Описание и характеристики на Ruben къпина, технология за засаждане и грижи

Сред ремонтантните къпини сортът Рубен спечели популярността си не само със способността си да дава плодове няколко пъти на сезон, но и с едроплодната си относителна непретенциозност към условията на задържане. Отглеждането на къпини на Рубен във вашата лятна вила е достъпно дори за начинаещ градинар, основното е да знаете основните тънкости на засаждането и грижите.

Развъдна история

Бушистият Рубен е резултат от ефективната работа на известния селекционер, професор Джон Рубен Кларк. Той проведе експеримент през 2005 г. и пресече обещаващите линии на къпината APF-44 и 2292T2. Това обаче беше само първата част от работата му, след това през 2006 г. той използва разсада HPB3 в английска разсадник.

В крайна сметка отгледаната къпина Рубен успешно премина теста и се появи на пазара през 2009 година. На територията на Русия високопродуктивният сорт е въведен през 2011-2012.

Описание и характеристики на къпини

Възстановимата къпина Рубен се отличава със способността си да образува големи плодове по леторастите на текущата година. Това растение принадлежи към ранните зреещи сортове. Височината на изправените му издънки е 170-200 сантиметра, няма нужда от опора. Бодлите на къпината на Рубен са малки, няма ги толкова много, не създават трудности при прибирането на реколтата.

Фазата на цъфтеж на къпините пада в края на юни (в района на Москва). Цветовете достигат до 5 сантиметра в диаметър и са с бял цвят. Събирането на първите плодове започва в началото на август, периодът на плододаване продължава до настъпването на студеното време. Показателите за производителност на къпините са почти 6 килограма на храст. Теглото на плодовете е в рамките на 10-16 грама, размерът им е около 4,4 сантиметра.

За информация! Дегустационната оценка на Ruben blackberry от 5 точки е 4,5, а транспортируемостта е 4,7 точки.

Плодовете се отличават със заоблената си форма. Те имат черен цвят и лъскава повърхност. Консистенцията е доста гъста и еластична. Плододаващото растение има висока степен на устойчивост на замръзване, до -16 градуса. Ако рубеновите къпини се отглеждат на територията на Централното платно, тогава не можете да направите без допълнителен подслон.

къпина Рубен

Основните предимства и недостатъци на сорта

Опитните градинари отбелязват сред положителните характеристики на Рубен къпина:

 • ремонт;
 • не изискване към грижа;
 • няма нужда от подреждане на опори, жартиера;
 • едроплодните;
 • висок вкус на плодове;
 • удължен период на плододаване (от август до замръзване);
 • висока производителност на храста;
 • не създава трудности при подслон за зимата.

Но къпината на Рубен също има своите слабости, включително:

 • ниско ниво на устойчивост на засушаване;
 • недостатъчна зимна издръжливост;
 • не издържа на прекомерна топлина.

кошница с горски плодове

Характеристики на отглеждането на къпина Рубен

За да се постигне желания резултат, е необходимо да се извършват своевременно засаждане и да не се пренебрегват простите правила на селскостопанската технология.

Кога е по-добре да засадите

Оптималното време за засаждане на разсад от къпина в южните райони е есента (края на октомври). Основното е да сте навреме 2-3 седмици преди настъпването на слана. Но на територията на Централния регион, Урал и Сибир, се препоръчва да се засаждат млади растения през април, преди да започне фазата на пъпката.

За информация! Ако разсадът на Ruben къпина има затворена коренова система, тогава работата по засаждането може да се извърши по всяко време.

Как да изберем и подготвим място за кацане

Забележителен е фактът, че Ruben къпини са в състояние ефективно да произвеждат култури на едно място за 10-15 години. Но това е обект на правилното местоположение. Като се има предвид, че сортът не понася добре топлината, по-добре е да го определите на лека частична сянка. Обектът трябва да бъде защитен от студени ветрове от различни стопански постройки, конструкции, огради.

разсад в саксии

Струва си да засадите разсад на мястото, където преди това са растели зелен оборски тор, бобови растения, зърнени култури и тиквени култури. Не е рационално къпините да се поставят след ягоди и малини, тъй като тези растения страдат от едни и същи гъбични инфекции и гниене. Също така, не избирайте влажни или влажни зони.

Важно! За рубеновите къпини най-добрият вариант е почва с достатъчна пропускливост на въздух и влага, неутрална (леко кисела) среда.

За да получите големи и вкусни плодове от къпини от Рубен, е необходимо да добавите 500 грама вар на 1 квадратен метър към кисела почва, а 1 кофа пясък към глинеста почва. Ако почвата е песъчлива, тогава се използва 1 кофа торф или гнила растителност на 1 квадратен метър.

къпини на земята

Как да засаждаме Рубен къпини

На първо място, трябва да изберете правилно посадъчния материал. Качествен разсад има 1-2 стъбла с дебелина 5 милиметра. По кората няма подозрителни огнища, пукнатини, признаци на заболяване. Подземната част трябва да се състои от 2-3 корена с дължина 10 сантиметра и много малки авантюристични процеси. За бързо вкореняване корените трябва да бъдат третирани с разтвор на Kornevin, хетероауксин, който се приготвя съгласно инструкциите на производителя.

Ако планирате да засадите няколко храсти, тогава трябва да поддържате разстояние от 100-130 сантиметра между тях. Разстоянието между редовете трябва да бъде 200 сантиметра. Алгоритъмът за засаждане предвижда следните действия:

 1. Освободете място за засаждане от плевели.
 2. Добавете полезни компоненти в почвата в размер на 10 килограма компост (хумус), суперфосфат (100 грама), калиев сулфат (30 грама) и дървесна пепел (100 грама) на 1 квадратен метър.
 3. След 2-3 седмици оформете ями за засаждане с дълбочина 45 сантиметра.
 4. Поставете разширен глинен дренаж на дъното.
 5. Запълнете дупката с плодородно съединение под формата на могила.
 6. Поставете разсад в центъра, изправете корените му, задълбочавайки долните пъпки с 2-3.
 7. Поръсете с почва и го уплътнете внимателно.
 8. Вода със скорост 10 литра вода за засаждане.
 9. Напълнете до върха със суха земя.

кацане на дупки

В края на засаждането, храстът се мулчира и съкращава до височина 15-20 сантиметра. Благодарение на тази техника е възможно да се подобри не само качеството на оцеляване, но и растежа на страничните клони.

Специфичност на грижите за посевите

Тъй като Рубеновата къпина е ремонтантно растение, за нормалния й растеж и развитие е необходимо да знаете някои правила за грижа.

Поливането

В този случай не трябва да прекалявате с мерките за напояване, има голяма вероятност от гниене на корените. Но липсата на влага също се отразява неблагоприятно на къпината - опрашването се влошава, яйчниците се изливат лошо и скоро се рушат. Поливането трябва да се извършва 1 път на 7 дни, като се изразходват 10 литра вода на засаждане. По-ефикасно е процедурите да се провеждат вечер, а разхлабването да се прехвърля сутрин.

За да се предотврати изпаряването на влага, почвата трябва да се мулчира. От палещото слънце храстите трябва да бъдат засенчени с мрежа, което също ще увеличи степента на опрашване. При температура от +30 градуса прашецът става стерилен. Поливането е особено важно през сезона на цъфтеж.

поливане на храста

Горна превръзка

При засаждането в дупката се вкарва достатъчно количество хранителни вещества, което е достатъчно за храста за 2 години. На трето място, вече е необходимо да се извършват процедури за хранене:

 • през април се използва карбамид (3 супени лъжици на 5 литра вода);
 • през септември-октомври се използват суперфосфат (100 грама), калиева сол (30 грама).

На етапа на цъфтеж, Ruben къпини ще се възползват от хранене с дървесна пепел със скорост 100 грама на 10 литра вода. Не си струва да се прилагат азотосъдържащи торове през втората половина на лятото, в противен случай с интензивния растеж на зелената маса нивото на устойчивост на ниски температури ще се влоши.

За информация! Борна киселина, използвана по време на етапа на цъфтеж, подобрява качеството на плодовия комплект.

тор под земята

Подрязване и подготовка за зимата

Пълното премахване на всички издънки се извършва през ноември. Това позволява едновременно подмладяване на храста и увеличаване на устойчивостта на замръзване. Преди зимата кореновата зона е защитена с мулч. Нарязаните клони се изхвърлят, изгарят.

Болести и вредители на храста

Едно от основните предимства на Ruben къпина е повишен имунитет срещу болести и паразитни видове. Сивото гниене засяга плодовете отдолу, само при прекомерна влага. Възможно е да запазите реколтата, като напръскате растението с течност Бордо 1% (в началото и в края на етапа на цъфтеж).

Ако лятото е сухо, тогава къпината може да бъде нападната от колонии от малки листни въшки. Този вредител се храни с растителен сок и го унищожава. Тъй като носители на това нещастие са мравки, е необходимо да се бори с тях. Най-подходящ за тези цели Anteater, Cypermethrin. Засегнатите издънки се отрязват и храстът се напръсква с разтвор на Aktara (2 грама на 10 литра вода) преди и след фазата на цъфтеж или Aktellik (2 милилитра на 2 литра течност).

актелски пакет

Методи на развъждане

Ефективно да отглеждате Рубен къпина по няколко начина:

 • Слоеве. Те се пускат в предварително оплодени ями близо до храсталака, фиксирани със скоби. След формирането на собствените си корени те се отделят.
 • Семена. Методът работи, но плодовете могат да бъдат събрани едва на третата година.
 • Резници. В средата на лятото зелените резници се разделят на фрагменти с дължина 10 сантиметра, разположени в отделни контейнери, навлажнени след изсъхване на горния слой на почвата и покрити с мини-оранжерия. Провежда се редовно проветряване и поливане. Определя се на постоянно място след 1 месец.

готови слоеве

Събиране и съхранение

Blackberry Ruben е растение с ранен период на зреене, така че първата реколта вече може да се вземе в последните дни на юни, а следващата - през септември-ноември. Плодовете трябва да бъдат набрашнени заедно със стъблото, но е по-добре да ги отрежете, така че да се съхраняват по-дълго. Срокът на годност на Ruben къпини при стайна температура е 4 дни, в хладилника - почти 3 седмици.

Blackberry Ruben с право принадлежи към обещаващите сортове. Той е непретенциозен и дава големи плодове. Достатъчно е да се придържате към правилните селскостопански техники, за да съберете богата реколта.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква