Описание и тънкости на отглеждането на ягоди от сорта Symphony

Опитните производители на ягоди обръщат внимание на сроковете на зреене. Засаждайки различни сортове, можете да постигнете непрекъснато плододаване в продължение на няколко месеца. Симфоничните ягоди се считат за отличен представител на късните видове. Получавана в края на 80-те години на миналия век в Шотландия. В резултат на кръстосването на Рапсодия и Холидей се появи Symphony, сорт, който остава популярен и търсещ от няколко десетилетия.

Описание и характеристики на ягодовата симфония

Variety Symphony има мощен храст с голям брой твърди тъмни листа, разположени на високи (до 40 см) стъбла. Кореновата система е силна, разклонена, способна да прониква в почвата на дълбочина 30 см. Плодни стъбла и пълзящи издънки. Дръжки са мощни, многоцветни. Плодовете на фазата на пълна зрялост са яркочервени, еднообразни на цвят, месести, едри (до 40 g). Формата им прилича на конус.

Ягодовата симфония принадлежи към студоустойчивите сортове, препоръчвани за отглеждане в повечето региони на Русия. Той е устойчив на топлина и суша. Дългосрочно плододаване. В южните райони започва през май, в централните райони от средата на юни до края на юли. Сортът се отглежда в промишлен мащаб.

Предимства и недостатъци на сорта

Плюсовете на сорта включват:

 • отличен вкус на горски плодове;
 • висока производителност;
 • дълги периоди на плододаване;
 • устойчивост на засушаване;
 • зимна издръжливост;
 • повишено качество на запазване и транспортируемост;
 • устойчивост на основни заболявания.

Експертите не могат да назоват недостатъците на симфоничната ягода. Те само изразяват съжаление, че сортът не е ремонтант и не дава реколта няколко пъти на сезон.

червена ягода

Тънкостите на отглеждане

За да отглеждате силни и продуктивни ягоди, трябва да знаете правилата за избор на посадъчен материал, тънкостите на селскостопанската технология и грижите за растенията.

Избор и подготовка на мястото за кацане

Мястото за засаждане на ягоди трябва да отговаря на редица изисквания:

 • леки плодородни почви с ниски нива на подземни води;
 • защита на участъка от чернови и северни ветрове;
 • наклон на юг;
 • почва, изчистена от плевели и вредители.

Подготовка на посадъчен материал

Вкореняването му и по-нататъшният растеж зависи от избора на посадъчен материал. Висококачественият разсад има развита коренова система, здрави, силни издънки със здрави листа.Те трябва да са без петна, плака и бръчки. Здравите корени са леки, без признаци на болест.

За по-добро оцеляване те трябва да бъдат потопени в разтвор на стимулатор на растежа за 30 минути.

посадъчен материал

Правила за кацане

При засаждането на ягоди от сорта Symphony трябва да се извършат редица действия:

 1. Подгответе дупките на разстояние 35 см един от друг за едноредово подреждане и 40 см за двуредово разположение.
 2. Добавете субстрат от торф и хумус, смесени в съотношение 1: 1.
 3. Разлейте дупки.
 4. Прищипете най-дългия корен, за да стимулирате страничния растеж.
 5. Отстранете излишните листа, оставяйки 2-3 най-силни.
 6. Засадете разсада така, че точката на растеж да е над почвената повърхност.
 7. Отново дръж.
 8. Мулчиране на почвата.

кацане в земята

Съвети за грижа за ягоди

Дълголетието на ягодовите храсти и добивът им зависят от начина, по който се грижат за растенията след засаждането.

Методи за поливане

Ягодовата симфония изисква поливане през целия сезон. През пролетта се провежда сутрин под формата на поръсване, така че до вечерта почвата и листата да са сухи и да няма благоприятна среда за развитие на гъбични заболявания.

След появата на пъпки поливането трябва да се извърши "под корена" или чрез капково. Почвата се навлажнява на дълбочина 25 см. Водата за напояване трябва да бъде мека, умерено топла (около 18 С).

поливане от лейка

Овлажняване на леглата се извършва със следната честота:

 • през пролетта - седмично;
 • през лятото - веднъж на 3 дни;
 • през есента - три пъти месечно.

тор

Периодичното подхранване на ягоди от симфония води до подобряване на състоянието на храстите, увеличаване на размера на плодовете. Експертите препоръчват да се прилага тор съгласно следната схема:

 • 1-во пролетно подхранване - 25 г нитроамофоска се разтварят в 10 литра вода и 0,5 литра се прилагат под едно растение;
 • Втора пролетна горна превръзка - органична (молене се отглежда в съотношение 1:10 и се консумира 1 литър на растение);
 • лято, в периода на залагане на горски плодове - калий-фосфор + пепел;
 • след прибиране на реколтата - органично и минерално торене.

поръсете тор

Мулчиране и разхлабване

Мулчирането на почвата след поливане, разхлабване и премахване на плевелите ви позволява да поддържате структурата на почвата, да намалявате изпаряването на влагата и да предпазвате корените от прегряване. Като мулч се използват стърготини, трева, слама, игли, агро-плат. Благодарение на подслона на почвата плододаването на ягоди Symphony може да се случи на по-ранна дата.

Какво трябва да знаете за грижите за зимата

Въпреки високата устойчивост на замръзване на ягодата Symphony, тя трябва да бъде подготвена за зимата. За да направите това, леглата се мулчират допълнително със слама, сухи листа, което довежда слоя до 10-15 см. Благодарение на този подслон, снегът се задържа в леглата през зимата, корените са надеждно защитени от замръзване.

резитба за зимата

Защита на растенията от вредители и болести

Въпреки че ягодната симфония принадлежи към сортове, устойчиви на гъбични заболявания, когато селскостопанската технология е нарушена и при неблагоприятни климатични условия, понякога е засегната от брашнеста мана, черна гниене, увяхване. За лечение се използват както традиционните методи, така и химическите препарати (фунгициди).

Сред основните вредители по ягодите са нематодите, листните бръмбари, червените мравки и охлювите.

За да се предотврати появата на болести и вредители от насекоми, се препоръчва да се извърши двукратна обработка на почвата с разтвор на меден сулфат - през пролетта и есента.

проява на болестта

Събиране и съхранение на реколтата от ягоди

Периодът на прибиране на реколтата продължава до два месеца. Плодовете са устойчиви на валежи и климатични промени, не се влошават във фазата на зрялост няколко дни, докато са на храста. След събиране те се поставят в дървени контейнери и се прехвърлят на хладно място. Сортът е перфектно транспортиран и запазва търговските си качества за 5-7 дни след прибиране на реколтата. Целта на горския плод е универсална. Може да се използва както пресен, така и за преработка.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква