Как правилно да засадите пораснали разсад от краставици в открита земя или оранжерия

Мечтаят за първите пресни зеленчуци дори през зимата, затова избират метода за отглеждане на краставици по разсад. И те могат да бъдат засадени в земята рано, а можете да получите реколта от зеленчуци в началото на лятото. Но грижата за разсад е трудна, тя трябва да се извърши правилно, тогава разсадът ще бъде силен, а не обрасъл.

Как да засадите краставици за разсад

В метода за разсад на отглеждане на краставици има тънкости, за които всеки летен жител трябва да знае. Важно е да изберете правилните семена, да ги обработите, да подготвите почвата.

Подбор на семена, подготовка за засаждане

Не всички семена, събрани от краставици, могат да бъдат засадени през следващата година. Семената се съхраняват десет години, без да губят покълване. Но за да получите реколта от зеленина, семена от три до четири години са подходящи. Обърнете внимание на сорта зеленчуци. Хибридите няма да дадат качествени плодове. Самоопрашващите се сортове са подходящи за отглеждане у дома. Ако купувате посадъчен материал в магазин, тогава той не е предварително обработен. Семената, събрани от летни жители от краставици, се подлагат на следните процедури:

 • подбор;
 • дезинфекция;
 • покълване;
 • ври.

семена от краставици в ръка

Отрязването на семената се извършва чрез пускането им в разтвор на натриев хлорид. Празните семена ще се издигнат нагоре, а пълните ще паднат на дъното.

Необходимо е да се дезинфекцира семето, за да не се разболеят растенията от гъбични инфекции. Поставете торбичката със семена в слаб разтвор на калиев перманганат за двадесет до тридесет минути. След това семената се измиват с вода под чешмата и се сушат.

За да се ускори покълването, семената се увиват във влажна кърпа или слой тоалетна хартия. Кълновете се появяват след пет до седем дни, ако температурата в помещението достигне 28 градуса. Появилите се разсад се втвърдяват, като се поставят на долния рафт на хладилника за период от два дни. Издънките на растенията, които са преминали процедурата, не се страхуват от студа в бъдеще.

Семената от краставица са балончета и кислород, за да се ускори процеса на покълване. В контейнер с топла вода, заедно с торба със семена, има компресор за аквариум. Процедурата се провежда ежедневно, двадесет дни преди засаждането на краставици.

Преди да засадите семена от краставици, подгответе контейнери за разсад. По-добре е да вземете торфени чаши за това. Те се изсипват в две трети от почвата, състояща се от торф, пясък и хумус, взети в същото количество. Чаша дървесна пепел, чаена лъжичка тор под формата на урея, нитрофоска се добавят към десет килограма почвена смес.

Почвата се дезинфекцира чрез разсипване с разтвор на калиев перманганат или вряла вода.След дезинфекция почвата трябва да бъде наситена с полезни микроорганизми за седем до десет дни.

Как правилно да засаждате семена, грижете се за разсад

Двадесет до тридесет дни преди да поставите разсада от краставици в открита земя, засадете семена от зеленчуци в саксии. Две растителни семена се поставят във всеки контейнер на дълбочина до един и половина сантиметра. Почвата се навлажнява и контейнерите са покрити с полиетиленово фолио. Насажденията леко се отварят за проветряване ежедневно и след като се появят кълновете, филмът се отстранява. Поддържайте температурата на въздуха в стаята на 25 градуса по Целзий.

разсад в чаши за еднократна употреба

След четири до пет дни ще се появят разсад от краставици, след това стайната температура се намалява до 18 градуса, а през нощта - до петнадесет.

Младите разсад се нуждаят от светлина. Ако няма достатъчно естествена светлина, се добавя изкуствена светлина. Използвайте луминесцентни лампи, поставяйки ги на пет сантиметра от разсада.

Разсадът от краставици се подхранва както петнадесет дни след появата на издънките, така и седмица преди разсаждането в открита земя или в оранжерия. Първият път вземете една чаена лъжичка урея за три литра вода. Изсипете чаша хранителен разтвор под храсталака. Торовете се прилагат за втори път седмица по-късно, като се разтварят три грама нитрофоска и шест грама дървесна пепел в три литра вода.

Умереното поливане е включено в грижата за разсад от краставици. За процедурата използвайте отстояна вода със стайна температура.

Какво да направите, ако разсадът от краставици е обрасъл

За да получите краставиците навреме, трябва да се погрижите правилно за разсада. В края на краищата разсадът може да се разтегне, да отслаби. И има достатъчно причини за това:

 • Когато има малко естествена светлина, разсадът, отглеждан на перваза на прозореца, ще бъде привлечен към светлината. Стъблата им ще станат тънки, бледи. Инсталираните лампи за допълнително осветление могат да причинят изгаряния по листата на разсад. Фитолампите или флуоресцентните лампи са подходящи за удължаване на дневната светлина.
 • Контролът на стайната температура се извършва с цел предотвратяване на свръхрастеж на разсад. За краставиците е подходяща температура 16-18 градуса, не по-висока от двадесет градуса.

разсад от краставици в саксия

 • Плътното засаждане е друга причина разсадът да порасне. Липсата на пространство причинява на растенията липса на хранене, влага и светлина.
 • Краставиците обичат влагата, но трябва да се поливат пестеливо. Извитите листа на растението говорят за необходимостта от влага.

 • Хранителните вещества за краставиците трябва да бъдат нормални. Излишните торове, както и липсата им води до разтягане на разсад.
 • Зарасналите разсад се появяват, ако контейнерът с краставици е тесен или почвата не съдържа хранителни вещества.

Елиминирането на причините за издърпването на разсад от краставици ще ви позволи да отглеждате силни разсад.

разсад от краставици в кутии

Можете да коригирате ситуацията, ако:

 • намалете температурата на въздуха в помещението до 18-16 градуса по Целзий;
 • увеличете разстоянието между разсада;
 • организирайте изкуствено осветление;
 • поливайте и подхранвайте растението съгласно правилата на селскостопанската технология за краставици;
 • притиснете основния издънка върху второто истинско листо, оставяйки пън от половин сантиметър.

Ако разсадът на краставици е прераснал, тогава използвайте метода за отпадане на разсад. До стеблото се изкопава малка депресия. Там се полага удължено стъбло от краставица, поръсено с пръст и тампонирано. След това земята се полива. Скоро на стъблото на краставицата ще се появят корени, а върхът на растението ще се втвърди.

Как да засадите разсад от краставици в оранжерия

За да се получат ранни реколти, разсадът на краставици, след появата на първия истински лист, се трансплантира в оранжерия. За засадените разсад се създават условия, когато:

 • температурата на въздуха не пада под петнадесет градуса през нощта и двадесет през деня;
 • влажността е седемдесет или осемдесет процента;
 • организирайте допълнително осветление с лампи с мощност петстотин вата на квадратен метър от помещението;
 • дневната светлина продължава дванадесет до четиринадесет часа.

краставици в оранжерията

Зарасналите разсад не понасят трансплантацията и се вкореняват трудно. Опитните производители на зеленчуци съветват да отрежат миглите на растението преди засаждането на обрасли разсад от краставици. Ще бъде по-лесно да прехвърлите разсад от краставици на земята - те няма да се счупят.

Краставиците се възстановяват за дълго време, ако кореновата система е повредена. Пресаждаме краставиците, за да не откъсваме корените, на разстояние двадесет и пет сантиметра един от друг.

Прищипването на издънките също играе важна роля. Те го извършват, когато се появят камшици на издънките от първи ред. Прищипват се над първия яйчник. Ако в осите на първите три листа няма яйчници, тогава целият издънки от втори ред се отстранява. За по-добро осветяване на краставичните мигли те са насочени вертикално, като организират издърпването на шнурите. На тях са вързани бичове от краставици. Самите издънки ще се извиват по протежение на вертикално разположената жица.

Краставиците, засадени в оранжерия, изискват компетентни грижи под формата на:

 • обилно поливане веднъж или два пъти на ден;
 • пръскане на растенията с топла вода;
 • прилагане на органични и минерални торове на всеки десет дни;
 • формиране в едно или две стъбла чрез прищипване;
 • добавяне на земя със слой от два до три сантиметра върху откритите корени на краставици.

Опитен летен жител няма да се страхува да трансплантира удължени разсад от краставици в оранжерия, след като в ранните етапи получи реколта от зеленчуци.

капково напояване на краставици

Възможно ли е да се засаждат обрасли разсад в открита земя

За да се вкоренят удължените разсад от краставици, е необходимо да се извърши процедурата за поставяне в открита земя, като се спазват правилата:

 • Ако разсадът е в торфени саксии, тогава не е нужно да се притеснявате как да засадите обрасли разсад от краставици. Поставя се в кладенеца заедно с контейнера. Когато издърпвате разсад от контейнера, трябва да се грижите за целостта на корените на растението.
 • В дупките, преди да засадите краставици, добавете хумус, старателно го смесете с почвата от трева. Приготвените ямки се навлажняват. Това трябва да се направи предварително.

 • Разсадът се засажда сутрин или вечер. По-добре е да разсадите разсад от краставици в открита земя в облачни дни.
 • След като краставиците са засадени в земята, те се поливат.
 • След три или четири реда краставици се препоръчва да сеят царевица, грах на два реда. Тези култури са необходими за повишаване на температурата на почвата и въздуха, за защита на краставиците от вятър и студ.

краставици с открито поле

Ако разсадът от краставици не се вкорени добре, трябва да знаете какво да правите с това. Правилата за грижа включват процедури, известни на всеки летен жител:

 • Краставиците се поливат обилно през първата седмица след засаждането. Намалете честотата на поливане преди цъфтежа. След формирането на яйчниците, овлажнявайте по-често, намокряйки растенията отгоре. В горещите дни навлажнете почвата сутрин и вечер. Водата се нагрява до температура 20-25 градуса. Горната почва се навлажнява на дълбочина от пет до осем сантиметра.
 • Дълголистните видове краставици се прищипват над третия - четвъртия истински лист. Това води до появата на странични издънки и образуването на голям брой женски цветя, а след това и плодове.

 • Горната превръзка се организира с молене, разредена с вода в съотношение 1: 8. От минералните торове предпочитание се дава на амониев нитрат (30 грама), суперфосфат (25 грама) и калиева сол (10 грама), разреден в десет литра вода. Вторият път се захранва с разтвор на амониев нитрат и калиева сол.
 • В горещите дни краставиците са засенчени с щитове от клонки и херпес зостер в продължение на три до четири часа.
 • След излагане на долната част на стъблото, краставиците се подмладяват. След като сгънете долната част на голото стъбло в пръстен, го оставете за една седмица и след това го покрийте с пръст. За подхранване на краставици с въглероден диоксид, купища пресен оборски тор се поставят до леглата.

хранене на краставици

Можете да получите зеленчукова реколта от обрасли разсад, ако знаете какво да правите, когато издърпвате издънки.

Отзиви
 1. Алина
  5.05.2019 17:56

  Обикновено не се притеснявам за разтягане на краставици Ако са засадени с лек наклон по-дълбоко в дупката, тогава значително увеличавам способността му да вкоренява по-добре. И разбира се, че трябва да засадите на хладно място, за предпочитане вечер, добре разсипано с вода.

  Отговарям
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква