Колко години живее касисът на едно място, времето на плододаване

Касисът е многогодишен храст. Плодовете му се оценяват поради високото съдържание на витамин С. Затова често се използва в медицински и диетични менюта. Височината на храста не надвишава 1,5 метра, той е добре оформен и плододава бързо. Като знаете колко години ще преживее касисът, всяка година ще събирате добра реколта.

Кога касисът започва да дава плодове?

Касисът започва растежа си в началото на пролетта. Бушът има смесени пъпки. След образуването на издънката се появяват цветни пискюли, които са разположени по дължината на клона. Клоновете от предходната година дават повече плодове. Клоните, по-стари от четири години, носят по-малко реколта - плодовете са малки и лесно се рушат. Тоест, най-продуктивните клонове са на две и три години. Старите клони се изрязват, защото нямат стойност.

Касисът започва да цъфти след цариградско грозде - първо червено, после черно. Бушът цъфти за десет дни. Опрашва се от пчелите, така че добри реколти се събират в близост до пчелини. След цъфтежа бързо се настройва. Първо плодовете узряват в основата, а след това на клона.

Беритбата се извършва ежегодно, размерът му зависи от характеристиките на грижите. Започва да дава плод през следващата година. Отначало храстът дава малък добив, но при добри грижи обемът се увеличава. Най-големият добив дава касисът през четвъртата година. Можете да подобрите реколтата си, като правилно я подрязвате.

Колко години живеят касисът?

Животът на касис зависи от няколко фактора: мястото и времето на засаждане, почвата, подрязването и грижите, сорта. Подобно на цариградско грозде, касисът е многогодишни култури.

горски плодове на клон

черно

Максималният добив на касис започва след 5-6 години растеж. След това той постепенно намалява. След 8 години храстите трябва да бъдат подмладени. След 12-14 години храстът трябва да бъде изкоренен и трябва да се подготви замяна.

червен

Продължителността на живота на червената касис е малко по-дълга. Отглежда и дава плод в продължение на 16-18 години. След това храстите се отстраняват.

чиния с плодове

Колко години можете да отглеждате една култура на едно място?

Продължителността на растежа на една култура зависи от няколко фактора:

 • Възприемчивост към секрети от собствените му корени, натрупани в земята.
 • В зависимост от растежа на френско грозде - с една или с други култури. Във втория случай кореновите ексудати се обработват от друга култура и не остават в почвата.
 • Болести и вредители в земята.

На едно място касисът расте за не повече от 15 години.

Как да удължите живота на растението?

Въпреки непретенциозността на касиса, добивът намалява с времето. За да удължите живота на една култура, е необходимо да се подмладите. Това е процедура за премахване на стари и нискодобивни клони. Подмладяването се извършва през есента или пролетта. Когато подрязвате, не забравяйте, че по-голямата част от културата узрява на клони на две и три години.

плодов храст

Етапи на подмладяване през пролетта:

 • Процедурата трябва да се извърши в топъл ден, когато земята се затопли до 5 градуса.
 • Премахване на сухи, счупени и болни клони.
 • Подрязване на неправилно растящи клони (дълбоко в храсталака), които пречат на младите издънки да се развиват.
 • Премахване на стари клони и нулеви издънки.
 • Оставете силни клони и издънки за 3-4 години.

Можете да определите възрастта на клоните по кората. На старите е тъмно, а на младите е светлокафяво или сивкаво. Освен това старите клони са покрити с мъх.

През есента се подмладява, след като листата паднат, но преди да се появят първите студове. Етапите са подобни на тези през пролетта.

гроздове на храст

Няколко полезни съвета за подмладяване:

 • работят само в рамките на определеното време;
 • инструментът трябва да бъде заточен и дезинфекциран;
 • след изтритите клони не е позволено да се оставят пънове. В центъра на храста е трудно да отрежете клон направо от земята, така че оставете разреза не повече от 2 сантиметра от земята.
 • мястото за изрязване се обработва с градински лак, който се приготвя независимо или се купува в специализиран магазин.

След процедурата на подмладяване, касисът се нуждае от време, за да се засили, така че реколтата ще се появи едва през следващата година. Не се препоръчва да се подмладява културата повече от три пъти. Старите храсти не могат да бъдат съживени по този начин. При правилно подмладяване храстът ще донесе голяма реколта през следващата година.

Защо касисът може да спре да дава плодове?

Има редица фактори, които допринасят за факта, че растението е престанало да дава добра реколта. Първо, това е старостта на храста. При правилна и правилна грижа разсадът дава плод до десет години. С дълъг растеж на едно място, храстът спира да цъфти. Най-вероятно подмладяването не е провеждано отдавна. Плодовете на касис се появяват на клони, които не са достигнали възрастта на 4 години.

изсъхване на клон

С течение на времето културата престава да дава плодове. В този случай трябва да изкорените храсталака и да засадите нов. Можете да опитате да спасите растението чрез подмладяване и подхранване. Може би следващата година касисът отново ще донесе добра реколта.

Второ, климатът не е подходящ. Може би през пролетта културата е била подложена на замръзване. Поради това младите пъпки умряха, а храстът не дава плодове. За да се избегнат такива последствия, не се препоръчва да се засажда касис от южната страна. Също така поддържайте почвата влажна, така че осигурете допълнително поливане през сухо време.

поразен от болест

Трето, липсата на опрашители. Много сортове френско грозде се самоопрашват, но понякога има и такива, които изискват допълнително опрашване за добра реколта.

Друг фактор за лошо плододаване се счита за болест - хавлиена. Можете да определите заболяването по време на периода на цъфтеж. В засегнатите цветя венчелистчетата се стесняват, а плодниците растат силно. В резултат на това цветната четка прилича на тънък клон, покрит с жълти люспи вместо плодове. Поради болестта листата на касис губят аромата си. Такива храсти трябва спешно да бъдат изкоренени и изгорени, тъй като е невъзможно да се отървете от болестта. Заради него се губи от 20 до 100% от реколтата.

цъфтеж без опрашване

Най-честата причина за неуспешното плододаване са вредители. Насекомите ядат плодници на цветя и яйчници върху плодове, а понякога заразяват целия храст на касис. Биологичните методи ще помогнат при борбата с вредителите. Когато случаят се пренебрегне, се използват химикали.

Много гъстите храсти също допринасят за лошите реколти.Това се дължи на факта, че храстът ще даде хранителни вещества за поддържане на зеленина, а не за събиране на плодове. Затова се препоръчва да се подрязват лоши клони веднъж годишно.

зелен храст

Най-висококачествени сортове

За да постигнете добра реколта и дългосрочно плододаване, изберете храстите от касис въз основа на региона, в който ще се отглеждат. Най-често срещаните сортове:

 1. Pearl. Ранен узрял сорт със сладки плодове. Сортът е устойчив на замръзване и сухо време и не изисква поддръжка.
 2. Sofievskaya. Ранен сорт с големи продълговати плодове, лъскава и твърда кожа. След узряване плодовете седят здраво на клоните и не отпадат.
 3. Юбилейно копаене. Фиданки със средно разпръснати храсти. Плодовете узряват едновременно и се съхраняват дълго време. Сортът е популярен сред летните жители.
 4. Пигмей. Този сорт принадлежи към десерта. В него има захарни едри плодове. Не е популярен сред летните жители, тъй като изисква специални грижи. Различава се в устойчивост срещу болести и температурни промени.
 5. Красотата на Лвов. Сортът е закъснял. Има средно големи храсти с дебели и прави издънки. Плодът е със средни размери, със сладко-кисел послевкус. По принцип те се използват пресни.
 6. Енергичното. Късен сорт, с тежки тъмнокафяви плодове. Понася добре температурните промени, но изисква допълнителни грижи и опрашване.
 7. Мързелив човек. Култура със среден период на зреене. Има големи тъмнокафяви плодове. Той дава малка реколта, която се увеличава чрез допълнително опрашване.
 8. Русалка. Растението има сладки плодове с тънка кожа. Той отлично понася студове, болести и не е изложен на вредители. Основната разлика на сорта е дългосрочното съхранение на горски плодове.
 9. Подарък на Смолянинова. Храст с огромни набръчкани листа и едри плодове с тегло 3-5 грама. От един храст можете да получите от два килограма реколта.

Касисът се счита за благодарна реколта, която с правилната грижа ще живее дълго време и ще ви зарадва с добри добиви.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква