Как правилно да обработвате гроздето с водороден прекис и нормите на консумация за пръскане

В последните дни на юли гроздето започва да узрява, но през този период листата и леторастите често са засегнати. Когато използвате химически препарат, културата не може да се консумира най-малко две седмици, поради което този вид лечение е противопоказан. Има фунгицид, който е безопасен за гроздето и хората. Възможно е да се обработва гроздето с водороден пероксид през целия вегетационен период без вреда за здравето.

Ползите от обработката на гроздето с пероксид

Най-често лекарството се използва за лечение на рани като дезинфектант. Но малко хора знаят за неговите безценни свойства за растенията. За грозде, използвано като:

 • бактерицидно;
 • фунгицид;
 • като допълнителен източник на кислород.

Водородният пероксид се разгражда на:

 • атомен кислород е силен окислител, способен да унищожава гъбични и бактериални спори;
 • вода.

Поради изброените качества в селското стопанство, лекарството се използва за пръскане на грозде срещу болести и за стимулиране на кълняемостта на семената.

Как да подготвим решение за обработка

В зависимост от целта на употреба се приготвят различни разтвори за обработка:

 1. За превенция. Добавете 300 ml водороден пероксид 3% към 10-литрова кофа с вода. Препоръчва се обработване на насажденията поне четири пъти на сезон.
 2. За лечение. В 8 литра вода се разрежда с 250 мл 3% пероксид.
 3. За по-добър растеж. За 10 литра вода се използват 250 ml 3% пероксид.
 4. За подобряване на покълването на семената. Кълновете ще бъдат по-здравословни, ако семената се накиснат предварително в разтвор, приготвен от половин литър вода и 25 мл 3% водороден прекис.

ПРЕХОД НА ХИДРОГЕН

Приготвеното решение ще ви помогне да постигнете тази цел само с правилната дозировка и употреба в умерени количества.

Показания за употреба

Често добре отглежданите гроздови разсад започват да умират в контейнери. Първо листата изсъхват, а след това растението умира. Най-честата причина е преливането, в резултат на което течността измества въздуха от земята, който съдържа кислорода, необходим за кореновата система. Поради кислородния глад, само ден по-късно започва процесът на отмиране на корените.

В този случай разтвор на водороден пероксид ще спаси разсада на всеки три дни.

По време на узряване на плодовете листата и леторастите засягат заболявания:

 • оидиум;
 • различни гниене;
 • антракноза;
 • мана.

Обработка на грозде

Пръскането с приготвения разтвор помага да се спестят насажденията. Също така използването на пероксид за лечение на грозде насърчава по-добър растеж и развитие на растението.

Правила за обработка

Преди да използвате инструмента, трябва да разберете как обработвайте гроздето правилно и да не му навреди.

Когато засаждате семена, се препоръчва предварително да обработите почвата и контейнера. За да направите това, смесете:

 • 4 литра вода;
 • флакон с лекарството.

Полученият разтвор се пролива три дни преди засаждането на разсад или семена. Тази процедура ще помогне да се убият всички патогенни бактерии, ларви на насекоми и яйца. Препоръчва се пръскане на почвата със същия разтвор след прибиране на реколтата. Когато са засегнати от заболявания, те се лекуват систематично, докато растението стане напълно здраво, но не по-често от веднъж на пет дни.

преработка на грозде

Преди да продължите с третирането на цялото грозде с пероксид, е необходимо да разгледате ефекта на разтвора върху няколко храсталака или листа и задължително върху всички сортове. Има моменти, когато вкусът на гроздето се влошава.Пръскането на растенията от вредители и болести се извършва внимателно. За това листата се третират от всички страни, както и стъблата.

Ако по време на прилагането на лекарството по почвата се появят бели петна, които наподобяват мухъл на външен вид, тогава поливането и пръскането на насажденията спира. Провежда се само периодично лечение с лекарството.

Евтин инструмент помага за вкореняване на резници. За да се изключи разпадането им, супена лъжица от препарата се разтваря в литър вода и резниците се запазват за определеното време. Преди засаждането земята трябва да бъде дезинфекцирана с водороден прекис. След подрязването на лозата се препоръчва обработването на разрезите с препарат, след което ги оставете да изсъхнат и ги покрийте с градинска смола.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква