Как да подготвим доматените семена за засаждане на разсад, обработка и накисване

Подготовката на доматените семена за засаждане на разсад е важна и необходима, за да се намали впоследствие риска от развитие на голям брой проблеми. Благодарение на този етап рискът от развитие на гъбични заболявания на растението е сведен до минимум, а издънките изглеждат здрави, силни. Но приготвянето трябва да се извършва по всички правила, в противен случай производителите на зеленчуци рискуват да останат без реколта.

Правилен избор

Как да подготвим доматените семена за разсад? Ако беше решено сами да отглеждате домати, тогава това трябва да се направи от самото начало. Не е нужно да купувате разсад, а семена. Това е единственият начин да сте сигурни, че всички важни нюанси на грижата за тях ще бъдат спазени.

По-добре е да закупите зърно за сеитба, но можете също да съберете (само от висококачествена реколта). На опаковката винаги има чертеж на очакваната реколта. Важно е да се проучи времето за опаковане, посочено на опаковката, и особеностите на метеорологичните условия, които определен сорт може да издържи.

В региони, където климатът е студен, е по-добре да изберете ранни сортове. Късните сортове могат да се опитат и в топли райони. Важно е да се обмисли мястото, където ще бъдат засадени бъдещите разсад. Има специални сортове за оранжерията, откритата земя и дори за прозореца на къщата.

Веднага след като е избран сорт, възниква друг въпрос, как да обработваме семената, така че реколтата да е приятна в своето количество и качество, без да се появяват големи проблеми?

Подготовката на доматените семена за засяване на разсад започва с селекция. След извършване на покупката опаковката се отваря и започва селекция за по-нататъшни грижи. Изсипват се върху хартиена повърхност и се избират само тези, които са големи и плътни. Празни, малки ще трябва да бъдат изхвърлени.

доматени семена на масата

За правилното приготвяне на семената, чрез определяне на плътността им, течността с трапезна сол ще позволи. Веднага щом зърната попаднат в такова решение, веднага можете да определите частта за качество. Плътните семена завършват на дъното, а кухите изплуват на повърхността.

Дори върху закупените зърна от опаковката живеят много микроби и гъбички. Когато попаднат в земята, те започват активен живот. Първите издънки покълват слабо и умират. Следователно, подготовката на доматените семена за засаждане на разсад не е пълна без дезинфекция.

Рецептата на базата на калиев перманганат е ефективна и популярна. Но трябва да го направите правилно. Твърде наситен разтвор или увеличаване на времето на пребиваване на зърната в него влияе върху скоростта и качеството на разсада. Семената от домати в калиев перманганат трябва да бъдат не повече от 35 минути.

Достатъчно е да добавите 1 g калиев перманганат във водата и да разбъркате добре. След като зърната са били в този разтвор за определеното време, те се промиват с обикновена вода и се оставят да изсъхнат напълно в топло помещение.

Подготвителни стъпки

Подготовката на доматените семена за сеитба включва процедури за укрепване на растението, намаляване на риска от болести и увеличаване на бъдещите реколти. Преди засаждането на разсад, семената трябва да бъдат подложени на дезинфекция, закаляване, барботиране и допълнително подхранване.

Много производители на зеленчуци, щадящи времето и усилията, се чудят дали е необходимо да се накисват семената? Третирането на доматените семена преди засаждането няма да направи без накисване. Семената могат да се напълнят с тънък слой стопена вода или дъждовна вода за 48 часа. Ако се излее твърде много вода, тя може да изгние.

Има много други решения за накисване на семена от домати, които градинарите използват. Можете да използвате сок от листата на алое или закупено решение. Третирането на доматените семена преди сеитбата може да се извърши с разтвори на базата на натриев хумат, Циркон или Епин екстра. Те стимулират растежа и укрепват култивираните растения.

Предварителната подготовка на доматените семена се продължава с процедурата на закаляване. Накиснатите зърна трябва да преминат през етап на втвърдяване. Втвърдяването на доматените семена преди засаждането се препоръчва за устойчиво пренасяне на неблагоприятни метеорологични изненади в бъдеще (вятър, горещи дни или студени нощи).

накисване на семена от домати

За да втвърдите бъдещите растения, трябва да поставите зърната във влажна кърпа и да оставите да лежат при температура 20 градуса за около 12 часа, след това кърпата се премества на студено място в продължение на 7 часа. Трябва да втвърдите семената по този начин в продължение на три дни. През целия този период трябва да наблюдавате температурата и влажността на въздуха, в противен случай посадъчният материал може да изгние или да мухъл.

Втвърденият разсад няма да се поддаде на температурните промени и ще издържи лошото време.

Обработката на доматените семена преди сеитбата изисква процедура за дезинфекция. Дезинфекцията на семената се извършва по голямо разнообразие от рецепти, като най-популярните се приготвят на базата на 0,1% калиев перманганат и 10% водороден пероксид.

Преди сеитбата семената на домати също се нуждаят от процедура като барботиране. Тя позволява на семената да набъбят, да се наситят с кислород и покълнат по-бързо в бъдеще. Семената се заливат с половин чаша вода и се разбъркват периодично (бълбукащи) в продължение на 4 часа. Ако къщата има аквариум, тогава можете да свържете тръбата към компресора. Зърната ще бъдат допълнително обогатени с кислород. След известно време те се поставят върху суха кърпа, за да изсъхнат напълно.

Предварителната обработка на доматените семена за увеличаване на добивите се извършва с презареждане. Следващата рецепта е популярна. Нитроаммофоску, натриев хумат и дървесна пепел се заливат с литър вода. Зърната от домати в калиев перманганат се съхраняват в специално направена торба с марля, която се потапя в получения разтвор за половин час. След това семената са във влажна кърпа, докато започнат да покълват. Веднага след излюпването на първите кълнове, те се трансплантират в подготвената почва.

За да се обработи доматените семена преди засаждането не е напразно, всеки етап трябва да се извърши правилно. Мястото на по-нататъшно засаждане на разсад, вкусът, височината на храстите, метеорологичните условия и други фактори се вземат предвид.

Повече за процедурата на накисване

На въпрос дали е необходимо да се накисва доматените семена преди засаждането, ще бъде даден недвусмислено положителен отговор. Накисването на семена от домати се препоръчва за растеж и висок добив. Ако прескочите този етап, тогава разсадът ще излезе зле и храстите ще бъдат податливи на много заболявания, както и вредители. Реколтата също няма да зарадва с качеството и количеството си. Дали да накисвате семената е работа на всеки, но по-нататъшният резултат ще зависи от този етап.

Накисването на семена от домати може значително да намали риска от тези проблеми. Изключително рядко е третираните семена да станат податливи на болести.

засяване на домати в оранжерия

Има много рецепти и начини за накисване на семена от домати преди засаждането. Колко можете да накиснете доматените семена зависи от рецептата и използваните съставки. В какво можете да потопите базата за кацане? Рецепти, които са популярни и ефективни сред агрономите и градинарите любители.

 1. Можете да накиснете подготвената основа в сок от алое. Продуктът е безопасен, естествен и питателен. Повишава устойчивостта на растенията към болести, стимулира растежа на всеки етап от развитието. Как да накиснете семена в сок от листа от алое? Месестите листа от алое се поставят първо на студено място. След това сокът се изцежда. Може да се използва чист или смесен с вода. Тъкан торбичка, съдържаща съдържанието се потапя в разтвора за 24 часа.
 2. Полезно е семената да се варят в състав от дървесна пепел. 60 г пепел се разтваря в един литър вода и се оставя за два дни да се влеят. След два дни инфузията е готова за употреба. В инфузията за обогатяване с минерални компоненти трябва да оставите основата за 4 часа.
 3. Обработката на семена от домати може да се извърши в разтвор с Epin. Това е лекарство на растителна основа, което не само стимулира растежа на растенията, но и повишава устойчивостта му към различни неблагоприятни фактори (липса на светлина, студено време). 5 капки от препарата се добавят към топла вода (100 мл) и се оставят за около два дни. Epin за разсад се използва за стимулиране на процеса на покълване.
 4. Можете да накиснете доматените семена в смес на основата на цикория. Цирконовият препарат е мощен активатор на растежа на разсад и техните корени. Отнема около ден, за да накиснете семената в Циркон.
 5. Fitosporin може да се използва за накисване на семената. Това е биологично средство за защита на зърната от болести. Около 3 капки от лекарството се добавят към чаша вода и семената се накисват в продължение на три часа. След процедурата върху семената се образува защитен филм от полезни бактерии. Той предотвратява проникването на патогенни бактерии вътре.

Можете да накиснете доматените семена в разтвори с различни съставки, които ще повлияят положително на по-нататъшното развитие на култивирано растение: мед, гъби, чай, лук лук. Основното е да се спазват пропорциите, така че грижите да не навредят на бъдещите разсад.

Борба с болестта

Процедурата за дезинфекция е необходима, за да се отървете от всички патогени, които живеят върху черупката на семената. Най-често срещаните рецепти включват калиев перманганат и водороден пероксид.

 • Накисването на семена в домати с калиев перманганат се извършва с цел дезинфекция. Как правилно да накиснете доматените семена преди засаждането с калиев перманганат? Приготвя се леко розово разтвор. Ако сместа е наситена, тогава доматите могат да умрат. Съхранявайте семената в калиев перманганат за не повече от 35 минути. След 30 минути те се изваждат от сместа и се измиват. Можете да използвате сода за хляб за това. Това напълно ще дезинфекцира посадъчния материал.
 • Много лесно е да приготвите разтвора. В литър вода се разрежда 30 г сода. Семената се оставят в този разтвор за три часа. След това те се измиват с чиста вода и се поставят в марля, напоена с торове. Сеитбата на семена може да започне само след три дни. Благодарение на тези решения разсадът ще има силно стъбло, корени и висок добив.

поява на доматени семена

 • Как да третираме доматените семена с водороден прекис? За два дни можете да накиснете семената в 10% водороден прекис, за да постигнете дезинфекционен ефект. Количеството активна съставка трябва да е равно на броя на семената. Разтвор с водороден прекис намалява съдържанието на нитрати в плодовете, увеличава скоростта на покълване и укрепва имунната система.В допълнение, той помага да се дезинфекцира повърхността на всяко зърно, която често съдържа микроби и гъбички в латентно състояние.
 • Често градинарите използват биологичния препарат Fitolavin за самостоятелно отглеждане на домати. Съставът на базата на стрептотрицинови антибиотици предотвратява развитието на най-често срещаните заболявания сред доматите. Лекарството е абсолютно безопасно за хората и не влияе върху полезната почвена флора.
 • Термичната дезинфекция е популярна от древни времена. Методът ви позволява да се отървете от вредните микроби и да увеличите производителността. За тази цел в рамките на два дни ще бъде организирано място за посадъчен материал, където температурата на въздуха ще бъде около 30-50 градуса.

Ако вече на този етап започнете да се борите с бактерии и гъбички, тогава в бъдеще зелените храсти ще могат сами да се борят с нахлуването на патогенни бактерии.

Начало на сеитба

Приготвената основа трябва да премине през процеса на покълване в края. За тази цел доматените зърна се поставят върху влажна кърпа, покриват се с друг слой мокра кърпа и се извеждат в топла стая. Тъканта се навлажнява отново, ако е необходимо. Веднага след излюпването на първите кълнове, семената се засаждат в почвата.

Подготовката на домати за сеитба не е пълна без добра почва. За да покълнат семената, са необходими специални условия:

 • преди сеитбата почвата трябва да се налее с вряла вода, за да се отървете от всякаква инфекция;
 • дезинфекцирайте самите семена;
 • разхлабете почвата добре;
 • засадете не по-дълбоко от 1,5 см;
 • почвата не трябва да е студена;
 • наличието на достатъчно влага;
 • събуждане на семена от латентност.

почва за доматените семена

Има и други правила как да подготвите доматените семена за засаждане. Преди сеитбата те трябва да посетят топло място. Ако са на студа и веднага се засаждат в земята, тогава първите издънки ще се излюпят не след три дни, а след три седмици.

Можете сами да подготвите почва за доматените разсад. Черна почва, хумус, торф, суперфосфат или дървесна пепел ще ви бъдат полезни. Компонентите могат да се смесват заедно.

Когато сеете сварени зърна в един голям контейнер, трябва да спазвате правилата. Разстоянието между вдлъбнатините трябва да бъде най-малко 2,5 см. След засаждането контейнерът е покрит със стъклена или пластмасова обвивка. Почвата изисква редовно поливане и вентилация. Веднага след като се появят 90% от разсада, филмът се отстранява.

Когато определят времето на засаждане на зърно в земята, градинарите разчитат на личен опит, те трябва да вземат предвид климатичните норми, избрания сорт домати и условията, в които те ще растат.

Ако се планира разсадът да се отглежда в оранжерия, края на февруари се счита за най-доброто време за засяване на семена. За по-нататъшно отглеждане на открито, но под прикритие, най-доброто време се счита за началото на март, а без покритие - края на март.

Но някои производители на зеленчуци извършват всички действия, свързани с засаждането и грижите за растенията според лунния календар. Тя се разработва от астролози и агрономи. Според тях Луната, намирайки се на различни разстояния от Земята, действа върху цялата жива част на света. Засяването, пресаждането на растения е необходимо, когато луната расте. В този случай разсадът се развива добре и бързо. Лунните дати се изчисляват ежегодно различни.

Веднага след като се появят първите истински листа, разсадът се гмурка (прищипвайте дълги корени, без да докосвате слабите и късите). Големи и здрави храсти могат да бъдат трансплантирани в отделни контейнери, като например пластмасови чаши за еднократна употреба. Задължително е да направите дупки в долната част на чашките, за да не се застоява влагата.

доматен разсад

За да избегнете проблеми с разсад, трябва да спазвате важни правила за грижата за него:

 • трябва да поливате редовно, за предпочитане с поливаща течност, без налягане;
 • разсадът се поставя на добре осветено място, без чернови;
 • контейнерът трябва постоянно да се обръща от различни страни, така че стъблата да са равномерни и да не се разтягат нагоре;
 • трябва да има достатъчно място за развитието на всеки храст;
 • на всеки две седмици се препоръчва да се прилагат минерални или органични торове.

В грижите за доматените семена няма нищо трудно. Ако отделите малко повече време на подготвителния етап, като вземете предвид всички характеристики, тогава в бъдеще ще има по-малко трудности и резултатът ще изненада приятно.

Отзиви
 1. Мария
  11.11.2017 16:05

  Когато засаждам разсад, наторявам почвата с BioGrow - биоактиватор на растежа на растенията. Благодарение на него доматите не се разболяват и добивът им се увеличава значително. Можете също така да накиснете семената с него. Това ги кара да излязат много по-добре. Купих го вътре този магазин.

  Отговарям
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква