Описание и характеристики на сорта, отглеждането и грижите за малина Maroseyka

Отглеждането на малини Maroseyka не изисква сложни агрономически техники. Но растението ще ви зарадва с отлична реколта, големи сладки плодове със зашеметяващ захарен аромат.

История на развъждане на сорта

През 70-те години появата на този сорт предизвика буря от вълнения сред градинарите. Сортът малина Maroseyka е разработен от професор Виктор Кичин, служител на Всеруския селекционен технологичен институт по градинарство и разсадници. Той използвал шотландски сорт с едри плодове и отличен вкус. Приоритет беше развитието на хибридния генотип. L1 е получен от гените, който е отговорен за размера на плода.

В резултат на това се получи висококачествен продуктивен сорт, който се характеризира с това, че появата на мутанти не е открита в целия сегмент на култивиране. Една от слабостите на L1 се разпознава като неговата нестабилност. С течение на времето при такива хибриди преминава от доминираща към рецесия. Накратко, след дълготрайно отглеждане, плодовете стават по-малки.

Предимства и недостатъци на сорта

Всеки сорт има своите положителни и отрицателни аспекти, които градинарите вземат предвид при засаждането. Малината изненадва със списък на положителните качества:

 • големи плодове;
 • повишена производителност;
 • отличен вкус и отличен аромат;
 • отлична устойчивост на болезнени прояви.

клас Маросейка

Но с всички положителни качества, струва си да се имат предвид негативните страни на растението. Недостатъците на сорта включват:

 • малините не са ремонтантни;
 • не е зимно издръжлив, изисква зимно покритие;
 • при продължително (повече от 10 години) отглеждане, плодовете стават по-малки, това се дължи на генетична нестабилност.

Описание и технически характеристики на малина Maroseyka

При извършване на избора на посадъчен материал се вземат предвид сортовите показатели на растението, добива и наличието на имунитет към болести.

Появата на храста, листата и цъфтежа

Храстът има красив външен вид, разпространен, средно голям, до 1,9 m.Дебелите издънки имат восъчно покритие, което може да предпази растението от гъбични инфекции, измръзване и изсушаване.

червена малина

Бушът се характеризира с наличието на мощни клони, заместващи издънки и издънки, съответно възпроизводството на растенията не е трудно. Това става чрез разделяне на храста. Всеки храст дава 5 до 10 коренови издънки. Клоните са средни, сравнително дебели, без бодли. Те имат до 4 нива на разклоняване. Добивът е от 150 до 210 кг на сто квадратни метра при промишлено отглеждане.

Листните плочи на храста са плоски, усукани, брадавични по краищата, големи, зелени на цвят с тъмен нюанс.

Производителност и вкус на плода

Един клон на малина дава 20 или повече големи плодове. Реколтата носи веднъж годишно. Едно растение дава до 5 кг добив. При интензивно хранене добивът достига 6 кг. Плодовете имат следните характеристики:

едър плод

 • има сладък послевкус с приятна киселост;
 • ярък аромат на малина;
 • тегло от 7 до 11 g;
 • конусовидна;
 • червен цвят със светъл нюанс и синкав разцвет;
 • малко количество малки семена;
 • когато узреят, те държат на храста, не се рушат;
 • когато са напълно узрели, те лесно се отстраняват от стъблото;
 • сравнително гъста, способна да понася превоз, ако е събрана незряла.

Устойчив на замръзване и засушаване

При отглеждане в райони, където студовете достигат до -30 относноОт и отдолу се изисква покритие на храсталака. За да направите това, се препоръчва използването на spunbond, слама, смърчови клони, мулчиране. Работите се извършват в последните дни на септември. По това време клоните на растението стават гъвкави. Ако непокритите малини преживяха студа, такава зимуване ще повлияе на добива.

Растението е относително устойчиво на суша. При липса на влага за дълго време, плодовете стават не сочни, а сладки. Добивът намалява.

пет рубли

Имунитет срещу болести и вредители

Растението се характеризира с повишена устойчивост на болести, често срещани за малини. Стъблото е защитено от гъбични инфекции и бактерии с покритие от филц. Но при неадекватни грижи растението е изложено на пурпурно петно, брашнеста мана, антракноза, ръжда, хлороза или рак.

Засаждане на растение на обекта

Основните изисквания преди засаждането на храстите са изборът на местоположение, посадъчен материал, подготовка на почвата, правилно засаждане.

Избор на посадъчен материал

Отглеждането, развитието и плододаването на растението са в пряка пропорция с качеството на посадъчния материал. Здрав разсад е необходим за формиране на жизнеспособен, плодороден храст със силна коренова система. Болните, заразени от вредители или механично повредени разсад ще отделят много време за възстановяване и развитие. Дори след реанимация това ще се отрази на плододаването им.

жътва

Съответно при закупуване на посадъчен материал се дава предпочитание на разсад със силна коренова система. Те трябва да са пресни. За да направите това, трябва да надраскате корена на храста. Прясното дърво ще се появи на качествен разсад. Тъмната или суха драскотина показва, че посадъчният материал е бил съхраняван неправилно, повлиян от болест или гниене.

В допълнение към корените е важно да се изследват издънките. Те трябва да са с твърда повърхност, без фрактури. Идеален е разсадът с два издънки.

Решение за място в градината

Maroseyka е светлолюбив сорт, но може да понася лека сянка. За засаждане на млади издънки трябва да изберете светло място. На сянка клоните на храста се разтягат, стават крехки и могат да се счупят под тежестта на плода. Освен това плодовете ще станат кисели и по-малко ароматни. На мястото на засаждане храстите не трябва да са вода след дъждове, топене на сняг.Малините не обичат чернови.

издънки храсти

Почвата трябва да е плодородна. Качеството на плодовете, тяхното количество зависи от физичните и химичните параметри на почвата. Почвата с неутрална киселинност е идеална за засаждане на растение.

Подготовка на дупката и почвата

За активен растеж и плододаване на храстите се препоръчва да се добавят азотни, минерални торове в дупките. Можете да използвате био.

Техника и схема за кацане

Приготвеният разсад трябва да се държи във вода за 2-3 часа, след което да се третира с глинена каша. Нарежете горните издънки на ниво от 0,2 m.

По-нататъшното развитие на растението и неговото плододаване зависи от правилното засаждане. Важно е да се вземе предвид разстоянието от други растения, оптималното разстояние е 1,5 m.

лишени витамини

Времето за излитане също се взема предвид. През пролетта оптималното време е, когато температурата се стабилизира, поне +15 относноВ. Ако се засади в хладна почва, растението отслабва, вероятността от гъбични инфекции се увеличава.

През есента периодът на кацане пада на период от време, когато топлината става по-малко, и приключва две седмици преди настъпването на студеното време. Храстите трябва да вкоренят преди настъпването на слана.

Схема на действия:

 • направете дупка в размера на конната система на разсад;
 • сложете малко натрошена тухла на дъното, за да създадете дренаж;
 • изсипете смес от хумус с дървесна пепел;
 • изсипете вода;
 • поставете разсад в дупката, поръсете с пръст, подправете.

сладко зрънце

Правила за грижа за разсад и възрастни храсти

За да получите желания резултат е важно да следвате нарастващите препоръки. След засаждането растението се нуждае от пълна грижа, така че бързо да се адаптира и укрепва. Възрастното растение се нуждае от навременно подхранване, поливане и подрязване, за да се осигури нормално плододаване.

Поливането

След засаждането на храстите е необходимо да се разхлаби почвата, да се унищожат плевелите. Поливането се извършва в достатъчно количество, навреме. Сортът не понася напукване на почвата, но прекомерната влага също има отрицателно въздействие. Когато се изсушат, плодовете не са сочни, а сладки. А с излишък от влага плодовете стават уязвими за гниене, гъбични инфекции. Съответно умереността е важна. Затова при поливане на растение се вземат предвид условията на околната среда, валежите и др.

разсадът расте

Горна превръзка

Преди засаждането в почвата се внасят калиеви препарати, суперфосфат. По време на цъфтежа добавете гранулирана азофоска към плодния яйчник. Важно е да осигурите необходимото количество калий. За натрупване на масата на зеленината се използват домашни птици.

През есента се прилагат торове, за да се подготви растението за зимни студове. Това изисква калиев сулфид.

Оформяне и подстригване

Бушът дава много растеж. Необходимо е да се направят няколко резитби, така че да се дават хранителни вещества за образуването на плодове.

Необходимо е да се подрязват храстите през пролетта, за да се отстранят слабите, замръзнали клони. През есента се извършва процедура за подготовка на растението за зимата. Есенната резитба се прави 2-3 седмици преди настъпването на слана. Слабите и младите клони трябва да бъдат премахнати.

За да се предотврати зарастването на храста, се изрязват излишните коренови леторасти, остават около 8 парчета.

първи листа

Ако прищипвате младите издънки на височина до метър, това ще стимулира образуването на нови странични клони. Бушът ще се окаже мощен, по-продуктивен.

Жартови храсти

Малините достигат съответно 1,9 м височина, се монтират върху опори, така че клоните да не се откъсват под тежестта на плода. Засаждането се извършва на редове, след като се извърши обвързването. За да направите това, трябва да инсталирате опора и да опънете жицата.

Превантивно лечение срещу насекоми и болести

Сортът се характеризира с повишена устойчивост на често срещани болести и вредители. Но с неправилна грижа растението става уязвимо.

напоителни тръби

Превантивни действия:

 • напояване през пролетта със специални средства: "Фундазол", "Скором", "Антракол" или Бордо смес;
 • ако са повредени, отстранете всички болни части, лекувайте останалата част от растението с лекарства;
 • от насекоми се препоръчва да се използват "Aktara", "Provado", "Envidor".

Колко бързо расте сортът

Правилно засаденият посадъчен материал с подходяща грижа бързо се адаптира към условията на околната среда и започва да се развива. Храстите дават добра реколта на следващата година от живота.

узряване на храстите

Кога да изчакаме първата реколта

След засаждането на младите разсад, в следващия сезон се появява масово плододаване. Изобилието на реколтата зависи от качеството на грижите.

Време на прибиране на плодовете

Беритбата започва в началото на юли и продължава до началото на август. Периодът на зреене може да варира в зависимост от метеорологичните условия, мястото на растеж.

плодов портфейл

Основните грешки, направени при отглеждането на този сорт

При отглеждането е важно да се придържате към необходимите правила на селскостопанската технология. Чести грешки при отглеждането на малини:

 1. Неспазване на разстоянието между втулките. Засаждането е обрасло, засенчено, храстите нямат хранителни вещества, плодовете стават кисели, а добивът спада.
 2. Не подрязва храстите. Културата се сгъстява, освен добива, растението страда и от болести.
 3. Растението не е подслонено за зимата. Малините могат да замръзнат или дават по-малко.

При спазване на прости правила на селскостопанската технология, растението ще зарадва с богата реколта.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква