По какви причини касисът не цъфти и не дава плод и какво да правите с него

Касисът е непретенциозна култура, обичана от мнозина заради приятен вкус и аромат. Лесно е да го отглеждате дори за начинаещи летни жители. Единственият недостатък, който понякога се появява при развъждане на касис, е спад в плододаването или пълното му прекратяване. Нека да видим защо черната, червената или бялата касис не дават плод и какви решения на този проблем съществуват.

Таблица на нормите на добив според сорта и възрастта на храста

Ако наскоро сте започнали да засаждате френско грозде във вашия район и не можете да определите по око дали реколтата е добра или не, таблицата за добив по-долу ще ви помогне.

Име на сортаВъзраст (години)Условия за узряванеПроизводителност кг / храст
Малкият принц (черен)2 до 12Ранно узряване5,5
Обем (черен)2 до 12Късен2,5
Екзотика (черна)3 до 12рано4,5
Натали (червено)2 до 14В средата на сезона3,5
Червено езеро (червено)3 до 13В средата на сезона4
Баяна (бяла)2 до 12Късен3,5
Смоляниновская (бяла)3 до 14В средата на сезона4

Забележка! Добивът на френско грозде, отглеждано в парникови условия, при подходящи грижи, се различава от добива на смлян касис с 0,5-2,5 килограма от средния.

цъфтяща касис

Как да разбера, че касисът има лоша реколта

Можете да определите качеството на реколтата, събрана от един храст, по око и по тегло. Първият метод е достъпен само за опитни летни жители, които отглеждат тази култура от няколко години. Вторият може да се използва от всеки. Това изисква:

 • събирайте плодове от един храст;
 • претеглете ги;
 • сравнете резултата със средните стойности, характерни за представителите на този сорт.

Обикновено резултат от 1-1,5 килограма плодове, събрани от един храст, се счита за лош. Ако вашите показатели са близки до това, тогава не се грижите добре за растението.

няма реколта

Какви причини водят до липсата на плодове

Има много причини, поради които добивът рязко намалява или изчезва напълно. Ето списък на основните от тях:

 • климатичните условия не са подходящи за този сорт;
 • храстите са засадени на неправилното място;
 • кацанията са на сянка;
 • неправилен състав на почвата;
 • повишена киселинност на почвата;
 • липса на вода;
 • дозата на тора се изчислява неправилно;
 • в района няма естествени опрашители;
 • храстът е твърде стар и не може да даде плод.

Всяка от тези причини може значително да намали качеството на реколтата и се нуждае от отделно внимание.

гниене на цветя

Неподходящи климатични условия

Първият фактор, влияещ върху формирането и растежа на плодовете, е правилният климат. Факт е, че различните сортове френско грозде имат различни предпочитания към климатичните зони. Някои показват добри резултати в топлите региони, други харесват прохладата.

Когато купувате френско грозде за размножаване, обърнете внимание на този фактор, в противен случай вместо сочни, вкусни плодове ще получите обикновени безплодни цветя. Подобна загуба на пари и време няма да зарадва нито един летен жител.

Грешно място за отглеждане на храсти

Мястото за кацане играе огромна роля за развитието и формирането на тази култура. Оптималното съотношение на светлина и сянка, влага, качество на почвата - от всички тези показатели като цяло се формира бъдещата реколта. Много от начинаещите градинари погрешно приемат, че тъй като касисът е непретенциозно растение, тогава няма нужда да се грижите за него и можете да го засадите на случаен принцип. Отплата за такива мисли идва под формата на голи клони, вместо изобилно количество плодове по тях.

Твърде сенчеста зона

Касисът предпочита баланс между слънчевата светлина и сянката. Излишъкът от този или онзи фактор, на първо място, се отразява на техния размер и вкус. Храстите, растящи на слънчевата страна, образуват сладки, но малки плодове. Плодовете, отглеждани в засенчени места, са по-едри, но когато се ядат, се усеща ярка кисела нотка. Прекомерната слънчева активност или гъстата сянка на мястото на засаждане се отразява негативно върху развитието на самия храст.

Неподходящо състояние на почвата

Правилно подбраният състав на почвата на мястото на засаждане е ключът към успешното развитие на всяка градинарска култура. Касисът не е изключение и всеки от неговите сортове е придирчив към почвата. Плътната почва, която не се напоява по правилния начин, ще доведе до отсъствието на яйчници, от появата на които директно зависи обемът на плодовете, събрани в края на сезона.

лоша основа

За да не се сблъскате с такъв проблем, земята около храста периодично се разхлабва и напоява изобилно, предотвратявайки изсъхването му.

Киселинност на почвата

Преди да засадите разсад от касис, почвата с висока киселинност се обработва с вар. Това трябва да се направи най-малко 1 година преди засаждането. Ако всичко е направено правилно, тогава киселинността на почвата ще достигне оптимален показател след година. Не бива да пренебрегвате този фактор, тъй като в бъдеще, поради него, цялата работа може да намалее.

Недостиг на влага

Лошото напояване е вредно за всички култури. Ако насажденията от касис имат недостиг на влага, това ще се преведе на:

 • забавяне на темповете на растеж;
 • липса на яйчници по клоните;
 • загиване на зелена маса;
 • намаляване на броя на плодовете.

Не бъдете мързеливи да поливате земята около храста, ако не сте правили това отдавна. Не бива обаче да давате и много влага. Прекомерната вода ще доведе до изгниване на корените, което ще доведе до смъртта на разсада. Намерете баланс.

дефицит на влага

Липса или излишък на тор

За някои градинари шокиращата новина е, че излишъкът от тор не е добър за реколтата. Касисът принадлежи към онези видове, които предпочитат рядко, но разнообразно хранене. Причината, че касисът напълно е спрял да дава плодове, може да бъде:

 • използване на тор от същия тип за продължителен период от време;
 • прекомерно количество минерални торове в почвата;
 • лош почвен състав, свързан с липсата на торене.

Липса на опрашване и опрашители

Повечето от сортовете са самоопрашващи се култури, които не зависят от външните фактори.Има обаче някои храсти, които не могат да се опрашват сами. Ако касисът не цъфти, на мястото се засаждат медени цветя. Те служат като естествени посредници в този процес, помагайки в процеса на опрашване.

Забележка! Опитните градинари препоръчват да се засаждат храсти от касис от един и същи вид в същия район, които започват да цъфтят по различно време. Това ще увеличи периода на плододаване и обема на реколтата.

липса на опрашители

Храстова старост

Жизненият цикъл на една култура има свои собствени ограничения и колкото по-стар е храстът, толкова по-малко плодове носи, тъй като плодовете не се връзват на стари клони. Учените са извлекли следната зависимост от броя на плодовете от възрастта на храста:

 • първите плодове започват да се образуват върху храсти на възраст от 2 до 4 години;
 • освен това, в рамките на 4 години, пикът на добива се наблюдава при касис. За белите и червените сортове пиковата възраст е 5-6 години;
 • следващите 5-6 години има спад.

Максималната възраст за плододаване в касис се счита за 12 години, за други сортове - 15 години. След този период старите разсад се отстраняват и се създава нова насадка.

храст старост

Болести и вредители от касис, които влошават плододаването

Отрицателна динамика по време на прибиране на реколтата може да се наблюдава поради болестта на храста или вредителите, паразитиращи върху него. Те включват:

 • бъбречна акара;
 • стъклена купа пеперуда;
 • горски мравки;
 • хавлиени или реверсивни;
 • инвазия на обикновени мравки.

При първите признаци на появата им трябва да се вземат спешни мерки, в противен случай храстът няма да даде реколта или дори да загине.

Бъбречна акара

Паразит, чийто любим деликатес са пъпки от касис. Основният признак за появата му е неестественият размер на бъбреците. Такива екземпляри трябва да бъдат извадени от клона и изгорени. Невъзможно е да се лекуват пренебрегвани храсти и, за да се избегне разпространението на паразита, те се изкопават и след това се унищожават при пожар. Чесънът, засаден до плантацията, може да осигури защита срещу кърлежи.

бъбречна акара

Стъклена пеперуда

Опасен паразит, който е трудно да се открие визуално. Първите признаци на появата му включват:

 • умиране на яйчниците;
 • листата започват да падат от клоните.

Пеперудата живее вътре в леторастите, като там правят изкуствени тунели. Сокът, циркулиращ вътре в леторастите, служи като храна за чашата. Засегнатите части трябва да бъдат подрязани и унищожени възможно най-бързо. Ако не беше възможно да се идентифицира проблема навреме, храстът се изрязва до самия корен.

Горски мравки

Горските мравки се хранят с цветята на растението, поради което то престава да дава плодове. Повредените цветя се изхвърлят и не участват в процеса на опрашване. Една колония е способна да унищожи няколко храсталака, следователно, когато бъде намерена, мравунякът се унищожава. За това се използват доказани народни средства или специални препарати, продавани в магазините.

горски мравки

Обръщане или махрово

Вирусно заболяване, носител на което е бъбречната акара. Признаци на заболяването:

 • листата стават летаргични и тънки;
 • цвета на листата се променя от зелен към тъмно зелен или лилав. Повърхността на листа е покрита с цъфтеж;
 • здравите листа излъчват приятен аромат, който отсъства от засегнатите колеги.

Болестта се разпространява бързо и за да се елиминира, целият храст се изгаря наведнъж.

Чума от мравки

Обикновените мравки, като техните горски братовчеди, представляват голяма заплаха за плантацията. Когато в непосредствена близост до зоната на засаждане се появи мравуняк, той трябва да бъде унищожен. В противен случай цветята ще бъдат изядени и плодовете няма да могат да се оформят.

нахлуване на мравки

Как да възстановим плододаването

Можете да възстановите плододаването по следните начини:

 • осигурете своевременно поливане;
 • отстранете повредените части;
 • засадете други сортове наблизо;
 • компетентно наторете почвата и оформете храст.

Ефективни начини за увеличаване на добивите

За да увеличите броя на плодовете, които се образуват по клоните, се препоръчва:

 • мулчиране на почвата около храстите, особено през есента;
 • почвата периодично се разхлабва, като се чупят големи буци пръст;
 • поливайте насаждението, докато почвата изсъхне. Поливането е особено важно 2-3 седмици преди и след бране на плодове;
 • премахнете стари, сухи клони, които спират да растат;
 • кръстосвайте различни сортове френско грозде, получавайки по-стабилни комбинации.

събрана касис

Как да защитим храстите на касис от непродуктивност

За да спасите касиса от недобива, трябва да се придържате към препоръките, дадени по-горе. При правилна и навременна грижа касисът ще благодари на собственика с голяма реколта. И помнете основното правило - касисът обича умереността във всичко.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква