Колко често и правилно да поливате разсад от домати в оранжерия и открито поле

За да поддържат високи добиви, градинарите трябва да знаят правилата как да поливаме разсад от домати. За доматените храсти обилното напояване е по-опасно от засушаването. Прекомерно навлажнената почва, намалява имунитета на растението, води до развитието на гъбични инфекции, гниене и появата на пукнатини в плодовете.

Постепенно търсене на влага

Най-важният критерий за това колко често трябва да поливате разсад от домати е възрастта му. Необходимо е също така да се вземе предвид състава на почвата, характеристиките на климата, преобладаването на дъжд или топлина, избрания сорт.

Има много правила за поливане на домати на открито. За разсад от всички сортове домати се изисква по-малко влага, тъй като кореновата система на младите издънки е по-малко разклонена и по-силна. Но сушата е опасна и за тях. Корените не са достатъчно дълги, за да поемат влагата от дълбините на почвата. Корените на възрастно растение могат да отидат дълбоко до един метър, където винаги има влага.

Съвети как правилно да поливате разсад от домати, в зависимост от етапа на тяхното отглеждане.

 1. Подготвената почва се излива в контейнер, предназначен за разсад. Залива се обилно с отстояла вода. След това започват да сеят напоените, покълнали семена. Вдлъбнатините със семената се поръсват със суха земя, контейнерът се покрива с филм и се отстранява на топло място. Веднага след като се появи по-голямата част от разсада, филмът се отстранява и разсадът се премества на добре осветено място. Целият период, след засяването на семената и преди отстраняването на филма, не е необходимо да се полива.
 2. След като поникнат повечето кълнове, покритието с филм се отстранява. Не можете да поливате още 2-3 дни. Крехките издънки могат лесно да се измият с поток от вода. Ако земята е много суха, можете да напръскате почвата със спрей бутилка. След това, преди да вземете, достатъчно е да поливате с вода веднъж на 7 дни.
 3. Следващата важна стъпка в растежа на разсад е разгръщането на първите листа. Поливането на разсад от домати се извършва само когато на почвата се появи сух горен слой. Трябва да продължите да използвате бутилка със спрей или малка поливка. Трябва да излеете вода между редовете домати, изключвайки контакт със зелената част.
 4. Веднага след като се разгъне втората двойка листа, се извършва процедура за бране. Как трябва да поливате разсад от домати след бране? Няколко дни преди това събитие разсадът се навлажнява и се прилага първото подхранване. Благодарение на това почвата омеква, става рохкава и когато храстите се отстранят от земята, кореновите клони няма да бъдат повредени.

доматен разсад в саксии

Поливането на домати след бране е за предпочитане с помощта на палети. В резултат на този метод на поливане корените ще растат и ще станат по-силни. Не забравяйте да направите малки дупки в дъното на съда, където расте доматеният храст. Чрез тях излишната влага ще напусне почвата. Ако това не е направено, растението може да изгние.

 1. След края на беритбата не можете да поливате разсад от домати в продължение на 5 дни, дори ако клоните и листата изглеждат бавни. През това време растението се адаптира, набира сила и вкоренява. Водата ще затрудни процеса на адаптация.
 2. След малко по-малко от седмица можете да започнете да поливате според общоприетата схема. Колко често да поливате разсад от домати, основната справка е сухата кора на най-горния слой на земята. Средно е достатъчно да поливате малки храсти на всеки 7-8 дни.

Колко пъти може да се полива разсад от домати? Понякога количеството може да се увеличи до два пъти за 7-8 дни или струва едно поливане на всеки 1,5 седмици. Колко често трябва да поливате разсад от домати до голяма степен се влияе от свойствата на въздуха в стаята и характеристиките на осветлението.

 1. След като младите издънки се засилят (след около 1,5 месеца), достигнат височина от 25 см, можете да започнете засаждането на постоянно място. 2-3 дни преди планираната трансплантация земята се полива обилно. Това ще улесни изваждането на разсад от контейнера.

Препоръчва се торене на гмурканите разсад, едновременно с поливане. Тази комбинация е благоприятна за растежа и развитието на растенията. Можете да определите нуждата от хранителни вещества по външния вид на разсада. Силното стъбло, богатите зелени листа свидетелстват за здравето. Достатъчно е да го нахраните две седмици след бране и отново след още 12 дни.

Ако листата пожълтяват, може да има липса на азот. Препоръчва се поръсване с амониев нитрат или урея. Дефицитът на фосфор е показан от лилавия оттенък на листата. В този случай суперфосфатът е най-добрият тор.

В парникови условия или в оранжерия режимът на напояване трябва да се следи още по-стриктно. По време на периода на покълване доматените семена трябва да се поливат според следната схема. Първото поливане се извършва след излюпването на по-голямата част от разсада. Следващият път трябва да го поливате само след 10-12 дни.

Как правилно да поливате разсад от домати

За да може растението да се развива добре и да получава само ползите от поливането, трябва да се спазват някои изисквания. Определено трябва да знаете с какво да поливате младите издънки.

 1. Поливането на разсад от домати трябва да се извършва само с топла вода. Студената вода може да намали устойчивостта на болести и често е причина за късна болест.
 2. За доматените разсад е полезно да се запасите с разтопена или дъждовна вода. На етапа, когато разсадът все още е малък, на улицата все още има сняг, така че можете да го използвате. Такава вода насърчава активен растеж, подхранва и повишава устойчивостта на болести. Възрастните разсад не се нуждаят от тази влага толкова много.
 3. Каква вода се препоръчва за поливане на разсад? Редовната вода от чешмата е твърда и съдържа много вредни примеси, така че е по-добре да я сварите. С течение на времето, когато разсадът се трансплантира на постоянно място, водата трябва да се защитава за 2-3 дни, като се пълнят резервоарите.
 4. Препоръчва се да се полива почвата преди торенето. Това ще позволи по-добро усвояване на всички хранителни вещества и няма да изгори кореновите клони.
 5. Всяка горна превръзка, преди да се приложи върху земята, трябва да се разрежда с вода.

почва за доматен разсад

Има още една важна препоръка как да поливате разсад от домати. Потокът от струята трябва да бъде насочен под основата на храста или между редовете, без да се удря в зелените части на растението. Влагата в зелените провокира гъбични заболявания, увеличава риска от слънчево изгаряне.

Най-добрият вариант за напояване е капковото напояване.

Отглеждането с тази опция за поливане става лесно и безопасно. Капковото напояване на домати в открито поле позволява водата да попада точно под корена на всеки храст, без да се измива земята или да се излагат корените. Подземното поливане намалява риска от върхово гниене.

Подземният напоителен капкомер е лесен.За капково напояване ще ви трябват обикновени, за предпочитане двулитрови, пластмасови бутилки, от които е изрязано дъното. Шията трябва да бъде затворена с капак. Правят се малки дупки в цялата площ на бутилката.

Готовият контейнер се поставя в предварително изкопана депресия в земята близо до всеки доматен храст, отрязан отдолу нагоре. Ако е необходимо, водата се излива в контейнера и тя бавно проглежда през направените дупки, ще потече към всички подземни клони.

Как да определите кога е време да поливате разсада си

Как да разберете, трябва да поливате разсад от домати или времето все още не е дошло, не всеки градинар може да определи. Следните съвети могат да ви помогнат:

 • почвата е суха, бледа, бучка;
 • ще помогне дървена пръчка или жица, която внимателно се задълбочава в почвата по ръба на контейнера, проверявайки съдържанието на влага в долните слоеве (ако пръчката остава чиста, без залепване на почвата, тогава е време да започнете овлажняване);
 • трябва да изкопаете дупка с дълбочина около 9 см, да вземете малко земя и да направите бучка (ако бучката се разпадне, тогава е време да навлажнете почвата, ако тя се слепва заедно, тогава напротив, трябва да изчакате малко с напояване);
 • можете да определите съдържанието на влага в почвата по тегло, контейнер със суха почва е много по-лесно, отколкото с мокра;
 • може да се определи по звука, за това е достатъчно да почукате по стените на чашата с молив: ако звукът е резонансен, тогава земята е готова за поливане, ако е глуха, тогава трябва да изчакате.

Правилното поливане на разсад се състои и в определяне на дозировката на водата. Докато разсадът е у дома в малки контейнери, те се нуждаят от малко влага.

доматен разсад в оранжерия

Може да се заключи, че доматените храсти трябва да се поливат рядко, но с добавяне на обилно количество вода. За да се запази влагата в почвата за дълго време, се препоръчва мулчиране. Най-горният слой може да бъде покрит с дървени стърготини или слама.

Овлажняване след трансплантация

Как да поливаме разсад от домати, отглеждани в парникови условия? Ако доматените семена се отглеждат в оранжерия, се препоръчва да започнете поливането само след появата на повечето разсад (това е около 3 дни след сеитбата). По това време на земята се е образувала суха кора.

В бъдеще е достатъчно едно поливане на седмица. Поливането по-често може да се извие и да пожълтее листа. Полезно е да се извърши разхлабване, което позволява по-бързото усвояване на водата в почвата.

Овлажняване на земята се извършва само с топла вода. Допълнителното пръскане е забранено. Веднага след като влагата се абсорбира напълно, се препоръчва да се проветри помещението.

разсад домати в саксия в градината

Поливането се спира, когато се формират плодовете и се предполага, че ще бъдат събрани скоро (някъде за около 20 дни). В противен случай цялата влага от корените ще премине в доматите и те ще започнат да узряват по-рано.

Колко често да поливате домати на открито? За да помогнете на разсада да се адаптира по-бързо на открити лехи, поливайте го с много вода на всеки 10 дни. Първите дни след трансплантацията на разсад в открити лехи не трябва да се поливат.

Необходимо е да се спазват редица препоръки как да поливате домати в открито поле.

 1. Не поливайте доматите през горещо слънчево време на деня. Кога е за предпочитане поливането на разсад, сутрин или вечер? Най-доброто време се счита за рано сутрин или вечер, когато слънцето залязва.
 2. Поливането на домати в открито поле може да се извърши по всяко удобно време, ако времето е облачно.
 3. По време на периода на образуване на яйчниците трябва да сте сигурни, че земята винаги е леко влажна.
 4. Разхлабването е необходимо след всяко поливане. Ще помогне за подобряване на доставката на кислород към корените.

Има правила за това как да поливате домати след засаждане в земята. Преди растението да започне да цъфти, трябва да има около 6 литра вода на всеки квадратен метър. По време на периода на активен цъфтеж нуждата от вода се увеличава, дозировката се добавя до 17 литра.Веднага след като се поставят плодовете, поливането се намалява отново. За нискорастящите сортове са достатъчни 5 литра, за високите - около 10 литра на квадратен метър.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква