Какво да направите, ако някой яде разсад от краставици в оранжерия, как да се предпази

Преди да започне новият сезон на засаждане, е добре да поговорите кой яде разсад от краставици в оранжерията. Не само ние, хората, се радваме да ядем хрупкави краставици, гризачи, насекоми, червеи обичаме да пируваме с това растение. Можете да загубите всички разсад за една нощ и все още не знаете кой го е направил.

Кой яде разсад от краставици в градината

Собствениците на оранжерии ще се съгласят, че основните вредители на краставиците, които засягат възрастни растения и разсад, са бялата мушка, жицата, мечката, смолите и гъсениците на зимния молец.

Как да защитим краставиците от мечка

Краставиците страдат от мечки краставици както в открито поле, така и в оранжерии. Вредителят е особено разпространен в средната зона на Руската федерация. Възможно е да имате мечка, ако разсадът на краставици или вече отгледани растения изсъхне.

Полово зрели индивиди - възрастни - зимуват дълбоко в земята. В началото на пролетта вредителите се събуждат и снасят яйца в гнездата. В един съединител може да има до 500 от тях. Възрастните и техните ларви увреждат корените на краставиците. Те са привлечени от лехите с краставици с разсад от влажна рохкава почва, вредителите правят много движения в земята. През деня вредителят седи в дупки, а през нощта изяжда корени от разсад краставици.

яде разсад

За да предотвратите мечката да изяде разсада, от оборския тор се правят капани. Пресният тор е любимо лечение на този вредител. Рибарски ями с размери 50 на 50 см се изкопават през есента и се пълнят с кравешки тор. Когато температурата е под замръзване, тор се изнася и се разпръсква по земята. Мечките спят по това време, така че не се движат и замръзват.

Можете да защитите новозасадените краставици от вредителя с керосин. За да изплашат вредителя, купища клони или дъски се поставят около билото и обилно се поливат с керосин. Медведка се отдалечава от ароматните легла. За тези, които предпочитат химически препарати за защита на разсад, са подходящи инсектициди: Thunder, Fenaxin, Grizzly. От тях се приготвя стръв.

краставици от мечката

Кой реже разсад

Проблемът, с който се сблъскват много летни жители: издънките на краставици, които вчера бяха енергично зелени в оранжерията, днес изчезнаха. Конопът стърчи от земята, а наблизо лежат котиледонови листа. Неизвестни вредители се грижат на стъблото, ухапват точно на нивото на земята.

Трудно е да се определи кой е изял издънките на краставицата, тъй като това може да бъде както телена червей, така и ларва на майски бръмбар. Често сивите гъсеници на лъжичката изсипват млади стъбла от краставици; те могат да бъдат намерени, ако изкопаете земята до мъртвото растение.

много летни жители

Ларвите на бръмбари трябва да се събират, докато се копае билото преди засаждането на краставици.Отнасяйте се във възходящите растения с инфузия на лук или чесън, червеите не ги харесват. Химикалите са по-надеждно средство за борба с вредителя (бръмбар). За да се отървете от него, можете спокойно да препоръчате на летните жители наркотици:

 • Nemabakt;
 • Aktara;
 • Antikhrusch.

не тютюн срещу всички

Wireworm

Жицата се среща в повечето региони, разположени в умерената климатична зона. Нарича се жица щракнете върху ларва на бръмбарживеещи в почвата дълго време (2-5 години). Ларвата на втората година от живота изяжда корените на растението, което води до неговата смърт.

отговаря на жица

Жицата, поради гъстата си хитинова покривка, може лесно да проникне в стъблата на краставици за възрастни. Основният камшик на краставицата, в който се е настанила жицата, се огъва с течение на времето и постепенно изсъхва.

Можете да намалите броя на ларвите на вредителите, като използвате капани. Подредете ги през пролетта в размразена земя, подправете с нарязани зеленчуци. За да се спасят краставиците, лекарството "Bazudin" се насажда по периметъра на хребетите, освобождава се под формата на прах.

брой ларви

Зимна лъжичка

Зимната лъжичка е голяма (до 2 см) пеперуда с размах на крилата около 5 см; тя снася яйца на всякакви растения, включително разсад на краставици. Ако стъблото на разсада на нивото на земята е станало тънко или пън стърчи от земята вместо него, това означава, че младите краставици в оранжерията се рушат от гъсеницата на зимната лъжичка.

Гъсениците могат да достигнат дължина 5 см, те са кафяви или тъмно сиви (почти черни). Безплодните вредители живеят в земята, ядат подземни части от растения и увреждат главно корена. За да защитите кореновата част от лъжичката, трябва да добавите един от препаратите в дупките, преди да засадите краставиците:

зимна лъжичка

 • Инициатива;
 • Zemlin;
 • Bazudin.

Като превантивна мярка, когато копаете почвата, изберете и унищожете гъсеници и ларви. Премахването на плевели също е ефективна превантивна мярка срещу зимните молци и техните ларви.

предпазни мерки

Кой яде разсад

Бялата пеперуда се превърна в истински бич на оранжерии - пеперуда с бледо жълто тяло с дължина 0,9-1,1 мм, повърхността на два чифта крила е покрита с бял прашец. Ларвите на пеперудите се хранят с разсад; плоското им кръгло тяло е покрито с малки бодли.

Женската оцелява през зимата при -12 ° C. През сезона от едно лице могат да се появят 10 или повече поколения белокрилки. Вредителят унищожава разсада на краставици и потиска възрастните растения: ларвите изсмукват сока, възрастните носят гъбична инфекция. Много е трудно да се унищожи бялата мушка.

бич на оранжерии

Можете да определите, че бяла пеперуда яде краставицата ви по следните признаци:

 • на листата се виждат бели точки;
 • по повърхността на стъблото се забелязва лепкав секрет;
 • върху краставиците има усукани листа;
 • по долната повърхност на листната плоча на краставиците се виждат ларви, наподобяващи люспи;
 • ако разклатите камшик с краставици, ще се появят бели молци.

стъблова повърхност

Как да защитим разсад от бяла муха

Защитата на разсад започва много преди засаждането му в оранжерията. Необходимо е всяка есен, след прибиране на реколтата, да обработвате почвата и оранжерийните структури с помощта на серни пръчици, като предварително сте изчистили хребетите от растителни остатъци. По-добре е да подпалите шашките през нощта. Отстранете горния слой почва (5-7 см) заедно с ларвите на вредителя от оранжерията.

Можете да ускорите унищожаването на вредителя по краставиците с помощта на ръчно изработени капани, за това трябва да имате следното:

серни пулове

 • рициново масло (1 час);
 • колофон (1 ч);
 • мед (1 ч);
 • вазелин (1 ч).

Добавете останалите компоненти към загрятата колофон и разбъркайте всичко. Когато сместа се охлади, я разстелете върху дълги ленти хартия, окачете получените панделки в оранжерията. Системата за борба с вредителите може да бъде разширена с помощта на народни рецепти или химикали.

рициново масло

От народните методи са полезни рецепти за инфузии, чийто активен компонент може да бъде:

 • чесън;
 • корени от глухарче;
 • бял равнец.

корени от глухарче

За да се предотврати изяждането на вредителя от крехки стъбла от краставици, инфузиите трябва да се обработват поне веднъж на 10 дни. За тези, които не се доверяват на народните методи, химията ще дойде на помощ. Лятните жители се борят с бяла муфа с наркотици:

 • Actellik;
 • Fufanon;
 • Biotlin.

actellik ще помогне

Смоли на разсад от краставици

Във влажния климат на оранжерии, смолите се възпроизвеждат добре, те могат да бъдат намерени в почти всеки регион на европейската част на страната. Насекомото няма крайници, повърхността му е покрита със слуз, прилича на охлюв без черупка.

Вредителят започва активен живот през нощта, през деня се скрива на дълбочина от 8 см. През нощта, охлювите преживяват камшиците и листата на краставиците, на първо място, нежните, млади кълнове страдат. Вредителят е много ненаситен, изяжда по-голямата част от листата. Когато започне периодът на плододаване, плужките изяждат яйчниците, започват да гризат големи краставици. Голям процент от реколтата може да бъде загубен поради смоли.

охлюви на разсад

Какво да направите, за да намалите броя на охлювите в оранжерията, всеки летен жител решава индивидуално. Някои предпочитат да поставят примамки от домати върхове, маруля и краставици от вредители по периметъра на билото. Периодично унищожавайте растителните остатъци заедно със смолите и замествайте с нови. Някои вредители могат да бъдат премахнати на ръка.

Вредителят има много деликатен корем, те няма да се покатерят в лехите с краставици, ако са покрити с някакъв материал от списъка около тях по периметъра:

предпочитат от вредители

 • дървени стърготини;
 • игли;
 • едър пясък;
 • черупка на орех;
 • счупени черупки.

От химическите препарати, лекът "Гръмотевична буря" е популярен срещу смолистите, той продължава 3 седмици. През сезона ще бъдат необходими поне 2 третирания от вредители. Друго лекарство "Slizneed" се използва веднъж през лятото, ефектът му е по-кратък и продължава само 2 седмици. Препаратите са под формата на гранули, те трябва да бъдат разположени не само по границата на билото, но и между храстите.

химикали

листна въшка

Разсадът може да умре поради вина на листни въшки, ако почвата, взета от градината, е била използвана за засаждане, не е била третирана от вредители и болести. Лицата са много плодовити, през лятото се появяват до 20 поколения вредители. Оптимални условия за активно размножаване на вредителя са висока влажност и температури на въздуха от 25 ° C.

Плените изсмукват сок от листата, стъблата и стъблата на краставицата. Можете да се борите с вредителя, като използвате народни методи. Когато разсадът от краставици все още е малък, можете просто да ги измиете със сапунена вода. Трудно е да се измият възрастни храсти, затова те приготвят билкова инфузия с добавяне на сапун и пръскат листата и храстите от вредители.

листни въшки

Кой яде семената

Ларвата на кълновата муха причинява големи щети на краставиците. Всички тиквени култури страдат от този вредител. Много летни жители се оплакват от лошо покълване при сеитба на семена. В някои случаи проблемът е в семето, но ако е невъзможно да се намерят останките му в дупката, това означава, че някой изяжда всички семена на краставиците.

Семената на ларвата на кълновата муха се изяждат. Това насекомо е сиво на цвят, тялото достига 5 мм дължина, вредителят започва своите години през пролетта. Мухата прави зидария на влажни места, предпочита да я полага върху оборски тор, лошо вграден в почвата. Ларвите се появяват след 10 дни; през лятото могат да се появят до 3 поколения вредител.

кълнове от муха

За да се предотврати разпространението на покълналата муха, са достатъчни прости мерки:

 • копаят дълбоко в почвата;
 • внимателно вкарайте оборски тор в земята.

По съвет на опитни градинари, лекарството "Muravyin" може да неутрализира ларвите. Когато засадите семена, трябва да го смесите с почвата и да поръсите с нея повърхността на дупката.

мравчен наркотик

Информацията за вредителите и как да се справите с тях ще ви помогне да предприемете необходимите мерки навреме, за да спасите разсада от краставици.

Отзиви
 1. Аня
  6.06.2018 00:00

  Използвам лекарството "Фенаксин" при подобни проблеми, по-скоро бързо плаши всички вредители. След него горещо препоръчвам да наторите почвата с „BioGrow". При него разсадът няма да пострада.

  Отговарям
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква