Календар на лунната сеитба на градинаря и градинаря за 2020 г. и масата за засаждане

Изучавайки календара за лунна сеитба за 2020 г., градинарите и градинарите събират полезна информация, за да разберат кога е по-добре да засадите растение и да се грижите за него. И всичко това, за да се увеличи показателят за добив. В допълнение към благоприятните и неблагоприятни дни, в календара ще бъдат посочени неутрални, а също така ще ви позволи да изберете подходящото време за поливане и торене.

Какво трябва да знаете за фазите на Луната

Такова понятие като астрономически цикъл има важно влияние върху растежа на културата, в някои случаи е решаващо. Смята се, че ако следвате определени правила, можете да съберете добра реколта и да оптимизирате работата на обекта.

Восък полумесец

В по-голяма степен фазата е подходяща за въздействие върху издънките, но „докосването“ до корените през този период не се препоръчва.

По това време градинарите съветват:

 1. Подхранвайте реколтата с минерални торове или използвайте органична материя.
 2. Обработете почвата, извършете разхлабване.
 3. Вода, а също и ваксинирайте, изберете резници за засаждане.

В тази лунна фаза можете да трансплантирате и дори в някои случаи да засадите растения, но без да докосвате кореновата система.

лунен календар

Фази на пълнолуние

Това са само три дни, през които на сайта не трябва да се извършват следните видове работа:

 • не се препоръчва присаждане на растения;
 • не отрязвайте, не премахвайте доведени и странични издънки;
 • а също така не извършват отстраняването на сухи клони, листа и стъбла.

Но можете да извършвате и други дейности, които включват грижа за културата:

 1. Не е забранено премахването на плевели или разреждането на гъсти гъсталаци.
 2. Защитните мерки, които ще се отърват от вредители и болести, няма да бъдат излишни.

На пълнолуние опитни градинари се занимават с прибиране и събиране на семена за засаждане. През това време можете да създадете заготовки, които не изискват термична обработка.

изтриване на клонове

Намаляваща луна

Счита се за неблагоприятно време за работа върху кореновата система, както и върху издънките. Понастоящем се препоръчва:

 • по-добре е да засадите бобови растения, както и луковични и кореноплодни растения;
 • можете да подхранвате културите, които растат на сайта, както и да премахвате плевели и обрасли леторасти;
 • струва си да събираш, сушиш плодове и гъби.

Внимание! На намаляващата луна те започват да извършват заготовки, а тези, които изискват термична обработка, са по-подходящи.

Фази на новолунието

По време на новолунието е по-добре да премахнете от мястото всички издънки и растения, които са пресъхнали или са били повредени. Можете да извършвате обработка на почвата, която може да се отърве от вредители и болести.

Беритбата по това време не е лоша, както и приготвянето на лечебни билки за зимата. Но не трябва да извършвате следната работа на сайта на новолунието:

 1. По-добре да отложите копаенето на земята.
 2. Изключете сеитбата, пресаждането и засаждането в земята или парниковите условия за всякакви култури.

кацане по график

Какви растения могат да бъдат засадени на растящата луна?

Това време ще бъде благоприятно за засаждане на култури, които се простират нагоре, растат с луната и поставят издънки и плодове над почвената повърхност. Списъкът трябва да включва:

 • патладжан, тиквички, тиква;
 • зелени и всякакви, зеле, сладки и чушки;
 • боб, царевица, домати и ягоди.

Не е забранено да засаждате лечебни или пикантни билки (копър, босилек, мента, маточина, розмарин, валериана). При условие, че те се "опъват", а не се разпространяват по земята.

разсад от патладжан

Какво да кацнем на изпадащата луна?

Градинарите знаят, че през тази фаза е възможно да сеят посеви, които дават плодове, разположени в непосредствена близост до земята. Предпочитанието се дава на:

 1. Фасул, картофи, моркови.
 2. Можете да засадите чесън, лук, репички и ерусалимски артишок в земята.

Но с най-голямо нетърпение този период се очаква от градинари, които засаждат овощни растения и храсти. Те подготвят резници предварително, за да ги засадят на намаляващата луна.

Това време е добро и за засаждане на цветни растения, цветята се вкореняват добре.

кацане в дупката

Какви растения да засадите на новолуние и пълнолуние?

По това време е по-добре да не засаждате никакви растения, тъй като при пълнолуние или новолуние съществува риск от среща с такъв проблем като лошо покълване на семената. Фиданките също не се засаждат - има голяма вероятност те да умрат.

Но тези летни периоди (новолуние и пълнолуние) са подходящи за прибиране на реколтата, тъй като по това време плодовете на растението, като неговите стъбла, са изпълнени с жизненост.

семенни издънки

Възможно ли е да се грижите за растенията по време на лунно затъмнение?

Не, такъв период, включително три дни преди и три дни след това, е времето, през което е по-добре да не нарушавате почвата и културите, които растат върху нея.

Какви са последствията от опитите за слизане и манипулиране на грижите за засаждане:

 • унищожи разсада;
 • значително забавят растежа и развитието си;
 • намаляване на добива на реколтата.

По правило затъмненията се случват по време на пълнолуние, поради тази причина времето на пълнолуние се счита за неблагоприятно за кацане.

Слънчевите затъмнения също влияят негативно на всички горепосочени показатели.

работа с цветя

Трябва ли да се доверите и да използвате лунния календар?

Положителната динамика, при спазване на всички правила, няма да накара летния жител да чака дълго. Градинарите с удоволствие използват календара и отбелязват, че той работи.

Ако има съмнения относно ефективността на метода, тогава практиката може да ги разсее. По-добре е да проверите всички препоръки на календара, за да се уверите, че те са ефективни.

Зодиакални знаци и градинска работа

Планът на градината за извършване на работа на обекта също зависи от астрологичните аспекти. Не се изненадвайте, но фазите на луната не са всичко. Струва си да се вземат предвид признаците на гърба, защото те също влияят върху растежа и развитието на културите, които растат на обекта.

гребете в краката

Как астрологията ще помогне на градинарите:

 1. Огнените знаци ще ви помогнат да получите добра реколта от овощни растения, Стрелец, Овен и Лъв имат благоприятен ефект върху листните зеленчуци.
 2. Когато знаците на Земята (Телец, Козирог, Дева) управляват в небето, не забравяйте да прилагате торове, те ще помогнат за оптимизиране на растежа на кореновата система и следователно ще подобрят степента на оцеляване на културата.
 3. Ако искате да получите цъфтяща градина, след това засадете растения, както и да ги храните през периода, когато Луната е в знаците на Въздух (те включват Близнаци, Водолей, Везни).
 4. Водните знаци на зодиака се отличават с положителен ефект върху широколистната система, през този период може да се извършва всяка работа, свързана с издънки. Такива знаци включват: съзвездието Скорпион, Рак, Риби.

Помощ: зеленчуците, засадени в земята или оранжерията, ще растат бързо, ако Луната е била в знака на Овен, Стрелец или Лъв по време на засаждането.

градинарски инструменти

Таблица на благоприятните и неблагоприятни дни за засаждане и грижа за растенията за 2020 г.

Когато оформяте градински календар в продължение на месеци, не забравяйте, че във всеки от тях има както благоприятни, така и неблагоприятни дни. Това прави корекции в работата, но ако лунният календар за кацане спомага за значително увеличаване на добива и оптимизиране на работата, тогава има смисъл да следвате препоръките му.

януари

Това време трудно може да се нарече благоприятно за засаждане на семена, причината за всичко са неподходящите температурни условия, които не позволяват работа на улицата. Но през януари можете да се заемете с избора на разсад и подготовката на почвата.

дати за работа

В какви дни през януари можете да засадите определени култури:

Соланови култури: домати, чушки, патладжаниможете да засадите разсад на 1-во и 2-ро число, след това 10 и 11, а след това - само от 27 до 29.
Пикантни зеленчуци и билкипо-добре е да отложите засаждането на семена до 20-ти и 25-ти, можете да го направите на 29-ти.

Но е по-добре да приложите торове в почвата от 1 до 5, ако е необходимо, повторете всички процедури на 19-20.

видове след прибиране на реколтата

февруари

Ако живеете в топъл климат или сте щастлив собственик на отоплена оранжерия, можете да засадите култури, които имат дълга фаза на растеж в почвата.

Патладжаните, доматите, чушките и тиквичките могат да бъдат засадени в следващите дни от месеца:6 до 8 и 25 до 27.

 

Зеле от всички сортове и видове:процедурите за засаждане на разсад в оранжерии се извършват в края на месеца, за предпочитане от 22 до 23.
Чесън, лук, билки:средата на месеца, от 16 до 17, е идеална, както и края - от 23 до 25.
Моркови, картофи, репички и ерусалимски артишок:ако е необходимо, можете да засадите тези растения в оранжерията в края на месеца - от 23-ти до 26-ти.
Краставици, пъпеши и дини:засаждането на семена в чаши или покълването им започва на 24-и.

Бяло зеле

Март

Скоро ще бъде необходимо да се приведе в ред градината, да се подготвят за събития за засаждане. Ако решите да започнете да засаждате разсад в оранжерия с помощта на чаши или кутии, тогава дайте предпочитание на следващите дни от месеца:

15 и 16, както и 23 и 24:тези дни ще бъдат благоприятни за засаждане на домати, както и патладжан и други нощници.
21 и 22:по-добре да засадите зеле.
В средата на месеца, от 15 до 17:започнете да засаждате семена от краставици и пъпеши.
Дните в края на месеца могат да се считат за универсални за извършване на всякакви засаждащи работи:от 22 до 25.

април

Най-благоприятните дни този месец са лесни за изчисляване. Когато подготвяте разсад, обърнете внимание на средата и края на месеца.

Благоприятни дни за засаждане:Неблагоприятна:
11, 12, от 29 до 23 и след това от 27 до 30.

 

не се препоръчва извършването на каквито и да било работи на сайта на 5-ия ден, както и в началото на месеца (2, 3, 4).

разсаждане

Може

Ако искате градина да расте на сайта, тогава пресаждането на разсад трябва да се извършва изключително в подходящи дни, говорим за средата на месеца.

Благоприятно време за засаждане:Неблагоприятни дни:
 

от 8 до 10 и след това от 17 до 19 и след това от 26 до 28.

това е периодът от 5 до 11 май.

 

юни

Този месец е по-добре да не засаждате работа, а други, насочени към грижа за растенията, които започват да набират сила под топлите лъчи на слънцето.

Подходящи дни за извършване на различни работи на сайта:Оплождане:Подрязване на издънки и премахване на пасинки:
средата на месеца, като се започне от 10-ти и завърши на 25-и, се препоръчва да се възобновят дейностите по-близо до края на месеца, на 27-30-ти.работа на 18-19 юни.

 

се отлага за края на месеца и се провежда на 20-и.

 

отстраняване на пасинки

Юли

По това време се извършва повторно засяване на семена от зеле, по-добре е да направите това от 8-ми до 10-и в месеца.

Присаждане на дървета:Разхлабване на почвата:Контрол на вредителите:
средата на месеца и началото на юли са идеални, започвайки на 2-ри и завършващи на 7-ми.13, 14, 15, 18, 19.

 

края на месеца, започващ от 23-и.

 

Август

През този месец започва реколтата, тя продължава до средата на септември, в някои случаи дори и по-дълго.

Най-добре е да извършите такава работа на сайта в следващите дни:Кога е по-добре да не докосвате земята:
От 11 до 13. След това - от 17 до 19 и в края на месеца - от 23 до 29 август.1 и 30 август.

 

жътва

Септември

През септември на обекта на 15-ти и 28-ти не се извършват никакви работи. И реколтата продължава до 20-то число на месеца.

октомври

След прибирането на реколтата можете да засадите култури, които ще "зимуват" в земята.

Лук, чесън и други растения:в началото на месеца, до 10 номера. Но по-добре на 1 или 2 октомври.
Морков:5 или 6, или по-добре 10.

ноември

Този месец е по-добре да мулчирате почвата, тъй като официално цялата работа на обекта вече е приключила.

морков на масата

декември

Този месец градинарят може да се отпусне и да се наслади на резултатите от работата, извършена на обекта през пролетта и лятото.

По-добре е да координирате всички дейности в страната или в градината с лунния календар, както правят опитни градинари, които искат да оптимизират работата и да получат достойна реколта в резултат.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква