Супер агент за доматените разсад водороден пероксид

Какво градинари и градинари не правят, за да увеличат добивите или да се отърват от насекомите в леглата. Водородният пероксид е супер храна за доматите. За разлика от скъпите лекарства, които понякога са напълно неефективни, това лекарство може да се купи за стотинка във всяка аптека.

Водороден пероксид за дезинфекция

Много хора знаят, че посадъчният материал трябва да бъде дезинфекциран преди засаждането. Най-често за тази цел се използва йод или калиев перманганат. Но можете да обработвате доматени семена и водороден прекис.

Според учените семената на селскостопанските култури съдържат инхибитори. Те пречат на покълването на посадъчния материал. В естествената среда те се унищожават по време на процеса на окисляване. Но в селското стопанство за тази цел се използва пероксид. Семената от домати се напръскват със спрей бутилка с 1% растов водороден пероксид. Необходимо е да пръскате вече засетите в почвата семена. Така не само инхибиторите, съдържащи се в семената, се унищожават, но и цялата почва се дезинфекцира.

водороден пероксид

Друг начин за дезинфекция на бъдещите разсад. В 10% разтвор на пероксид е необходимо да накиснете семената за 25 минути, след което те трябва да се изплакнат под течаща вода и да се изсушат на батерия до хлабаво състояние.

Този инструмент се използва и като стимулант на растежа за зеленчукови култури. Материалът за засаждане на домати трябва да се накисва за 12 часа в 0,5% разтвор на пероксид. След това време семената също се измиват в чиста вода и се сушат. Този метод на третиране на семената гарантира 100% покълване.

Водородният пероксид за доматените разсад се използва и при лечението на кореновата система на доматите. Но в този случай всички тънки корени ще загинат, но върху самата коренище няма да останат никакви бактерии и гъбички.

обработка на разсад

Обработка на почвата преди засаждане на разсад

Инструментът намери приложение при обработката на земя в летни къщи. Повечето вредни насекоми предпочитат да зимуват в почвата. Ето защо, преди да засадите разсад в открита земя, се препоръчва да се дезинфекцира земята. Поливането на субстрата с разтвор на пероксид трябва не само преди засаждане на разсад, но и след прибиране на реколтата.

Необходима е само една бутилка от продукта за 4 литра вода. Разбъркайте добре разтвора с дървена пръчица, изсипете го в лейка и залейте с изкопаната почва. Поливането с воден разтвор се извършва през есента и пролетта, няколко дни преди засаждането на младите разсад в лехите.

хранят земята

Обработка на разсад и възрастни растения

При отглеждането на домати трябва да се обърне специално внимание на обработката на храстите.Доматите разсад са много слаби, така че се нуждаят от допълнителна стимулация на растежа. Химикалите могат да се използват като стимулант, но можете да направите без тях и да опитате да третирате разсада с разтвор на пероксид.

За да напръскате храстите, трябва да вземете 1 литър топла филтрирана вода и да разредите 1 супена лъжица в нея. л. кислородна вода. Разбъркайте старателно и изсипете в бутилка със спрей, като пръскането се извършва постоянно, докато разсадът не се трансплантира в земята. Препоръчва се пръскане веднъж седмично. При такова подхранване разсадът започва активно да расте в рамките на няколко дни след началото на процедурата.

разсад в страната

Но не само младите разсад се нуждаят от стимулатор на растежа. При определени фактори възрастните храсти също могат да растат лошо, да имат нездравословен вид и да изсъхнат. За да разрешите този проблем, можете да използвате водороден пероксид. Можете да дезинфекцирате рани и фрактури по стъблата. Мястото на счупването се смазва с пероксид и се запечатва с латекс.

Това лекарство се справя добре и с гъбични заболявания. Разредете 25 ml пероксид в 1 литър вода със стайна температура и напръскайте клоните и листата на доматите с получената течност.

Пероксидът също може да се справи с такова често срещано заболяване от насаждения на нощник, като късната болест. В 1 литър вода разредете няколко капки йод (можете да направите без него) и 35 мл пероксид. Пръскайте растенията, докато всички признаци на късен блясък изчезнат.

къщи на прозореца

Приложение като тор за домати

С помощта на водороден пероксид можете оплождат домати... Разредете пероксида с вода (3 литра на 50 мл от продукта) и поливайте доматените храсти с получения тор. Можете да наторите както млади разсад, така и възрастни храсти.

Поливането на разсада с това средство помага на коренището да усвоява по-добре микроелементите и макронутриентите. Освободеният кислород "изяжда" малките корени, а също така унищожава всички патогенни бактерии и гъбички. Просто трябва да запомните, че не е препоръчително да поливате листата на растенията. Горната превръзка се прави не по-често от веднъж на 10 дни.

тор се налива

Когато поливате разсад от домати по този начин, трябва да следвате редица препоръки:

  • Водата трябва да прониква в земята на дълбочина над 15 см;
  • Необходимостта да се използва само топла вода (не студена);
  • При поливане на храстите течността не трябва да пада върху върховете и да ерозира земята около дупките;

лекарство за домат

Необходимо е да поливате храстите рано сутрин или късно вечер, когато слънцето вече е залязло (ако поливайте доматите когато грее слънце, те могат да се изгорят и да умрат).

Отзиви
  1. Ирина
    1.01.2018 21:08

    Методът е добър, аз самият го използвах постоянно преди, докато не открих биоактиватор за растежа на растенията BioGrow... В момента дори не знам лекарство, което може да се сравни с него по ефективност.

    Отговарям
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква