Най-добрите и продуктивни сортове домати за Беларус в оранжерия и открито поле

Когато избирате сортове домати за Беларус, на първо място, трябва да обърнете внимание на растенията, зонирани към местните условия. Редица институти и селскостопански предприятия на Беларус се занимават с развъждането им, които са постигнали отлични резултати. Компаниите за семена в Холандия произвеждат домати, които са максимално адаптирани към условията в региона. Те предлагат сортове домати за Беларус, сред които има много високопродуктивни хибриди за защитена земя. Също така, сортовете от сибирската селекция са подходящи за умерено топлото беларуско лято, което лесно може да издържи на атмосферните натоварвания при незащитени почвени условия. Изборът е огромен, за всеки, дори много взискателен вкус.

Четири агроклиматични зони на Беларус се различават по продължителността на периодите без замръзване и количеството на валежите. Тези характеристики са добре познати на собствениците на жилища. Всеки се опитва да избере най-добрите сортове зеленчуци, като се вземат предвид техните възможности, сеитбообращение, засета площ, наличието на оранжерия, оранжерия.

Много условия влияят върху избора. Но основните от тях са времената на зреене на доматите, степента им на приспособимост към метеорологичните условия и производителността. Всеки сам решава кои сортове да избере. За мнозина основният аргумент е екзотичният цвят, форма или размер на доматите. По-удобно е доматите да се разделят на две групи, за открита и защитена земя.

Домати за открита земя

Доматите с кратък до среден период на зреене се отглеждат на открито, опитвайки се да приключат беритбата преди студеното време. Обикновено това са растения с ниска или средна височина на храста, независимо ограничаващи се в растежа. Те включват домати джудже, с нисък храст от 35-50 см. При недоносените домати често има стандартен тип храст, който може да издържи добре натоварвания и не се нуждае от стеблово връзване към опора. Средно големи сортове домати за открита земя могат да достигнат височина от 1,5 метра и обикновено са прикрепени към асма или завързани с колове.

Отглеждането на домати в открито поле изисква растенията да са устойчиви на вредители, вирусни и гъбични заболявания. Подобни качества винаги присъстват в районираните беларуски домати с генетична резистентност към локални патогени.

Също така важно за растенията, отглеждани в открита земя в Беларус, способността да издържат на краткотрайни студове, стресове, свързани с изсушаване на почвата, високата й киселинност.

Често отглеждането на домати в открита земя се извършва под леки филмови заслони поради рисковете, свързани с ниските летни температури, честите дъждове и студената роса.Изключение правят сортовете домати за открита земя от селекция от Беларус и Сибир. Някои видове с ранно зреене могат да се отглеждат чрез директно засяване на семена в земята. Но в повечето случаи доматите за открита земя се отглеждат в разсад. В зависимост от датата на завръзващите студове и вегетационния сезон на растението се избира датата на засяване на семена за отглеждане на разсад.

доматени храсти в открито поле

Ранни сортове домати за открита земя

Такива домати се отличават с отлична устойчивост на климатичния стрес, са много непретенциозни, те се засаждат в земята с края на пролетните слани.

 1. Сорт „Отличен 176“ е тестван от няколко десетилетия отглеждане. Това е зониран домат. Бушът достига височина 50-70 см с плодове с тегло 90-100 г, червен цвят. Универсалното предназначение позволява използването на плодове във всякакъв вид детайли.
 2. Хибрид "Euro F1" Това полуопределен домат се отнася до ранните средно големи хибриди с тегло на плода около 70-120 г. Сортът е реколта, добива до 11-15 кг на кв. метра площ.
 3. Сорт "Мото" ранен нисък домат с определящ тип храст, подходящ за отглеждане под лек филмов капак. Плодовете достигат тегло 60-100 гр. Частично устойчиви на късен блясък, фузариум, кладоспориум.
 4. Сорт "Izumrud" е нискорастящо, определящо растение, със средно тегло на домата около 80-90 г. Предимството на тези домати е добрият добив и вкус. Устойчив е на късна светлина.
 5. Сортът „Krokha“ има най-краткия вегетационен период, изпреварвайки останалите домати по отношение на скоростта на зреене с почти седмица. По време на вегетационния период оформя малки, червени плодове с кръгла форма, с тегло до 35 г, много сочни и сладки.
 6. Сортът „Пралеска“ е средно голям, детерминиран домат със средно тегло на домата около 100 г. Формата на плодовете е кръгло-плоска с малък нос. Използва се за салати, доматени полуфабрикати, консерви. Доматът е устойчив на късен блясък, отзивчиви към поливане и хранене.
 7. Хибридът "Storm F1" е средно голям полудоопределящ домат с висок добив. Плодовете тежат до 120 g, подходящи за всички видове консерви. На кв. на метър площ се засаждат не повече от 3,5 растения, които се извеждат на 2 ствола. Добивът е 11-15 кг на квадратен метър.
 8. Сортът Пожар е средно голям домат с плодове с тегло до 110 г. Сортът се отличава с добра устойчивост на болести.
 9. Сорт „Ранен-310“ е средно голям домат с червени плодове с тегло около 50-90 г. Предимствата на домата включват приятен вкус, високо съдържание на витамин С в плодовете и добър добив.
 10. "Печеливш" - отдавна успешно се отглежда в Беларус. Определящ домат с височина на храст 50-70 см, непретенциозен в грижите. Плодовете са червени, тежат около 60-90 г. Растението последователно дава добра, здрава реколта.
 11. Сорт „Раница“ - средно голям домат, определящ тип с плодове с тегло 50-70 г, червен цвят, кръгло-удължена форма. Устойчив на основни видове заболявания, реагира добре на качествена грижа.

Всички тези домати се отглеждат в резултат на работата на белоруските животновъди и са идеални за местните условия.

поява на домат изумруд

Средно ранни сортове домати за открита земя

Доматите с вегетационен период от 95-115 дни могат да се отглеждат на открито, особено подходящи за открита земя в Беларус за деца и половина.

 1. Сорт „Калинка“ - средно едър, определящ домат, с плодове с тегло до 70 г. Вкусът на плодовете е отличен, добивът е добър.
 2. Сортът „Подарък“ е нискорастящо растение с височина на храста само 48 см, но плодовете натрупват тегло в 120 гр. Производителност на кв.м. квадратен метър е 8 кг. Вкусът на плодовете е отличен, подходящ за всички видове доматени препарати.
 3. Сорт „Награда“ - по-нисък с височина на храст 40-45 см, определящ, с ниско тегло на домати, само около 70 г, се използва за мариноване и готвене на домати полуфабрикати.
 4. "Peremoga" - среден размер, полуопределен, с плоски кръгли домати със средно тегло 100-130 г. Сортът се отличава със стабилна продуктивност и вкусни плодове.
 5. Сорт „Vilina“ е средно голям, определящ домат с тегло на плода около 80 г. Отзивите говорят за отличен вкус.
 6. Сорт „Ружа“ е средно голям домат, с плодове, средното тегло на всеки от тях се колебае около 60-90 г. Вкусът е отличен, подходящ за всички видове доматени препарати.
 7. Orange-1 е детерминиран домат с необичайни портокалови плодове. Плодовете са кръгли, с гладка кожа и средно тегло 90-120 g, се отличават с високо съдържание на каротин.
 8. Сорт „Вежа“ - висок неопределен домат с плодове, средното тегло на които е 80-120 г. Вкусовите индикатори имат най-висока оценка, висок добив.
 9. "Boom F1" е полуопределящ, плодотворен хибрид с плодове около 110-120 г. Производителността е 12-16 кг на кв.м. м площ. Той демонстрира най-добрия добив във временните оранжерии с филм. Използва се за салати и всички видове зимни препарати.
 10. Сорт "Агат" - нисък, детерминиращ домат с плодове с тегло около 100 гр. Различава се в отличен вкус и устойчивост на често срещани болести.
 11. "Старт F1" е индетерминиран хибрид с добив от 12-15 кг на кв. квадратен метър, с доматена маса от 90-130 г. Доматът е универсален, има отлични търговски и потребителски характеристики.

Тези сортове домати се препоръчват за засаждане в открита земя в Беларус. Те са вписани в държавния регистър. На генетично ниво те имат защита срещу повечето патогени на вирусни и гъбични заболявания, някои видове вредители.

Сорт Калинка

Сортове домати за оранжерии

Отглеждането на домати в оранжерии предлага много предимства, което ви позволява да коригирате параметрите на околната среда за специфичните нужди на зеленчуковите култури. В оранжерии можете да отглеждате домати с помощта на разсад или да засявате семена директно в земята. Последният метод значително намалява разходите за труд и времето за грижа за растенията. Не е необходимо да засаждате разсад, а самите разсад не губят време за оцеляване на ново място. За този метод на отглеждане се препоръчват семена от домати от сорта „Силует“, „Беле“, „Алказар“, „Геронимо“, „Раиса“, „Магнус“, „Тривър“, „Малика“, „Меден салют“, „Подарък на жена“.

Вземете домати с кратки вегетационни периоди, способността да понасяте ниски температури, слаба светлина.

Холандските животновъди имат много такива видове домати за оранжерията, но за тях е доста взискателно да се грижат.

доматен силует и малика

Обърнете внимание на холандските, плодотворни сортове:

 • "Белфаст F1" - подходящ за всички видове оранжерии, не се страхува от температурни натоварвания, образува плодове с тегло до 300 г, с отлични потребителски характеристики;
 • "Aksai F1" - се характеризира с кратки срокове на зреене, с плодове с идеално търговско качество, с тегло 140-180 g, узряващи едновременно на няколко групи;
 • "Panekra F1" - хибрид за всяка оранжерия с големи домати, които не са склонни към напукване и тежат 300-450 g;
 • "Sakura F1" е хибрид, пригоден за слаба светлина и ниски температури, с домати с ниско тегло до 20 g и изключителни вкусови характеристики.

Домат Aksai F1

Оранжерийните хибриди задължително имат защита срещу повечето заболявания, характерни за оранжериите.

Към днешна дата най-добрите сортове домати за Беларус по отношение на добива са: Harmony F1, Verlioka F1, Fanta F1, Alcazar F1, Alhambra F1. Дават от 1 кв. квадратен метър от около 14-16 кг домат.

За градинари, които отглеждат домати с помощта на разсад, могат да бъдат безопасно избрани растения с по-дълги вегетационни сезони. Семената могат да бъдат засети още през февруари. Времето трябва да се коригира, за да отразява качеството на оранжерията. До периода на трансплантация до място на постоянен растеж разсадът трябва да е на възраст 55-65 дни.

verlioka домат

В този случай всякакви сортове, които могат да растат в условията на беларуското лято, са подходящи за оранжерии. Това могат да бъдат високи неопределени лози или домати с ограничен растеж. С правилните усилия и отделянето на време за разсад, можете да сте сигурни, че отличният резултат няма да ви накара да чакате.

Запознайте се с новостите на беларуската школа за развъждане и изберете за себе си най-добрите сортове домати, които тепърва започват да се появяват на пазара. Катедрата по селскостопанска биотехнология и екология на Беларуската държавна селскостопанска академия обяви тази година сортовете "Беркут", "Гарант", "Зорка", "Черешал корал", "Стрела", "Ирма", "Тийл", "Тамара", "Хибрид F1 Адапт", „Хибрид F1 Александър“. Тези новости очакват оценката на собствениците на лични парцели и градинари. От тези, които ще могат да ги изпробват на практика, в градинските парцели зависи и ще им даде достойна оценка.

За почитателите на екзотичните растения пазарът предоставя цял списък с домати, които са много необичайни по форма и цвят. Черните, жълтите, лилавите и дори белите домати се предлагат на градинарите от учените. Новите артикули също се различават по вкус, наподобявайки чушки или дини. Но винаги трябва да засадите няколко доказани сорта, за да получите гаранция за добив.

Отзиви
 1. Валентин
  8.08.2018 21:20

  Отлично разнообразие от домати "Зората". Миналата 2017 година дадоха един домат за проба. Хареса ми вкуса и естествено запазих семената за себе си. Тази година го засадих. Много съм доволен. Добив, вкусен, непретенциозен, когато се отглежда в предградията.

  Отговарям
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква