Причини защо картофите растат лошо в градината и какво да правя

Експертите идентифицират няколко причини, поради които картофите могат да растат слабо и какво да правят с тях, те предлагат начини за решаване на проблеми. Неблагоприятни фактори могат да бъдат метеорологичните условия, неправилно подбраният сорт, неподходящият състав на почвата. Производителите на зеленчуци често допускат грешки в грижата за зеленчукова реколта. За да коригирате ситуацията, трябва да определите причината навреме и да започнете борба за нейното отстраняване.

Причините

Има няколко причини, поради които картофите не растат след засаждането, следователно, знаейки предварително за неблагоприятните фактори, можете да предотвратите развитието на проблеми:

расте слабо

 • Сортовете картофи се делят на три големи групи според периода на зреене на кореноплодите: ранно, средно зряло и къснозреещо. Агрономите препоръчват засаждане на сортове от различни времеви групи.
 • Не засаждайте едновременно ранни и късни картофи.
 • Нискокачествен посадъчен материал.
 • Неспазване на сеитбообращението, липса на навременно торене, неправилно подготвена земя.
 • Засаждането твърде дълбоко ще доведе до това, че разсадът изобщо не се появява. Дълбочина на засяване приблизително 8 cm.

Метеорологичните условия играят важна роля. Проливни дъждове, завръщане на слана, ниска температура на въздуха или, обратно, горещи дни, също причиняват слабо развитие на растенията. Болестите и вредителите значително влошават качеството и количеството на реколтата.

защо картофи

сортове

За да могат кореноплодните култури да растат едри и с висок вкус, трябва да изберете правилния сорт. Трябва да вземете предвид климата, състава на почвата, целта на културата.

По времето на узряване на реколтата има:

големи размери

 • супер ранни сортове, които ви позволяват да берете след 40–45 дни, така че можете да получите две реколти на сезон;
 • при ранните картофи границите на зреене на плодовете са 50-60 дни;
 • средната ранна група зеленчукови култури започва да узрява след 80 дни;
 • кореноплодите на средно късните сортове след засаждането узряват за 95–100 дни;
 • късните картофи могат да се събират за 110–120 дни.

В зависимост от сорта на картофите, кашата може да бъде бяла, жълта, лилава, червена. Формата на картофа е кръгла, продълговата, цилиндрична.В допълнение към тези показатели се обръща внимание на основните характеристики на сорта: добив, устойчивост на студ и суша, устойчивост на болести и вредители.

жътва

Няма подходящ сорт

Сред големия брой сортове има подходящ сорт, който се адаптира към климатичните характеристики, състава на почвата, индивидуалните предпочитания.

За някои добивът е изключително важен, за други е необходимо картофите да се варят по време на готвене. Можете да намерите сортове, които ще се чувстват отлично в пясъчни и глинести почви, ще понасят сушата и студа добре.

Експертите в отглеждането на зеленчуци препоръчват засаждането на различни сортове картофи, което със сигурност ще ви позволи да съберете добра реколта от кореноплоди.

подходящ сорт

Семена с лошо качество за засаждане

Посадъчният материал се избира и внимателно се изследва. Подходящи за засаждане са картофи със среден размер (тегло 80 г), без повреди, петна и гниене. Повредените семена не трябва да се оставят за размножаване, в противен случай ще има лошо покълване, нисък добив и висок риск от развитие на заболявания.

Избраният посадъчен материал се съхранява в отделен контейнер. Стаята трябва да е хладна, около +2 градуса.

Грудки от всякакъв вид картофи дезинфекцира се преди засаждането. За тази цел семената се поставят в слаб разтвор на калиев перманганат за 30 минути; меден сулфат може да се добави към състава.

семена за засаждане

Без покълване, разсадът ще се появи бавно, добивът ще бъде нисък. Най-разпространеният метод за покълване е леко покълване. Посадъчният материал се разпределя на повърхността в един слой, температурата в помещението трябва да бъде +8 градуса. В това състояние те се оставят, докато се появят кълнове с дължина 1 см. Картофите периодично се обръщат.

Засаждане на няколко сорта едновременно

Случва се сортът да е избран в съответствие с климатичните условия, да се спазват правилата за засаждане, а зеленчукът да не расте. Причината може да е, че всички сортове са били засадени в един и същи ден. Не е правилно.

се появяват бавно

Ранните зреещи картофи се засаждат през пролетта преди всички останали, тъй като те не се страхуват от простуда. Сортове със средни граници на узряване на плодовете започват да се засаждат, когато температурата на въздуха се затопли до +13 градуса. Късните сортове се засаждат последни, когато температурата се утаи около +21 градуса.

Методът за засаждане на различни картофени семена може да изглежда така. На подготвения парцел се правят бразди, при които ранните сортове се засаждат на свой ред, а след това средно ранните и късните.

правят бразди

приземяване

Една от основните причини картофите да не растат в градината е лошата почва. Зеленчукът се развива най-добре в лека, плодородна, добре аерирана почва.

Млякото с висока киселинност категорично не е подходящо. Не е препоръчително да избирате зона, където подземните води преминават твърде близо до повърхността. Клубените ще образуват малки с ниска вкусови качества.

Почвата се подготвя предварително преди засаждането на картофи. От есента площадката се изкопава на дълбочина 30 см и се прилагат торове. Най-подходящи са изгнили оборски тор и хумус, суперфосфат и калиев нитрат. Ако почвата е кисела, добавете доломитово брашно или дървесна пепел.

изберете сайт

Липса на сеитбообращение

Всяка година почвата дава на растенията много хранителни вещества и в резултат на това се изчерпва, поради което не се препоръчва да засаждате картофи на едно и също място няколко години подред. Освен това в почвата се натрупват бактерии и вредители.

Най-добрите съседи за картофи са царевицата, киселецът и лукът. Зелето, краставицата, цвеклото, ръжът са добри предшественици. Картофите се развиват слабо след култури като слънчогледи, патладжан и домати.

резултатът се изчерпва

Изчерпана почва

За 3-4 години постоянно отглеждане на картофи в един и същ район, почвата се изчерпва, така че е необходимо торене.

През есента се въвеждат хумус, суперфосфат, калиев сулфат. Ако почвата е кисела, тогава се извършва варуване. Полезно е да наторите всяка почва с дървесна пепел. Съдържа много микроелементи (фосфор, калий, калций). 10 кв. м изисква 8 кг дървесна пепел.

Изчерпана почва

По време на пролетната оран на земята се препоръчва добавяне на суперфосфат, компост, инфузия на оборски тор, вграждане на компонентите на дълбочина 12 см. Не трябва да се внася свеж тор. Намалява вкусовите качества на картофите, плодовете стават воднисти. В допълнение, рискът от заразяване с гъбични заболявания се увеличава.

Препоръчва се да се прилагат азотни торове по време на пролетната подготовка на почвата за засаждане, както и преди първата хляб картофи.

По време на целия вегетационен период е полезно да се извършва коренно и листно подхранване. Основните компоненти на разтворите могат да бъдат домашни изхвърляния, кравешки тор, урея, треви.

подготовка на почвата

Дълбоко кацане

Ако картофите се засаждат твърде дълбоко, разсадът ще се появи бавно и по-късно от обикновено. Това се дължи на лошото снабдяване с топлина и кислород от повърхността на земята. В този случай кълновете ще бъдат слаби, добивът ще намалее.

Можете да засадите картофи в дупка с дълбочина от 5 до 11 см. Колкото по-лека е почвата, толкова по-голяма е дълбочината на засяване. Оптималната дълбочина на отвора се счита за 8 см. В същото време е полезно да се тори почвата. По време на засаждането във всяка дупка се полага смес от хумус, дървесна пепел и суперфосфат.

всяка дупка

Неподходящ метод за кацане

Има много начини за засаждане на картофи. Когато избирате, на първо място, трябва да вземете предвид състава на почвата. Най-популярният метод за засаждане е гладкият метод. В предварително подготвените бразди се правят вдлъбнатини, в които се поставя посадъчен материал и се покрива с пръст.

Други известни методи за засаждане на зеленчукови култури са следните.

 • Ако почвата е лека, пясъчна е опцията за изкопаване. Изкопайте окопи с дълбочина 13 см на разстояние 73 см. От есента в подготвените окопи се поставят изгнили оборски тор, дървени стърготини или слама. През зимата те ще се разлагат и ще затоплят почвата. През пролетта картофите се полагат в окопи на интервали от 40 см. С този метод засаждането може да се извърши две седмици по-рано.
 • Ако почвата е тежка и влажна, идеалният метод за засаждане на билото е идеален. Височината на насипа може да бъде повече от 15 cm.

са следните

За целия вегетационен период се препоръчва да се полива три пъти: две седмици след засаждането, по време на цъфтежа и три седмици преди прибиране на реколтата. Обелването и плевенето са важни точки в грижата за реколтата. Олющването се извършва веднага след появата на първите издънки, а вторият път преди цъфтежа.

Растеж

В картофите е обичайно да се разграничават пет периода на растеж:

първи издънки

 1. Покълване на грудки и поява на първите издънки.
 2. Появата на зелено стъбло с първите листа.
 3. Образуване на пъпки и началото на периода на цъфтеж.
 4. Активен цъфтеж и прекратяване на растежа на върховете.
 5. Изсушаване на върховете и окончателното образуване на кореноплодни култури.

Растежът на картофи може да спре на всеки от тези етапи. Причината е неправилна грижа, завръщане на слана, дъждовно или сухо време, нахлуване на вредители, заразяване с инфекции.

формиране на кореноплодни култури

Колко картофа растат

Първите млади разсад при топли климатични условия започват да се появяват след 23 дни. Ако времето се задържа на + 20 градуса за дълго време, тогава първите издънки се появяват вече на 16-ия ден. Времето за покълване се забавя поради студено време.

Трябва да засадете картофи в затоплената почва (+10 градуса) и плитка, в горната част на почвата, най-добре е първо да покълнете посадъчния материал.

Разсадът може да се появи неравномерно поради различна дълбочина на засяване, различни размери на грудките при избора на сортове картофи с различни периоди на зреене.

изникват картофи

Климатични и кацащи дати

Времето за засаждане на картофи се определя според някои критерии: температура на въздуха, ниво на влажност на почвата (твърде влажната почва води до гниене на посадъчния материал, а не кълняемостта), избрания сорт.

Понякога картофените храсти не се развиват поради неспазване на датите на засаждане. Най-често работата по засаждането започва в началото на май, но е по-добре да се съсредоточите върху метеорологичните условия.

Почвата трябва да се затопли до 8-10 градуса до дълбочина от 10 см. До този момент рискът от завръщане на замръзване е минимален. В региони с различни климатични условия почвата се затопля в различно време.

дати за кацане

Защо картофите спряха да растат?

Растежът на клубените и надземната част на зеленчуковата култура може да спре поради лошо време, лоши грижи, липса на хранителни компоненти, както и в резултат на нападения от вредители. Картофите спират да растат в горещо време, при липса на редовно поливане.

редовно поливане

Какво да направите, ако картофите не покълнат?

Ако картофените издънки не са се появили по прогнозно, изчислено време, тогава трябва да се вземат мерки:

 • На първо място се уверете, че картофите не са засадени твърде дълбоко. Достатъчно е да копаете в няколко грудки и да видите. Ако е така, тогава покълването ще отнеме 7-10 дни.
 • Ако времето е топло и сухо, тогава поливането ще помогне да се ускори покълването на семената.
 • По-лошо е, ако кълновете не са се появили поради гниещи грудки или повреда от вредители. В този случай целият посадъчен материал се изкопава и изгаря, парцелът трябва да бъде обработен с фунгициди.

В заразената зона е по-добре да засадите друга култура, която е имунизирана картофени заболявания... В друга област можете да засадите ранни сортове картофи и да имате време да съберете богата реколта.

картофите не излизат

Жътва

Отглеждането на картофи не е трудно, но някои неблагоприятни условия могат да намалят добивите:

 • твърде студено или горещо време;
 • гъсто засаждане;
 • липса на влага, особено по време на цъфтежа;
 • липса на въздух в почвата;
 • излишък или липса на хранителни компоненти;
 • липса на светлина.

Добивът може да намалее и клубените губят вкуса и външния си вид или не са напълно оформени.

представлява труд

Дребни плодове

Малка реколта от картофи може да се формира поради много неблагоприятни фактори:

 • Често срещана причина е гъбична болест - късна болест. Когато храстите са повредени, грудките не гният, а само спират растежа си.
 • Излишъкът от азот води до активното развитие на зелена маса. Всички хранителни компоненти вървят нагоре, кореноплодите се развиват слабо.
 • Висока температура на въздуха. Ако топлината дойде през периода на активен растеж на кореноплодите, тогава растежът им спира. Дори скоро температурата да спадне, клубените ще са малки.
 • Липсата на влага причинява и малка реколта.

Редовното поливане в горещо време, спазването на дозировката при прилагане на торове, превантивни третирания срещу болести и вредители, ще помогнат за събирането на голяма и вкусна реколта.

Дребни плодове

Гнили плодове

Реколтата от картофи може да изгние. Причината е влажно, дъждовно време, твърде гъсто засадени храсти, гъбични или бактериални инфекции.

Ако сред зелените храсти на картофите се появят сухи и жълти върхове, най-вероятно се развива някакво заболяване. Картофеното гниене може да бъде причинено от: късна болест, фузариум, черен крак, пръстен гниене. Болните храсти се изкопават и изгарят.

Друга причина за гниенето на грудките по време на растеж е излишъкът на азот в почвата. Вътре в клубените се образуват празнини и пулпата започва да гние. На следващата година трябва да намалите въвеждането на азот и да увеличите калия.

дъждовно време

Малък яйчник и плод

Малко яйчници и плодове се образуват поради горещо време и сух въздух. В този случай яйчниците отпадат. Храстите изглеждат мудни, изморени, грудките са малко, а те са малки.В този случай трябва да напоите района с вода и да го обработите с циркон.

Ако стъблото е равномерно, листата са зелени, като цяло храстът изглежда здрав и няма яйчници, тогава това няма да повлияе на качеството и количеството на реколтата. Трябва също да знаете, че не всички сортове са способни да цъфтят.

изглежда здрав

Болести и вредители

Болестите и вредителите могат значително да влошат състоянието на храстите и да намалят добивите. Зеленчукът се забавя и спира да се развива. Заболяването може да бъде провокирано от вируси, бактерии и гъбички, които проникват в растението чрез листа, корени, щети.

състояние на храстите

Гъбични заболявания на картофите

Спорите на гъбичните инфекции се разпространяват от вятър, насекоми, вода. При благоприятни условия за тях (студено време и висока влажност) гъбичките започват активно да се размножават, разпространявайки се на големи площи.

картофени заболявания

Картофени вирусни заболявания

Най-често срещаното вирусно заболяване е мозайка, която има три разновидности. Причината е намаляване на имунитета на растенията поради неправилно поливане, липса на хранителни вещества в почвата, увреждане на храстите от вредители.

Листата на растението се извиват, променят цвета си, появяват се светлокафяви петна. С течение на времето стъблото се поврежда, а листата стават напълно жълти, сухи и започват да окапват.

хранителни компоненти

Картофени бактериални заболявания

През целия вегетационен период може да се появи бактериална инфекция. Най-често срещаният източник на инфекция е семената. Гниенето, което засяга грудките, е особено опасно и те стават неподходящи за храна.

бактериална инфекция

Картофен късен блат

Първият признак на късен блясък е появата на кафяви петна по върха на листата. Вътрешната половина на листната плоча е покрита с бял цъфтеж. Ако не започнете лечение, след месец всички насаждения от картофи ще бъдат заразени от болестта. Листата стават кафяви и клубените също са засегнати. С течение на времето върховете стават все по-тънки, изгниват и изсъхват. В продължение на месец, всяка седмица се препоръчва обработката на храстите с течност Бордо.

горна част

Сухо гниене на картофи

Сухото гниене или фузариум е гъбично заболяване, което по време на растеж засяга наземната част на растението. Развива се по клубените най-често по време на съхранение. Разпространението започва при сухо, горещо време.

С фузариум листата променят цвета си. Краищата им стават кафяво-лилави, а горната част започва да изсветлява. Постепенно листата изсъхват, стъблото потъмнява, по плодовете се появяват кафяви петна, покрити с бяло-сив разцвет.

гъбични заболявания

Черен бут картоф

Черният крак може да съсипе цялата реколта от картофи. Стъблото и корените започват да гният, листата се извиват, стават жилави. Грудките стават меки и имат неприятна миризма. Гниенето може да се развие както от вътрешната страна на плода, така и отвън. Превантивна мярка е третирането на семената със специални препарати.

Причини защо картофите растат лошо в градината и какво да правя

Пръстен гниене на картофи

Пръстеновото гниене е често срещана бактериална инфекция. Проблемно е да забележите заболяването в началния етап. Когато листата и върховете започнат да изсъхват, растението вече е заразено отвътре.

Във вените на листата сокът става жълто-кафяв, което показва процеса на гниене. Гнойни пръстени и петна се виждат не само на повърхността на клубените, но и вътре, когато се нарязват. Повредената част на картофа се запълва с мазна течност, която с времето става кафява.

пръстен гниене

Medvedka

Възрастните насекоми (с дължина до 6 см) и ларвите на мечките причиняват значителни щети в зеленчуковите лехи. Те увреждат корените и стъблото на картофените храсти, преживяват кореноплодите. В борбата срещу мечката те използват народни методи и химикали (Престиж, Актара, Шедьовър).

значителни щети

Колорадски бръмбар

Колорадският бръмбар от Колорадо се храни с листата на културите от нощник, но най-вече предпочита картофите.Яде листни дръжки, но не докосва цветя, стъбла и корени. Ако не предприемете действие, растението ще спре да се развива, а клубените ще са малки.

От колорадския бръмбар в Колорадо използват такива средства като Confidor, Regent, Commander. Не трябва да допускате появата на плевели, задължително е да наблюдавате сеитбообращението, важно е да засадите посадъчен материал навреме и да отстраните всички растителни остатъци от мястото след прибиране на реколтата.

появата на плевели

Отзиви
 1. Аня
  7.07.2018 16:58

  Причините могат да бъдат напълно различни. Във всеки случай почвата и разсадът трябва да се подхранват постоянно. Винаги имам средство за тези цели "BioGrow". Такъв биоактиватор струва доста малко.

  Отговарям
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква