Земеделски правила за отглеждане на домати в открито поле и оранжерии

Агротехнологията на доматите в парникови условия, на открито или на обикновен перваз е много проста. Не е необходимо да се създават трудни условия, много лесно е да се грижите за тях. Този процес постепенно привлича интерес.

Избор на домати за правилно отглеждане

Ако ще отглеждате домати със собствените си ръце, засадете различни сортове. На перваза на къщата също можете да отглеждате домати, но от специални сортове, тип джудже. За отлична реколта изберете сортове, които са регионализирани, адаптирани към климатичните условия.

Как да растете в открита земя

Земеделската техника за отглеждане на домати в открито поле също е много проста. Доматите често се отглеждат по метода на разсад. Въпреки това, първо те трябва да бъдат засадени в оранжерии и да изчакат, докато станат нормални по размер, и след това да бъдат засадени в открита земя. Минималното разстояние между издънките е от 10 до 15 сантиметра.

Няма нищо особено в грижата за тях. Просто трябва да сте сигурни, че температурата не се колебае, е нормална и влажността съвпада. През деня най-добрата температура е 20-25 градуса, а през нощта от 8 до 10. Това са всички условия за отглеждане на домати в открито поле.

техники за отглеждане

Отглеждане в парникови условия

Агротехнологията на отглеждане на домати в поликарбонатна оранжерия е малко по-сложна. Като начало доматите се засаждат в предварително подготвена оранжерийна структура, където всъщност ще растат в бъдеще.

Добивът им зависи от качеството на засаждането. Важно е да използвате правилната схема за засаждане на домати. Чаши, съдържащи висококачествен разсад, трябва да се засаждат в дупки на дълбочина от три до пет сантиметра. Растенията могат да бъдат обрасли, като в този случай можете да поставите стъблото в почвата на дълбочина поне десет сантиметра. Но трябва да изкопаете ров. Стъблото е проектирано така, че върху него да се образуват допълнителни корени, които също ще хранят растението.

топли условия

Как да се грижим

Има основни фактори, които влияят на това колко добре разсадът ще се вкорени и ще се развие в бъдеще. Нека да разгледаме някои от тях.

грижи за гърненца

температура

Този фактор е ключов в отглеждането на домати. В парникови условия е желателно температурата да остане в границите от 22 до 25 градуса, а почвата да се затопли до 15 градуса. Ако температурата се поддържа, доматите бързо ще пуснат нови корени и ще започнат бързо да се развиват.

температурен режим

Поливането

Преди да засадите разсад в оранжерията, въздържайте се от поливане за 2-3 дни. Поливайте обилно при засаждане. Не забравяйте да се уверите, че корените са в контакт с почвата. В противен случай растението ще започне да увяхва и ще бъде изложено на болести. Поливането трябва да се извършва, когато горният слой на почвата изсъхне.

воден джет

тор

Когато засаждате, не забравяйте да изсипете тор в дупките. Тъй като е перфектно 20 g нитроамофоска, съдържаща N16, P16, K16.

Моля, обърнете внимание, че в никакъв случай корените не трябва да докосват гранулите, в противен случай те ще се изгорят. Затова трябва да ги смесите с почвата. Необходимо е да се храните всяка седмица, след което е задължително да поливате обилно.

воден тор

опрашване

Доматите имат цветя, които са способни да се опрашват. За целта разклатете малко доматите. Това трябва да се прави през деня, когато е слънчево. Препоръчително е да пуснете пчелите в оранжерията, да инсталирате кошер с тях там. Тогава плодът ще се върже много по-добре.

опрашва пчелите

Отглеждане без разсад

Можете да засадите домати както в оранжерията, така и на земята, без да използвате разсад. След това, вече на есен, трябва да започнете да се подготвяте, след като орете земята. Можете да започнете засаждането още през април или началото на май. След засаждането трябва да очаквате първите издънки, когато температурата на почвата стане около 14-15 градуса.

Между другото, струва си да опитате да добавите семена към домати, например, репичка или овес. Те лесно могат да си проправят път през кора на почвата. Не забравяйте да добавите специална горна превръзка - гранулиран суперфосфат.

засаждане без разсад

Относно торовете

Растенията трябва да се хранят, това значително ще увеличи добива им. Добавяйте Kemiru Universal на всеки 10-15 дни. Тя трябва да се разрежда в пропорции 50-70 грама на 10 литра течност. Изсипете по един литър под всеки храст. През първите няколко седмици, след като доматите са засадени, трябва да добавите каша, като първо я разреждате във вода.

корен тор

За да могат плодовете да узреят по-бързо, трябва да ги подредите в предварително подготвени кутии с дръжките нагоре на 2-3 слоя. Задължително е да пръскате домати с помощта на Kemiru Lux (около 10-12 грама на 10 литра вода). Уверете се, че разтворът не остава върху зеленината, по-точно в долната му част.

Ако растенията нямат достатъчно слънчева светлина, тогава трябва да им осигурите калций. Ако изведнъж цветята паднат без причина, напръскайте доматите с разтвор на борна киселина, но слаба концентрация, някъде около 1 грам на литър вода.

тор в чаша

Как правилно да подготвите сайта и почвата

При избора на сайт, където ще растат доматите, е задължително да се вземат предвид някои фактори:

 1. Мястото трябва да е слънчево, защото доматите обичат светлината. Така ще можете да получите добри плодове доста бързо.
 2. Не засаждайте доматите на едно и също място през цялото време. Задължително е да правите почивки за 3-4 години.
 3. Ако свежият тор е бил използван като тор на площадката, той не е подходящ за засаждане на домати там.
 4. Кога отглеждане на домати в открито поле, това трябва да се направи там, където площадката е леко повишена, за да няма застой или излишна влага.

копае с лопата

Почвата за засаждане започва да се подготвя по-близо до есента. Почвата се наторява с листен хумус и кравешки тор. Почвата трябва да има ниска киселинност, но ако напротив, вегетационният сезон ще бъде бавен. Опитайте се да разберете това преди засаждането. Можете да увеличите нивото на киселинност, като засадите киселец или кисел. Можете да разкислите почвата, като използвате вар, дървени въглища или креда. Когато необходимите вещества се въвеждат в почвата, трябва да я изкопаете старателно и да я поливате обилно.

готова земя

Относно разсад

Най-често се използва методът за разсад, тъй като осигурява максимална производителност. За да започнете засаждането на разсад от домати, семената трябва да се засяват в края на март или около началото на април. Оптималната температура за засяване на семена е 23-25 ​​градуса. Когато семената покълнат, е достатъчно 13-15 градуса. Когато първото листо се появи на кълновете, температурата може да се повиши до 23-26 градуса.

чисти листа

Кореновата система на домат тип пръчка, следователно частта от корените, която е отдолу, трябва да се изскубне. Благодарение на това кореновата система ще покълне много по-добре. Подбор се извършва само когато се формират първите два листа. Не забравяйте да ги поливате, преди да направите това, за да го извадите по-лесно от контейнера.

Трябва да получите разсад с бучка пръст, а коренът трябва да бъде съкратен с около една трета. Доматите трябва да бъдат засадени по схемата 8 на 8, приблизителната нормална влажност на въздуха е 60 процента.

вестници на прозореца

На какви заболявания са изложени доматите?

Като цяло доматите са много устойчиви, но все пак, понякога те са обект на различни заболявания. Препоръчително е да се извърши профилактика, така че храстите да останат здрави и спокойно да се развиват по-нататък. Нека да разгледаме болестите, от които вашите домати могат да се заразят:

болест атакува

 1. Горните листа започват да се извиват. Това се дължи на факта, че растението силно липсва калций. За да не се случи това, препоръчително е зеленчуците да се хранят с калциев нитрат.
 2. Листата пожълтяват. Опитайте се да вземете тези листа.
 3. Увреждане на плодовете чрез апикално гниене. Това неразположение се проявява от факта, че върху плодовете се образуват кафяви петна поради липса на калций. Решава се по същия начин, както при първото неразположение.
 4. Phytophthora. Това е доста сериозно заболяване. Засяга растенията през вегетационния им период. На листата започват да се образуват кафяви петна, чийто размер се увеличава много бързо. Нещо подобно се случва със стъблата. В този случай трябва по-често да проветрявате оранжерията, да поливате по-малко и да третирате с разтвор на меден оксихлорид.
 5. Кафявото петно ​​е неприятно гъбично заболяване. Той е в състояние напълно да унищожи домат. Проявява се под формата на големи петна от светло жълт цвят. Постепенно те променят цвета си, а също така се образува бял цъфтеж. За да премахнете проблема, трябва по-често да проветрявате и лекувате с меден оксихлорид.

здрави корени

Как да вземем домати

Периодът, в който те трябва да се събират, е от юли до август. Доматите се събират за два, а понякога дори и за три месеца. Времето, когато трябва да вземете домати, се влияе от периода, в който са били засадени. Отглежданите на открито ранни домати започват да узряват в началото на юни. Ако доматите късно узряват, тогава те узряват около началото на август. Ако берете сортове, чиято цел е осоляване, препоръчително е да направите това по-рано, отколкото настъпи първата слана.

Бъдете внимателни, когато скубете плодове, защото те могат случайно да бъдат натъртвани или надраскани. Лошите плодове също се скубят, а незрелите остават, докато узреят.

жътва

Отглеждаме домати на перваза на прозореца

Има такова разнообразие домати като „Балконно чудо", Точно това е идеалното за отглеждане на разсад от домати на балкона на къщата. Известен е със своите малки плодове, но с много приятна миризма и вкус.

саксии са

Отглеждането на този сорт е лесно. Трябва да вземете семената и да ги засадите в специална кутия, където почвата вече е изсипана. След това трябва да поставите нещо отгоре, например стъкло или полиетилен. На следващо място, трябва да поливате по-често, веднага щом земята започне да изсъхва. Не забравяйте да поставите контейнера с домати на добре осветено място, температурата трябва да е стайна температура. Около веднъж месечно трябва да оплождате домати, уверете се, че студен въздух не попада вътре.

След около 100 дни доматите ще започнат да узряват и всеки храст ще носи около един и половина до два килограма. При голям брой плодове клоните трябва да бъдат вързани, в противен случай могат да се счупят.

домати на перваза на прозореца

заключение

За да се получи добър добив, е важно да се придържате към селскостопанската технология на отглеждане на домати.Използвайте предоставените от нас методи и насоки, за да получите добри резултати. Не забравяйте да извършите профилактика срещу болести, подхранвайте и обработвайте храстите.

Отзиви
 1. Нина
  8.08.2018 14:47

  Реших сам да отглеждам разсад тази година. Използван биологичен тор за надеждност BioGrow, семената бяха накиснати. Разсадът е силен, стъблата са силни. Преди засаждането през април втвърдих разсад на балкона. Сега има домати като щик, разрошен и окачен на всеки клон на много парчета. Торенето вероятно има смисъл.

  Отговарям
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква