Най-добрите ранни нискорастящи сортове плодови домати за открита земя

Ранните сортове домати за открита земя по вид растеж са разделени на няколко групи. Параметърът за класификация е височината на доматения храст. Нискорастящите домати за открита земя са представени в четири сорта, които са комбинирани в две групи:

 • детерминанта;
 • superdeterminant.

Класификация на доматите по вид на растежа на храста

Височината на ранните нискорастящи сортове домати за открита земя, принадлежащи към определящата група растения, не надвишава един метър, супердетерминантните растения са с по-нисък растеж, горната им граница е 80 cm.

Подгрупа от стандартни растения се отличава от определящите домати. Тя включва сортове с компактна коренова система и силен ствол. Тези сортове с максимална височина на храста под 80 см са разпределени в подгрупа супердетерминиран домат.

Има много домати на открито с високи храсти (до 2 м), които имат неограничена сила. Всички те са групирани неопределени домати... Отстъпите изискват повече внимание, много време се отделя за формирането на храсти, за интензивно плододаване те се нуждаят от балансирано хранене. Затова ще сравним продуктивни сортове домати за открита земя, включени в групата на определящите растения.

стандартни растения

Характеристики на определящите домати

Можете да разберете защо всички супер ранни сортове най-често са от определящ тип по следните характеристики на храста:

 • броят на доведените деца е малък;
 • храстите се разклоняват слабо;
 • къси междувъзлия;
 • върху храстите се образува ограничен брой съцветия (6 бр.).

пасинки малки

След формирането на броя на плодовете, декларирани в описанието, храстите спират да растат. Цялата им сила отива в зреенето на домата, поради което най-ранните сортове обикновено са определящи.

Много много ранни сортове с много малък ръст принадлежат към групата на супердетерминантните домати. Спират да растат след връзване на 3 ръце. Ранното спиране на растежа обяснява ранната им зрялост.

брой плодове

Всички стандартни домати са високопродуктивни. Храстите им не растат дълго време поради малки корени, така че плодовете са ранно завръщане. Разбирайки термините, можете да разберете от описанието на сорта, който доматите узряват по-рано за отглеждане в открито поле.

Всичко за предимствата на нискорастящите домати

Можете да посочите причините, поради които трябва да изберете определящи ранни зреещи сортове домати за открита земя:

високодоходни домати

 • нисък растеж;
 • ранна зрялост;
 • ниска честота;
 • студоустойчивост;
 • лесно за поддържане.

Нискорастящите растения не се нуждаят от силни опори, някои сортове изобщо не се нуждаят от подкрепа. Определящите (супер детерминиращи) храсти са компактни, за растат им е необходимо само малко количество земя. Определящите и супер определящи сортове са чудесен избор за малки градини.

ниска честота

Ранната зрялост влияе върху времето на засаждане. За разсад, нискорастящите сортове могат да бъдат засети по-късно. Краткият период на зреене гарантира реколта дори при късна трансплантация (средата на юни) на разсад от домати в открита земя.

Ниските ранни сортове домати рядко страдат от късна болест. Фитофтора засяга храстите през август, а определящите и супердетерминантните сортове узряват през юли. Плодовете, събрани от здрави храсти, се съхраняват по-дълго и не се увреждат от гъбичките.

определящ и супердетерминант

Учените са разработили студоустойчиви сортове детерминанти за открита земя, някои от тях могат да се отглеждат по начин без семена. Засявайки семена от домати директно в земята, летните жители забележимо спестяват време и усилия.

За летен жител, нает на основната му работа, маломерните домати улесняват грижите. Много сортове не е необходимо да се връзват, някои от тях не трябва да премахват доведени деца. Най-лесният начин е да се грижите за стандартните домати.

по безразсъден начин

Ранни домати за салата

За лятна консумация в градината е необходимо да имате едроплодни сортове. Засаждайки няколко сорта салата (ранни, ултра-ранни) в градината, те постигат равномерно плододаване от юни до август.

домати за салата

Boney MM

Стандартна оценка за мързеливите. Нискорастящ (50 см), ултра ранно узряване Бони ММ домати не се нуждаят от поддръжка и фиксиране. Сортът е подходящ за тези, които не обичат или не знаят как да отглеждат разсад. Семената могат да бъдат засети под фолиото в началото на май, а през юни могат да бъдат засети на постоянно място.

Доматите започват да узряват 80-85 дни след покълването. Разсадът е готов за трансплантация след месец, затова семената за разсад се засяват късно - в началото или средата на април. Салатни плодове, червени, полукръгли, с тегло до 70 гр. От храстите, засадени в почвата през първите дни на юни, първата реколта може да бъде събрана в края на месеца. От един храст можете да получите около 2 кг домат.

степен за мързеливите

Малина изненада F1

Хибрид от определящ тип, храстите високи 80-90 см образуват мощна коренова система. Растението обича добре оплодена, рохкава почва. Добивът е забележимо по-висок в лехите, където се извършва редовно торене с минерални торове.

Плодовете са малиновидни, плоско-кръгли, едри. Масата на един домат е от 300 до 500 гр. Пулпата е гъста, без празнини и има хармоничен вкус. Назначение салата, добив 15 кг / кв. м.

малинов хибрид

Ранно узряване на универсални домати

Не можете да направите без ранно узряване домати с универсално предназначение в градината. Руските жени традиционно приготвят домати за зимата през лятото и началото на есента. Именно сортовете (хибридите) с универсална употреба са подходящи за всички видове заготовки.

универсални домати

Sanka

Този сорт започва да пее по-бързо от другите. Санка е обичана от баби, които продават домати на пазара. Първите домати започват да пеят 75 дни след покълването. Плодовете са красиви, кръгли, червени с добър вкус, балансиран по отношение на захари и киселини. Размерът на домата е малък, те могат да бъдат поставени на заготовки, за приготвяне на салати.

отглеждат баби

Семко 18 F

Хибрид, устойчив на топлина, суша, болести: Alternaria, TMV, апикално гниене. В открито поле доматите от сорта Semko 18 F1 моля със стабилен добив. При гъсто засаждане (5 храсти на 1 кв. М.) Се събират 10 кг вкусни плодове на единица площ.

Характеристики на домата Semko 18 F1:

топлоустойчив

 • тегло - 140 g;
 • форма - закръглена;
 • цвят - червен, наситен;
 • пулпата е гъста.

Плодовете не се напукват, имат добър вкус и са универсални. Храстите са компактни, детерминирани, нисколистни, високи до 1 метър. Беритбата започва след 85-90 дни от покълването.

гнило разнообразие

жар

Любителите на розовите домати ще харесат розовите ранни домати Стафиди. Доматите са узрели за 80 дни. Плодовете не са едри, тежат 100 г, съхраняват се дълго време, не се влошават по време на транспортиране. Пулпът е вкусен, сладък. Грижата за храстите не е трудна, те могат да достигнат височина от 50 см. Променливи свойства на ранното узряване сорт Zest:

 • мразоустойчив;
 • толерира недостатъчно осветление;
 • има добър имунитет към някои вируси.

като розово

Френски куп

Нов определящ домат, средно ранен, маринован. Храстите с височина до 1 метър се нуждаят от подкрепа и връзване. Не е необходимо да изтривате пасинките си. Сортът изненадва с необичайно красиви гроздове плодове с пръсти.

Едно растение може да образува 5 до 20 четки. Един букет се състои от 6-10 червени домата с тегло 80-100 г. Схемата за засаждане на домати на открито Френски куп: 5 растения на квадратен метър.

пасинките се изтриват

боец

Прекрасен ранен зреещ домат за открита земя. Сортът е много популярен сред любителите производители на зеленчуци. Стандартни храсти, ниски (до 40 см). Грижата за тях е много проста, няма нужда да връзвате и премахвате доведени деца.

Размерът на плодовете е среден (до 180 g), червен цвят, универсално предназначение. Сортът може да се отглежда на открито в Западен Сибир. Основните предимства на борца с домати:

 • добив;
 • ранна зрялост;
 • гъвкавост.

прекрасно ранно узряване

Домати джуджета

Миниатюрни доматени храсти ще украсят малка градина. Ултра ранните сортове домати от стандартен тип са много декоративни, могат да се засаждат в цветни лехи, да се отглеждат в саксийна култура на лоджия или тераса.

Джудже хибрид F1 Red Pearl ще се хареса на феновете на мини-доматите. Миниатюрните стандартни храсти с височина 30 см дават 30 малки, червени домата с тегло около 20 г. Храстите не е необходимо да се приковават, те са компактни, могат да растат и дават плодове при слаба светлина. Плодовете започват да пеят 85 дни след покълването. Има мини домат Перлено жълто със сходни характеристики. Разликите са само в цвета на доматите.

малка зеленчукова градина

Друго миниатюрно растение заслужава внимание. Определящият сорт Bullfinch расте добре на балкона и в открито поле. Храстите са ниски (до 40 см), започват да дават плодове на 75-ия ден. Доматите са червени, закръглено-сплескани.

Суперпродуктивни нискорастящи домати

Необходимо е да изберете от огромен брой семена супер добивни сортове домати за открита земя. От малък парцел с минимални разходи можете да получите добри добиви от тях.

зелени в саксии

Ямал

Стандартният нискорастящ (35 см) сорт Ямал показва добър добив. 10 кг домат се берат от квадратен метър. За нискорастящ сорт това е отличен показател. Стойност на сорта:

 • супер студоустойчивост;
 • устойчивост на топлина, суша;
 • размножава чрез засяване на семена в земята и чрез разсад.

отличен индикатор

Ivanych

Отличен продуктивен сорт с детерминиращи храсти. Височината на гъсто листните храсти е 90 см. От квадратен метър се събират 20 кг средни по размер кръгли плодове. Максималното тегло на един домат не надвишава 200 g.

Плодовете са розови, универсални, добре се понасят. Маринадите се правят от домати Иванович, правят се леки, летни салати. Ценни качества:

 • отлична транспортируемост;
 • добро качество на вкус;
 • имунитет към TMV, Fusarium, Alternaria.

гъстолистни храсти

Розово чудо

Розовото чудо е поразително в своята продуктивност. От квадратен метър се берат до 19 кг средно големи розови плодове. Теглото на плода не надвишава 110 г. Карпалов домат, 6-7 розови плода се образуват в клъстера.

Кашата ще се хареса на всеки гурме със своята плътна структура и добър вкус. Супер рано домати розово чудо имат редица предимства:

 • имунитет към повечето заболявания;
 • ранно съзряване (82-85 дни);
 • висока производителност.

неговата производителност

Отзиви

Матвей, Волгоград

Занимавам се с отглеждането на домати за продажба. Вече няколко години засаждам Розовото чудо.Сортът се купува добре, няма проблеми с транспорта. Купувачите хвалят доматите за техния вкус. Вярвам, че розовото чудо е най-добрият домат за употреба на открито.

Людмила, Твер

Засаждам семената си всяка година домат Санка... Доматите са непретенциозни. Няма никакви оплаквания за вкуса, доматите са рано, така че не трябва да очаквате високо съдържание на захар от тях. Използвам домати за мариноване, кожата не се напуква и не губи формата си по време на обработката.

непретенциозни домати

Татяна, Новгород

За първи път засадих домати Иванич от компанията "Семена на Алтай". Храстите растат точно със същия размер, както е посочено в описанието. Доматите също отговарят на заявените характеристики. Претеглени доматите, средното тегло на плодовете се оказа 180 g.

Розовите плодове зарадваха със своя вкус и елегантен външен вид. На рязане месестата каша изглежда много апетитна, няма жилави влакна. Мога да отбележа малък недостатък на сорта Иванич: той е чувствителен към късна болест. Някои от храстите ми са болни днес, трябваше да се лекувам.

външен вид

Анна, Екатеринбург

Имам екстремни условия за зеленчуци на дачата си. Взимам вода за напояване директно от кладенеца, има достатъчно плевели в леглата. По съвет на колега от работа закупих семена домат Буян... В края на лятото тя започна да уважава сорта за неговата непретенциозност. Въпреки че не му създадох нормални условия, той ме зарадва с реколтата.

Характеристики на грижите и засаждането на нискорастящи домати

Купете семена в специални магазини, преди засаждането, извършете обработка чрез барботиране. Използвайте аквариум процесор, за да извършите обработката преди сеитбата. Необходими са 30 минути за насищане на семената с кислород.

грижи и засаждане

Преди сеитбата семената трябва да се накисват във всеки стимулатор на растежа. Когато избирате хибридни нискорастящи домати, вземете предвид увеличената им нужда от минерални торове. Придържайки се към схемите за коренно-листна обработка, предлагани на производителите, можете да получите достойни добиви от домати в открито поле.

Определящите високопродуктивни ранни зреещи сортове с едри плодове са най-добре вързани за опора. Обвързаните клони са по-малко склонни да се счупят под натоварването на плодовете. Чистите плодове, без да докосват земята, е по-малко вероятно да се разболеят, те се съхраняват по-дълго. Почвата под храстите може да бъде покрита със слой мулч (10 см), което също ще предпази растенията от гъбична инфекция.

като чушки

заключение

Избирайки нискорастящи сортове домати за открита земя, можете да намалите излишните грижи за грижите за домати няколко пъти. След като отделите малко време, можете да си осигурите вкусни пресни домати, да направите подготовка за зимата.

намаляване на караницата

Отзиви
 1. Оля
  7.07.2018 07:54

  Отглеждам само нискорастящи домати, за тях е много по-лесно да се грижат, а добивът е доста голям. Оплодявам разсад с „BioGrow”, Ускорява растежа и предпазва от различни заболявания.

  Отговарям
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква