Описание на пуйките от бронзовата порода и тяхното отглеждане у дома

Бронзовите пуйки са бройлери. Тяхната особеност е тъмно лъскаво оперение с метален блясък. Бронзовите пуйки се оценяват от фермерите за високото си производство на месо и яйца. При балансирана диета средното наддаване на тегло на месец е 1,5-2 килограма. Има две разновидности, които се различават по характеристиките на отглеждането си.

Произходът на породата

Бронзовите пуйки за първи път са развъждани през 20-ти век в Съединените щати, поради което се наричат ​​американски ширококръвни. Селекцията използва африкански и норфолкски пуйки. Животновъдите бяха изправени пред задачата да развият продуктивна порода за индустриално развъждане. Те успяха: американските бронзови пуйки добре наддават на тегло, породата се характеризира с високо производство на яйца. Но само птиците в закрити помещения са подходящи за птици.


Домашните животновъди продължиха работата на своите американски колеги и подобриха породата. В Северен Кавказ се появяват бронзови пуйки, пригодени за отглеждане на пасища. Най-големите и най-ранните хибриди от местната и американската бронзова порода участваха в селекционната селекция.

Експертно мнение
Заречный Максим Валериевич
Агроном с 12 години опит. Нашият най-добър експерт за вила.
Севернокавказките пуйки с бронзово оперение са сред постиженията на руското развъждане. Породата е регистрирана през 1956 г. и се разпространява в Централна Азия и Южна Русия.

Описание на бронзовите пуйки

Американските широколистни пуйки се отличават с оперението си:

 • на шията - лъскав бронзов нюанс;
 • на гърба - подобен цвят, с черна напречна ивица в края на всяко перо;
 • на гърдите - тъмен бронз;
 • отстрани - черен с бронзов блясък;
 • на раменете - със зеленикав оттенък;
 • крила - тъмнокафяви, с бели, сиви ивици напречно;
 • опашка единица - черна, със светли ивици и ръб.

Голямото и тежко тяло от бронзови пуйки с широки гърди се поддържа от здрави крака. Възрастта на птиците се определя от цвета на лапите: черен - при младите животни, светъл телесен, розов - при зрели, стари птици. Неспиралата част на главата е покрита с бели коралови израстъци. От клюна виси дълъг носен растеж.

Оперението на севернокавказки пуйки има по-ярки бронзово-зелени нюанси. Перата по тялото са лъскави, а опашката - матова.

Външните разлики между домашните пуйки също включват:

 • удължено тяло, разширяващо се към гръдната кост;
 • по-малко масивен гръден кош;
 • червени коралови израстъци на главата.

Често срещани във външния вид на американските и севернокавказките породи са широко масивно тяло и малка глава, дълги крила и ветрилообразна опашка. Интересна особеност на домашния сорт е, че червените израстъци стават сини, когато птиците са тревожни.

основни характеристики

Бронзовите пуйки са високопродуктивна месна порода.

<iframe width=560 height=315 src=data:image/svg+xml,%3Csvg%20xmlns=%22http://www.w3.org/2000/svg%22%20viewBox=%220%200%20750%20400%22%3E%3C/svg%3E data-src=https://www.youtube.com/embed/Lxfgqe4vZOs frameborder=0 allow=accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture allowfullscreen></iframe>

Степента на наддаване на тегло за сортовете е показана в следната таблица за тегло:

възрастТегло в килограми
американскиСевернокавказки
3 месеца4,44
4 месеца6,65
9 месеца11-208-18

Птиците, хранени в птицеферма, наддават на тегло до тридесет килограма. Пуйките в частните домакинства рядко достигат максималното си тегло. Възрастните мъже превишават женските с 10 килограма. Бронзовите пуйки снасят 55-70 яйца на сезон. Степента на оцеляване на пуйките е 70 процента. Плодовитостта на яйцата е 90 процента. Женските започват да бързат от девет месеца.

Основни положителни и отрицателни аспекти

Предимства на бронзовите породи пуйки:

 • висока производителност на месо;
 • добро производство на яйца;
 • силен имунитет;
 • ранна зрялост;
 • висока степен на оцеляване на пилетата;
 • непретенциозно съдържание.

Недостатъци:

 • чувствителност към чернови и влажност;
 • птиците наддават много на тегло, ако се хранят правилно;
 • небалансираната диета води до деформации на краката при пилетата.

Необходимо е да се прави разлика между американските и севернокавказките пуйки, тъй като първата не може да бъде държана на свободна паша. Птиците от домашния сорт натрупват по-малко тегло. Пуйка от бронзова ширококръвна порода след клане изглежда непретенциозна поради черното оперение.

Правила за отглеждане и грижа за птиците

Бронзовите пуйки от чужди и домашни сортове изискват приблизително еднакви условия на задържане. Разликите са свързани с подредбата на птицевъдството. Американските широколистни пуйки се държат без разходки, така че в стаята трябва да бъде осигурена вентилационна система.

Строителство на сгради

Оптимални условия за къща:

 • температура +17 градуса и повече;
 • ниска влажност;
 • естествено и изкуствено осветление.

Успешното отглеждане в дома зависи от правилното изчисляване на размера на стаята. При угояване четири пилета на възраст три месеца или двама възрастни се поставят на един квадратен метър. Как да създадете домашна птицевъдна къща:

 • стените да бъдат изградени от тухла и изолирани отвътре с ПДЧ;
 • внимателно затворете пукнатините;
 • поставете самонивелиращия се под;
 • инсталирайте качулки и отопление;
 • оборудвайте гнезда за кокошки.

<iframe width=560 height=315 src=data:image/svg+xml,%3Csvg%20xmlns=%22http://www.w3.org/2000/svg%22%20viewBox=%220%200%20750%20400%22%3E%3C/svg%3E data-src=https://www.youtube.com/embed/Lxfgqe4vZOs frameborder=0 allow=accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture allowfullscreen></iframe>

Подът на къщата е покрит с дебел слой торф, слама, сено или дървени стърготини. Котилото се разхлабва всеки ден и се сменя на всеки 10 дни. Въпреки голямото тегло, е необходимо да се установят костури за пуйките. За удобно премахване на изхвърляния, палети се поставят под костурите. Продължителността на дневните часове за висока производителност на пуйки е 14 часа. Ето защо е необходимо да инсталирате лампи за допълнително осветление на къщата през зимата.

Монтаж на хранилки и поилки

Хранителните бункери от неръждаема стомана се използват за хранене на бронзови пуйки. Те са окачени в центъра на стаята, така че всички птици да се появят. Отделни ястия се приемат за суха и мокра храна. Останките се отстраняват и фидерите се измиват. Инсталирани са вакуумни поилки за пуйки, а чаши - за възрастни птици. Пиещите зърна се считат за най-хигиеничните.

Пешеходна зона

Вътрешните птици са оборудвани с разходка за кацане. От помещенията направете изход към оградената зона на чист въздух. Земята е засета с трева. Пуйките могат да ходят по един час на ден. Също така за птиците те поставят контейнери с пепел за къпане. През лятото севернокавказките пуйки могат да се отглеждат на паша - през деня те могат да бъдат пуснати на тревата с полски треви, а вечер могат да бъдат карани в птицевъдството.

Как да храним бронзови пуйки?

Птицефермите практикуват интензивно отглеждане на комбинирани фуражи.Готовата смес съдържа зърнени храни, зеленчуци, витамини и стимуланти, които осигуряват оптимален баланс на веществата в организма и бързо наддаване на тегло. Когато отглеждат бронзови пуйки за лични нужди, животновъдите самостоятелно приготвят фуражна смес от зърнени култури. Към диетата трябва да се добавят пресни билки и зеленчуци. Основният дял е протеинът, който се намира в зърнените концентрати. Домашните птици получават фибри и витамини от растения и зеленчуци.

Мокрите храни се приготвят за пуешки котлети - зърна и зеленчуци се омесват в месен или рибен бульон.

Хранене на младите говеда:

 • 1-2 дни - счукани варени яйца, извара с ниско съдържание на мазнини, малка овесена каша;
 • Ден 3-10 - нарязана детелина и люцерна, обелена коприва;
 • 11-30 дни - вместо яйца се добавя натрошено зърно; започнете с два грама на индивид и увеличете до тридесет грама на възраст от един месец.

През втория месец от живота на пуйките се дават 5 грама торта на ден. Също така отглеждат пилета като пера от зелен лук. Индийските птици пият половин литър вода на ден. От десетия ден след раждането на младите животни се разрешава да пият слаб разтвор на манган два пъти седмично, за да се предотвратят чревни заболявания. Птиците и възрастните птици се хранят три пъти на ден, а слоевете - четири пъти. Мокрите смеси се дават сутрин, а сухите - следобед и вечер.

<iframe width=560 height=315 src=data:image/svg+xml,%3Csvg%20xmlns=%22http://www.w3.org/2000/svg%22%20viewBox=%220%200%20750%20400%22%3E%3C/svg%3E data-src=https://www.youtube.com/embed/Lxfgqe4vZOs frameborder=0 allow=accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture allowfullscreen></iframe>

Диета за зрели пуйки:

 • ечемик;
 • пшеница;
 • царевица;
 • слънчогледово брашно;
 • грах;
 • варени нарязани зеленчуци - картофи, моркови, цвекло;
 • пшенични трици;
 • хранителна мая;
 • месно и костно брашно;
 • покълнал ечемик и овес.

Зеленият фураж ще замени силажа през зимата. Кредата и солта се използват като минерални добавки. Бронзовите пуйки, като всяко птиче месо, се нуждаят от твърди частици за храносмилане - фин чакъл, натрошени яйчни черупки или черупки.

Развъждане на тънкостите

В малките ферми птиците се държат заедно, има един мъжки за 15 женски. В големите птицеферми пилетата се отглеждат заедно до шестата седмица от живота и след това се сортират по пол. Когато се държат заедно, порасналите мъжки започват битки.

Пуйките със среден размер се избират като производители, тъй като мъжки, който е твърде тежък, може да смаже женска. В птицефермите торенето се извършва изкуствено. Севернокавказки и американски ширококръвни пуйки се отглеждат в рамките на породата. Продуктивният период на отглеждане на пуйки е 4 години. Бронзовите пуйки много рано узряват. Но при постоянно осветление производството на яйца става 1,5 месеца по-рано. Женските снасят яйца 5-9 месеца в годината. Теглото на пуешко яйце е 90-100 грама.

Пуйките инкубират собствените си клечки и снасят яйца на патици и пилета. Инстинктът за излюпване се развива най-добре при двегодишни кокошки. Пилетата се излюпват 28 дни след образуването на съединителя. Трудно е новородените пуйки да пробият черупката. Следователно, трябва внимателно да откъснете парчетата на чипа. Излюпените пилета се засаждат с кокошката. Пуйките се грижат за потомството в продължение на месец: затоплят ги, учат ги да ходят и да получават храна.

Клане на птици

Бронзовите пуйки се колят на 4 месеца, а пуйките - на 5-6 месеца. По-нататъшното угояване и поддръжка не се изплаща. Готовността на птиците за клане се определя и от телесното тегло. Оптималното тегло е 12 килограма. Но обикновено те се ръководят от възрастта, тъй като има вероятност пуйката да натрупа повече тегло. По-късно масовата печалба спира. Птиците ядат повече храна, но не натежават.

пуешки бронз

Болести и тяхното лечение

Бронзовите породи пуйки имат силен имунитет. Но ако не се спазват правилата за хигиена в птицевъдството, небалансирана диета и липса на ваксинации, птиците стават уязвими към инфекции.

Чести заболявания:

 • туберкулоза - пренасяна от кръвосмучещи насекоми, води до смъртта на добитъка, прави месото и яйцата непригодни за продажба;
 • микоплазмоза - гъбична инфекция на дихателните пътища се развива при птици в резултат на висока влажност в къщата, хранят се с развалени зеленчуци и зърна и се лекуват с антибиотици;
 • едра шарка - нелечимо заболяване на кожата, предавано от болни птици на здрави, може напълно да унищожи добитъка;
 • кокцидиоза - бактериална инфекция, предавана чрез вода, храна и изхвърляне;
 • тиф - също се предава от болни птици, в началния етап се лекува с антибиотици;
 • хистомониаза - предава се на пуйки от пилета, гъски чрез контакт с птици или настаняване в птицевъден дом без предварително антисептично лечение.

Най-често срещаното заболяване, което се среща при всички видове домашни птици, е паразитна инфекция. Пуйките се заразяват с червеи чрез вода от резервоари, трева от блатисти райони.

В резултат на неправилно хранене пуйките развиват дефицит на витамини и ентерит. Липсата на чист въздух и светлина в стаята причинява липса на витамин D. Ето защо, дори когато се държат на закрито, птиците трябва да бъдат изпускани на кратка разходка.

Без витамин А пуйките стават слаби и губят пера. За да попълните веществото, трябва да добавите моркови към диетата. За предотвратяване на недостига на витамини, във фуража за пилета и възрастни птици се добавят готови минерални добавки - премикси.

Нездравите птици имат следните симптоми:

 • липса на апетит;
 • диария със зелени или червени примеси;
 • апатия;
 • намаляване на производството на яйца;
 • повишаване на температурата;
 • лигавичен секрет от носа, очите;
 • затруднено дишане.

Болните индивиди се отстраняват и се извиква ветеринарен лекар. Не се препоръчва да лекувате птици самостоятелно, тъй като това може да доведе до огнище на опасно заболяване. Бактериалните инфекции се развиват бързо и имат подобни симптоми. Ветеринарен лекар може точно да определи заболяването. Ако се открие коремен тиф, едра шарка или туберкулоза, ще е необходимо да се унищожат болни птици, а останалата част от добитъка да се държи в карантина. За да се предотвратят инфекции, стените на къщата са покрити с гасена вар, а съдовете се третират с антибактериални средства веднъж месечно.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква