Кога да събираме и как правилно да изсушим листата от касис за зимата за чай

Положителният ефект на сухите реколти върху подобряването на здравето на хората отдавна е доказан. Затова градинарите от лятото се опитват да се запасят с билки и храсти от различни растения. Например, положителният ефект на касиса се крие не само в неговите плодове. Въпреки това, за да запазите максимално полезните свойства, трябва да знаете кога да вземете листата на касис и как да ги изсушите правилно.

Предимствата на сушените листа от черна и червена касис

Храстът на касис съдържа много полезни микроелементи, витамини и аминокиселини. Благодарение на това колекцията е известна с:

 • имуно-укрепващи свойства;
 • противовъзпалително действие;
 • благоприятен ефект върху кръвоносната система;
 • дезинфекционен ефект.


Листата от касис са особено полезни за възрастните хора. Настойките и чайовете често се използват за укрепване на кръвоносните съдове, запазване качеството на зрението, те стимулират работата на сърдечния мускул и облекчават атеросклерозата.

Къде се използва?

Полезните вещества, съдържащи се в касиса, се използват широко в различни сфери на живота. Много лекарства за артроза или за подобряване на зрението включват кюспе от листата на касис.

Важно! Преди да използвате, както външна, така и вътрешна, се препоръчва да се уверите, че няма алергична реакция и да се консултирате с вашия лекар за ефекта на отвари от листата на касис върху кръвните клетки.

листа от касис

В готвенето

В готвенето по-често се използват плодове от касис, като прехвърлят останалата част от употребата на медицината и козметологията. Въпреки това, ценителите ще намерят употреба за други части:

 1. Варят се отвари и чайове на базата на различни билки, които се използват вътрешно като профилактика и за премахване на проблеми с кръвоносните съдове.
 2. Точно като краставиците и доматите, понякога листата се мариноват. Пикантно допълнение върви добре с месо, птици и различни салати.
 3. Листата на касис често се добавят към домашни вина и ликьори.

В народната медицина

Традиционната медицина също е пълна с рецепти за лекарства, базирани на листа от касис. Отварите се използват при заболявания като:

 • ревматизъм;
 • застой на жлъчката в организма;
 • проблеми с храносмилането и метаболизма;
 • настинки, за увеличаване на потенето и отделянето на храчки;
 • понижен имунитет;
 • недостатъчност на сърдечно-съдовата система.

Важно! Препоръчва се да се приема с повишено внимание от хора с ниско кръвно налягане, тъй като отвари от листата на касис също могат да повлияят на работата.

полезност на листовки

В козметологията

В козметологията касисът се използва и за обновяване и регенериране на кожата, за придаване на здрав тен и прочистване на тялото отвътре. Антисептичните свойства на растението правят възможно създаването и използването на мехлеми, които помагат да се отървете от незначителни драскотини и успешно да се борите с акне.

Какви листа са подходящи за прибиране през зимата?

За да получите максимално количество хранителни вещества, за да запазите аромата и вкуса на листата на касис до зимата, трябва да внимавате за събирането. Не се препоръчва използването на листа, засегнати от гъбички, или за разкъсване на зеленина от долната жилава част на храста. Инфекциозна болест на растение не само го лишава от положителните му качества, но може да повлияе негативно и на здравето на гостоприемника.

зелен чай

Кога да събираме?

Оптималното време за събиране на листа от касис за приготвяне на чай е началото на юли. Храстите в този момент са млади и съдържат най-значителното количество витамин. Някои градинари не искат да смущават младия храст и започват да берат едва през месец август. В края на лятото обаче долната част на храста се втвърдява и губи част от свойствата си.

Също така, някои токсични вещества се натрупват там, затова при събиране на листа в края на сезона се препоръчва да се даде предпочитание на върха.

Как правилно да изсъхне листата на касис?

Не е достатъчно да събирате листата навреме, важно е също да ги изсушите правилно. За целта се препоръчва да се спазват три основни правила:

 • наличието на постоянна топлина на мястото на сушене;
 • не трябва да се допуска повишаване на влажността;
 • изисква се избягване на пряка слънчева светлина и високи температури.

Важно! Неспазването на правилата за обработка и сушене на касис няма да повлияе на вкусовите и ароматни свойства на колекцията, но ще унищожи повечето от лечебните действия.

изсушете правилно

На открито

Сушенето на колекцията от касис на открито е първото нещо, което идва на ум на всеки градинар. Методът не изисква допълнителни усилия, обучение и оборудване. Достатъчно е да намерите място, което отговаря на всички параметри: сухо, топло, а не слънчево.

Във фурната

Когато времето или други условия не позволяват събирането на касис на открито, експертите съветват да използвате фурната. Листата обаче трябва да бъдат изсушени, а не печени или пържени. За това:

 • температурата във фурната не трябва да надвишава 100 градуса;
 • колекцията се препоръчва да бъде разположена в един слой;
 • вратата на фурната трябва да бъде леко отворена, за да не се натрупват пари;
 • потъмняването на листата показва, че те са изгорени и не са подходящи за употреба.

събиране на касис

В специална сушилня

Ако има специална електрическа сушилня за обработка на плодове, се препоръчва да я използвате. Обикновено в такива устройства има функция "Сушене на билки". Отсъствието на такъв режим обаче не е причина да се разстройваме, просто ще се справи с минималната температура. Листата се подреждат върху лист за печене на тънък слой, в противен случай ароматът ще стане затъмнен. Предимството на електрическата сушилня е, че листата не могат да бъдат пресушени или пържени.

ферментация

Най-дългият и трудоемък процес, но ценителите го отбелязват като най-добрия за запазването на всички свойства. Процедурата на ферментация протича на няколко етапа:

 1. Изисква се довеждането на листата до състояние на летаргия, така че вените да престанат да се хрускат и да се чупят при огъване (6-24 часа).
 2. На следващо място, трябва да изцедите сока от листата (нарежете, натиснете, направете през месомелачка). Количеството сок влияе пряко върху аромата на колекцията.
 3. Накрая се препоръчва да се изсуши по всеки удобен начин. Важно е да не пресушавате листата, в противен случай всички предишни усилия ще бъдат обезсилени и чаят ще загуби аромата си.

противопоставяйте се на продуктите

Продължителност и условия на съхранение у дома

Препоръчва се да съхранявате колекцията от листата на касис в стъклен буркан, пластмасов контейнер или торбичка, на сухо, тъмно място. Основното е, че изсушените листа не се влияят отвън (вода, насекоми, прах). При спазване на правилата за съхранение, разходите за събиране от години.

Народни рецепти за здравословен и вкусен чай

Листата на касис са подходящи за единично и смесено варене. Най-вкусните и популярни са комбинациите с:

 • касис и мента;
 • зелен чай и лимон;
 • джинджифил и мед.

Също така листата на касис, за предотвратяване на заболявания, се препоръчва да се добавя към редовен чай вечер. Така сънят се подобрява и умората отминава.

вкусна напитка

Съществуващи противопоказания

Сред основните противопоказания са ниското кръвно налягане и патологията на кръвните клетки. Също така се препоръчва да се приема с повишено внимание от бременни жени.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква