своевременно.

Проблеми с качването и напускането

Причината, поради която листата на разсад от краставици се извиват, изсъхват и изсъхват, може да е неспазване на правилата за засаждане:

 • Трябва да засадите краставици само когато почвата се затопли до +12 градуса и няма заплаха от замръзване.
 • Те започват да засаждат в оранжерията в средата на април, в открита почва в началото на юни.
 • Разсадът, който ще бъде трансплантиран, трябва да е на възраст 25 дни.
 • Краставиците с краставици са най-добре завързани за опора, за да не засенчват всички части на растението и да позволяват на светлината и въздуха да циркулират свободно.

засаждане на семена

При неправилна грижа миглите започват да растат, листата се къдрят, изсъхват и пожълтяват, а краставиците се оформят неправилно с горчив вкус.

Метеорологично време

Топло и влажно лято са най-благоприятни за краставиците. Поради високата температура на въздуха почвата е постоянно суха, растенията започват да боледуват, плодовете губят своята сочност и вкус, листата изсъхват и изсъхват. В резултат на това растението може да умре напълно.

Метеорологично време

Облачните дни също причиняват листата да се огъват навътре или навън, губейки наситения си зелен цвят.

Хипотермията

Намаляването на температурата на въздуха може да доведе до къдрене на листата в краставиците, тъй като зеленчукът принадлежи към топлинно обичащата зеленчукова култура.В открито поле това може да са неблагоприятни метеорологични условия (продължителни дъждове, завръщане на слана), прекалено ранно засаждане на разсад в неотоплена почва.

разсад краставици

Хипотермия на разсад от краставици може да възникне поради студен перваза на прозореца, неправилна процедура за втвърдяване.

Нарушение на модела на кацане

Често разсадът, който се засажда твърде близо един до друг, се извива, пожълтява и изсушава листата. Това се случва в резултат на недостатъчното снабдяване със светлина, въздух, хранителни вещества до всички части на растението. Рискът от развитие на гъбични и вирусни заболявания нараства.

засаждане на краставици

Когато отглеждате разсад от краставици, е необходимо да изберете големи контейнери и да спазвате разстояние по време на сеитбата. Ако семената се засаждат веднага в открита земя, тогава дупките се правят на дълбочина не повече от 3 см. Разстоянието между редовете трябва да бъде 80-90 см. Между храстите се оставя празнина от 20 см.

В оранжерията

Почти всеки има оранжерия, инсталирана на сушата. Тя ви позволява да не се адаптирате към метеорологичните условия, в допълнение, можете независимо да регулирате влажността и температурата на въздуха. Но проблемите могат да се появят и в оранжерията.

Има няколко причини, поради които листата на краставицата се къдрят:

 • студена почва (имунитетът на растението намалява, развитието се забавя);
 • ниска влажност и висока стайна температура;
 • липса на микроелементи в почвата (в оранжерията почвата се изчерпва по-бързо, затова се препоръчва да се подновява най-горният слой на земята всяка година и редовно да се прилагат торове).

краставици в оранжерии

Много е важно да се установи правилният температурен режим и поливането при грижа за оранжерийните култури.

Усукване и други промени в листата в оранжерията трябва да се третират чрез честа вентилация на помещението, задаване на температурен режим и подхранване на почвата с торове. Температурата на въздуха в оранжерията след покълването трябва да бъде +22 градуса. Нивото на влага в оранжерията се променя в зависимост от периода на развитие на краставиците. През периода на активен растеж влажността трябва да бъде 90%, през периода на цъфтеж малко по-ниска - 80%.

маслинова краставица

Нивата на влажност в оранжерии и оранжерии се поддържат лесно с постоянно поливане. Ако има достатъчно влага в оранжерийната почва, растението ще се чувства добре.

На перваза на прозореца

У дома, на перваза на прозореца, можете да отглеждате краставици и да ги угощавате през всеки сезон. Но някои фактори могат да повлияят на развитието на растението и да намалят добива.

Ако листата на краставици на перваза на прозореца се извиват и изсъхват, тогава неблагоприятните фактори могат да бъдат:

 • неправилен режим на поливане (при отглеждане на култура в стая е необходимо рядко поливане);
 • недостатъчна влажност на въздуха;
 • недостиг на хранителни вещества в почвата;
 • неправилно подбрана почва.

краставици на перваза на прозореца

Ситуацията може да се коригира чрез възстановяване на режима на напояване. Поливането на краставици обилно с топла вода е достатъчно веднъж седмично. Задължително е да се гарантира, че няма застояла вода.

Полезно е редовно да пръскате зелената част на растенията, не забравяйте за подхранването.

Листата на разсад от краставици променят външния си вид поради недостатъчен прием на светлина, чернови, лоша почва, неправилно избран контейнер, твърде гъсто засаждане на семена.

Неправилно поливане

Краставицата обича много вода, така че изисква постоянно поливане. Когато почвата е навлажнена, краставиците се снабдяват с достатъчно хранителни вещества, за да образуват вкусни плодове. Когато почвата е пресъхнала, развитието на културата спира.

неправилно поливане

В същото време е необходимо да се избягва застоя на вода в корените, това пречи на притока на въздух към тях и рискът от гниене се увеличава:

 • Преди началото на периода на цъфтеж се препоръчва да поливате краставиците на всеки 4-5 дни.
 • След появата на яйчниците броят на поливането се увеличава до веднъж на два дни.
 • В активната фаза на плододаване, поливайте всеки друг ден. Ако времето е горещо, сухо, тогава се показва ежедневно поливане.

С появата на чести дъждове напояването на почвата е напълно спряно. Преди цъфтежа, 1 кв.м консумират 4-5 литра топла вода. По време на образуването на яйчници и плододаване консумацията на вода на 1 кв. м се увеличава до 10 литра.

правилно поливане

Недостатъчно поливане

Важно е да настроите режима на поливане на краставици. Сухото и горещо време може да причини подвиване на листата. В този случай трябва да възстановите водния баланс. Първо трябва внимателно да разхлабите горната част на почвата и след това да се напоява обилно с топла вода.

В бъдеще се препоръчва поливане на всеки 4-5 дни, почвата трябва да се намокри до дълбочина 12 cm.

По-лесно е да увеличите влажността в оранжерия или стая, отколкото на открито. Важно е необходимата влага да се доставя не само на корените, но и на листата. Водата се напръсква със спрей бутилка. Ако листата изсъхнат на откритата земя поради сух въздух, тогава можете да поливате листата. Процедурата може да се проведе само рано сутрин, като се използва топла, утаена вода.

поливане на краставици

Правилното поливане на краставиците ще позволи на почвата да получи достатъчно количество влага. В резултат плодовете ще бъдат гладки, сочни и сладки. Рискът от заболяване се намалява и броят на културите се увеличава.

Обилно поливане

Излишъкът от влага води до факта, че листата на краставиците провисват и стават безжизнени. В този случай трябва да спрете поливането преди почвата да изсъхне. Водата за напояване трябва да е топла, утаена.Прекомерното поливане на почвата води до осоляване, преовлажняване и образуване на корички. На повърхността на земята се появява белезникава кора, която предотвратява потока на светлина, кислород и хранителни вещества. Веднага след засаждането на краставици първото поливане се извършва след 3-4 дни.

обилно поливане

След всяко поливане се препоръчва разрохкване на почвата. Това ще избегне образуването на корички и ще осигури по-добро разпределение на влагата и полезните микроелементи.

Дефицит на хранителни вещества

Листата се къдрят най-често с липса на азот или калий. При липса на азот краищата на листата се извиват навътре и с недостиг на калий навън, докато краищата на листата започват да пожълтяват. Можете да запълните липсата на хранителни вещества с амониев нитрат, калиева сол, дървесна пепел, калиев сулфат.

Дефицит на хранителни вещества

Но не само азотът и калият могат да доведат до промяна във външния вид на краставичните храсти. Например, при липса на магнезий, листата изглеждат мудни, появяват се бледожълти петна. Листата стават бледи с липса на мед. При липса на калций по листата могат да се открият бели ивици, които с времето се разширяват.

Амонякът изгаря

Листната плоча е усукана навътре при изгаряне с амоняк. Това се случва в резултат на въвеждането на пресен тор в почвата или излишно количество амониев нитрат. В този случай се препоръчва отстраняването на горния почвен материал заедно с торове. След това трябва да добавите прясна земя и вода.

Бране

Коренова система от краставици той е слабо развит и не понася подбор, поради което много опитни производители на зеленчуци изключват процедурата. Ако се предполага, че ще отглежда култура чрез разсад, тогава семената веднага се засаждат в отделни контейнери, най-добре е да изберете торфени чаши.

разсад от краставици

Ако семената са били засадени в общ контейнер и след като се гмуркат в откритата земя, листата започват да се извиват и пожълтяват, тогава корените са повредени. Това е основната причина, поради която листата на краставиците променят външния си вид след бране.

За да съживите повреденото растение, трябва да третирате лехите със специални препарати: "Епин", "Циркон", "Корневин".

Болести и вредители

Заболяванията на краставиците често се появяват в резултат на неспазване на сеитбообращението, температурни промени, повишена влажност, липса на навременно торене, лошо осветление, не се подготвят за засаждане на място, поливане със студена вода.При краставиците, къдренето на листата може да се наблюдава при заболявания като брашнеста мана, пероноспороза, кладоспория и др. фузарийно увяхване, сиво или бяло гниене, полева мозайка.

болест на краставицата

Има много начини, освен за лечение на къдрене на листа от краставици за болест. В ранните етапи, когато плодовете все още не са се образували, можете да използвате химикали. Ако проблемът се появи на етапа на формиране на плодове, тогава е по-добре да изберете биологични продукти и състави от народни рецепти.

Сред добре познатите средства за борба с болестите: "Fitosporin", "Hom", Bordeaux течност, "Oxyhom".

Деформацията на листата може да бъде причинена от колонизация на вредители. Най-честите атаки са паяк акари и листни въшки. Насекомите нарушават доставката на хранителни вещества и вода, а също така пренасят патогени. Ако се открият вредители, леглата трябва да се пръскат с Fitoverm, Aktofit, Barguzin, Aktara.

Лекарство Fitoverm

Увреждане на брашнеста мана

При заразяване с брашнеста мана, по листата се наблюдава белезникаво-сив цъфтеж. Постепенно прахообразното покритие се разпространява във всички части на растението, листата могат да се къдрят, да пожълтяват и да изсъхнат.

Възбудителят на гъбичната болест много бързо преминава към здрави храсти в студено, влажно време. Гъбичните спори умират при температури на въздуха над +25 градуса. Неправилното поливане и излишъкът от азот в почвата може да провокира заболяването.

брашнеста мана

За да се предотврати заболяването, е необходимо правилно да се поливат леглата и само с топла, утаена вода, да се отстраняват навреме плевелите и да се разрохнат пътеките. След прибирането на реколтата останките от върховете трябва да бъдат отстранени от площадката.

Кореново гниене

Кореновото гниене засяга културата на всеки етап от нейното развитие. Първоначално корените са засегнати, с времето те стават кафеникаво-жълти и изсъхват. Тогава стъблото става по-тънко и целият храст от краставици умира.

Поливането със студена вода, неправилното засаждане на краставици, дълбокото засяване, рязката смяна от топлина на студена и обратно може да провокира болестта.

Болните растения трябва спешно да бъдат извадени от корените и изгорени. Останалите растения могат да бъдат обработени с дървесна пепел, меден сулфат.

Поражение от вируси

По време на поражението от вирусни заболявания първо се променя цветът на листата. Те побеляват, извиват се, набръчкват се и пожълтяват, появяват се петна. Вирусите се пренасят от насекоми вредители или се предават чрез семена. Следователно, преди засаждането, семената трябва да бъдат обработени със специални разтвори и затоплени при температура от +70 градуса.

Вирус поражение

Краставична мозайка често засяга младите издънки след трансплантация. Смята се, че листните въшки носят вируса. По листата се появяват множество петна, в допълнение, те могат да се къдрят.

Кога и как да храним краставици

Важен момент в отглеждането на култура от краставици е въвеждането на торове и стимуланти на растежа. Важно е да знаете кога, в какво количество и кой елемент е най-добре да добавите. В различни периоди на развитие културата се нуждае от определени микроелементи в по-голяма или по-малка степен.

Първото подхранване се извършва след разгъването на третия истински лист. За растежа на зелената маса е необходим азот. По това време изберете урея, нитрофоска или инфузия на моллин с калиев сулфат.

тор карбамид

След две седмици се извършва повторно хранене. Можете да използвате инфузията от пилешки изхвърляния или изгнила билкова инфузия.

Следващото хранене пада върху периода на цъфтеж. Растението се нуждае най-много от калий. Подходяща е листна или коренова горна превръзка с композиции с дървесна пепел. Добре насища почвата с инфузия на мулеин със суперфосфат и калиев сулфат. Азот, магнезий и калий са необходими през периода на активно плододаване. Полезно е да добавите калиев нитрат по листния метод.

Предпазни мерки

За да предотвратите къдрене на листа от краставици, трябва да следвате превантивните правила на селскостопанската технология:

 • не забравяйте за значението на редовното и правилно поливане, определянето на нивото на влажност и температура в оранжерията, честата вентилация на помещението;
 • за да се предотврати появата на вредители и болести, почвата трябва да се дезинфекцира преди засаждането, семената също се обработват, трябва да се наблюдава сеитбообращение;
 • навременното прилагане на торове ще компенсира липсата на микроелементи и ще повиши имунитета на растението.


Ако се спазват всички правила, рядко възникват проблеми и е възможно да се събере голяма реколта от вкусни плодове.

Отзиви
 1. Оля
  9.09.2018 14:49

  Подобен проблем може да възникне при използването на торове, които не са подходящи за вашата почва. Препоръчвам да разсадите всички разсад в нова почва и да добавите биоактиватор "BioGrow».

  Отговарям
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква