Благоприятни дни за засаждане на домати през март 2020 г.

Качеството и зрелостта на доматената култура до голяма степен се влияе от периода на засаждане. Най-често сеитбата се извършва в началото на пролетта, така че трябва да знаете благоприятни дни за засаждане на домати през март 2020 г. Засаждането на растения в точното време ще ви помогне да предотвратите редица проблеми с по-нататъшната поддръжка.

Март за засяване на семена: плюсове и минуси

Засаждането на домати през март 2020 г. има редица положителни и отрицателни страни.

Списъкът на основните предимства включва следното:

 • при засяване в началото на пролетта разсадът ще има време да нарасне до необходимия размер и ще даде реколта през топлия период;
 • ниските температури на околната среда през пролетта няма да доведат до изсъхване на незрели растения;
 • според лунния календар, март има най-голям брой дни, благоприятни за сеитба.

Основният недостатък е високият риск от повтарящи се слани. Ранното засяване може да доведе до умиране на младите разсад поради излагане на студено време. Освен това почвата в началото на пролетния период може да не се затопли напълно.

Ранно засаждане - проблеми с обрасли разсад

Своевременно отглежданите разсад са основа за голяма реколта. Разсадът трябва да бъде пренесен в почвата на възраст 55-60 дни. Точният срок зависи от сорта отглеждани домати. Ако разсадът не бъде прехвърлен навреме в земята, те ще прераснат. Също така причините за свръхрастежа са:

 • ранна сеитба;
 • недостатъчно осветление;
 • неподходящ температурен режим;
 • обилно поливане;
 • често хранене.

Зарасналите разсад имат нисък имунитет, поради което е необходимо втвърдяване на разсад преди засаждане в земята. В противен случай има вероятност растенията да загинат. Първо, трябва да оставите разсада навън за 2 часа при облачно топло време и висока атмосферна влажност. През седмицата процедурата се повтаря няколко пъти с увеличаване на времето. След седмица разсадът се оставя за ден на открито и едва след това се прехвърля в земята.

Засаждане на домати рано

Кога да сеем домати за разсад през март?

Датите на сеитба за разсад варират в зависимост от няколко фактора. Необходимо е да се обърне внимание на култивирания сорт домати. По правило производителите посочват препоръчителния период на сеитба върху пакета със семена. Следните фактори също имат значение:

 • Метеорологично време. С настъпването на ранна и топла пролет сеитбата е разрешена в началото на март, а в случай на мразовито време е по-добре да отложите засаждането за 1-2 седмици.
 • Лунен календар. Разработен, като се вземат предвид агроастрологичните нюанси, календарът съдържа информация за фазите на Луната, която ви позволява да засадите домати в най-благоприятния период.
 • Състояние на разсад. При неправилна грижа или външно влияние разсадът може да няма време да се засили до началото на пролетта и в този случай се препоръчва да се забави прехвърлянето на растенията в почвата.

домати и разсад

Благоприятни дни за засаждане на разсад в оранжерията

Семената за разсад за по-късно пренасяне в открита почва се засяват през първата половина на март. Според лунния календар най-успешните дни за засяване на парникови домати са 3-5, 10 март, 12 март.

На открито

Препоръчва се засаждане на разсад от домати за открита почва през март 2020 г. на 20-ти, 25-и, 30-ти и 31-и. Семената от домати за отглеждане в открита почва се засяват по-късно от оранжерийните сортове, така че да имат време да се засилят и да придобият достатъчно мощна коренова система.

Засаждане на домати в открита земя

За домашни условия

При отглеждане на домати в апартамент, сеитбата на разсад е разрешена от началото на март до средата на април. Периодът от време се увеличава поради факта, че доматените храсти ще растат и ще дават плодове в същата среда. За активен растеж и обилно плододаване е необходима благоприятна среда. По-специално, когато сеете разсад у дома, трябва да обърнете внимание на следните фактори:

 • Температурни условия. Оптималната температура за доматените разсад през деня варира от 18 до 25 градуса. На тъмно температурата се оставя да спадне до 12-15 градуса.
 • Индикатор за влага. За да може разсадът да покълне навреме и да започне да се развива, нивото на влажност трябва да бъде в рамките на 65-75%.
 • Осветление. Независимо от сорта отглеждани домати, разсадът се нуждае от много естествена светлина. Препоръчва се контейнерът с разсад да се остави на перваза на прозореца, ако прозорците са обърнати на юг и не са покрити с дървета. Ако има липса на естествена светлина, е позволено да се използва изкуствено осветление.

Отглеждане на домат у дома

Неблагоприятни дни за сеитба и слизане

На 12 и 28 март не се препоръчва засяване на разсад и прехвърляне на разсад в открита земя или оранжерия. Тези дати попадат съответно на пълнолуние и новолуние. По време на периоди на промяна на лунните фази е по-добре да не се извършват никакви агротехнически действия, тъй като Луната влияе върху процесите на растеж и развитие на растенията. В моментите, когато Луната преминава от една фаза в друга, соковете се движат вътре в храстите и пресаждането може да доведе до нарушаване на процеса.

Какво влияе на времето за кацане?

Времето за засаждане на разсад, както и сеитбата за разсад, зависи от редица условия. Важно е да се вземат предвид региона на отглеждане, разнообразието от домати, климатичните особености.

област

Като планирате да засадите домати, трябва да се подготвите за метеорологичните условия и спецификата на почвата в определен регион. Като се имат предвид всички характеристики, ще бъде възможно да се отглежда голяма реколта и да не се сблъскват с проблеми с грижите.

Москва предградия

Сортовете домати, подходящи за отглеждане в района на Москва, започват да се сеят за разсад от ранна пролет до началото на април. Дългият период е свързан със спецификата на сортовете и метода на отглеждането им. Ако доматите са засадени в открита почва, трябва да определите момента, когато вероятността за завръщане на замръзване ще бъде минимална.

За различни територии на района на Москва преходът на средната дневна температура на въздуха през 10 градуса през пролетта се случва в различно време. В центъра и в северната територия този преход се случва през първите десет дни на месец май, а в югоизточните райони преходът става седмица по-рано.

В повечето области на района на Москва се установява стабилно топло време, започващо от второто десетилетие.На равен терен сланите завършват след 20-и, но в зависимост от средната дневна температура през последната година, съществува риск от повтарящи се студени щракания в началото на юни.

Сорт домати за района на Москва

Урал

Климатичните условия на Средния Урал са по-подходящи за отглеждане на домати в оранжерия. Това се дължи на факта, че периодът на положителни температури продължава по-малко от 3 месеца. В Урал за сеитба често се избират съвременни хибридни сортове домати, които имат висока степен на устойчивост на болести и променящи се метеорологични условия.

Поради климата в Урал, сеитбата се извършва 50-60 дни преди началото на топлия период, за да могат растенията да се адаптират и развият до желаното ниво. По правило сеитбата за разсад е разрешена през март. Особено важно е да сеят разсад навреме, ако в бъдеще доматите се прехвърлят в незащитена почва. Определящите и супер определящи сортове по-често се засаждат в открита земя, а високите храсти се засаждат в оранжерии.

Сорт домати за Урал

Сибир

При засаждането на домати в Сибир е важно да се вземат предвид редица нюанси.

Ограничен брой сортове могат да се отглеждат в сибирските територии, които са в състояние да претърпят рязък спад на температурата и хладно лято. Ако планирате да отглеждате зеленчуци в парникови условия през пролетта, тогава датите на сеитба са в средата на март, точно както при засаждането в открита почва. В други случаи е позволено да се избере всеки ден за сеитба. Препоръчва се отглеждане на домати в Сибир в оранжерии, защото:

 • Доматите се считат за термофилна култура, а в парникови условия е възможно да се осигури благоприятна температура за активен растеж и формиране на едри плодове.
 • Реколтата може да се отглежда през цялата година.

Сибирски домат

Определя се в зависимост от сорта

Различните сортове домати трябва да се засаждат в благоприятен период за определен сорт. Разграничават се следните дати за засаждане на домати:

 • ранните сортове се засяват от 7 до 13 март;
 • сортовете от средния сезон се засаждат в средата на март от 13 до 25;
 • къснозрелите домати започват да сеят от последните дни на февруари;
 • високи домати от неопределен тип се засаждат между средата на февруари и началото на пролетта;
 • малки чери домати се разрешава да се засаждат в началото на април.

Повечето производители на посадъчен материал маркират пакетите с информация за периода на сеитба на разсад. Използвайки информацията, предоставена от селскостопанската фирма, не е необходимо да изчислявате точните дати на засаждане.

Сорт домати, добит в Сибир

Допълнителна грижа за домати

За повечето сортове домати е достатъчна основна грижа, която включва поливане, обработване на почвата, подрязване, горната обработка и подслон. Поливането се извършва, когато почвата изсъхне, като се вземе предвид количеството на валежите. Всяко поливане се придружава от разхлабване на земята, така че въздухът да може свободно да преминава към корените на растението.

За правилното развитие и интензивно плододаване се използват фосфор-калий, азот и органични торове. Препоръчва се да се направи горната превръзка 3-4 пъти през сезона. Образуването на храстите също допринася за активен растеж. Процедурата се състои в отстраняване на пожълтели листа и деформирани клони, които продължават да абсорбират хранителни вещества.

Отзиви
 1. Оля
  1.01.2019 12:24

  Засаждам домати само в началото на пролетта, така че горещото лято не застрашава разсадът да изсъхне и реколтата е просто отлична. Препоръчвам да се предприеме отговорен подход към избора на сортове домати, не всички са подходящи за ранно засаждане.

  Отговарям
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква