Кога да засаждате краставици в открита земя през 2020 г. според лунния календар

 Днес, за да отглеждате висококачествен посадъчен материал, трябва да знаете благоприятни дни за засаждане на краставици. Опитните градинари в работата си на лятна вила разчитат на лунния календар. Това е таблица, в която се въвеждат датите на месеца, когато светилото е в растяща фаза и благоприятните знаци на зодиакалния проход. Въз основа на календара можете да изчислите най-добрите дни на сеитба за различните сортове растения.

Значението на лунния календар

Дългогодишният опит на градинари е доказал, че Луната играе значителна роля при определяне кога да засади краставици. В същото време, един път е подходящ за оранжерийни растения, друг за засаждане в незащитена почва.

В зависимост от това през кой етап преминава луната и в какъв знак е, се определя как ще се развият порасналите разсад. Според експерти, когато лунното тяло намалява, кореновата част се развива по-активно. В случаите, когато разсадът е бил засаден във фазата на отглеждане, силата на растенията се повишава до наземната част. Зелената маса се развива по-добре, краставиците дават добра реколта. Поради тази причина се препоръчва да се засаждат всички растения с надземни култури във фазата на отглеждане.

Засаждането на краставици според лунния календар се извършва през първите 10 дни от фазата на отглеждане. Ако семената на краставици се засяват, тогава това може да стане няколко дни преди новолунието. В този случай техният активен растеж ще изпадне във фазата на растеж. В резултат на това ще можете да отглеждате силни разсад и да получите най-добрата реколта.

За засаждането на краставици е важен не само лунният календар. Важно е кои съзвездия преминава Луната във фазата на растеж. С преминаването на благоприятните съзвездия се допуска кацане и на намаляващата луна.

отглеждане на краставици

Зодиакалните знаци се класифицират според плодовитостта.

 1. Плодороден. Получава се висок добив и силен посадъчен материал, ако краставиците се засаждат, когато Луната преминава през съзвездията Рак, Скорпион, Риби и Телец.
 2. Достатъчно плодородна. Също така добри резултати ще бъдат при засаждането на краставици в земята или оранжерии, когато луната преминава Везни и Козирог.
 3. Инфертилната. Засаждането на разсад или пренасянето им на ново място не се препоръчва, когато Луната е в Близнаци, Дева и Стрелец.
 4. Инфертилната. Растенията, засадени в Лъв и Овен, дават ниски добиви.
 5. Бездетна. Водолеят се счита за напълно безплоден знак.

Кога да сеем краставици: избор на оптимален период

При засаждането на краставици за разсад през 2020 г. според лунния календар е важно да се вземат предвид не само благоприятните дни, но и особеностите на избрания сорт и метода на размножаване. Кога е най-добре да сеете семена зависи от това къде са поставени.

разсад краставици

За топли оранжерии сеитбата на семена от краставици се извършва на по-ранна дата. При незащитени почви периодът на сеитба започва по-късно.

Кога да сеят разсад от краставици също зависи от характеристиките на сорта.Всички сортове са разделени на няколко вида.

 1. Рано узрял. За краставици от ранен период на зреене изберете по-късен период за сеитба.
 2. В средата на сезона. Средно узрелите краставици дават в средата на лятото. Те могат да бъдат засадени в съответствие с общите препоръки от производителя.
 3. Късно узряване. Тези краставици отнемат повече време, за да се развият и узреят. Поради тази причина ги засаждаме по-рано. Ако се засеете рано, те ще ви позволят да се насладите на краставици в края на лятото.

Засаждането на разсад според лунния календар се извършва във фазата на отглеждане, в дни, възможно най-близки до новолунието.

Според лунния календар през 2020 г. новолунието пада на:

 • 15 февруари;
 • 17 март;
 • 16 април;
 • 15 май.

През този период не се извършват засаждане.

За разсад, засаждането на краставици през 2020 г. е най-добре:

 • 17-18, 21-22 и 25-26 февруари (лунната звезда е в Риби, Телец и Рак);
 • 20-21 март, 24-26 март (Луната расте и е в знаците на Козирог, Риби);
 • 17-18, 21-22 април, 27-28 април (Луната намалява, но е в Козирог, Риби, преминава в нарастваща фаза).

В южните райони семената могат да се извършват и през май. Най-благоприятните дни се считат за 18-19 и 24-26 май.

краставици и грижа за тях

Неблагоприятните дни за сеитба включват 1-3, 9-10 и 15 февруари, 8-10, 13-15 и 17 март, 4-6, 14-15 и 16 април. Тези дати попадат на новолуние, безплодни зодиакални знаци и намаляващ етап.

Кога да засадите разсад: оптимални дни

В почвата през 2020 г. според лунния календар краставиците започват да се засаждат от май. Краставиците се прехвърлят на земята без допълнителна защита от края на май до края на юни.

Основният критерий дали е възможно да се засаждат краставици в земята е затоплянето на почвата. Работата на открити легла е разрешена, ако:

краставица в земята

 • последният мраз е отминал;
 • дневната температура достига 18-20 градуса;
 • нощната температура не пада под 10-14 градуса;
 • почвата се затопли достатъчно.

При засаждането на краставици през 2020 г. е важно да се вземат предвид не само благоприятните дни, но и климатичните особености на региона. За да определите на каква дата можете да започнете да засаждате разсад от краставици в открита земя, нощната температура не трябва да пада под 10 градуса през седмицата.

В централните райони този период започва през втората половина на май и продължава до средата на юни. По това време сеете семена в пластмасови оранжерии и под навеси. Ако краставиците бяха засадени за разсад през 2020 г., тогава те се прехвърлят в хребетите не по-рано от 10 юни.

В Урал краставиците се засаждат за разсад през 2020 г. във филмови оранжерии не по-рано от 20 май. Приютите се отстраняват от оранжериите през 10-15 юни. Последната сеитба на ранните сортове се извършва преди 15 юни.

краставици в оранжерията

През 2020 г. благоприятният период за засаждане спада към:

 • 18-19, 24-26 май;
 • 14-15 юни, 21-22.

Неблагоприятните дни са 2-3, 7-8 и 15 май, 3-4, 8-9 и 12-13 юни.

Изборът на дни за грижа за краставиците

За активен растеж на растенията е важно не само да засадите краставици в точното време, но и да се погрижите правилно за тях. Оказва се, предвид лунния календар за грижа за растенията, можете да постигнете по-добри резултати.

 1. Плевене. За да се изчисти напълно оранжерията от едногодишни плевели, е необходимо да се плеви през пролетта, преди да се засаждат растения в фазата на отглеждане в Лео. Повторното прибиране на реколтата преди засаждането на разсада се извършва, когато звездата е в Козирог. След трансплантацията на краставици в оранжерията и почвата се извършва плевене, когато луната затисне в Козирог.
 2. Поливане. Ако не вземете предвид календара, тогава поливайте растенията по всяко време. Ако поливате краставици според лунния календар, тогава е по-добре да го извършвате във въздушни знаци: Близнаци, Водолей, Везни. Поливането на намаляваща луна също ще даде добър резултат, ако е в Рак, Скорпион или Риби.
 3. Торове. Оптимално е да нанасяте горната превръзка по време на пълнолуние или по време на намаляващата фаза на Луната.През това време хранителните вещества ще достигнат по-бързо до засадените растения.
 4. Контрол на вредителите. На новолунието растенията се лекуват от болести.
 5. Прибирането на реколтата. Зеленчуците за дългосрочно съхранение се изваждат само на новолунието. Оптималният ден се определя в зависимост от техническите характеристики на зрялостта на сорта.
 6. Събиране на семена Ако сортовете са подходящи за събиране на семена, тогава той се произвежда на пълнолуние в края на летния сезон.

Пълнолунието и новолунието са два периода, които са от голямо значение за развитието на растенията. Смята се, че пресаждането на краставици по това време няма да даде висок добив.

При пълнолуние трябва да разхлабите почвата, да плевите, да събирате семена. Новолунието е подходящо за работа със семена: изкопчайте ги, накиснете ги.

Знаейки кога да засадите краставици в оранжерии и открит терен през 2020 г., можете да постигнете дълго и изобилно плододаване. Въз основа на опита на градинари, които отглеждат краставици от много години, лунният календар помага да се оптимизира провеждането на летни къщи и ви позволява да получите най-добри резултати дори от малка площ. Както един от специалистите отбеляза: „Отглеждам зеленчуци само според лунния календар, като вземам предвид климатичните особености на региона. Този метод никога не ме е подвеждал. "

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква