Описание на гимнастичния сорт тиква, неговите характеристики и отглеждане

Гимнастичната тиква се появи в резултат на труда на американските животновъди. Растението е взискателно към топлина и влага. Културата на градината се отличава с мощна коренова система и кухо стъбло, което е в състояние да достигне дължина от 12 метра и да образува разклонени камшици. Зелената маса на един храст е в състояние да достигне обем от 5 m³. По време на вегетационния сезон от 3 летни месеца растението може да расте и заема площ от 30 до 32 м².

Описание на сорта Golosemyanka:

 • време на зреене от 105 до 111 дни;
 • дължината на издънките достига 5 метра;
 • сплескани плодове;
 • средното тегло на зеленчуците е от 3 до 4 кг;
 • средният добив от един храст е от 9 до 12 кг.

гимнастична тиква

Тиквата Golosemyanka през вегетационния сезон е в състояние да формира около 400 мъжки и 80 женски цветя. На възраст 20-30 дни растението е в състояние да образува първите цветя. Плодовете са едри, но не сравними с тези на обикновена тиква. Хранителните качества на повечето сортове тиква се различават малко от традиционните видове, тъй като първоначално селекцията им от голиносеменни растения е била насочена към получаване на максимално количество масло от семената.

Какви плодове произвежда растението?

Твърдо отегчената тиква Golsemyanka има заоблена форма и жълта кора с тъпи зелени ивици. Кожата, въпреки малката си дебелина, е издръжлива. Средното тегло на тиквените плодове е от 5 до 8 кг. Някои екземпляри растат до 16 кг.

средно аритметично

Вкусовата способност на спортните растения зависи до голяма степен от сорта. Ако искате да получите сладки плодове, се препоръчва да се обърнете към следните видове:

 • Кайсиева тиква.
 • Тиква беларуска.

Тези фитосперми съдържат 5 до 8% захар. От тези видове сортове можете да приготвите картофено пюре, сокове, пълнеж за брашно, добавка към зърнени култури. Стойността на повечето сортове не се състои в хранителната стойност на пулпата, а в големия брой семена. Използват се пресни и пържени. Зелените тиквени семки могат да се използват за добавяне на богат вкус и аромат на печива и сладкиши. Мляното брашно се използва като подправка за салати и сосове.

сортови сортове

Тиквените плодове съдържат голямо количество антиоксиданти, поради което те се използват при производството на средства против стареене. С 55% съдържание на масло в растителната каша, гимнастичните растения се използват като суровина. Стойността за хората се крие в балансираното съдържание на мастни киселини и богатия състав на хранителни вещества. Зеленчуците се използват в медицинската индустрия за приготвяне на лекарства.

Характеристики на работа с посадъчен материал

Тиквеният посадъчен материал се нуждае от предварителна обработка. За това семената се загряват при температура 40 ° С в продължение на 8 часа, след което се накисват в разтвор за стимулация на растежа в продължение на 12 часа. За тези цели са подходящи следните лекарства:

количество антиоксиданти

 • Mycephitis.
 • Пенант.
 • Вермикулит.

Сеитбените операции започват, когато няма риск от връщане на замръзване. Струва си да се има предвид, че поради липсата на защитна обвивка в тиквеното семе, дори лек спад на температурата се отразява негативно на растението и разсадът може да умре. Когато се отглежда чрез разсад, времето за засаждане се изчислява така, че от момента на появата им до трансплантацията в открита земя отнема от 3 до 4 седмици.

Вторият знак за предаване е, че издънките достигат височина от 15 до 22 см или наличието на два истински листа.

Сортът gymnosperm принадлежи към топлолюбивите растения, поради което за отглеждането е необходимо да има отоплено, защитено от пориви на вятъра място, като се дава предпочитание на южните склонове. Следните изисквания към почвата са изпълнени:

сеитбена работа

 • богат на кислород, лесно се аерира;
 • съдържащи голямо количество органична материя;
 • без ниска киселинност, рН варира от 6,5 до 7,5;
 • обогатен с хранителни вещества.

Най-добрите предшественици за тиквата са картофите, зелевите култури, лукът, цвеклото и пикантните зеленчуци. Препоръчва се повторно засаждане на сорта в същия район след 4 години. Неспазването на тази препоръка е изпълнено с повишен риск от заболявания и вредители по тиквите. Оптималното време за засаждане се счита, когато почвата достигне температура 15 ° C.

богат на кислород

Характеристика на схемата за кацане:

 • диаметърът на отвора е 30-40 см;
 • дълбочината на потапяне на семената трябва да бъде не повече от 6 см;
 • препоръчителното засаждане на храстови видове е 70x70 cm, среднолистно - 70x140 cm.

Всеки кладенец се залива с 2 литра вода преди засаждането. Мястото е изобилно наторено с хумус, малко количество суперфосфат, калий, пепел. От 3 до 4 тиквени семки се поставят в дупката, а най-силните издънки се оставят след входовете. Първите издънки се появяват на 5-8-ия ден. Издънките не понасят липсата на влага, затова растението трябва да бъде осигурено с редовно поливане. Появата на първите мъжки цветя се наблюдава на 25-30-ия ден, след което до седмица се формират женски съцветия. От този момент нататък могат да се очакват първите плодове.

дълбочина на потапяне

Препоръки за отглеждане

При отглеждане на тиква спортни растения, за да се получат добри показатели за добив, растението трябва да бъде осигурено редовно подхранване. Първото въвеждане на хранителни вещества в почвата се извършва 7 дни след засаждането. За да направите това, можете да подготвите следните инструменти:

 • разреден пилешки изпадък в съотношение 1:20;
 • кравешки тор в съотношение 1:10;
 • инфузия на основата на плевели в съотношение 1: 5.

Успоредно с това се добавят и специални препарати, които се използват за хранене седмично. Най-популярните са:

редовно хранене

 • Azofoska.
 • Калиев сулфат.
 • Uniflor-микро.

Освен това се изисква добавяне на минерален комплекс към почвата по време на цъфтежа и през периода на плододаване. Когато растат, страничните издънки трябва да бъдат прищипани. При формиране на коренови издънки на мястото на възли, те трябва да бъдат поръсени с почва. За да се изключи контактът на плодовете със земята, е необходимо да се постави картон, линолеум или друг материал, за да се предотврати гниене на реколтата.

Най-големият риск за пъпешите е следният вид заболявания:

минерален комплекс

 • брашнеста мана;
 • плодово гниене;
 • червеи;
 • листна въшка.

Мерките за предотвратяване на болести са свързани с варосане на почвата, есенна технология за оран, навременност на плевене и спазване на правилата за сеитбообращение.Поливането на растението се нуждае от обилно, влагата за получаване на висок добив трябва да варира в рамките на 70%.

По време на периода на узряване на плодовете се изисква прищипване на леторастите, което ще позволи на растението оптимално да разпределя хранителни вещества.

Изсушаването на стеблото и издънката, както и промяна в цвета на тиквата до характерен цвят се счита за признак на завършен плод. Необходимо е прибиране на реколтата преди първите слани. Средно зеленчуците могат да се съхраняват в продължение на 2 месеца, без да губят вкуса и външния си вид. В бъдеще семената започват да покълват, а продуктът става неподходящ като храна или посадъчен материал. Оптималните условия за съхранение се считат за влажност в помещението 75% и температурен режим от 13 до 15 ° C.

варуване на почвата

На какви семена трябва да обърнете внимание?

Основните сортове гимнастична тиква са създадени за промишлени цели и са били предназначени за производство на масло. Културите за гастрономически цели са разработени по-късно и днес са представени в много разновидности. Най-добрите сортове тиква Golosperm са:

 • Danae - времето на плододаване започва след 120 дни, кръглите плодове достигат тегло от 5 до 7 кг, дава добра реколта с достатъчно топлина.
 • Кайсия - първата реколта се прибира на 100-105 дни, уникален десертен сорт има повишена сладост и има кайсиев аромат, именно от този вид се е произвеждал сок през съветската епоха.
 • Алтай - има средна дължина на камшик и ранен период на зреене, плодовете са ярко жълти на цвят и достигат тегло от 2,5 до 5 кг, има умерено сладък вкус на пулпа със съдържание на захар 6%.

получаване на масло

От тези сортове семената и кашата са подходящи за консумация, което е идеално за приготвяне на сок от тиква, картофено пюре и зърнени храни. Растителната каша може да се използва за приготвяне на бебешка храна. Специалните качества на зеленчуците позволяват на пациентите бързо да се възстановят в следоперативния период. Хранителната стойност и полезността на тиквената каша се запазват дори когато продуктът е замразен.

семена и каша

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква