Методи за справяне с гроздова листна червей върху грозде с химически и народни средства

Сочните листа на градински дървета и храсти, като магнит, привличат различни вредители. Те не позволяват на културата да се развива нормално и растението не угажда с реколтата. Насекомите бързо се разпространяват върху огромни територии и унищожават градини. Гроздето особено страда от гроздова листна червей. Всички методи за борба могат да се окажат неефективни, тъй като пеперудата може да не бъде открита навреме. Тя лети не през деня, а през нощта, отглежда нелепо потомство, което обожава плодовете.

Описание на вредителя

Кръстеният листен червей намира лозата, където и да расте - в средната лента или на юг. Плодовете, повредени от насекоми, изгниват при мокро време и изсъхват при горещина.

описание на вредители

Външен вид на пеперуда и гъсеница

Размахът на крилата на гроздовата отвертка не надвишава 2 см, предните се отличават с пъстри цветове. Маслинени пера се редуват:

 • с кафяво;
 • водя;
 • червенокосите;
 • светло жълто.

Задните крила имат сив нюанс с тъмни ръбове. Пеперудата, чието тяло е дълго около 13 мм, снася продълговати, почти прозрачни леки яйца с диаметър малко повече от половин сантиметър. Зелено-кафявата какавида има същия размер, който се изостря в края. За зимата се изкачва в пукнатини в кората или в земята близо до корена на лозата.

гроздови храсти

Гъсеница с дължина до 10 мм яде плодове, които могат да имат различен нюанс - сиво, маслинено, светло жълто.

Жизнени етапи на вредител

Пеперудите напускат приюта и започват да летят, когато въздухът се загрява до 14 ° C. Женските индивиди живеят около 4 дни и снасят яйца. Седмица или 10 дни по-късно излизат гъсеници, украсени със златни щитове отпред.

живот на вредители

Самото листно руло се превръща в какавида за зимата и с идването на топлина отново се превръща в пеперуда.

Първото поколение вредители изяжда пъпки, венчелистчета и яйчници, второто пие сок от неузрели плодове, третото уврежда узряло грозде.

изяжда пъпки

репродукция

Пеперудата лети малко повече от месец. За 3-4 дни, които живее женската, тя снася до 160 яйца наведнъж на издънки, листа и дори пъпки. Една пеперуда дава не 1, а 3 поколения. Гъсениците, които живеят и се хранят 35 дни, заплитат лози и плодове с паяжини. Повредените плодове напълно изгниват по време на дъжд.

Пеперудите летят от едно растение до друго, покривайки всички лозя в региона.Първото поколение паразити се появява, когато листата цъфтят, второто поколение се формира от какавиди, третото в края на юли.

женски живот

Устойчиви и паразитни сортове

Страда най-много от вредител грозде, в плодовете на които има много етерични масла. Гъсениците на листния червей с удоволствие се наслаждават на гроздовете на френските сортове Пино Ноар и Алигота. Гроздето от молдовска селекция е по-малко засегнато от паразити:

 • Frumoasa Albe - имунизиран срещу основните вредители по културите;
 • В памет на Негрул - хибрид с гъста целулоза;
 • Декември - среден период на зреене.

Тези сортове обаче нямат 100% устойчивост на листната ролка. За да се намали рискът от увреждане на вредители, трябва да се вземат превантивни мерки.

паразит податливи

Какво допринася за появата на листната ролка

Мокрото и горещо време помага за разпространението на паразита. Пеперудата, превърнала се в какавида и се скрила в пукнатините на кората, добре понася зимата. Когато се появят листа, тя снася яйца, от които се формира първото поколение гъсеници.

Листовият червей прелита от една лоза до друга растение и покрива големи площи за кратко време, особено при меко време. Неприбраната трева в близост до храсти, останките от стъбла и фактът, че е трудно да се забележи нощна листоверка, допринасят за разпространението.

появата на листната ролка

Каква вреда нанася гроздето

Самата пеперуда и излюпените ларви не увреждат клоните, не докосват плодовете. Гъсениците ядат яйчник, пъпки и плодове. Градинарите забелязват, че по-често заразяват лозите с големи, плътни гроздове, които са пълни с плодове.

Вредителят може да унищожи до 80% от реколтата.

излюпени ларви

Признаци за заразяване с насекоми

Фактът, че на растението са се появили паразити, хранещи се с плодове, се посочва от паяжините, обгръщащи издънки и гроздове. Гъсениците ядат яйчниците, зелените и узрели плодове, а продуктите на гниене на вредители влияят негативно на състоянието на лозата.

инвазии на насекоми

Какво да правя

Ако в растението вече се е образувала паяжина, ще трябва да се предприемат мерки срещу всяко поколение грозде. За да се справят с вредителите, се използват различни методи, като се започне с поставянето на капани, изгарянето на засегнатия яйчник и издънки.

химикали

Знаейки как да се справим с листната ролка може да спестиш реколтата. За третиране на лози със значителен брой вредители се използват контактни и системни химикали.

химикали

За да унищожите малък брой паразити, използвайте:

 • Актар и Карбофос;
 • „Actellik и„ Кацане “;
 • „Бином и алатар“.

Лекарствата Алфацин, Фастак, Иванхое, Инта-Вир помагат да се справят с огромното население. Растенията се обработват при температура, която не надвишава 23 ° C.

брой паразити

Контрол с биологични инсектициди

Химическите препарати са опасни за човешкото здраве, натрупвайки се в плодовете, те отделят токсини. Можете да защитите реколтата от гнойни паразити, като използвате по-малко вредни биологични агенти. Преработката на гроздето с Bitoxibacillin или Lepiodocide се извършва на всяко десетилетие, докато популацията на листните червеи бъде напълно убита.

биологични инсектициди

Народни средства

С малък брой паразити си струва да се опитате да се справите с тях с нежен метод. Преди да се появят пъпките, стъклените буркани се пълнят с ферментирало сладко, конфитюр, меласа, завързват се за растенията до височина 1,5 м. Пеперудите ще се стичат до миризмата.

Пръскането с тинктура от тютюнев прах, отвара от пелин и чистотин, върхове от картофи и домати помага да се справите с листата на ролка.

народни средства

Условия и правила за обработка

Когато паяжина се появи на грозде, трябва да се борите с всяко поколение на паразита. Лозата се пръска 2 или 3 дни след намаляването на активността на пеперудите.Лечението с народни средства се извършва преди цъфтежа и при появата на яйчника. Химикалите и биологичните вещества трябва непрекъснато да се променят, в противен случай листната червей свиква с тях.

правила за обработка

Методи за профилактика срещу повторна инфекция

За да се предотврати появата на опасен вредител, при засаждането на грозде е необходимо да се спазват агротехническите изисквания, оставете голямо разстояние между редовете, което ще осигури добро осветление и вентилация на лозата.

За превенция:

 1. В началото на пролетта стъблото и издънките се почистват от стара кора, която трябва да бъде изгорена.
 2. След бране на плодовете, растенията се напръскват с течност Бордо.
 3. За зимата храстите и земята около тях се обработват с витриол - мед или желязо.

Необходимо е внимателно да се плеви площта от плевели. Пилета, скорци, таралежи помагат в борбата с листната червей, те изяждат ларвите.

методи за превенция

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква