Календар на лунната сеитба на насажденията на градинаря и градинаря за септември 2020 г.

За мнозина краят на лятото е свързан с прибирането на реколтата. Има усещането, че летният сезон е приключил и е дошло времето за почивка. Септември е месецът, в който се правят предварително планирани трансплантации или пред зимни насаждения на някои култури. За да изберат правилните дати за работа, градинарите и зеленчуковите градини използват лунния календар за септември 2020 г.

Фази на луната през септември 2020 г.

Лунното тяло прави набор хода всеки месец. През това време състоянието на Луната постепенно се променя. Състои се от 4 последователни фази:

 1. Новолуние, което пада на 28 септември. Това е състояние, характеризиращо се с наличието на звезда по права линия между Слънцето и Земята. С новолунието звездата не се вижда на небето.
 2. Пълнолуние, което настъпва на 14 септември. Светилото в началото на Пълнолунието става напълно осветено.
 3. Растежът на звездата продължава от 1 до 13 септември. Този период е разделен на 2 четвърти. Първата четвърт е белязана от появата на тясна ивица на нова звезда, с втората четвърт тя придобива пълната си форма.
 4. Изгарянето на звездата продължава от 15 до 27. През това време дискът се превръща от пълен в тясна лента.

Влиянието на лунната фаза върху засаждането

Според събраните данни от изследвания цикличността на Луната е тясно свързана с развитието на растенията. Фазите съответстват на определени периоди:

 • интензивен растеж, както и развитието на надземната част на растенията се наблюдава по време на Растящата Луна;
 • увеличаване, по-нататъшното активно развитие на клубените или кореновата част съвпада с отпадането на Луната;
 • с Пълнолуние или Новолуние се наблюдава забавяне на растежа.

Цикличността се взема предвид при извършване на планирани работи. Дните, когато се появява ново или пълнолуние, се използват за да дадат почивка на растенията, тези периоди се наричат ​​периоди на почивка.

Зодиакални знаци през септември

През септември Новолунието попада в периода на доминиране на знака Дева. Пълнолунието пада през периода на първенството на знака Риби. Периодите на растеж и спад намаляват върху останалите зодиакални знаци.

календара на градинаря

Календар на лунното засяване и кацане по дни за септември 2020 г.

Градинарите и градинарите се ръководят от информацията, систематизирана от лунния календар за засаждане и засяване. От него можете да определите най-подходящите дати за засаждане, както и дни, в които не се препоръчва да пресаждате възрастни култури или да сеете семена.

Благоприятен

Подходящите числа при сеитба на оранжерии със семена от репички, китайско зеле, сеитба марули са различни от датите, които са предназначени за засаждане на многогодишни цветя или храсти.

Вид култураДати
Зеленчукови култури3, 4, 11, 13, 23, 22
Цветя и декоративни растения1,2, 3, 4, 5, 6, 7, 30
Бери храсти1, 2, 3, 4, 8, 9, 13, 22, 23, 24, 30

Неблагоприятни периоди

Периодите на почивка или почивка са числата, върху които падат Новолунието и Пълнолунието, както и няколко дни след тях: 14,27,28,29.

дати за кацане

Кога да пресаждате растенията през септември

За трансплантация на храсти, многогодишни растения се използват периоди, когато лунното тяло навлезе в стадий на активен растеж. Този период се пада на първата половина на септември. Почвата остава топла и податлива на култивиране, преди настъпването на замръзване растенията имат време да се адаптират напълно и да пуснат нови корени.

Информация! През първата седмица на септември е обичайно да се разделят и трансплантират многогодишни растения на ново място.

намек за градинаря

Каква работа да изпълня този месец

Септември е подходящ за определен вид работа. Въздухът остава топъл, през деня земята може да се копае свободно, но през нощта започва да се появява малко слана, сутрин пада роса.

Сухите, ясни дни са подходящи за дезинфекция на складове за култури и зеленчукови препарати. Сутерени или мазета се проветряват, обработват се със специални средства. Прибраните лечебни растения се сушат под навеси, а зеленчуците се подготвят за по-нататъшно съхранение.

Особено внимание се обръща на приготвянето на компост, който се оставя в ямите за по-нататъшно съзряване. За да направите това, нарязаната трева се полага върху подготвения слой. В началото на замръзване компотът е покрит с фолио и дъски.

капе земя

Началото на месеца е подходящо за първия етап на есенното торене. Въвеждат се минерални състави с високо съдържание на фосфор и калий, които ще наситят почвата и ще я направят по-плодородна за пролетно засаждане.

В градината

В градините се извършват подготвителни работи, както и дейности по трансплантация:

 • подготовка на ями за трансплантация;
 • подрязване на сухи клони;
 • премахнете отростените мустаци от ягоди или ремонтантни ягоди;
 • пресаждане на ягодоплодни храсти;
 • торене на ягодоплодни храсти с минерални торове;
 • третирайте храстите от вредители или болести.

Информация! Градинската работа по трансплантацията, която съпътства размножаването на многогодишни иглолистни дървета, се извършва през втората половина на септември.

приготвяне на ями

В градината

Градинската работа включва прибиране на реколтата. Това се отнася за късните сортове култури, които са засадени през втората половина на лятото. За по-нататъшно прибиране на реколтата се събират моркови, цвекло, лук, домати. През септември те традиционно планират да събират и сортират семенни картофи за пролетно засаждане. Лукът се изкопава преди началото на дъждовете, за да изсъхне луковиците при сухо, ясно време.

След прибирането на реколтата се извършва работа на площадката:

 • обработка на земята, като се вземат предвид културите преди зимата;
 • засяване на зелен оборски тор;
 • оран;
 • изкопаване на земята;
 • наторяване на парцела с компост за пролетно узряване;
 • извършване на дейности по обработването на земята с цел унищожаване на вредители, които навлизат дълбоко в почвата за зимуване.

оран на земята

В оранжерията

Оранжерийното засаждане ще ви позволи да съберете малка реколта след настъпването на есенните студове. Зелените, зелето, някои видове зеленчуци се засаждат под филма.

Оранжерийните условия са подходящи за засаждане на целина, маруля, магданоз, босилек. Те избират сортове за ранно узряване, които успяват да отглеждат до втората половина на октомври.

Референтен! До края на септември те планират да трансплантират сирене, черен пипер и храст магданоз за отглеждане на перваза на прозореца.

След прибирането на културите оранжериите се обработват с подготвени съединения, за да се предпазят от възпроизводството на вредители и появата на мухъл.До края на месеца оранжериите се затоплят, намерените пукнатини се затварят.

растат земя

Характеристики на селскостопанската работа в различни области

Извършването на работа зависи не само от периодите, посочени в лунния календар, но и от характеристиките на климатичната зона:

 1. В северните райони жътвата се планира за първата седмица на септември. Подготовката на площадката се извършва през първата половина на месеца, за да се изключи ефектът от ниските температури върху културите.
 2. Краснодарският край и прилежащите южни територии се характеризират с високи температури на въздуха през деня, които продължават през целия септември, поради което работата по прибирането на реколтата и подготовката на обекта се отлага за втората половина на месеца.

През есента е обичайно да се извършва поливане преди зимата. Това е последното събитие за намокряне на земята. Постъпващата влага ще бъде единственият източник за посевите, засадени за зимата. Тази процедура се планира в зависимост от температурните показатели на региона. Ако територията се характеризира с ниски температури през втората половина на месеца, тогава пред зимното поливане се планира по-рано.

работа през есента

Информация! За Краснодарския край и прилежащите южни територии поливането преди зимата се отлага за октомври, тъй като температурата на въздуха остава висока до края на месеца.

Съвети за градинари

Трансплантациите и мерките за обработка на сайта се извършват в съответствие с влиянието на циклите на Луната. Това насърчава интензивния растеж на засадените растения, а също така гарантира бърза адаптация за трансплантирани храсти или многогодишни цветни култури.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква