Кога можете да копаете млади картофи след цъфтежа?

За начинаещия градинар присъствието на картофени лехи в почти всеки съсед на парцела поражда илюзията, че отглеждането на култура е задача, подчинена на всеки начинаещ. Подобна заблуда обаче трае точно до момента, в който трябва да копаете картофи и всъщност да направите равносметка на всички изразходвани усилия.

Опитът на опитни собственици на лични парцели показва - дори спазването на всички правила селскостопански техники в процеса на отглеждане на картофи, не изключва загуба на добива само поради неспазване на сроковете на прибиране и неправилна подготовка за този последен етап от всички манипулации.

Фактори, влияещи на узряването на картофите

В наръчниците по агротехника се посочват средните данни за времето на изкопаване на картофи, съответстващи на климатичните особености на централна Русия - това е приблизително от 17-20 август до 10-15 септември. Необходимо е обаче да се придържат към тези термини с поглед върху достатъчно голям брой допълнителни фактори, които могат значително да преместят периода на готовност на картофите за копаене в една или друга посока.

Времето за зреене на картофи зависи от следните условия:

млад картоф

 • особеностите на развитието на определен сорт картофи - за да разберете подробностите за датите на засаждане и периода, когато трябва да копаете картофи, трябва да се свържете с продавача на семенен материал;
 • времето, когато семената са били засадени в земята - отколкото преди семенни картофи беше спуснат в дупките, колкото по-рано го изкопае;
 • степента на грижа, наличието или отсъствието на торене - прилагането на торове над нормата води до насилствено увеличаване на зелената маса на върховете в ущърб на реколтата, но пълното отсъствие на допълнително торене ще се отрази негативно на реколтата, защото тогава няма да има почти нищо за копаене;
 • качественият състав на почвата под картофите - колкото по-бедна е земята, толкова по-бързо клубените ще са готови за копаене, но по-лошата е реколтата;
 • количеството на влагата, поддържано в почвата - в пресушена почва клубените ще узреят седмица или половина по-рано от датата на падежа, но те ще бъдат малки и редки.

Важно е да запомните, че дори едновременното засаждане на няколко сорта картофи, подобни на зреене, не означава, че реколтата ще се извършва едновременно.

узряване на картофи

Признаци за узряване на картофи

Няма нищо лошо в изкопаването на няколко килограма картофи за вечеря няколко дни, преди да достигне пълна зрялост - има любители на точно такава много млада и леко неузряла коренова култура. Друго нещо е да копаете картофи за бъдещо съхранение.Тук е важно да се дефинира конкретно "този ден", което по всички показания ще показва оптималната зрялост на културата.

Знаците за зреене на картофи важат за всички сортове култури:

семенен материал

 • Появата на зелената маса (върховете) на картофите. Можете да разгледате отблизо състоянието на широколистната част на храста, започвайки от 65 дни от появата на леторастите - през този период върховете показват първите признаци на увяхване. На 85-95 ден, когато върховете пожълтяват, вече можете да планирате колекцията.
 • Вид картофи. За да оцените този фактор, трябва да изкопаете 2-3 картофени храсти в различни краища на градината и да премахнете няколко кореноплодни от всяко растение. Лесно е да определите състоянието на грудката - трябва да търкате картофа с пръст с усилие и, ако обелката не посегне към пръста ви, тогава е време да изкопаете реколтата.
 • Характеристики на почвената повърхност около храстите. Тъй като узрелите картофи ще разширят почвата около кореновата система, земята под храста ще бъде напукана и издигната в могила.

За да разберете дали вече можете да копаете картофи, трябва да прибягвате до други трикове. Трябва да изпуснете малко йоден алкохолен разтвор върху нарязания на грудка - той трябва да се превърне в бледо лилаво. Друг сигурен признак за готовността на културата за прибиране на реколтата е да се изкопае един храст и, като се държи с върховете с една ръка, с другата се откъсне дъното на клубените от кореновата система. За картофи, които са достигнали зрялост, те ще бъдат извадени без усилия.

признаци на стареене

Прогноза за времето и реколта

Картофите узряват най-бързо през периода на силна лятна жега и ако добавим случайно поливане към фактора на продължителна топлина, времето на прибиране на реколтата обикновено се измества към първото десетилетие на август. Когато прогнозите за времето показват наближаването на продължителни дъждове, по-добре е да се ускори зреенето на картофи по някой от наличните методи и да има време да изкопае корените, преди водата да потече на земята.

Най-благоприятните условия за копаене на картофи идват, когато температурата на въздуха не е по-ниска от 13 и не по-висока от 18 С, а времето е слънчево. По този начин, събирането на картофи плавно се превръща в своевременно изсушаване на грудки.

жътва

Как сортът влияе на периода на зреене?

Много е важно да изберете правилния сорт картофи за засаждане, като се съсредоточите не толкова върху обещания добив, колкото върху степента на адаптиране на сорта към специфичните климатични и метеорологични условия в региона. Известно е да се разделят всички сортове култура на 5 категории:

 • Ранен узрял вид, който ви позволява да берете още 60 дни от деня на засаждането.
 • Средно ранен вид, узрява на около 70 дни.
 • Видове от средния сезон, които ви позволяват да копаете картофи 90 дни от засаждането.
 • Средно късен вид, узряващ на 100 ден.
 • Къснозреещ вид, подготвящ се за реколтата след 100 дни от засаждането.

ранен зрял изглед

Ясно е, че в централна Русия е неразумно да се подбират сортове, принадлежащи към последните две категории на зреене - те са по-подходящи за южния регион. Също така, за нашите сънародници от умерената климатична зона е ирационално да спрем да изберем супер ранни сортове картофи - грудките просто няма да имат време да спечелят достатъчно слънчева топлина и ще са бедни на витаминен състав.

Методи за събиране на грудки

Най-лесният начин за събиране на картофи е използването на специална техника - разходка с трактор, но не всеки може да си позволи такова оборудване и то е приложимо главно по отношение на големи площи, а не на няколко легла в рамките на личен парцел. В обикновените дачи клубените се събират ръчно, като се използват вили или лопата.

късен зрял изглед

Прилагайки какъвто и да е механичен метод, човек трябва да се примири с определен процент „отхвърлящи“ - повредени картофи, от които най-непокътнатите трябва незабавно да се рециклират, а силно нарязаните - да се хвърлят в компостна яма за гниене.Най-малко отпадъци се получават, когато картофите се събират на леки почви. В този случай кореновата система се отстранява напълно от земята с едно натискане на вилиците или лопата и не изисква многократно потапяне на остър инструмент в земята.

Правила за работа на мотокаса

Ако цялата зеленчукова градина, отдадена на отглеждане, отнема 1-3 декара, купете единица с вместимост над 3 литра. с., нерационално. Изкопаването на картофи с такова устройство не е трудно - трябва да потопите заострения елемент на механизма в земята и да следвате устройството, като го държите на линията на градината.

механичен метод

Трябва да е предварително, дори и преди засаждане на картофи, за да вземете решение относно метода за събиране на добра реколта, тъй като за ръчно копаене на грудки разстоянието между редовете храсти няма значение, но за движението на мотокар, трябва да бъде най-малко един и половина от тялото на апарата. Във всеки случай разстоянието между редовете не трябва да бъде по-малко от 45 см, а задълбочаването на долните грудки е разрешено с 20-25 cm.

Копането на картофи със трактор със среден капацитет отнема няколко пъти по-малко време, изразходвано изключително за ръчен труд. Когато работите върху парцел заедно (вторият човек следва механизма и бере картофи от земята), отнема средно 10 минути на сто квадратни метра градина.

копайте картофи

Копае на ръка

Най-добре е да копаете картофи на ръка с вилица, но ако почвите не са прекалено вискозни и тежки, една лопатна лопата също ще ви свърши добра работа, обаче, строго не се препоръчва да разчупвате пръстите на земята, в които корените са скрити с нея. Техниката на копаене е изключително проста:

 • на разстояние 15-20 см от храста, инструмент под ъгъл 30 потопява се в почвата, последвано от натискане на отстъпките на лопата или вила и леко повдигане на кокът над нивото на почвата;
 • след това храстът трябва да бъде здраво захванат от върховете и издърпан нагоре, докато не бъде напълно отстранен от земята;
 • ако върховете са сухи и лесно се счупват или земята е прекалено стегната и не пуска коренището, изпъстрено с грудки, трябва внимателно да копаете в храста от другата страна и да превърнете пръстта на земята заедно с кореноплодите.

копае на ръка

При хубаво сухо време е необходимо незабавно да се сортират картофите в ядливи грудки и семенни грудки, които са твърде малки за храна. За да направите това, трябва да разстелите два квадрата полиетилен в близост до градинското легло и да пуснете големи корени на едната от тях, а малките - на другата. Картофите, нарязани или повредени от насекоми, се отстраняват в отделна кофа.

Защо трябва да копаете картофи навреме?

Има много причини да внимавате за датите на засаждане и прибиране на реколтата, а не става въпрос само за отличния вкус на добре узрелите картофи. Продължавайки да отглеждате растения след началото на дъждовния сезон, за да "приведе" клубените в по-голям размер, градинарят рискува да загуби цялата реколта, защото при температури над 10 С непрекъснатите дъждове, изсъхнали, върховете на картофения храст отново оцветяват и корените започват да покълват.

голям размер

Друга опасност от преекспониране на картофи в почвата се крие в ранните есенни студове. Една или две мразовити нощи, които покриват земята с мразове, намаляват възможността за безопасност на реколтата през зимата със 70%. Такива грудки, след като бъдат извадени от почвата, бързо започват да гният и при готвене придават неприятен сладникав вкус.

Отлагането на времето за прибиране на реколтата за период по-рано, отколкото трябва да бъде според сорта на картофите, не води до нищо добро.

Незрелите грудки имат по-нисък вкус, водниста структура на целулозата. Съдържанието на витамини и микроелементи в тях е много по-ниско, отколкото в зряла култура, което значително намалява хранителната стойност на продукта. В допълнение, корите на неузрелите кореноплодни култури са твърде тънки и лесно се повредят, следователно картофите, изкопани, без да се вземат предвид признаците на зрялост, не могат да се съхраняват и са подходящи само за консумация през първата седмица или две след копаенето.

картофени сортове

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква