Защо листата на балконските краставици изсъхват и поемат жълти петна, какво да правя

Щом слънцето започне да загрява, човешкото тяло се нуждае от много витамини. Краставиците са сред първите зеленчуци, използвани в салатите.

И ако не е възможно да отглеждате зеленчуци в лятна вила, можете да ги вземете от растения на прозореца или на балкона.

Сортове за отглеждане на балкони

Популярните сортове краставици за отглеждане на прозореца включват тези, които не образуват дълги мигли, дават високи добиви и са устойчиви на болести:

 • Краставиците от сорта Boy-s-finger узряват четиридесет дни след засаждането на семената. Хибридът има дълги камшици, но те не се различават по разклоняване. Плодовете на зеленчука достигат десет сантиметра на дължина, имат туберкули с малки тръни по кожата. Хрупкавите зелени се отличават с отличен вкус.
 • Сортът Мазай принадлежи към ранното съзряване. Краставиците се настройват бързо и през юни дават малки бучки плодове. Разсадът се подготвя от март.
 • Хибридната Наташа расте добре на балкона, но растението се нуждае от опрашване. Цилиндричните краставици са подходящи за прясна консумация и кисели краставички.

краставици на балкона

 • Мощните стъбла от сорта Маша са способни да сплитат стените на лоджията и всеки възел ще завърже до седем плода, вкусни, хрупкави.
 • добив краставица пролет е до седем килограма на квадратен метър.
 • Градската краставица е създадена за отглеждане в апартамент. Силно разклонените стъбла са компактни. Растението дава плодове добре до много студено.

 • Балконското чудо е специален сорт за отглеждане по нетрадиционен начин. Той е неизискващ към условията на отглеждане. Растението се чувства чудесно в сеялка. Яйчниците не изсъхват от липса на влага и почва. Зеленчукът масово дава плодове петдесет дни след сеитбата.

За отглеждане на краставици на перваза на прозореца е най-добре да изберете партенокарпични видове, съдържащи женски цветя. От яйчниците плодовете се развиват успешно, тъй като не се нуждаят от опрашване. Тези сортове зеленчуци, които се нуждаят от опрашване от насекоми, не растат.

Отглеждаме качествени разсад

В допълнение към избора на разнообразие от краставици, подготовката на разсад играе важна роля. Преди засаждането в земята семената от краставици се подлагат на дезинфекционна процедура, те се потапят за тридесет минути в едно процентен разтвор на калиев перманганат. Възрастта на семената е важна при получаването на реколта от зеленина. Вземете петгодишни семена на растението, тъй като те ще дадат най-много женски цветя.

разсад от краставици в саксия

Торфените чаши или таблетки са подходящи за засаждане на семена от краставици. Семената се потапят в почвата с един и половина до два сантиметра. За да накарате разсадът да се излюпи по-бързо, насажденията се поливат обилно. Съдовете се поставят в топло помещение с температура на въздуха 25 градуса над нулата.Температурата се понижава до 18 градуса след излюпването на първите издънки. Появилите се млади издънки на краставици изискват:

 • обилно поливане;
 • ежедневно пръскане;
 • организация на осветлението с флуоресцентни лампи;
 • Оплождане.

При добре организирани условия разсадът ще се развие бързо.

Растителност на краставици на прозорец или балкон

Зеленчуците, отглеждани на балкон или прозорец, преминават през същите етапи на развитие като в оранжерии, открита земя. Важно е да изберете контейнер за краставици на балкона.

Корените на растението не са дълбоко заровени, поради което са полезни контейнери за разсад на зеленчуци с диаметър, по-голям от височината.

Продължавайки да отглеждате краставици на перваза на прозореца, те не са доволни от стреса от трансплантацията. Краставицата на закрито се чувства страхотно. За него се създава влажен климат чрез пръскане и ежедневно поливане. Растенията се нуждаят от подхранване на всеки десет дни. Подходящи са специални комплекси от торове за краставици.

След появата на петия лист те организират опора за стъблата на растението. По прозореца се дърпа мрежа и към нея се връзват мигли от краставици.

цъфнали краставици на балкона

Ако разсадът е получил нужната им храна, светлина, топлина и влага в достатъчни количества, тогава няма да има безплодни цветя и плодовете ще бъдат вързани. Можете да увеличите броя на краставиците по леторастите, като прищипвате върха след седмото до осмото листче. На оформените странични мигли се образуват женски цветя. Заложените плодове растат бързо. Ежедневната колекция от zelentz стимулира образуването на нови яйчници от краставици.

Балконните зеленчукови растения преминават през етапи на развитие по същия начин, както в откритото поле. Те узряват навреме, ако условията на тяхното отглеждане и грижа за тях се извършват в съответствие с технологията на отглеждане на краставици.

За да подкрепят миглите, на балкона се изтегля въже, към което са завързани издънките.

Краставичните храсти се образуват чрез прищипване на върха след появата на единадесетото листо. На нарастващите странични издънки, прищипването се извършва над второто листо, на следващите остават пет до шест листа.

Защо яйчниците от краставици пожълтяват, какво да правя

Градинарството не винаги е удовлетворяващо. Необходимо е да научите технологията на отглеждане на краставици, преди да получите хрупкава зеленина в мини градина, организирана в апартамент или балкон. Един от най-често срещаните проблеми е, когато плодовете не се залагат или яйчниците отпадат след пожълтяване. Има няколко причини за това състояние на растението:

 • Липсата на минерални елементи в почвата води до пожълтяване на яйчниците от краставици. Липсата на азот се проявява чрез изсветляване на листата. Можете да подобрите почвата със специални смеси, които са разположени на слой от петнадесет сантиметра.
 • Понижението на температурата през нощта води до хипотермия на растенията. Краставицата расте и се развива слабо. Не можеш да очакваш плод от него.

краставици на балкона в саксии

 • И разсадът, и възрастните растения се поливат с топла вода. Преовлажняване на почвата заплашва, че краставиците няма да дадат плод. А сухотата на въздуха и земята няма да позволи на яйчника да се развие в краставици.
 • Липсата на светлина за растенията на прозореца ще доведе до безплодни цветя, растящи по стъблата.
 • Ако няма достатъчно място на перваза на прозореца, не трябва да се опитвате да засадите всички любими сортове краставици. За да могат растенията да растат удобно, те се нуждаят от площ от половин квадратен метър. Тогава ще има достатъчно светлина и хранене и пожълтяване на яйчниците няма да се случи.

Ако се постави голям брой плодове, това ще доведе до натрошени краставици, тяхното изсушаване. За нормална реколта ще са достатъчни двадесет и пет яйчника. Не е необходимо да оставяте цветя в долните брадви на листата, те ще изтеглят по-голямата част от хранителните вещества.

Жълти петна по листата могат да се появят в резултат на заболявания с краставици. Когато са заразени с гъбички, краставиците растат слабо.Дори зеленчукът да е цъфнал и плодовете да са вързани, растението няма да даде краставици. Общите болести по растенията включват:

 • фузариум;
 • брашнеста мана;
 • бяло гниене;
 • кафяво петно.

Известно е защо балконските краставици имат оцветени листа. Гъбичките депозират спори по листата. И вредителите по краставиците също засягат тази част от растението. Развиващите се заболявания завършват със смъртта на растението. Следователно е толкова необходимо да се организира предотвратяването на инфекциозна инфекция. И ако признаци на патологично развитие се открият върху краставиците, тяхното лечение. Заболяванията на краставиците се лекуват след третиране на растенията с фунгицидни препарати.

аскохит на краставици

Признаци на заболявания с краставици

Краставиците са по-склонни от други градински култури да страдат от заболявания:

 1. Всички части на растението са засегнати от бяло гниене. Инфекция възниква с висока влажност в помещението и енергично поливане. Спорите на гъбичките се виждат вътре в стъблото на краставицата. Те се предават чрез човешки ръце, въздух. Гъбичните спори могат да летят в отворения прозорец и да се заселят върху листа от краставици. Ще помогне да се отървете от болестта, като премахнете засегнатите части, поръсете ги с вар или натрошен въглен.
 2. Бялото цъфтене по листата е признак на брашнеста мана. Когато се появят първите признаци на заболяването, листата на краставиците се опрашват със сярна пудра или растенията се третират с Fitoverm.
 3. Кафяво петно ​​по листата се появява, когато температурата на въздуха рязко спадне. С течение на времето петната се превръщат в язви. Заболяването може да бъде предотвратено чрез повишаване на температурата на въздуха до 20 градуса по Целзий, намаляване на влажността. Елиминира признаците на заболяване обработка на краставици с течност от Бордо.

Развитието на патологични състояния в краставиците се случва поради неспазване на правилата за грижа. Растенията се нуждаят от проветряване, така че краставиците, които са гъсто засадени, често се разболяват.

Защо краставиците не цъфтят

Ако разсадът от краставици се е развил правилно, след тридесет до четиридесет дни след засаждането на семената ще се появят цветя. Когато цъфтежът не се случи, тогава има причина краставиците да не цъфтят.

За да премахнете възникването на такава ситуация, трябва:

 • водни краставици с топла вода сутрин или вечер;
 • засадете разсад на зеленчук на разстояние двадесет и пет сантиметра един от друг;

 мана по краставици

 • премахнете издънките и пъпките в аксилите на долните листа;
 • закупувайте зеленчукови семена от надеждни производители;
 • хранене с комплекси, съдържащи калий и фосфор, с изключение на азота преди цъфтежа;
 • дезинфекцирайте почвата преди засаждане на семена;
 • добавете креда или гасена вар към почвата.

За да не възникне проблемът с липсата на цъфтеж или появата на безплодни цветя, се купуват семената на партенокарпични сортове или самоопрашващи се хибриди. И тогава въпросът: "защо яйчниците отпадат и пожълтяват" няма да ви притеснява.

Отзиви
 1. Надежда
  7.07.2018 03:35

  Необходимо е да се подхранва растението с растежен биоактиватор BioGrow... Листата на краставиците също пожълтяха и след като поливах с този продукт, растението започна бързо да расте, появиха се много цветя и яйчници.

  Отговарям
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква