Описание на ягоди Gariguetta, правила за засаждане и грижи

Десертният сорт е разработен в началото на 20-ти век, вероятно във Франция. Не се използва широко в Европа, тъй като се счита за елитен и не се отглежда в индустриален мащаб. Но много градинари отглеждат ягоди Gariguetta в задните си дворове, оценяват го заради отличните си вкусови качества, богат вкус и аромат и висок имунитет.

Описание и характеристики на ягода Gariguetta

Особеността на сорта Гаригуета е удължената конусовидна форма на плода. Отглеждането в индустриален мащаб за продажба в магазините е невъзможно, тъй като ягодите са с ниска степен на консервиране и не могат да понасят транспортирането.

Горски плодове

Описание на плодовете:

 • пулпата е мека, сочна;
 • цветът на повърхността е светлочервен;
 • изразен аромат и вкус;
 • акенът се потапя в пулпата;
 • грапавостта на повърхността е характерна;
 • при първите плодове формата е оребрена, в следващите става разнообразна;
 • частично узряване е възможно, когато краят на зрънцето остане незрял;
 • масата на първите плодове е 70 g, до края на сезона плодовете стават по-малки, не надвишават 30 g.

Листа

Среден размер, наситено зелен. Повърхността на листната плоча е леко грапава. Формата е заоблена, изразени са светлозелени вени. Храстът е със средни размери, но силен. Коренната система е развита.

ягодова гаригуета

Добив на Буш

При стандартни агротехнически мерки добивът на растение е около 400 г. Ако се използва интензивна селскостопанска технология, тогава храстът може да даде 600 g.

Дръжки

Цветето е бяло, голямо за този тип култура, има форма на купа. Ядрото е жълто. Цъфтящата издънка е силна, при оптимални условия дава около 20 цветя.

Образуването на пасинки е изобилно, поради което на едно растение се образуват до 20 розетки.

Сортът Gariguetta се характеризира с висока степен на възпроизводство.

плодове със захарно покритие

климат

Сортът е създаден в южната част на Франция, следователно, с подходяща грижа, той расте добре в южните райони на Украйна, в централна Русия.

Оптимално за ягодите Гаригуета е умерен климат без интензивна топлина през вегетационния сезон. При продължително горещо време и палещо слънце вкусът на плодовете се влошава. Но в студен климат се образуват кисели плодове.

Плюсове и минуси на разнообразието

Проблемът с отглеждането на Гаригуета е, че плодовете са вкусни и ароматни само при подходящи климатични условия.В руския климат сортовите качества често се губят.

в ръцете на горски плодове

Предимства на ягодите Gariguetta, отглеждани при оптимални условия:

 • богат вкус и аромат;
 • мека, топяща се плът в устата;
 • добра производителност;
 • изобилно образуване на мустаци, което ви позволява самостоятелно да подготвите посадъчен материал;
 • имунитет срещу инфекции и насекоми.

Недостатъците на сорта Гаригуета могат да се появят при отглеждане в руския климат:

 • неравномерността на размера и формата на плодовете;
 • лошо наддаване на тегло, прекомерно разтягане и стесняване на горски плодове, ако лятото е прохладно;
 • необходимостта от засенчване на плантацията при горещо и слънчево време;
 • висока киселинност на плодовете, отглеждани през дъждовно лято.

отглеждане на ягоди

Отглеждане на култура

Ягодите от Гаригуета се размножават чрез семенен и вегетативен метод. Вторият вариант се използва по-често, тъй като мустаците с множество розетки осигуряват изобилие от посадъчен материал.

Дати на кацане

Ягодите Gariguetta се засаждат или в последните дни на август, или през пролетта, след затопляне на почвата.

В северните райони и Средната лента, където климатът е прохладен, храстите се засаждат на повишени площи, използва се мулчиране. В южните райони, където има постоянна топлина през вегетационния период, насаждението от ягоди е засенчено с тента.

кацане на дупки

Избор и подготовка на мястото за кацане

Ягода Гаригуета обича ронлива, проветрива, плодородна почва. Не го засаждайте в глинеста и песъчлива. В низината плодовете изгниват, така че избраната зона трябва да бъде повдигната, оградена от силни ветрове.

Почвата е подготвена за засаждане през есента:

 • премахнете остатъците от листата и плевелите;
 • изкопана на дълбочина около 25 см;
 • торете, използвайте торф (5 кг на 1 м.)2), суперфосфат (50 g на 1 m2) и калиев сулфат (30 g на 1 m2).

Подготовка на посадъчен материал

За вегетативно размножаване се избират розетки с напълно развита централна част и оформени корени. Храстите се отрязват внимателно от майчиното растение, изкопават се и се прехвърлят с земна бучка на избраното място.

посадъчен материал

Когато купувате посадъчен материал, те внимателно изследват листата: те не трябва да са сухи. Трябва да се формира централната част, да се развие кореновата система. Закупените разсад се третират с лекарство срещу гъбична инфекция преди засаждането.

Правила за кацане

Между храстите оставете най-малко 40 см. Разстоянието между редовете е 50 см. При гъста подредба на храстите мустаците са трудни за развитие.

Ягодите се засаждат в облачен ден. Първите дни след засаждането лехите са засенчени, така че храстите да се чувстват комфортно и да се вкоренят по-бързо.

Алгоритъм за кацане:

 • изкопайте плитки дупки;
 • във всяка вдлъбнатина се поставя храст или два;
 • изправете корените;
 • полива;
 • покрийте дупката със пръст;
 • мулчиране на леглата.

малки цветя

Тънкости на грижата за ягодите

Сортът Gariguetta е непретенциозен, но само в оптимални климатични условия. Трудно е да се грижим за ягоди на територията на страните от ОНД.

Поливане и подхранване

В оранжерийни условия се полива два пъти за 10 дни с помощта на капков метод. Когато се отглежда на открито, честотата на поливане се определя от изобилието от валежи. Ако сезонът е сух, поливайте по същия начин като в оранжерия. Ако времето е дъждовно, няма нужда да поливате.

Оплождане:

 • през пролетта, когато се появят първите листа - урея;
 • след цъфтежа - калий, фосфор, смес от органична материя и пепел;
 • в началото на формирането на плодове - стимулатор на растежа.

коренна превръзка

Мулчиране и разхлабване

Мулчирането е задължителна процедура за отглеждане както в оранжерията, така и на открито. Торф, борови игли, слама се поставят веднага след засаждането.

Ако леглата са покрити с агрофибър, няма нужда да се разхлабвате. Ако земята е отворена, тогава се извършва разхлабване, когато на почвената повърхност се образува кора. Не забравяйте за борбата с плевелите.

Подготовка за зимата

Ягодите от Gariguetta няма да преживеят зимата, ако не бъдат защитени. За да се предпазят от студа, храстите са плътно покрити с игли и слама, а отгоре се поставя филм. Можете да поставите дъги и да опънете агрофибър.

В южните райони не се изисква филмово покритие за зимата. Достатъчно е да поставите дебел слой мулч.

подслон за зимата

Болести и вредители по ягодите

Ягода Гаригуета има висок имунитет. Единственият проблем, с който един градинар може да се сблъска е плесен върху плодовете, но не поради инфекция, а поради контакт с прекомерно влажна почва.

От вредителите, охлювите най-често нападат ягоди. Те се бият с наркотика Карбофос.

гъбички по плодове

Технология за събиране и съхранение на ягоди

Плодовете се берат няколко дни преди пълното узряване. Събирането се извършва сутрин, след изсъхване на росата или вечер. Сушените плодове издържат по-дълго. За събиране вземете дървени кутии или пластмасови контейнери. Дъното е покрито с хартия. Плодовете се берат внимателно, опашките не се отрязват.

Съхранявайте реколтата в хладилника. Срокът на годност не надвишава 3 дни. При стайна температура плодовете лежат не повече от един ден.

За дългосрочно съхранение ягодите ще трябва да бъдат замразени. Но след размразяване плодовете се разпадат, те не могат да се консумират пресни. Използват се за приготвяне на компоти, коктейли, десерти.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква