Описание и характеристики на сорта, култивирането и опрашителите на катедралната круша

Повечето хора не могат безразлично да минат покрай сочна ароматна круша. Отличен вкус, непретенциозно засаждане - всичко това прави крушата популярна сред градинарите. Изобилието от сортове крушови дървета ви позволява да отглеждате плодове в различни региони, дори и там, където преди това сте могли само да мечтаете. Сортът катедрална круша принадлежи към познатите високопродуктивни сортове, които се отличават със зимна издръжливост и отлични вкусови характеристики.

Описание на историята и характеристиките на катедралата

Това е плод на работата на домашните животновъди. ST Чижов и С. П. Потапов, учени от Московската селскостопанска академия, започват да разработват сорта; през 1990 г. е тестван. През 2001 г. сортът е включен в руския държавен регистър.

Не твърде високото дърво с конусовидна корона се характеризира с оскъдни клони, с върхове, леко извити нагоре.

Цветът на скелетните клони е сив, кората е гладка, младите издънки са червеникавокафяви, с лек ръб.

Крушово дърво със средни по размер листа, леко назъбени, с остър връх. Те са ярки, светлозелени, с лъскава лъскава повърхност. Цветовете са едри, с леко вдлъбнати венчелистчета, нежно бели.

Плодове с тегло 120-140 грама, плътта е нежна и сочна, с лека киселинност. Перфектен за сушене, компоти, приготвяне на конфитюри и консерви. Плодовете имат гладка, лъскава кожа и са зелени или леко жълти. Този сорт се нуждае от опрашване за добър добив. Крушите от сортовете Лада, Детская са най-добрите опрашители за Катедралата.

катедрална круша

Предимства и недостатъци

Предимствата на крушата на Катедралата са очевидни за всеки градинар:

 • висока устойчивост на замръзване;
 • добра производителност;
 • устойчивост на болести;
 • ранно плододаване (за 3-4 години от засаждането).

Недостатъците не са толкова очевидни, поради което този сорт е популярен сред градинарите в Средната ивица, отглежда се на юг и в уралските райони.

Недостатъците включват:

 • скромен размер;
 • недостатъчно запазване на качеството на плодовете;
 • узрели плодове бият по време на транспортиране.

Освен това, те са много вкусни, подходящи за обработка, сортът се използва за промишлено отглеждане.

градински дървета

Как да засадите круша правилно

Разсадът на овощните дървета трябва да се купува в разсадници - те продават сортови растения, ако закупите нискокачествен посадъчен материал, можете да върнете покупката.

Условия на засаждане работи

Дървото може да бъде засадено през пролетта и есента. Есенното засаждане дава голяма устойчивост на замръзване, а пролетното засаждане - разсадът успява да се засили преди настъпването на студеното време. През пролетта круша се засажда от третото десетилетие на март до средата на април, през есента - през септември-октомври, така че дървото да има време да се адаптира към замръзване.

плод на дървото

Избор на седалка

Крушата се нуждае от слънчево, закътано място с леки почви. Тя не понася тежка почва и висока влажност.

Важно: дървото не може да издържи квартала с планинската пепел, по-добре е да го засадите до ябълковото дърво.

За засаждане изберете силен разсад на 1-2 години с развита коренова система, без увреждане, с гладка и блестяща кора. Не трябва да има сухи участъци или петна по него.

Схема за кацане

В деня преди засаждането корените се накисват в разтвор на мюле.

Изкопана е дупка с диаметър 1 метър и дълбочина 40-50 сантиметра. Приготвя се предварително, през есента. За есенно засаждане - 3-4 седмици преди събитието, за пролетно засаждане - преди настъпването на слана.

узрели плодове

Преди засаждането дъното на дупката се разхлабва, прилага се смес от сложен калиево-фосфорен тор и компост. На дъното на ямата се изсипва могила, над която равномерно се разпределят корените на разсад.

Дупката е покрита с почва, тя е добре уплътнена, оставяйки кореновата яка на 3-5 сантиметра над почвената повърхност.

Растението се полива, почвата наоколо е мулчирана, разсадът е вързан към опори, колчетата са на еднакво разстояние от разсада и не позволяват насаждането да се наклони.

Как да се грижим за разнообразие

За да получите добри добиви, наблизо се засаждат 2-3 крушови дървета, които осигуряват кръстосано опрашване.

Крушата не расте добре в низините, с близка поява на подземни води, реагира отрицателно на влагата, така че насажденията трябва да бъдат добре проветрявани.

октанови листа

Грижа за почвата

Растението предпочита леки плодородни почви, крушовите корени са дълбоки, поради което издържат на леко задържане на влага. На кисели почви около разсада се полага малко количество дървесна пепел.

Поливането

Поливайте разсад веднъж седмично. За поливането са необходими 10-20 литра не много студена вода. Възрастно дърво се полива 1-2 пъти месечно. Почвата се разхлабва и мулчира добре.

резитбата

Дърветата се подрязват, за да оформят правилно короната, да се отърват от стари или болни клони, да подмладят дървото. Оформянето на подрязването на короната трябва да бъде поверено на специалисти.

За да се санира дървото, той се подрязва след отпадане на листата и в началото на пролетта. Отстранете засегнатите клони, които правят короната твърде гъста.

оформен куп

замазване

Преди побеляване багажникът се почиства от мъртви парчета кора, лишеи и мъх. Ръцете, облечени в домакински ръкавици, внимателно почистват цевта. Не забравяйте да почистите дъното на багажника и основата на скелетните клони. Прилагането на вар предпазва дървото от болести и вредители. Фиданките се побеляват с по-малко концентриран разтвор.

Важно: избелването се извършва с предпазни очила и гумени ръкавици. Лаймът е силно разяждащ кожата и причинява сериозни наранявания на очите.

Обработва се стволът и основите на скелетните клони. Беленето се извършва през есента - след падане на листата и през пролетта - след като снегът се стопи.

Торове

Почвата се наторява с органична материя на всеки 3-5 години - сложен минерален тор се смесва с почвата и се внася в плитки окопи, изкопани в спирала около дървото. Ширината на короната ще регулира диаметъра на приложението на тора.

Крушата не обича азот, те трябва да бъдат оплодени, когато е абсолютно необходимо (рязко забавяне на растежа, намаляване на добива).

слънцето осветява

Как да защитим круша от замръзване

Младите фиданки на Катедралата се приютяват от измръзване, като обвиват багажника с репей, който е импрегниран с дизелово гориво, прах и други препарати за мишки.Кореновата зона също се изолира с помощта на слама, която трябва да се смесва с билки, които отблъскват мишки (вратига, мента, пелин). Снегът около разсада е добре натрошен.

Вредители, болести и контрол върху тях

Катедралната круша е устойчива на повечето вредители и болести, но определено се нуждае от допълнителна обработка.

форма на луковиците

Болести, характерни за Катедралата

Крушата е податлива на гъбични заболявания. Растенията могат да се разболеят:

 1. Брашнеста мана. Характеризира се с бял цъфтеж по листата и плодовете, отдалеч те сякаш са опудрени с брашно. Заболяването засяга други овощни дървета. Засегнатите листа се извиват, изсъхват и опадат. Плодовете гният и се рушат.
 2. Moniliosis. Монилалното изгаряне и плодовото гниене, характерно за това заболяване, се развиват лесно и се разпространяват при топло време и висока влажност.
 3. Черни или сажди гъбички. Заболяването води до запушване на порите и смърт на листата. Лишено от зеленина, дървото бързо умира. Ако се открие гъбична плака, поливането трябва да се намали.
 4. Ръжда по листата. Заболяването се характеризира с наличието на червеникаво-ръждиво покритие върху листата. Дупки се образуват по листата, изсъхват и отпадат.

За защита от гъбични заболявания се използва течност от Бордо или подходящи фунгициди със сложно действие (Topaz, Horus). Обработката се извършва през пролетта, преди счупване на пъпки. Необходима е втора обработка преди цъфтежа.

събрана реколта

За да се предпази дървото от болести, кореновите кръгове се почистват от плевели. Падналите листа, болните плодове и отрязаните болни клони трябва да бъдат отнесени от дървото и изгорени.

Саботажите атакуват Катедралата

Крушата може да страда от листни въшки, довгоносици, различни видове гъсеници и пеперуди (глог, медена роса). За защита използвайте инсектицидни разтвори, напръскване с инфузия на пелин, вратига, тютюнев прах. За да запазите разтвора добре върху листата, добавете към него сапун за пране.

Инсектицидите се използват в пълно съответствие с препоръките на производителя, като се използва защитна екипировка за ръцете, дихателните пътища, като се използват тесни дрехи с дълги ръкави при обработка.

кофа с плодове

За кои региони е сортът по-адаптиран

Сортът Кафедральная се отглежда за Централна Русия. Днес тя се е разпространила в по-южните и северните райони. Дървото се чувства чудесно в района на Ростов и в Средния Урал. Катедралата се развива добре в предградията.

Узряване и съхранение на плодове

Крушовата катедрала принадлежи към летните сортове. В по-слънчевите райони плодовете узряват по-бързо - в края на август, студените региони берат през септември. Съберете плодовете на ръка, за да не смачкате нежните сочни плодове.

цъфтящо дърво

От тях се правят вкусни компоти, консумират се пресни, приготвят се сокове и конфитюри.

Катедралната круша, с лекота на грижи и непретенциозност, е способна да даде добри реколти. Ето защо сортът е толкова обичан от руските градинари.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква